Skocz do zawartości
Forum

Kwietniaki - kwiecień 2012

delfina5

Rekomendowane odpowiedzi

Igla777
W ubieglym tygodniu zauwazylam, ze pojawiaja mi sie pajaczki na udach i lydkach i w panice dzwonie do mojego gyn, czy aby to normalne? Odpowiedzial, ze przez zyly ciezarnej przeplywa wiecej krwi, dlatego jest to niby normalne, ze przy dluzszych pozycjach stojacych lub siedzacych nogi narazone sa na powstawanie pajaczkow, z ktorych niestety moga rozwinac sie zylaki. Zalecil tak czesto jak to mozliwe lezenie z wyzej polozonymi nogami i przepisal rajstopy uciskowe (przeciwzylakowe). W aptece wymierzyli mnie dokladnie i wybralam dosyc miekki, gruby i przyjemny w dotyku material, bo te ktore oferuja bez doplaty, tj. na kase chorych to jakby z betonu byly. Dzis juz drugi dzien smigam w tych rajstopkach (a wlasciwie to ponczoszkach, by moj chlopczyna tez cos z tego mial:-))), ale powiem szczerze, ze nie jest to zbyt wygodne. Czy nosicie, nosilyscie lub zamierzacie nosic tez rajstopy przeciwzylakowe? Czy faktycznie one cos daja????

Igla ja stoję w pracy przynajmniej 6 godzin i lekarz przepisał mi je odrazu, jakoś na początku października! Uważam że one bardzo dużo dają....Fakt nie są wygodne, ale sama widziałam jak moja koleżanka z pracy wyglądała, a raczej jej nogi! to było straszne, nie pajączki ale jedna wielka granatowa pajęczyna! Zaczęła nosić te rajstopy dopiero w połowie 7ego miesiąca, a po porodzie i tak jest dużo lepiej niż przed! Teraz ma miejscami takie siniaki jakby, ale nie granatowe ale sine! Także ja zamierzam je nosić do końca, może potem tylko większy rozmiar. Dodam że jeszcze nie mam pajączków, ale lekarz sam powiedział że skoro mam stojącą pracę to się pojawią, tylko po co na nie czekać?? Zapisał mi je i dodał że lepiej żebym już teraz zaczęła nosić. Także kochana skoro u Ciebie już są to śmigaj w nich!!!

ewka
ale szybko te kruszyny teraz rosna... niedlugo swieta, przygotowania, sylwester i ponad polowa ciazy zleci... pozniej poczatek wiosny i porod :)

Ja staram się jeszcze nie myśleć o porodzie, po co mam się denerwować. Wystarczy że w książce, którą pożyczyła mi bratowa (taki poradnik dla rodziców) wyczytałam jak dokładnie opisane są te bóle porodowe to tak się strachu najadłam, że już długo do niej nie będe zaglądać. :Śmiech:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32165

http://suwaczki.maluchy.pl/li-58904.png

m2428m
Nadia_2012
aha a tak w ogóle to dzis stanęłam przed lustrem i jak się tak delikatnie wciagnęłam to normalnie ja nie mam brzucha, szok
czy Wy tak też macie??????

U mnie się nie da wciągnąć. Próbowałam już wiele razy i niestety strasznie odstaje:)

no właśnie, a ja swobodnie, brzuch zawsze miałam płaski, no ale zeby teraz, jeszcze przy drugiej ciaży-ponoć druga ciąża to większy brzuch jak w pierwszej

http://www.suwaczki.com/tickers/uwo9dqk3sw9lc7uz.png

Najszczęśliwsza kobieta na świecie :11_2_114:

no dobra a teraz opowiadam!
byłam u położnej cała wizyta trwała 30 minut, nie powiem żebym była zaskoczona służbą zdrowia tutaj, wizyta na 11:35, a ja weszłam o 12:40, czyli jak w Polsce :-(((((
1. początek test ciążowy - czy nadal jestem w ciąży-jesteś GRATULACJE!!!
2. pytania o choroby, operacje itd
3. pomiar ciśnienia, zważyła mnie i zmierzyła
4. pobranie krwi, grupa krwi, różyczka, HIV,
5. najlepsza - posłuchaliśmy serduszka
KONIEC
zapytałam się jej o infekcje moją, powiedziała że mogę se kupić w aptece clortimazotrum bez recepty i nie muszę iść z tym do lekarza!!! WOW trochę mnie zdziwiła! Ale chyba zobaczyła moją minę, bo dodała że jak ja chce to możemy pobrać wymaz z totony i sprawdzić co to jest i czy nic groźnego dla maleństwa. Powiedziałam jej że sama sobie wezmę ten wymaz w toalecie i tak też zrobiłyśmy :)
Wyniki będę mieć za 4 tygodnie na następnej wizycie!
Aaaa dodam od siebie że kremu nie kupuje bo skoro jutro mam iść do polskiego ginekologa to wolę już poczekać na jego opinie. Nie chce zresztą tego podleczyć tylko wyleczyć całkowicie!A ponoć czytam w necie że to trudna sztuka jest!!!!

FENSTARSS
UWAGA ;)) WSTAWIAM GOLIZNE ;) PIŻAMOWĄ DZIŚ 16TC ;)) o wciąganiu nie ma mowy a zaznaczam, że jestm przed obiadkiem ;))
[ATTACH]82705[/ATTACH] [ATTACH]82706[/ATTACH] [ATTACH]82707[/ATTACH]

gratulacje
:coo: taka z Ciebie chudzinka, a proszę jaki już masz ładny brzuszek, ja jestem trochę zmartwiona, bo nic nie przytyłam!!! NIC, ani deko, już nie wiem co robić, moje dziecko będzie jak z Oświęcimia wypuszczone.....

justazg
FENSTARSS
UWAGA ;)) WSTAWIAM GOLIZNE ;) PIŻAMOWĄ DZIŚ 16TC ;)) o wciąganiu nie ma mowy a zaznaczam, że jestm przed obiadkiem ;))

gratulacje
:coo: taka z Ciebie chudzinka, a proszę jaki już masz ładny brzuszek, ja jestem trochę zmartwiona, bo nic nie przytyłam!!! NIC, ani deko, już nie wiem co robić, moje dziecko będzie jak z Oświęcimia wypuszczone.....

hahaha myslę, że jednak cós tak przytyjemy ;) oby nie było za duzo później hihi... patrz tak źle i tak nie dobrze ;)

FENSTARSS pokaźny ten Twój brzuszek :-) Fajny :-)
U mnie to 13/14 tydzień i na daleko mi do Ciebie :-) Wczoraj mnie pobolewał brzuszek i powiedziałabym że trochę dołem urósł, bardziej ciasno w biodrówkach ha,ha Ale jeansy dają radę póki co :-)
Elena ja taką "krechę" jak Ty też mam, ale to miałam ją już przed ciążą, a zawsze miałam płaski brzuszek :-) Nie wiem czemu tak, to taka pozioma krecha poniżej linii majteczek.
Aha, miłego popołudnia dla wszystkich :36_2_53:

FENSTARSS

Kochana, śliczny masz brzuszek :):):):) duży jest, większy niż mój, ale jesteś dalej w tygodniach :):):)

Dziewczyny nie było mnie 3h a Wy tu tyle stron napisałyście szok! Ja co do pomiarów maluszka wypowiem się jutro po wizycie, bo stare mają ponad miesiąc...
Miałam być dziś dłużej w pracy ale nie wyrobiłam :( Straszne kłucie w podbrzuszu i ból głowy :/ Teraz leżę z laptopem...

Która jeszcze wrzuci zdjęcia? O ile się nie mylę Ewka kiedyś się przymierzałaś do wrzucenia ale chyba to nie wypaliło?

http://s4.suwaczek.com/201204121762.png
http://slubowisko.pl/suwaczek/2010-06-12/nasz-slub-odbyl-sie.png
http://s2.pierwszezabki.pl/049/0492279c0.png?937

wiecie co, zawsze chciałam trochę przytyć, oczywiście w cycusiach najlepiej a zwykle idzie w uda tyłek biodra ale nic z tego nie wychodziło... teraz waże sie co tydzień z ciekawości , bo jak widać rosnę to tu to tam, w spodnie swoje to już dłuuugo nie wchodze , waga stoi narazie... wiele razy śniłam i marzyłam, że mam piękny brzuszek ciążowy i dumnie się przechadzam... teraz zaczynam rozumieć co to za uczucie, ta duma ;))) teraz nie ma nic ważniejszego ;)) narazie jakoś nie umiem myśleć jak to będzie z dzidzią już...pewnie później mi to samo przyjdzie... jak widzę mamy z wózkami to też chce... ;))) juz niedługo

ml0da19
elciasloneczko
Witam Was dziewczyny,

Jestem nie przytomna, co za noc;/

Budziłąm się co chwilke przez skórcze w nogach, ból straszny a potem robolal mnie brzuch.
Na szczęscie moje dwa kochane koty wyczuły ze coś jest nie tak o jeden polozyl mi sie na brzuchu a drugi na nogach i wygrzewały mnie.
Własnie szykuje sie na badania prenatalne.
Bede dobrze po poludniu.
Buzka
hej. a wyniki kiedy bedziesz miec??
trzymam kciuki

Wyniki krwi za tydzien. Okazalo sie ze moglam normlanie zjesc sniadanie ;/nie moglam sie tylko dodzwonic do przychodzi.
Usg wyglada na to ze wyszlo dobrze:) tylko moj dzidzius odwrocil sie pupa do doktora i studentow którzy obderwowali usg:D wiec pan doktor nie zmierzyl mu noska a tylko przeziernosc karku . Mowil ze wszytsko w porzadku.
Kupilam sobie tez dzisiaj biustonosz ciazowy który bedzie ruszl razem z moimi cycuszkami. Rozmiar 80d:D a mialam przed ciaza 75b;/;/ i dalam za niego zamiast 140 zl 79 :):):
Znalazlam tez sklep hapyymum we wroclawiu w arkadach wroclawskich , ceny jednak troszke zabojcze.
Zmeczona jestem pale w piecu nadgonie te pare dzisiejszych stron i sie klade na chwilke. Moj m wrocil wczesniej z pracy i jest i rodzicow wiec mam jeszcze chwilke spokoju.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-59606.png

http://s4.suwaczek.com/20120121300123.png