Skocz do zawartości
Forum

Lipcóweczki 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Poli, dziewczynka zaznaczona :) Ty się nic nie przejmuj, że to niby większy kłopot jest jak jest dziewczynka. Tak naprawdę i tak wszystko zależy od cech indywidualnych dziecka.

MoniQ
, wynagrodzenie chorobowe jest płatne przez pracodawcę do 33 dnia na L4 100% ale liczone z ostatnich 12 miesięcy. Zasiłek chorobowy po 33 dniach wypłaca pracodawca i sam rozlicza się z ZUS potrącajac ze składek.

Witam tłusyowo czwartkowo! :)
dziewczyny mie znowu bierze angina, to przez GB bo mnie zaraziła, i ogólnie źle się czuje! zisiaj w pracy miałam chwile dla siebie i kupiłam nianie
ANGELCARE AC401- MONITOR ODDECHU+NIANIA +++ GRATIS (1484484041) - Aukcje internetowe Allegro
jutro ma przyjść to zobacze czy warte tych pieniędzy!
Dzisiaj wrócił mo ukochay piesek ze szkolenia, wiecie co jestem w szoku on jest grzeczny napawde! i ta babka co o rendowała to się pytała czy nie chcemy go sprzedać jej, bo taki "madry i grzeczny" ale ja za bardzo za tym kutasem tęskniłam, i dzisiaj musze przyznać że mnie zaskakuje co prawda trzeba włożyć w niego jeszcze dużo pracy ale mam nadzieje ze bedzie kochany tak jak jest teraz!
Lusiano kochana wiem co czujesz, mój M jest hydraulikiem i robi studnie i co zime niestety nie ma roboty, to jest dla nas najgorszy okres bo dostaje tylko część wypłaty a w zime przychozą nam rachunki za gaz(strasznie duże) i ledwo co nam starcza! gdyby nie moja wypłata to ja nie wiem jak byśmy żyli, ale byle do wiosny to wtedy możemy szaleć! ;) Twój M widać ma ambicje i nie będze dokłądał do interesu i ma racje!
Poli grtulacje córuni!!! ;)

dziewczyny jak waga?? bo ja jż kurna 7 kg na plusie!!! jestm załamana zaczynam być słoniem!! ;(

buziaki

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlx1hpjff71xqf.png

http://www.suwaczek.pl/cache/148c40ed06.png

Poli gratuluję córeńki - dziewczynka to żaden kłopot, przecież wszystkie nimi jesteśmy hehe

Alis mój m. też hydraulik hahahaha tzn. nie z wykształcenia, ale ma firmę instalacyjną i ogólnie bardzo lubi to co robi. A większości nauczył sie od mojego papy, a potem uczeń przerósł mistrza hehe Ale najbardziej to lubi serwisy pieców gazowych. Teraz nie ma na to czasu i raczej okazjonalnie, ale jak do pieca się dorwie to jak dziecko do lego. Zdarza mu sie pojechać do kogoś i nawet pieniędzy za naprawę nie weźmie, bo to jego hobby heheh

U nas to jeszcze problem pracowników - w tym tygodniu zwolnili 10 osób, a w sumie mają jeszcze ok 30stu i co z ich rodzinami jak im się noga podwinie. Wiesz takie dodatkowe obciążenie psychiczne :( Ale ja to jestem urodzona optymistka więc wierzę, że przyjdzie wiosna i będzie dobrze.

Aniazonia jak pracujesz u pracodawcy, który zatrudnia poniżej chyba 20-stu osób (ale to sprawdź) to pensje wypłaca Ci ZUS. Wiem, że kiedyś to było, że jak miałaś dwa zwolnienia w miesiącu to dostawałaś kasę w dwóch częściach. Ale jak jest to duży lub średni pracodawca to on Ci wypłaca i potrąca to sobie w rozliczeniach ZUS. Jeżeli byłaś już na L4 w ciągu ostatnich 3 miesięcy to biorą Ci obliczoną wówczas średnią. Ja tak właśnie mam i jestem jakieś 250-300 zł w plecy, z uwagi na zmiany wysokości pensji w między czasie. Jakby mi liczyli od stycznia to by mi niższej pensji pod uwagę nie brali, a tak te niżej wynagradzane miesiące zaliczyły mi się.

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bi09kd51lvx2h.png

http://www.suwaczki.com/tickers/961luay3hol6n1yj.png

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=13763

Dziewczyny znalazłam dziś na innym forum takiego posta, dodanego przez dziewczyne ktora miala to zdiagnozowane. Słyszałyście o czyms takim?

Jesteś w ciąży? PRZECZYTAJ !!! To może uratować życie Twojego dziecka !!!
VASA PREVIA – SKRYTY ZABÓJCA
A wystarczy moment by zdiagnozować ŻYCIE.

Zacznę od tego, że KAŻDY przyszły rodzic powinien wiedzieć, jak wielkim zagrożeniem jest nie zdiagnozowana VASA PREVIA (naczynia przodujące). Praktycznie nikt, kto nie miał z tym styczności, nie ma pojęcia o istnieniu czegoś takiego. Natomiast Ci, których to dotknęło, dowiedzieli się o tym w najbardziej drastyczny sposób – nagle i niespodziewanie tracąc swoje ukochane i wyczekiwane dziecko.

JEDNAK TYM TRAGEDIOM MOŻNA BYŁO ZAPOBIEC !!!

Co to jest VASA PREVIA?
Tłumacząc najprościej jak tylko można, są to naczynia pępowinowe, które są wrośnięte w błony płodowe nad lub w pobliżu kanału rodnego.
Mogą one być spowodowane przyczepem błoniastym pępowiny, czyli pępowina łączy się z łożyskiem nie na środku łożyska, tylko na brzegu częściowo lub całkowicie wrastając w błony płodowe. Mogą to być również naczynia biegnące przez błony płodowe pomiędzy dwoma płatami łożyska w łożysku dwupłatowym.
W TYCH NACZYNIACH PŁYNIE KREW PŁODU !!!

Czemu jest to groźne?
Podczas pęknięcia błon płodowych (powodem mogą być skurcze, dźwiganie, zaczynający się poród, samoistne odejście wód lub przebicie pęcherza płodowego przez położną, lekarza) naczynia te zostają rozerwane i następuje nagły potężny krwotok, żywą czerwoną krwią, KRWIĄ DZIECKA !!! Oznacza to, że dziecko się wykrwawia !!! Jego krew zaczyna być coraz rzadsza, a brak tlenu prowadzi do poważnych uszkodzeń organów wewnętrznych w tym do nieodwracalnych zmian w mózgu. Jeśli cesarskie cięcie przeprowadzone jest NATYCHMIAST po pojawieniu się krwotoku, dziecko tuż po urodzeniu powinno mieć zrobioną transfuzję krwi. Jest umieszczane pod aparaturą podtrzymującą życie w inkubatorze, ponieważ uszkodzone organy wewnętrzne nie są w stanie samoistnie funkcjonować i potrzebują pomocy. Najczęściej uszkodzeniom ulegają: mózg, nerki, wątroba, płuca. Jednak nawet natychmiastowa reakcja nie zawsze ratuje życie dziecka. Jeśli cesarskie cięcie nie jest przeprowadzone, bo „mądry” lekarz lub położna mówią, że „ma prawo być trochę krwi przy porodzie”, dziecko rodzi się martwe lub w stanie krytycznym - wtedy potrafi żyć, a właściwie umierać, kilka lub kilkadziesiąt godzin.

Kiedy pojawia się VASA PREVIA?
VASA PREVIA może pojawić się u KAŻDEJ kobiety. Bardzo często jest tak, iż ciąża przebiega całkowicie prawidłowo i dopiero po porodzie (najczęściej zakończonym tragicznie) lekarze ze zdziwieniem odkrywają, z czym mieli do czynienia. Są jednak pewne symptomy, które mogą sugerować wystąpienie VASA PREVIA. Są to:
- ŁOŻYSKO PRZODUJĄCE (nawet po podniesieniu się łożyska!!!)
- operacje na macicy bądź cesarskie cięcie w przeszłości
- łożysko dwupłatowe lub wielopłatowe
- ciąża uzyskana z zapłodnienia In-vitro
- ciążą mnoga

Jak zapobiec tragedii?
Kluczem do tego jest odpowiednia DIAGNOSTYKA PRENATALNA.
Wystarczy, że po 16 tygodniu ciąży, najlepiej przy USG połówkowym, lekarz wykonujący USG zrobi również USG sondą dopochwową w połączeniu z kolorowym Dopplerem. Jak wiadomo, kolorowy Doppler pokazuje naczynia krwionośne w dwóch kolorach w zależności od tego, czy jest to tętnica czy żyła. Jest też możliwość sprawdzenia przepływu krwi przez to naczynie aby zdiagnozować, czy krew przez nie płynąca jest krwią dziecka (tętno 120-150 uderzeń na minutę) czy matki (tętno o połowę niższe). Tak więc jak widać, wykrycie naczyń przodujących jest możliwe – WYSTARCZY POŚWIĘCIĆ CHWILĘ, BY ZAPOBIEC TRAGEDII – BY ZDIAGNOZOWAĆ ŻYCIE!

Czemu wciąż tak wiele dzieci umiera na skutek VASA PREVIA?
Odpowiedź jest prosta – tak wiele dzieci umiera, ponieważ tak mało lekarzy chce poświęcić te parę chwil więcej na zdiagnozowanie lub wykluczenie VASA PREVIA. Przeszkodą może być również brak odpowiedniego sprzętu (USG z kolorowym Dopplerem) lub niedouczenie lekarzy. Również brak doświadczenia z VASA PREVIA jest przeszkodą w sprawnym jej diagnozowaniu. Dzieje się tak również dlatego, ponieważ VASA PREVIA jest bardzo rzadko spotykana – 1:2500. Jednak co będzie, kiedy tą jedną, będziesz Ty??

Co się dzieje z kobietą, jeśli VASA PREVIA zostaje zdiagnozowana?
Kobieta spodziewająca się dziecka, u której zdiagnozowano VASA PREVIA powinna być hospitalizowana najpóźniej od 30 tygodnia ciąży aż do porodu. Nie może: dźwigać, biegać, wykonywać prac fizycznych, współżyć, nie może być również badana ginekologicznie (!!!). Podawane są również profilaktycznie leki rozkurczowe, aby zapobiec pojawieniu się skurczy, a jeśli takowe wystąpią, podawane są silniejsze środki hamujące skurcze. Ciąża rozwiązywana jest metodą cesarskiego cięcia przed rozpoczęciem porodu.

Wszelkie informacje dotyczące VASA PREVIA, które użyłam powyżej, są oparte na danych umieszczonych na stronie internetowej Międzynarodowej Fundacji Vasa Previa (International Vasa Previa Foundation, International Vasa Previa Foundation ) oraz na własnych doświadczeniach. Moją historię, niestety póki co tylko po angielsku, można znaleźć na stronie fundacji.

Samanta Haduch – mama Szymusia, który urodził się cały i zdrowy dzięki diagnostyce prenatalnej i fachowej opiece lekarzy.

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk20mm4b9qozax.png

http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqgzu34odo86j7.png

anieok mi lekarz robił usg dopochwowe i przez brzuch 2 razy - wydawało mi się, ze to norma. Ale to jakaś okropna choroba:/

alis84 ja też mam 6-7 kg na plusie. Ale pocieszam się, że mam takie skoki czasami 1 kg do przodu, a później jakiś czas nic. Teraz będzie wiosna i będę na pewno częściej na basenie, na spacerkach itp., bo przez te mrozy i ciągłe choroby łatwo się utuczyć. Aha i zauważyłam jeszcze, że jak uważam na to, co jem, to tyję paradoksalnie więcej niż jak mam to gdzieś i odpuszczam.

Tomek ur. lipiec 2011 / Ola ur. wrzesień 2013

Ela ale robił Ci z tym kolorowym doplerem? Ja usg dopochwowe mam za kazdym razem, bo lekarz oglada szyjke ale nic wiecej. W zasadzie z tego co zrozumiałam dotyczy to kobiet z lozyskiem ktore przodowało albo przoduje, u mnie od poczatku lozysko jest u gory, ale zaskoczona byłam bo pierwszy raz w zyciu o czyms takim słyszę.

wow.... ANIEOK teraz będę molestować lekarza za tydzień aby zrobił wszyściutkie badania... trochę mnie to przeraziło... straszne ... po czymś takim chyba zabiłabym lekarza, położne i pół szpitala... ale nie dopuszczam takich myśli... dzidzia kopie wręcz szaleje żadnych skurczy nie miałam i nie mam jak do tej pory więc musi być ok :)

http://www.suwaczki.com/tickers/1usakrhmdembn5yu.png
http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6sg18viijjczi.png

Poli gratuluje córuni, nie martw się, dzidzia to dzidzia i tak jak Curry napisała:

curry
Tak naprawdę i tak wszystko zależy od cech indywidualnych dziecka.

Wczoraj mnie tak paliła zgaga że kupiłam Manti miętowe, bo myślałam że nie wytrzymam, ale pomogło od razu :hamak:

Dziewczyny dostane szału z pocztą, wysłałam swoje L4 pocztą i nadal nie dotarło. Dobrze że wysłałam je również faxem - bo chyba bym udusiła :(
Dzwoniłam na poczte podałam im numer R żeby sprawdzili gdzie mój list jest a oni mi na to że nie potrafią sprawdzić w systemi :zlykomp:
Zadzwoniłam do kadr bo minął termin 7 dni na dostarczenie L4, ale powiedziały mi dziewczyny że mam sie nie martwic że liczy się data nadania, że jeżeli nie przekroczył 7 dni to nie stracę 25%, ale i tak się denerwuje :(

Anieok straszne to co wkleiłaś :(, ja sie martwię o dzidzie bo mam łożysko strasznie nisko i dzidzia jest ułożona miednicowo poprzecznie. Od dłuższego czasu go nie czuje, tzn nie tak jak wcześniej, już mnie nie łaskocze tylko czuje, jak sie skupie, takie przelewanie w brzuchu, w zasadzie w podbrzuszu :( 16 marca ide na usg połówkowe mam nadzieje, że wszystko będzie ok, 24 lutego lekarz powiedział, że dzidzia jest jeszcze malutka (109mm) i to moje pierwsze dziecko więc mogę czuć je bardzo delikatnie, później dodał że jest leniwe :)

Czas oczekiwania to najpiękniejszy czas :)
Mam dwóch cudownych synów - Tymusia i Tytuska :)

Poli - gratuluje dziewuszki :D
eee taam ja nie widze zadnej roznicy miedzy chlopczykiem a dziewczynka , tzn chodzi mi o wychowanie....
anieok- co to za straszna choroba :(((( a co ja mam powidziec ze mi jescze nikt nie zagladal do pochwy :((( i nie zagladnie :(((( bo w tym kraju sie nie zgalada ...
alis84- ja mam juz chyab z 10 na plusie :P
wiec sie nie przejmuj... ja sie tocze wszyscy sie smieja ze mnie :((
frojdel- ja w 18 tyg tez nie czulam regularnych ruchow , czasami dwa dni bylo ciszy....

dziewczyny jak to jest z lataniem samolotem???
mam ochote pojechac do rodzicow i przy okazjii odwiedzic mojego gina , ktory sprawdzi wszystko....
lecialabym w 26 tyg ciazy.......

http://www.suwaczki.com/tickers/961lroeqi2ba9vfo.png

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9gu9re6cle2yb.png
http://s2.pierwszezabki.pl/044/044053980.png?4027

anieok robił z dopplerem, ale to zwykłe, a nie dopochwowe. Ale tak na logikę chyba na tym zwykłym powinno być widać, ze naczynia nie kończą się tam gdzie trzeba...?

Dziewczyny jeśli któraś jest zainteresowana pieluszkami wielorazowymi to polecam promocję 2 za 1: Flip Stay Dry (Mikrofibra)-Kup 1 a drugi otrzymasz GRATIS!, Bumgenius - ekoMaluch wychodzi dużo taniej (sprawdzałam ceny w innych sklepach, opinie też są dobre).

Witam prawie weekendowo :)

Poli gratuluje córeczki :)

Anusia 992 - gratuluje synka :)

U nas dziś wiosennie, słoneczko świci nawet mamy 4 stopnie na plusie.
Dajcie znac jak dostaniecie ta wypłatę z zus, sama jestem ciekawa jak to się odbywa, ale zus nie przelewa na konto ? Tylko do domu przychodzi ? Jak to jest ? Ciekawa jestem...

Nasze aukcje

http://lbdf.lilypie.com/9MKjp1.png
Kuba ma 10 lat, Kacper ma 5 lat a w lipcu urodzi się Filip :)

A ja kolejne problemy.
Wczorajsze USG wskazało, że macica jest niesamowicie spięta, nasze maleństwo w brzuszku jest mocno ściśnięte. Lekarka nie mogła dobrze pomiarów zrobić, a jak udało jej się małą złapać to pomiary wyszły nieprawidłowe tzn. wskazują na ciążę mniejszą niż jest to w rzeczywistości. Lekarka stwierdziła, że nie mam się tym sugerować, bo nie mogła dobrze małej pomierzyć. Ja już niestety przechodziłam przez tą sytuację kiedy stwierdza się hipotrofię wewnątrzmaciczną i zaczyna się walka o każdy gram dziecka, więc jestem podłamana.
Mam brać 3 x dziennie no-spę i luteinę. Ma to rozluźnić macicę. Oby tak było.
Za tydzień 11 marca mam USG w poradni genetycznej to będzie dla mnie wyrocznia.

:16_3_204:

Co do wypłat zasiłków chorobowych, to na tyle co ja się orientuję to w przypadku mniejszego zakładu (bodajże poniżej 20 pracowników) pracodawca wypłaca zasiłek przez 33 dni, a potem wypłaty przejmuje ZUS (ja właśnie tak mam).
Jeśli chodzi o formę zapłaty to ja w zakładzie pracy oddając ostatnie zwolnienie podpisałam takie pismo przygotowane przez księgową z podaniem rachunku bankowego na jakie ma ZUS przelewać zasiłek chorobowy i teraz za kilka dni właśnie "przejmie mnie" ZUS.

:16_3_204:

supermonikas23 współczuję:/ Może magnez też by pomógł (na te skurcze)? Na razie nie ma co tak bardzo się przejmować, następne badania mogą wyjść lepiej. Mi raz lekarz dziecko wymierzył na 7 cm,a dwa dni później okazało się, że mały miał prawie 11... Zależy czasem od sprzętu i umiejętności.

aniusia992 gratulacje - bardzo ładny chłopiec jest na tym zdjęciu:)

Aniusia gratuluje synka :), kolejny mężczyzna, no no no :) Pyszne te pączki, ja też mam domowej roboty, ale mam taka zgagę po nich że zjadłam 4 i odpuściłam, wzięłam Mnti i zjadłam litr lodów :)
Supermonikas nie denerwuj się, głowa do góry, wszystko może się zmienić, lekarz na pewno czuwa nad Wami i będzie pomagał. Trzymam kciuki oby się wszystko dobrze ułożyło :)

Czas oczekiwania to najpiękniejszy czas :)
Mam dwóch cudownych synów - Tymusia i Tytuska :)

Znalazłam jeszcze filmik dotyczacy tej choroby, ale nie wstawie linka, bo nie koniecznie przyszle matki powinny ogladac cos takiego. Generalnie ja nie miałam żadnych badań doplerem, ani żadnych przepływów badanych, bede miała kolejne usg na poczatku maja to wtedy sie o to wypytam.

Poli gratki córy :))

aniusia992 gratuluje synka :))

supermonikas23 glowa do gory jeszcze wszystko moze sie zmienić, najwazniejsze jest pozytywne nastawienie. Ja na pierwszej wizycie w ciazy (jakis 5 tydzien) dowiedziałam sie ze mam miesniaka ze jest na tyle duzy że moze przeszkodzic dziecku w prawidlowym rozwoju bo zajmuje za duzo miejsca w macicy, i codziennie sobie wyobrażałam jak dzidzius kopie i bije tego miesniaka zeby zniknal. (Słyszałam taka historie ze chlopczyk mial nieuleczalnego goza mozgu lekarze dawali mu kilka miesiecy zycia, a byl on fanem gwiezdnych wojen i codziennie myslal o tym ze jego statki atakuja goza. Podobno historia tego chlopca jest uznawana za cud medyczny bo jego goz znikl.) Wyobrazcie sobie moje zdziwienie jak na USG w 12 tyg lekarz powiedzial ze zadnego miesniaka nie ma i nawet zadnego sladu po nim nie ma. Co prawda musiałam zrezygnowac ze studiow i 3 miesiace przelezalam w lozku czesc w domu czesc w szpitalu ale caly czas mialam pozytywne nastawienie. Wiec to chyba bardzo wazne :) 3mam kciuki zeby bylo dobrze!