Skocz do zawartości
Forum

właściwe nawyki przy jedzeniu

paczanga

Rekomendowane odpowiedzi

jestem mamą prawie 10m Lidki która uczy się chodzić. Jest karmiona głównie piersią, inne pokarmy je w bardzo małych ilościach, a bardzo często budzi sie w nocy na pojadanie (co 1-2h) więc zależy mi żeby jadła więcej. Chciała bym aby córka od małego miała właściwe nawyki przy stole. gdy jemy posiłek sadzam ją w wysokim krzesełku i daję jej coś do konsumowania razem z nami np kartofla. Problem jest przy jej posiłakach. z reguły wygląda to tak że 2-5 pierewszych łyżeczek je w krzesełku a póżniej z niego ucieka, nie jest zainteresowana posiłkiem, więc zabieram ja na podłogę i ganiam z łyżeczką po pokoju, aż nie zacznie wypluwać. zjada i tak mało -niecały mały słoiczek ale to lepiej niż te 5 pierwszych łyżeczek, a za godzinę znów piersi troszkę. Teściowa insynuuje że mała nie jest zainteresowana posiłkiami ponieważ są bez przypraw, ale córka nigdy nie poznała smaku "dorosłego" jedzenia. Piszę też bo jestem przeciwniczką wpychania w dzieci jedzenia a tu sama to robię:( Trochę to niespójne i moje postępowanie i treść posta, ale mam nadzieje że Pani wyciągnie z treści meritum sprawy.
Pozdrawiam Edyta

Pani Edyto,

karmienie dziecka to z reguły jedno z podstawowych źródeł niepokojów mamy.

Zadajemy sobie pytanie czy dziecko jest dobrze odżywiane? Czy zjada wystarczająco dużo? I co zrobić by jadło tak jak my chcemy?:-)

Nie ma jednej reguły według której odżywiać dziecko, natomiast jest jedna,dzięki której łatwo można zrobić niejadka...WYMUSZANIE

Pani córeczka jest w okresie intensywnego rozwoju- właśnie odkrywa i eksploruje świat i spożywanie posiłków jest zbyt czasochłonne i nudne, by zechciała im poświęcić wystarczająco dużo uwagi.

Co można zrobić w tej sytuacji?

Jest kilka możliwości.

Po pierwsze,
jeśli ma Pani zgodę na tak częste karmienie w nocy może Pani nic nie zmieniać. Za kilka miesięcy dziewczynka za pewne ponownie zainteresuje się jedzeniem. Pytanie tylko, czego się w międzyczasie nauczy?

Po drugie,
może Pani starać sie dostosować jej pory posiłków do Państwa i wprowadzić metodę BLW: Baby Led Weaning- czyli zasadę, że dziecko zjada swoją porcję z talerza, je własnymi rączkami a słoiczki idą do kosza ( czyli córeczka dostaje na talerzu np. klopsa, ziemniaczka i brokuła i zjada sama. Trzeba tylko rozłożyć na podłodze folię lub recznik. Dziewczynka zjada to co chce i ile chce. To pozwala dziecku zaspokoić nie tylko głód ale również ciekawośc poznawczą, bo dziecko eksploruje z fakturą, smakiem, konsystencją. Na pewno wtedy nie nudzi się. Więcej na ten temat może Pani poczytać na stronach internetowych poświęconych BLW lub w książce "Bobas lubi wybór".

Po trzecie,
nie zmieniać jadłospisu ale przyjąć następujące zasady:
1. Pani decyduje co i gdzie i kiedy dziecko zje.
2.Dziecko decyduje czy i ile zje. Jeśli nie zje, to Pani nie biega za nią tylko spokojnie informuje, że zje dopiero zupkę albo podwieczorek i nic w między czasie nie podawać dziecku. Mała będzie miała okazję poczuć prawdziwy głód i jest większe prawdopodobieństwo, że zje następny, proponowany posiłek. Oznacza to, że Pani nie podaje piersi za 30 czy 60 min tylko czeka na właściwy posiłek. Jednym słowem zero podjadania czegokolwiek między posiłkami. Na pewno dziecko nie da się zagłodzić;-)
3. Ograniczyć podawanie piersi w nocy do 1-2 posiłków...Zastąpić pierś przytulaniem, głaskaniem, podaniem wody...Uzbroić sie w cierpliwość, nieprzespane noce i płacz dziecka. Mała będzie walczyć o status quo, pytanie czy Pani to wytrzyma?

Po czwarte,
poszukać coś pośredniego co będzie najlepszym rozwiązaniem dla Pani i dziecka;-)

życzę powodzenia
Joanna B.

Dziekuję za tak klarowna i wyczerpującą odpowiedź, ale mam jeszcze kilka pytań:
Lidka je 2 posiłki poza piersią, mam problemy z wprowadzaniem nowych ponieważ córka jest alergikiem. Nie lubi pić, chyba że słodkie soczki. Jeśli mam pilnować wytyczonych pór posiłków co z karmieniem na żądanie? Zaprzestać i podawać soczki? co z przekonskami typu chrupki czy jabuszko do reki?

Pewnie że karmienia nocne mi przeszkadzają (w tej liczbie). Codziennie obiecuje sobie że będę ich oduczać, ale jesetem tak zmeczona że po półgodzienie mam już dosyć, pozatym mam zapalenie ściegien i noszenie dziecka (szczególnie w nocy) sparawia mi ból. Smoczkiem nie daje sie przebłagać, wyciąga go sobie z buzi i bije mnie nim lub wsadza mi w usta, jak by chciała powiedzieć sama sobie to śsij. już ona dobrze wie czego chce. Z wodą próbowałam kiedyś (chyba jka miała 5m) to dostała biegunki. Za 2 miesiące mąż bedzie miał mniej pracy i wtedy obiecał że mi pomoże wstawac w nocy i jak "gaskać"

Zastanawiam się też czy te jej reguralne przebudzenia nie wynikaja z tego że Lidka nie umie inaczej zasnąć?

Na razie postaram się bardziej usystemować dzień dziecka. Wprowadzić reguralne pory drzemek i zmiejszyc ich czas, wprowadzić rygorystyczne pory posiłków. Może będzie spała wiecej w nocy....

Pani Edyto,

Lidka jest już prawie rocznym dzieckiem więc warto byłoby wprowadzić stałe pory jedzenia ( oczywiście w elastycznych, przesuwalnych granicach)- tj. 5-6 posiłków dziennie bez podjadania w międzyczasie. To pozwoli Pani córce szybko wdrożyć się w określony plan dnia.
Generalnie, dzieci lubią stały plan dnia z określonymi porami posiłków i spania ponieważ dzięki temu dzień staje się dla nich przewidywalny, wiedzą czego mogą się spodziewać a to w efekcie daje im poczucie bezpieczeństwa.
Karmienie na żądanie jest ważne w pierwszych miesiącach życia dziecka, gdy karmienie, pory snu i czuwania są dopiero w fazie tworzenia się, gdy mama i dziecko potrzebują się poznać, nauczyć siebie nawzajem. Z reguły po kilku miesiącach, mniej więcej koło 6 miesiąca dziecko wraz mamą dochodzą do stałych pór karmienia i drzemki. A to jest doskonałą bazą do zastępowania posiłku mlecznego pokarmem stałym.
Tak więc nie ma potrzeby by dodatkowe "podpijanie" mleka zastąpić soczkiem- o wiele bardziej kalorycznym i zaburzającym właściwe posiłki, tylko po prostu je wyeliminować. Zachęcam do zastępowania soczku- przegotowaną wodą mineralną, ewentualnie z niewielkim dodatkiem soczku- jest to mniej kaloryczne i mniej sycące. Więcej na pewno na ten temat powie dietetyk.

Natomiast jeśli chodzi o nocne wybudzanie, to ma Pani słuszność- Lidka zasypiając przy piersi nauczyła się, że gdy w nocy się przebudzi, a jest to normalne u małych dzieci, to pierwsze co robi szuka tego przy czym zasypiała- piersi. Dlatego tak trudno małe dzieci odzwyczaić od piersi w nocy, gdy przy niej usypiają wieczorem. Można jednak próbować i w tych sytuacjach nieoceniony jest Tata. Dlatego Państwa decyzja by włączyć tatę do pomocy w nocy jest jak najbardziej słuszna. Z reguły dzieciom łatwiej wtedy uspokoić się w ramionach taty, który nie pachnie mlekiem;-)

Pani decyzje o uregulowaniu dnia na pewno pomoże Lidce w zaakceptowaniu pory posiłków i formy ich podawania.

Najważniejsze jednak jest to, że Lidka ma kochających i wrażliwych na jej potrzeby Rodziców i tym się proszę przede wszystkim kierować;-)

pozdrawiam serdecznie
Joanna Buryta

Witam,
po przeczytaniu książki "każde dzieco może nauczyć się same spać" i przetrawieniu jej postanowiłam wprawić jej treść w życie. Problemem u mnie były bardzo częste posiłki w nocy, co 1-2h. Oczywiście dziecko zasypiało też przy piersi. Ojciec nie chce mi pomagać w układaniu córki więc robię to sama.
Metodę stosuje 4dni. Postępy są córka po zostawieniu jej samej w pokoju płacze 1-2min i zasypia. Płacz córki przy zasypianiu jest dramatyczny i nagły. W nocy dalej budzi sie tak często, ale już nie daje się odłożyć do łóżeczka. Stała sie bardziej przywiązana do mnie, szczególnie w porze snu nie chce mnie opuścić prawie na krok, bardzo dużo marudzi. Teraz chyba znowu ząbkuje. Może ząbkowanie jest przyczyną jej marudzenia.
Może marudzi tak dużo bo teraz za mało śpi. Wcześniej spała w dzień 2-3h teraz 1do1:30.
Zaniechać metody samodzielnego zasypiania? Nie chciała bym narazić córki na zbyt wielki stres
Jeśli nie zaniechać to kiedy mogę pójść dalej i odzwyczajać od posiłków w nocy?

ps. Założyłam odzielny wątek o postępach córki w nauce zasypiania http://parenting.pl/noworodki-i-niemowlaki/14661-kazde-dzieco-moze-nauczyc-sie-same-spac.html