Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
rekine21

Niskie płytki krwi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałabym prosić o konsultacje bardzo nie pokoi nas wynik płytek krwi(lekarz nie wyjaśnił co może byc tego przyczyną )

morfologia krwi
leukocyty 11,8 ty /ul (6,0-17,5)
erytrocyty 5,17 mln/ul (3,90-5,10)
hemoglobina 12,08 g/dl (10,0-13,0)
hematokryt 36,20 % (30,00-38,00)
mcv 70 fl (70-82)
mch 24,82 pg (24,50-29,00)
mchc 35,4 g/dl (32,2-36,6)
płytki krwi 79 tys ul (200-550)-badanie wykonano dwukrotnie
limfocyty% 48 % (25-50)
inne(eo.bazo.mono) % 6 % (3-14)
neutrofile % 46 % (25-60)
limfocyty # 5,7 tys/ul (2,5-8,5)
inne(eo.bazo.mono)# 0,7 tysul (0,0-1,8)
neutrofile # 5,40 tys/ul (1,50-7,00)
rdw-cv 14 % (12-15)
pdw 18 fl (9-17)
mpv 10,90 fl (9,00-13,00)
p-lcr 36 % (13-43)

proszę o interpretacje


http://www.suwaczek.pl/cache/c8854520ec.pngpatryk
http://www.suwaczek.pl/cache/9eabe53f6a.pngdawid
http://parenting.pl/galeria/data/772/thumbs/Obrazki_839a.JPGhttp://parenting.pl/galeria/data/832/thumbs/Obrazki_1089.jpg http://s2.pierwszezabki.pl/008/0084369b0.png?9840

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam
Istnieje wiele przyczyn małopłytkowości. Mała liczba tych elementów krwi może być spowodowana zaburzeniami ich wytwarzania w szpiku kostnym oraz przyspieszonym niszczeniem płytek we krwi. Przyczynami zmniejszonego ich wytwarzania jest uszkodzenie szpiku przez leki (np. cytostatyki), substancje chemiczne (np. benzen), zakażenia (np. HBS, HCV), a także wypieranie prawidłowych komórek przez komórki białaczkowe czy chłoniakowe albo zwłóknienie szpiku. Spośród małopłytkowości uwarunkowanych przyspieszonym niszczeniem płytek sporą grupę stanowią trombocytopenie spowodowane przez własne przeciwciała organizmu. Tak dzieje się między innymi w samoistnej plamicy małopłytkowej, jednej z najczęstszych i najbardziej znanych małopłytkowości. Inne przyczyny obejmują niszczenie płytek przez powiększoną śledzionę (hipersplenizm) oraz sztuczne zastawki serca (uszkodzenia mechaniczne). Przy zaawansowaniu choroby chorzy krwawią z błon śluzowych (z nosa, dziąseł). Na ich skórze pojawiają się drobne wybroczyny. Może wskazana być konsultacja z hematologiem. Proponuję na początek zrobić USG jamy brzusznej. ze względu na prawidłowe pozostałe wyniki szczególnie leukocytozę raczej wykluczyłbym białaczki i chłoniaki. Najbardziej prawdopodobne jest obniżenie płytek po przebytej infekcji wirusowej.
Załączam poniżej dość dobry schemat ilustrujący podział i diagnostykę małopłytkowości:
podział:
- łagodna 150 - 100 tys (bezobjawowa)
-umiarkowana 50 – 100 tys (bezobjawowa)
-ciężka 20 – 30 tys (objawy – krwawienie lub wybroczyny)
Małopłytkowość:
1. związana z niszczeniem płytek na obwodzie
2. związana ze zmniejszeniem wytwarzania płytek w szpiku

przyczyny:

u małych dzieci często jest związana z infekcją uogólnioną
• przy niszczeniu na obwodzie w bad. lab. są tylko obniżone płytki
• małopłytkowość współistniejąca z niedokrwistością wymagane sprawdzenie czy nie jest to choroba rozrostowa (białaczki, chłoniaki) konieczne BADANIE SZPIKU zwykle współistniejąca: neutropenia i zmiany w rozmazie krwi.

MAŁOPŁYTKOWOŚĆ - PODZIAŁ KLINICZNY
I. Dziecko ostro chorujące
• Posocznica
• Choroby wątroby
• Plamica piorunująca
• HUS
• DIC
II. Dzieci przewlekle chore
• HIV
• choroby tkanki łącznej
• choroby wątroby
• sztuczna zastawka serca
• chemio i radioterapia
• hipersplenizm
III. Dziecko zdrowo wyglądające
1) Małopłytkowość ze zniszczenia immunologicznego
• samoistna skaza płytkowa
• małopłytkowość polekowa
• SLE lub inne choroby tk. łącznej
• plamica poprzetoczeniowa
• alergia i anafilaksja
2) Małopłytkowość ze zniszczenia nieimmunologicznego
• Hipersplenizm
• zespół Kasabach i Merritta – naczyniakowatość olbrzymia
• cewniki, protezy naczyniowe, sztuczne zastawki
• wrodzone lub nabyte wady serca
3)Zmniejszone lub zaburzone wytwarzanie:
• anomalia Maya
Pozdrawiam:
Artur


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bradzo dziekuje za tak szybką odpowiedz i spróbuje jak najszybciej zrobic badanie usg jamy brzusznej oczywiście powtórzymy jeszcze w tym tyg badanie krwi
jeszcze raz bardzo dziekuje!


http://www.suwaczek.pl/cache/c8854520ec.pngpatryk
http://www.suwaczek.pl/cache/9eabe53f6a.pngdawid
http://parenting.pl/galeria/data/772/thumbs/Obrazki_839a.JPGhttp://parenting.pl/galeria/data/832/thumbs/Obrazki_1089.jpg http://s2.pierwszezabki.pl/008/0084369b0.png?9840

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam
Osobiście podejrzewam pozostałość po infekcji. Gdyby płytki nie zwiększały się (tendencja wzrostowa nawet niewielka w kilku badaniach dobrze rokuje) szukałbym infekcji związanej z zakażeniem wątroby bo one najczęściej zaczynają się od spadku płytek.
Życzę powrotu do zdrowia dla Synka
jeszcze raz pozdrawiam
Artur


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

właśnie zrobiłam synkowi ponowne badanie krwi ob i żelazo jutro wyniki jesli to możliwe a mysle zer tak z samego rana napisze jakie są
Ogólnie rozmawiałam z przedszkolanka i również stwierdziła ze dziecko ma większy brzuszek niz pozostałe dzieci
jakis rok temu lekarz chirurg stwierdził że ma mała przepukline myslałam ze to jest przyczyna wiekszego brzuszka
Jeszcze raz bardzo dziekuje za zainteresowanie


http://www.suwaczek.pl/cache/c8854520ec.pngpatryk
http://www.suwaczek.pl/cache/9eabe53f6a.pngdawid
http://parenting.pl/galeria/data/772/thumbs/Obrazki_839a.JPGhttp://parenting.pl/galeria/data/832/thumbs/Obrazki_1089.jpg http://s2.pierwszezabki.pl/008/0084369b0.png?9840

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

odebrałam własnie wyniki

żelazo 35,2 ug/dl

dziecko-50-120 ug/dl
noworodek 100-250 ug/dl
niemowlę 40-100 ug/dl

ob (krew) 8 mm/h 10

morfologia krwi

leukocyty 9,0 ty /ul (5,0-20)
erytrocyty 4,9 mln/ul (3,90-5,10)
hemoglobina 12,00 g/dl (10,0-13,0)
hematokryt 34 % (30,00-38,00)
mcv 69 fl (80-100) L
mch 24 pg (27-35) L
mchc 35,4 g/dl (32,2-37)
płytki krwi 216 tys ul (150-450)
limfocyty% 45 % (25-50)

neutrofile % 47,2 % (25-60)
limfocyty # 4,04 tys/ul (2,5-8,5)

neutrofile # 4,23 tys/ul (1,50-7,00)
rdw-cv 13,7 % (11,6-14,8)
pdw 13,7 fl (9-17)
mpv 11,1 fl (9,00-1

monocyty 0,53 tys/ul (0,00-2,30)
monocyty 5,9 % (0,0-15,0)
limfocyty 4,04 tys/ul (2,50-8,50)
limfocyty 45,0 % (25,0-50,0)
eozynofile 0,16 ty/ul (0,10-1,20)
eozynofile 1,8 % (1,0-5,0)

wyniki nieznacznie sie różnia normami
OBNIŻYŁO SIE MCV I MCH PROSZE SPOJRZEC NA ŻELAZO I OB

OCZYWIŚCIE CZEKAM NA ODPOWIEDZ


http://www.suwaczek.pl/cache/c8854520ec.pngpatryk
http://www.suwaczek.pl/cache/9eabe53f6a.pngdawid
http://parenting.pl/galeria/data/772/thumbs/Obrazki_839a.JPGhttp://parenting.pl/galeria/data/832/thumbs/Obrazki_1089.jpg http://s2.pierwszezabki.pl/008/0084369b0.png?9840

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam
1) płytki w normie więc wygląda że jest ok. dla sprawdzenia spróbowałbym pójść do laboratorium gdzie zrobione zostanie oznaczenie manualne płytek i wtedy będziemy wiedzieli czy z ich ilością jest w porządku.
2) leukocyty, a wśród nich neutrofile i limfocyty w normie więc ryzyko istnienia białaczki lub chłoniak naprawdę niewielkie.
3) OB lekko podwyższone może być poinfekcyjnie.
4) MCV I MCH to parametry wyleczalne przez analizator więc przy prawidłowych wartościach Hemoglobiny, hematokrytu i erytrocytów bym się nimi zbytnio ni przejmował
5) żelazo ewidentnie niskie konieczna suplementacja bo grozi szybko anemia.
6) zastanowiłbym się nad odrobaczeniem dziecka (powiększony brzuszek, niskie żelazo) szczególnie gdy ma kontakt z dziećmi przedszkolnymi i koniecznie zrobił USG brzuszka.
Pozdrawiam Artur


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam

mam pytanie czy powinnam się martwic takimi wynikami dziecka wiek 3,5 roku.
zwróciłam uwagę na płytki krwi, limfocyty i MCHC, szczególnie że dziecko jest bardzo blade i nawet przy wiekszym wysiłku pękają jej naczynka na twarzy.

morfologia krwi
leukocyty 7,8 ty /ul (15,5-)
erytrocyty 4,6 mln/ul (3,90-5,0)
hemoglobina 12,1 g/dl (11,0-13,8)
hematokryt 38 % (32,00-40,00)
mcv 82 fl (70-87)
mch 26 pg (25,0-31,00)
mchc 31,9 g/dl (32,4-36,8)
płytki krwi 183 tys ul (210-490)-
limfocyty% 56 % (25-50)
inne(eo.bazo.mono) % 11 % (3-14)
neutrofile % 33 % (25-60)
limfocyty # 4,3 tys/ul (2,5-8,5)
inne(eo.bazo.mono)# 0,9 tys/ul (0,3-1,5)
neutrofile # 2,60 tys/ul (1,50-7,00)
rdw-cv 14 % (12-15)
pdw 12 fl (9-17)
mpv 11,00 fl (9,00-13,00)
p-lcr 32% (13-43)

bardzo prosze o odpowiedz bo nie wiem czy powinnam iśc z wynikami do lekarza czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyniki nie są alarmujące, ale warto skorzystać z oceny lekarskiej tych wyników. Skoro dziecko ma skłonność do pękających naczynek i siniaków to może istnieć jakaś skaza płytkowa ( nieprawidłowości budowy płytek, nie ilości). Mchc to parametr wyliczalny z wartości hemoglobiny i hematokrytu wiec przy niskiej hemoglobinie jest nieprawidłowy. Za niski może świadczyć o braku lub nieprawidłowościach w gospodarce żelazem. Aby ocenić prawidłowo ilość limfocytów potrzebny jest rozmaz manualny ten z aparatu jest niedokładny. Często ilość płytek maleje a ilość limfocytów rośnie po ostrej infekcji wirusowej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość omega117

Bardzo proszę o interpretację wyników .Badanie zostało powtórzone ze względu na zalecenie lekarki, które stwierdziła prawdopodobna białaczkę. Dziś sobota a my do poniedziałku osiwiejemy.
Leukocyty 15,8 (norma 3,8-10)
Erytrocyty 4,8 (4,2-6)
Hemoglobina 15,3 (14,0-18)
Hematokryt 43,8 (40,0-54)
MCV 91 (80-99)
MCH 32 (27-35)
MCHC 34,9 (32,0-37,0)
PĹ‚ytki krwi 66 ( 140-440)
RDW-SD 42 (35,1-43,9)
RDW-CV 13 (11,6-14,8)
PDW 15 (9-17)
MPV 11,9 (9-13)
P-LCR 38,1 ( 13-43)
PCT 0,1 (0,2-0,4)
Neutrofile 10,68 (2.5-7)
Limfocyty 3,3 (1-3,5)
Monocyty 0,98 (0,2-1)
Eozynofile 0,78 (0,1-0,5)
Bazofile 0,0 ( 0,0-o,1)
Neutrofile 67,9 (40-70)
Limfocyty 21 (20-45)
Monocyty 6,2 (4-12)
Eozynofile 4,9 (1-5)
Bazofile 0,3 (0-2)
OB 5 (2-12)
Glukoza 5,82 (3,9-5,5)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Raczej to wynik jakiejś infekcji wirusowej. Niekoniecznie wysoki poziom białych krwinek to białaczka. Poza tym, z jednego wyniku nie diagnozuje się białaczki. Potrzebne jest więcej badań i to bardzo specjalistycznych. Nie wiem czy to badanie krwi dziecka czy dorosłego. Warto więc skonsultować wynik z hematologiem i nie panikować!!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość omega117

Jest to dorosły lat 40. W ogóle nie chce się leczyć a od dwóch lat ma krwawienia z odbytu . Z kolonoskopii i gastroskopii nic nie wyszło i od tych badań kategorycznie zaprzestał wizyt u lekarza. Niestety lub stety raz na dwa lata musi przejść okresowe badania z pracy i właśnie dzięki temu wykryto nieprawidłowości. Strach jaki występuje u niego od piątku może da mu coś do myślenia i podejmie leczenie. Uspokoiła mnie Pani troszkę . Jeszcze raz baardzo dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A krwawienie to krew świeża czy nie? to też jest istotne, bo przyczyną krwawień mogą być hemoroidy ( wtedy na stolcu lub tylko na papierze toaletowym) pojawia się świeża krew, taka żywo czerwona. Jeśli krew jest w postaci skrzepów, ciemna, w samym kale obserwuje się pasma zakrzepłej krwi to krwawienie pochodzi z głębszych partii jelita i może być oznaką raka jelita grubego. Czasem krew jest objawem innych schorzeń tzw szczeliny odbytu , stanów zapalnych czy polipów. Nie wolno lekceważyć tych objawów.
Hemoroidy to bardzo przykre schorzenie, odbyt swędzi, często boli i piecze. Sprzyja im zła dieta, siedzący tryb życia i przewlekłe zaparcia. Leczenie jest zachowawcze, stosuje się leki działające miejscowo.
p.s. pocieszające jest to, że lekarz medycyny pracy zleca i ocenia wyniki i gdy są złe to odsyła do lekarza rodzinnego na leczenie skracając tym samym okres ważności badań do pracy. Mam nadzieję że ten pan, który ma krwawienia coś z tym zrobi. Jest młody i szkoda życia na chorowanie. Trzeba szybko sprawę wyleczyć i potem cieszyć się długim i zdrowym życiem. Trzymam kciuki za leczenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość omega117

krew jest ciemna lekko brązowa, pojawia się nie tylko w kale ale również samoistnie jak miesiączka.
Ps badania do pracy ma podbite tylko na 3 mc. Więc wreszcie jest zmuszony do leczenia, dwa lata prosiłam i nic a teraz strach. Dziś idzie na wizytę do lekarza zobaczymy co dalej ale jestem dobrej myśli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pisalam na pw i napisze rowniez na forum
z prosba o pomoc w interpretacji przerazanie wynikami nie daje mi zyc normalnie.
Witam serdecznie i bardzo prosze o analize wynikow krwi mojego 7 letniego syna
Mieszkamy za granica wiec podam normy jakie sa na wyniku bo moga sie roznic od tych w Polsce.
Wiem ze wyniki nie sa najlepsze ale prosze mi powiedziec czy faktycznie moga wskazywac na jakis wirus jak mi sugeruje lekarz.
W tej chwili syn jest na antybiotyku. Od 9 dni wysoka goraczka ktora powoli zaczyna spadac jest oslabiony ma od kilku lat ma bole nog w nocy czeste krwotoki z nosa skarzy sie na bol brzuszka po jedzeniu pojawia sie czasami wysypka po konsultacji z lekarzem sugeruja wirus ma b czeste grzybice jamy ustnej od poczatku tego roku jest oslabiony poklada sie i czesto spi. Nie wiem czy mam czekac na kolejna wizyte z mysla ze to wirus i antybiotyk to rozgoni czy zaczac dzialac na wlasna reke.

HEMATIES 4,48milons (VR4,50-5,60)HEMOGLOBINE 11,1g/100ml (VR 13,0-18,0)
HEMATOCRITE 34,0% (VR 40,0-54,0)
VOLUME GLOBULAIRE VGM 75,9 (VR82,0-98,0)
CHARGE TGMH 24.8%pcg (VR27,0-33,0)
CONCETRATION CCMH 32,6% (VR32,0-36,0)
LEUCOCYTES 17000 (VR4,000-10,000)

FORMULE LEUCOCYTARIE

PN Neutrophiles 9,3% 1,581 (VR 2,000-7,500)
PN Eosinophiles 0,2% 34 (VR<400)PN Basophiles 3,8% 646 (VR<200)<br /> Lymphocytes 70,7% 12,019 (VR 1,500-4,000)
Monocytes 16,0% 2,720 (VR200-1,000)
+3% lymphocytes actives

PLAQUETTES
numeration sur EDTA 116,000 (VR 150,000-400,000)
horiba ABX PENTRA XL 80

BIOCHIMIE SANGUINE

PROTEINE C REACTIVE (CRP) 6,1mg/l (VR <5,0)<br />
W razie pogordszenia stanu zdrowia syna mam dzwonic do lekarza tylko co to znaczy pogorszenie stanu jak on raz jest ruchliwy a raz sie poklada raz temperatura jest a raz spada, dodam ze je duzo a jest chudziutki blady i poobijany wiecznie.
Zdaje sobe sprawe na co moga wskazywac wyniki i objawy prosze mi powiedziec czy takie anomalia moga byc spowodowane jakimswirusem.
Prosze o pilna pomoc w interpretacji.
Dziekuje przerazona mama katkat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Agnieszka89

Witam
Bardzo serdecznie proszę o analizę krwi 14 miesięcznego Synka.Bardzo się martwimy płytkami krwi. Czy to może być błąd laboratoryjny albo wynik złego przechowywania krwi?
Synek miał robioną morfologie pół roku temu i wszystko było w porządku:
Leukocyty 6,2 tys/ul (6,0-17,5)
Erytrocyty 4,7 mln/ul(3,9-5,1)
Hemoglobina 12,1 g/dl (10,1-13,0)
Hematokryt 36,40 % (30-38)
MCV 77fl(70-82)
MCH 26 pg (25-29)
MCHC 33,2 g/dl (32,2-36,6)
Płytki krwi 70 tys/ul (200-550)
RDW-CV 13% (12-15)
RDW-SD 36 fl (35-44)
P-LCR 39% (13-44)
PDW 16 fl (9-17)
MPV 11,50 fl (9-13)
PCT 0,1 % (0,2-0,4)

Komentarz: PLTwskazana kontrola,
Wskazane pobranie na polokaine celem sprawdzenia ilości płytek,
Wskaźniki płytkowe niemożliwe do oznaczenia.

Bardzo proszę o jak najszybszą interpretację bo jesteśmy załamani. Synek od urodzenia jest okazem zdrowia nigdy nic mu nie dolegało miał tylko katar nigdy nie gorączkował ani przy ząbkowaniu ani przy szczepieniu. Zadrapania czy inne urazy goją się bardzo szybko u niego. Proszę o rade jakie badania zrobić .
Pozdrawiam
Agnieszka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,
4 tygodnie temu mój 14 miesięczny synek miał "3dniówkę" podawałam mu Nurofen dla dzieci. Została wtedy zrobiona morfologia - wyniki:
Leukocyty 5,37
l. neutrocyty 0,36
l. limfocyty 4,51
l. monocyty 0,34
l. eozynocyty 0,03
l. bazocyty 0,13
%neutrocytow 6,7
%limfocytów 84
%monocytów 6,3
%eozynocytów 0,6
%bazocytów 2,4
Erytrocyty 4,54
Hemoglobina 12,5
Hematokryt 36,3
MCV 80
MCH 27,5
MCHC 34,4
RDW 13,2
Płytki krwi 133
MPV 11
PCT 0,15
PDW 13,2

Pani doktor zleciła ponownie morfologię po 2-3tyg, żeby sprawdzić wyniki, wcześniej podejrzewała, że morfologia wyszła taka ze względu na podawany nurofen.

18.08 powtórzyliśmy morfologię - wyniki:

Leukocyty 10,31
l. neutrocyty 2,67
l. limfocyty 6,76
l. monocyty 0,59
l. eozynocyty 0,23
l. bazocyty 0,06
%neutrocytow 25,9
%limfocytów 65,6
%monocytów 5,7
%eozynocytów 2,2
%bazocytów 0,6
Erytrocyty 4,3
Hemoglobina 11,9
Hematokryt 33,8
MCV 79
MCH 27,7
MCHC 35,2
RDW 13,1
Płytki krwi 59

Na wynikach dopisany jest komentarz - zalecane ponowne badanie.
Synkowi ciężko było pobrać krew, pielęgniarką udało się pobrać jej tylko trochę, czy to może mieć wpływ na wyniki?

Lekarka syna, dała skierowanie do poradni hematologicznej, zerejestrowałam go, ale dopiero na początek października, do tego czasu będę się zamartwiać, czy może Pani zerknąć na wyniki i mi je zinterpretować?

Pozdrawiam
A.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Komentarz do wyniku wskazuje, że rzeczywiście krew mogła być źle pobrana. Nieprawidłowy stosunek krwi pobranej do antykoagulantu w probówce może wpłynąć na wyniki. Dlatego dla dzieci przy pobraniu krwi zaleca się specjalne probówki pediatryczne. Moim zdaniem należy powtórzyć badanie krwi. U dzieci po chorobach wirusowych bardzo często dochodzi do zaburzeń morfologii krwi, spada hemoglobina i poziom płytek oraz wzrastają leukocyty. P kilku tygodniach organizm wraca do normy.
p.s na przyszłość obok wyników wpisz proszę normy badań ( zazwyczaj podane są obok wyniku). Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...