Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

jako pierwszy - murzynek, wykonany wczoraj, smakowany przez męża, sąsiadkę i jej synka :)

MURZYNEK

1 kostka masła
4 jajka
2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
cukier waniliowy ( ja nie dałam całego )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek wody
bakalie
tarta bułka do wysypania formy

masło, cukier, kakao i wodę rozpuścić w garnku, wolno podgrzewając. Zagotować. Z masy odlać 1/3 szklanki na polewę. pozostałą część masy ostudzić. następnie dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. wszystko wymieszać. dodać bakalie i pianę z ubitych na sztywno białek. ponownie wymieszać bardzo delikatnie.
masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 min. po wyjęciu z formy i przestygnięciu ciasto oblać polewą.

smacznego!

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

CHILI

2 kostki mięsa mielonego
2 puszki pomidorów w puszce ( najlepiej już pokrojonych )
2 puszki czerwonej fasoli ( jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję, może być biała fasola )
2 cebule
sól, pieprz
papryczka chili lub peperoncino

w garnku podgrzewamy olej. następnie podsmażamy pokrojoną cebulę, ale tak żeby nie zbrązowiała.
następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż się rozdrobni i lekko zbrązowieje.
doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i papryczką lub peperoncino.
dodajemy pomidory i gotujemy ok. 15 minut, doprawiamy do smaku jeśli trzeba.
na koniec dodajemy fasolę, razem z wodą z puszki. ( ja zawsze jeszcze opłukuję puszki i wlewam tą wodę, żeby potrawa nie była za gęsta - na drugi dzień jeszcze bardziej gęstnieje ).
gotujemy aż nabierze mocy prawnej - wedle uznania ( ok. 30 min ).

podajemy z chlebem.

na drugi dzień, gdy zgęstnieje można podać z makaronem ( tez jest pyszne ) i posypać parmezanem mniam mniam.
świetnie nadaje się do mrożenia :)

na bazie tego szybkiego chili można zrobić błyskawiczną fasolkę po bretońsku: zamiast mięsa dajemy pokrojoną kiełbasę, a zamiast czerwonej fasoli dajemy białą. i tyle. :36_2_15:

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

ŚLEDZIE W SOSIE JOGURTOWO-KOPERKOWYM

0.5 kg śledzi
2 jabłka
3 cebule
koperek ( najlepiej świeży ale suszony też jest ok )
jogurt duży naturalny
2 łyżki majonezu
pieprz, sól

śledzie moczymy ( jeśli to konieczne ), można równie dobrze użyć śledzi gotowych np. w oleju- ale jednak matiasy są chyba najlepsze.
kroimy je na paseczki i wrzucamy do miski.
potem dodajemy pokrojoną drobno cebulę i jabłka.
następnie dodajemy jogurt, mieszamy, dodajemy majonez, mieszamy.
doprawiamy do smaku - wedle uznania.
dodajemy koperek ( świeży posiekany ) i mieszamy.
i gotowe.
szybko, tanio i małokalorycznie :)
smacznego.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

SAŁATKA SELEROWO-SEROWA

2 słoiki selera ciętego
ser żółty ok 30 dag
puszka ananasa
2 puszki kukurydzy
majonez

selera wyciskamy z zalewy. wrzucamy do miski. dodajemy plastry ananasa pokrojone w kostkę, kukurydzę oraz ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
mieszamy. dodajemy majonez - wedle uznania.
jeśli trzeba doprawiamy do smaku choć raczej nie jest to konieczne.
i tyle. smacznego :)

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

PALUSZKI SEROWE

30-40 dag sera żółtego
2 jajka
ok. szklanki tartej bułki
łyżka śmietanki 30% ( ja użyłam 18% i też było ok )
olej do głębokiego smażenia
sól
pieprz

Ser potnij w słupki o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 1,5 cm.
jajka wbij na talerz, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj widelcem.
kawałki sera zanurzaj w roztrzepanych jajkach. następnie obtaczaj w bułce tartej wymieszanej ze sporą szczyptą soli i pieprzu.
czynność powtórz tyle razy, by każdy kawałek sera pokrył się grubą panierką ( ważne, bo jak będzie za cienka to ser wypłynie - ja brałam 2 razy ale lepiej by było 3 ).
usmaż tak przygotowane paluszki na mocno rozgrzanym oleju. następnie szybko osącz je na papierowym ręczniku. i gotowe. mniam mniam - pychotka.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...