Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
rekine21

Niskie płytki krwi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość agnieszka606p

Witam serdecznie
Zwracam się z prośbą o pomoc. Córka lat 4. Lekarz stwierdził iż poniższe wyniki świadczą o alergii. Czekamy 2 tygodnie i testy. Dzisiaj córka skaleczyla się lekko w paluszek a krwi było tyle jakby go obciela. Nie wiem już co mam o tym myslec
NEUT 1,27 (1,7-8,5)
NEUT % 26 (33-66)
LYM 2,57 (1,8-7)
LYM% 52,8 (30-50)
MONO 0,47 (0,1-1,0)
MONO % 9,7 (1-6)
EOS 0,32 (0,02-0,75)
EOS% 6,6 (1-5)
BASO 0,04 (0,001-0,2)
BASO% 0,8 ((0-1)
LUC 0,2 (0-0,4)
LUC% 4,1 (0-4)
WBC 4,87 (4,5-13,5)
RBC 5,17 (3,5-4,6)
HGB 13,7 (10,9-14,2)
HCT 40,3% (34-45)
MCV 78 (74-101)
MCH 26,5 ((23-34)
MCHC 33,9 (33-36)
RDW 13,7 (11-15)
HDW 2,5 (2,2-3,2)
PLT 163 (200-460) WSKAZANIE POWTORNE OZNACZENIE Z NOWEJ PROBKI
MPV 10,5 (6,1-11)
PCT 0,17% (0,12-0,36)
PDW 67% (47,7-59,3)
%MICRO 4,1%
%HYPO 0,9%
gran. Obojętny o jądrze podzielonym 22% (33-66)
Granulocyty kwasochlonne 8% (1-5)
Granulocyty zasadochlonne 1% (0-1)
Limfocyty 62% (33-50)
Monocyty 7% (1-6)
CRP 0,003 (<0,28)<br /> Bardzo proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Krzysztof I.

Dziecko 4,5 lat chłopiec
Przez ostatnie 6 dni (sobota wieczór - czwartek) dni miał gorączkę 38-39,3 stopni. + kaszel
Podawaliśmy wg zaleceń lekarza (wizyta w poniedziałek) Nurofen i Paracetamol, oraz syrop na kaszel.
W czwartek lekarz zalecił RTG płuc i badania krwi, które przedstawiam.
RTG płuc nic nie wykazał. Dzisiaj w piątek dziecko ma przez cały dzień 37 stopni, a teraz wieczorem 38. Dziś w piątek, lekarz po obejrzeniu wyników dał skierowanie do hematologa na CITO bo zaniepokoiły go wyniki krwi.

Czekamy jeszcze na wyniki wymazu z gardła i na Chlamydię z krwi.

Bardzo proszę o interpretację wyników, bo chyba osiwiejemy z niepokoju.

* Oznacza, że zastosowano normy przynależne do przedziału wiekowego

Leukocyty 6,5 (5,5-15,5)*
Erytrocyty 4,9 (3,9-5,0) *
Hemoglobina 12,6 (11,0-13,8) *
Hematokryt 38% (32-40) *
MCV 77 (72-87) *
MCH 26 (26-30) *
MCHC 33,2 (32,2-36,2) *
Płytki krwi 91 (210-490) * !! (badanie wykonano dwukrotnie) L
RDW-SD 43,9 (35,1-43,9)
RDW-CV 15,5% (11,6-14,8) H
PDW 12,5 (9,0-17,0)
MPV 10,5 (9,0-13,0)
P-LCR 30,3% (13,0-43,0)
PCT 0,10% (0,17-0,35) L
Neutrofile 0,35 (1,5-7,00) * L
Limfocyty 4,98 (2,5-8,5) *
Monocyty 1,1 (0,2-1,3) *
Eozynofile 0,02 (0,1-1,2) * L
Bazofile 0,0 (0,0-0,2) *
Niedojrzałe granulocyty IG il. 0,0 (0,0-0,03)
Neutrofile 5,5% (25,0-60,0) * L
Limfocyty 76,6% (25,0-50,0) * H
Monocyty 16,9% (1,0-6,0) * H
Eozynofile 0,3% (1,0-5,0) * L
Bazofile 0,6% (0,0-1,0)
Niedojrzałe granulocyty IG % 0,0 (0,0-0,5)

CRP 12,7 (0,0-5,0) H

Osad z moczu met. Cystometrii przepływowej:
bakterie 23,50 (0,0-11,40) H
Pozostałe wartości w moczu w normie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak już wcześniej pisałam w trakcie infekcji liczba płytek ulega zmianom, zazwyczaj jest niższa. Automatyczny rozmaz ( rozkład krwinek białych) także wskazuje na infekcję bakteryjną. Trzeba znaleźć źródło tej infekcji. Proponuje też zrobić posiew moczu, bo może tu tkwi źródło infekcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Sławek

Witam,
uprzejmie proszę o interpretację poniższych wyników.
Synek ma 9 tygodni, bilirubina 4,6 (miał b. wysoką 20),. Synek ma ciągłe wzdęcia, gazy, dokarmiany mlekiem modyfikowanym, do tej pory nie chorował.
Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc.

eukocyty 6,0 tys/µl 5 - 20
erytrocyty 3,0 mln/µl 3,1 - 4,3
hemoglobina 9,7 g/dl 10 - 13,5
hematokryt 27 % 34 - 41
MCV 91 fl 84 - 98
MCH 32 pg 24,5 - 29
MCHC 35,8 g/dl 32 - 37
płytki krwi 485 tys/µl 210 - 650
RDW-CV 14,1 % 11,6 - 14,8
PDW 9,6 fl 9 - 17
MPV 9,1 fl 9 - 13
P-LCR 18,4 % 13 - 43
neutrofile % 14,8 % 17 - 60
limfocyty % 68,0 % 20 - 70
monocyty % 12,2 % 3,8 - 13,4
gran. kwasochłonne % 4,5 % 1 - 7
bazofile % 0,5 % 0 - 2
neutrofile # 0,89 tys/µl 1,5 - 7
limfocyty # 4,08 tys/µl 2,5 - 8,5
monocyty # 0,73 tys/µl 0,2 - 1,3
gran. kwasochłonne # 0,27 tys/µl 0,1 - 1,2
bazofile # 0,0 tys/µl 0 - 0,2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U tak małego dziecka we krwi znajduje się jeszcze wiele krwi matki, stąd wysoka bilirubina. Pozostałe parametry też powinny się unormować. Układ krwiotwórczy nie jest jeszcze w pełni sprawny a młody organizm dopiero się uczy prawidłowych reakcji na świat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy w takim razie ja też mogę się uspokoic, dziś odebrałam wyniki morfologii mojej 3-tygodniowej córeczki:
WBC 8.7 ( 5.0-20)
LYMPH% 56.2 (31.0-83.0)
NEUTH% 27.6 (10.5-57)
MONO% 11.1
EO% 4.6 (<=4.5) <br /> BASO%0.5 (<= 0.8)<br /> LYMPH 4.9
NEUTH 2.4
MONO 1.0
EO 0.4
BASO 0.0
RBC 3.45 (3.60-6.20)
HGB 12.3 (13.5 - 19.0)
HCT 34.0 (42.0 - 62.0)
MCV 98.6 (94.0 - 132.0)
MCH 35.7 (29.0 - 45.0)
MCHC 36.2 (24.0 - 36.0)
PLT 104 (227-600) !!!!
Najbardziej boję się o te płytki, sama jestem raczej z tych niskopłytkowych, to była moja trzecia ciąża, jednak mój najniższy wynik to 141. Dodam, że mam grupę B Rh -, a mąż A Rh +, po każdym porodzie dostawałam oczywiście przeciwciała. Pediatra na niski poziom hemoglobiny zaleciła nam suplementację żelazem, co do płytek każe czekac 2 miesiące i potem zrobic ponownie morfologię. Mnie to jednak nie daje spokoju, czy może powinnam wykonac inne badania dziecku? Proszę o poradę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość alicjaLP

Witam
bardzo prosze o interpetacje wyników synka 14 miesięcy.
Morfologia
Morfologia (C55)
Leukocyty 6,2
Erytrocyty 4,57
Hemoglobina 11,1
Hemoglobina [mmol/l] 6,89
Hematokryt ¯ 33,6 %
MCV 74,0 fl
MCH ¯ 24,2 pg
MCHC 32,9 g/dl 32,0 — 36,0
RDW 15,0 % 12,0 — 16,0
Płytki krwi ¯ 231 K/μl
PCT 0,22 %
PDW 15,3 %
MPV 9,3 fl
Rozmaz automatyczny
NEU% ¯ 26,6 %
NEU 1,65 K/μl
LYMPH% 59,5 %
LYMPH 3,69 K/μl
MON% ­ 9,1 %
MON 0,56 K/μl
EOS% 4,4 %
EOS 0,27 K/μl
BASO% 0,4 %
BASO 0,020 K/μl
Biochemia

Bilirubina całkowita w surowicy (I89) 0,51 mg/dl
Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) ­ 45 U/l
Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) 19 U/l

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po raz setny powtórzę, ze obok wyników należy podawać normy badań.
A przyglądając się tym wynikom, wnioskuję, ze dziecko jest w trakcie lub po infekcji. Lekarz może podejrzewać mononukleozę. Stąd wysokie miano monocytów i ASpAT.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, bardzo proszę o interpretację wyników morfologii mojej 18 miesięcznej Córki

WBC 12,8 (3,5-12,5)
NEUT 3,8 (1,5-7,5)
NEUT% 29,2% (35,0-55,0)
LYMPH 8,3 (1,5-8,0)
LYMPH % 64,8% (40,0-60,0)
MONO 0,6 (0,3-2,0)
MONO% 5,0% (4,0-10,0)
EO 0,1 (0,1-0,6)
EO% 0,8% (2,0-5,0)
BASO 0,0 (0,0-0,0)
BASO% 0,2% (0,0-1,0)
..
..tu w normie
PLT 354 (130-350)
PDW 15,7 (6,1-11,1)
MPV 8,2 (8,8-12,0)

jakiś czas temu miała problem z płytkami (za niskie) po pobycie w szpitalu co jakiś czas badam jej krew, każda nieprawidłowość to wielki strach o nią i kolejne wizyty u lekarza rodzinnego, hematologa (czasem czuję się jak przewrażliwiona, jednak jeśli chodzi o moją córkę to...ona jest najważniejsza). choć z tego badania wynika że ma za dużo tym razem płytek. Wspomnę jeszcze, że Córka miała wykrytą w styczniu mycoplazmę podawałam jej Klacid
z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie jest jakaś znacząca różnica miedzy normą płytek a tym wynikiem. Nie ma się o co martwić.
Wskaźnik PDW mówi nam, jaki procent trombocytów różni się pod względem objętości w stosunku do "przeciętnej" płytki. MPV to wskaźnik, na podstawie którego określa się średnią objętość płytek krwi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź.
martwi mnie jeszcze wskaźnik LYMPH i WBC, co one mogą oznaczać w stosunku do innych nieprawidłowości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Alicja S.

Witam.
Mam 27 lat od roku staramy się z partnerem o dziecko. W zeszłym roku zrobił mi się ropień podżuchwowy i wtedy robiłam badania krwi lipiec 2014. Kolejne robiłam na początku kwietnia tego roku, ponieważ ciągle zdarza mi się zagorączkować bez przyczyn (do 38,5'C) w ostatnim czasie temp. ciała mierzona pod pachą nie spada poniżej 37,5. Występuje niezależnie od pory dnia. Jest mi przewlekle zimno, pogorszyła mi się cera, łamią mi się zęby, wolno goją zadrapania i zdarzają mi się krwawienia z nosa (czasem krwotoki)
Moje wyniki:
lipiec 2014 => kwiecień 2015
leukocyty 8,59 => 6,52 (3,98- 10,04)
erytrocyty 4,08 => 5,55 (3,93- 5,22)
hemoglobina 12,2 => 16,1 (11,2- 15,7)
hematokryt 36,6 => 46,8 (34,1- 44,9)
średnia obj, krwinki 89,7 => 84,3 (79,4- 94,8)
średnia masa hemoglobiny 29,9 => 29,0 (25,0- 34,0)
średnie stężenie hemoglobiny 33,3 => 34,4 (32,2- 36,8)
płytki krwi 216,0 => 173,0- aparat wskazuje obecność agregatów płytek krwi (163,0- 337,0)
limfocyty 31,8 => 49,8 (20,0- 42,0)
monocyty 13,99 => 8,3 (0,00- 14,00)
eozynocyty 2,60 => 5,10 (0,00- 5,00)
bazocyty 0,20 => 0,60 (0,00- 1,00)
neutrocyty 52,4 => 36,2 (35,0- 55,00)
bezwzgędna liczba limfocytów 2,73 => 3,25 (0,70- 5,04)
bezwzględna ilość monocytów 1,12 => 0,54
bezwzględna liczba eozynocytów 0,33 =>0,22 (0,00- 0,60)
bezwzględna liczba bazocytów 0,02 => 0,04 (0,00- 0,12)
bezwzględna liczba neutrocytów 4,50 => 2,36 (123- 6,60)
niedojrzałe granulocyty 0,00 => 0,10 (0,00- 0,50)
niedojrzałe granulocyty 0,01 => 0,00 (0,00- 0,03)
szerokość rozkładu RDW-CV 13,6 => 13,8 (11,5- 14,5)
rozkład objętości płytek 43,6 => 14,2 (9,00- 17,00)
średnia objętość PLT 10,4 => 9,7 (9,0- 13,0)
udział dużych płytek 22,3 => 35,1 (13,0- 43,0)
CRP 29,10 => 0,4 (0,00- 5,00)

Wykonałam dodatkowo badania:
TSH3 ultra 2,245 (0,550- 4,780)
FT3 5,64 (3,50- 6,50)
FT4 13,99 (11,50- 23,2)
ferrytynę 13,6 (10,00- 291,00)
żelazo 52 (60- 180)
wit D total 19,210 (>,= 30)
parathormon 32,08 (15,00- 65,00)
wapń całkowity 9,95 (8,80- 10,60)
antyHBs ujemny
HCV ujemny

usg jamy brzusznej bez zmian (z uwzględnieniem badania nadnerczy)
badanie ginekologiczne bez odchyleń
badanie stomatologiczne bez odchyleń

proszę o wskazówkę gdzie mogę szukać pomocy, bo mój lekarz pierwszego kontaktu odsyła mnie do szpitala, a tam znowu do lekarza pierwszego kontaktu. Niby jestem zdrowa, a mam gorsze wyniki niż jak byłam chora i czuję, że coś niedobrego się dzieje. Czy powinnam się martwić, czy panikuję...
Proszę o podpowiedź.
Alicja

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam mojej siostry córka ma małą liczbę płytek krwi.
W czwartek to sie zaczeło siostra zobaczyła że robią sie jej kropki a potem zaczeły siniaki pojechali do szpitala i lekaż stwierdził niską liczbę płytek krwi. Słyszałem ze coś około 10 tyś od czwartku leży w szpitalu ciagle pod kroplówka.Nie podam wyników bo boję się ze siostra jeszcze bedzie wkurzona ze podaję lub coś. Proszę o szybką odpowiedz Jak to wyleczyć ?.

Szpital Biała Podlaska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

David
Witam mojej siostry córka ma małą liczbę płytek krwi.
W czwartek to sie zaczeło siostra zobaczyła że robią sie jej kropki a potem zaczeły siniaki pojechali do szpitala i lekaż stwierdził niską liczbę płytek krwi. Słyszałem ze coś około 5 tyś od czwartku leży w szpitalu ciagle pod kroplówka.Nie podam wyników bo boję się ze siostra jeszcze bedzie wkurzona ze podaję lub coś.Dzisiaj jest ich 8 tyś.
Proszę o szybką odpowiedz Jak to wyleczyć ?.

Szpital Biała Podlaska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najpierw trzeba znaleźć przyczynę niskiego stanu płytek. Dopiero potem się to leczy. Doraźnie podadzą zapewnie płytki krwi, potem będą robić diagnostykę. Czyli szukać przyczyn: albo organizm produkuje za mało płytek, albo za szybko je niszczy. Najważniejsze, ze trafiła do szpitala. Zbyt niski poziom płytek to stan zagrożenia życia ( krwotoki wewnętrzne itp).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szukają już od 3 dni i nie mogą znaleźć przyczyny.Wszyscy mówią żeby zabierac z tego szpitala ale nie można karetką ani samochodem ponieważ stan na to nie pozwala można jedynie helikopterem ale szpital mówi ze to za duża suma na to.Mówią że kontaktują się ze szpitalem w Lublinie ale czy to prawda? to ja nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość mamabasio

Mam prosbe o interpretacje odchylen, bo mojego lekarza moge odwiedzic dopiero za poltora tygodnia a do tego czesu zwariuje. corka ma 20 miesiecy i ma podejrzenie astmy:
ALERGOLOGIA
IgE całkowite (s)
IgE całkowite 563,3 U/ml <60<br /> HEMATOLOGIA
Morfologia analizator (5 Diff)
Krwinki białe (WBC) 17,31 G/l 5,00 - 19,50
Krwinki czerwone (RBC) 5,17 T/l 3,80 - 5,50
Hemoglobina 11,9 g/dl 10,5 - 14,0
Hematokryt 36,7 % 32,0 - 42,0
MCV 71,0 fl 72,0 - 88,0
MCH 23,0 pg 24,0 - 30,0
MCHC 32,4 g/dl 31,0 - 35,0
Płytki krwi 128 G/l 150 - 450
RDW-CV 17,3 % 11,5 - 14,5
MPV 9,7 fl 9,0 - 12,6
% Neutrocytów 57,1 % 35 - 55
% Limfocytów 33,9 % 22 - 85
% Monocytów 7,0 % 2,0 - 7,0
% Eozynocytów 1,8 % < 5,0
% Bazocytów 0,2 % < 1,0
Liczba Neutrocytów 9,90 G/l 1,50 - 8,50
Liczba Limfocytów 5,86 G/l 2 - 8
Liczba Monocytów 1,21 G/l <0,8<br /> Liczba Eozynocytów 0,31 G/l <0,65<br /> Liczba Bazocytów 0,03 G/l <0,2<br /> Rozmaz mikroskopowy
Granulocyty segmentowane 62 % 35 - 55
Granulocyty kwasochłonne 2 % <5<br /> Limfocyty 31 % 22 - 85
Monocyty 5 % 2 - 7
Komentarz
opis: W rozmazie mikroskopowym agregatów płytkowych nie znaleziono. W celu wykluczenia uczulenia płytek krwi na wersenian potasu
wskazane jest jednoczesne pobranie krwi na EDTA (probówka morfologiczna) oraz na cytrynian sodu (probówka koagulologiczna).
Bede bardzo wdzieczna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Postępuj zgodnie z sugestią zawartą na końcu wyniku. Czyli powtórz badania morfologii krwi według zalecenia. Tak się robi, bo jest niska liczba płytek w morfologii. nie jest to nic złego, ale warto sprawdzić. Reszta parametrów nie wskazuje na nic niepokojącego. Co do IgE to literatura podaje że oznaczanie IgE całkowitego ma małe znaczenie diagnostyczne. Jeśli jest dodatnie a nie ma objawów alergii to należy wykluczyć pasożyty. Istotne jest tylko przy alergiach wziewnych, ale te i tak trzeba potwierdzić testami skórnymi lub z krwi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Prosiłabym o interpretację wyników mojego 9-miesięcznego synka.
leukocyty 3,8 (5,0-19,5)
erytrocyty 4,2 (3,9-5,1)
hemoglobina 12 (10,1-13)
hematokryt 35,2 (30-38)
mcv 83 (70-82)
mch 28,3 (24,5-29)
mchc 34,1 (32,2-36,6)
płytki krwi 235 (200-550)
limfocyty% 31 (20-70)
inne(eo,bazo,mono)% 20 (3-14)
neutrofile % 49 (17-60)
limfocyty# 1,2 (1,5-3)
inne(eo,bazo,mono)# 0,8 (0,3-1,5)
neutrofile# 1,8 (1,5-7)
rdw-cc 16 (12-15)
mpv 8,1 (9-13)

rozmaz metodą schillinga
gran. Pałeczkowate 7 (0-8)
gran. Segmentowane 42 (17-60)
gran. Kwasochłonne 5 (1-5)
limfocyty 41 (20-70)
monocyty 5 (1-11)

ob 2 (0-15)

pt (czas protrombinowy)
czas 10 sek
INR 1,08 (0,8-1,2)
wskaźnik protrombiny 92 (80-120)
aptt 31 sek (18-36)
fibrynogen 182 (200-400)
glukoza 91,03 (70-99)
alt 26 (13-45)
ast 27 (15-60)
fosfataza zasadowa 287 (82-383)
ggtp 10 (1-39)
ldh 222 (180-430)
sód 134 (136-146)
potas 4,41 (3,5-5,1)
magnez 2,18 (1,8-2,6)
żelazo 26,9 (70-180)
crp 0,81 (0-5).

Synek w momencie pobierania krwi miał gorączkę 38. Wcześniej miał robioną już 2 razy morfologię i było wszystko dobrze. Teraz niepokoi mnie ilość leukocytów, podwyższone eo, bazo, mono. No i rozmaz ręczny wydaje mi się taki na granicy z granulocytami kwasochłonnymi oraz pałeczkowatymi. Żelazo też nie jest fajne a miesiąc wcześniej było 96. Martwię się ponieważ synek ma powiększone węzły w osi krótkiej żaden nie przekracza 5 mm. (jeden węzeł szyjny oraz jeden nadobojczykowy). Hematolog do której chodzimy powiedziała że są to węzły poszczepienne ( synek ma je już ponad 4 m-ce). Proszę mi napisać czy zmiany w mirfologii mogły być wywołne tą gorączką. Była to jednodniowa gorączka na drugi dzień tylko stan podgorączkowy. Dodam że synkowi 2 dni przed gorączką wyszły pierwsze 2 dolne jedynki czy mogła ona być od tego. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...