Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
rekine21

Niskie płytki krwi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bosha

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów , bardzo proszę o interpretacje wyników. Kobieta 24 lata nie palaca. Po krotce przedstawię swoja historię.

Od 6 miesięcy nękają mnie wysokie gorączki do 39 szczegolnie wieczorami , swędzenie skory i nieustanne krwawienia z nosa, byłam z tym u lekarza rodzinnego przy badaniu wyczuł powiększone węzły chłonne na szyi , na usg wynik wskazał ze maja one 13 mm hypoechogenne w osi krótkiej. Brałam antybiotyki ale na nic one się zdały , wykonuje morfologię krwi i kontrolnie również i nie pokona mnie te wyniki , SZCZEGÓLNIE PLYTKI KRWI I LEUKOCYTY I ROZMAZ , PROSZĘ O JAKIES WSKAZÓWKI CO ROBIC i na co mogą wskazywać takie wyniki . Serdecznie dziękuję.
OB - 77 H ( 0- 15)
Hemoglobina - 10,8 ( 12,0 - 16,0) L
Wbc - 10,1 ( 4,0 - 10,0) H
Erytrocyty - 4,0 ( 3,7 - 5,1)
Hematokryt - 33 ( 37 - 47) L
MCV - 87 ( 80-99)
MCHC - 31,0 ( 32,0-37,0) L
MCH - 26 ( 27-35) L
PLT - 96 tyś ( 140-440) L , uwaga do kontroli , wynik powtarzany 2 krotnie
Limfocyty % - 53 % ( 20-45%) H
Inne ( Eo , Bazo , Mono %) 4
Neutrofile % - 77 ( 40-70) H
Limfocyty # - 1,2 ( 1,4-3,5) L
inne ( do , bazo , mono #) 0,2 L
Neutrofile # - 3,70 ( 2,50-7,0)
RDW-CV - 17% H
PDW - 11 fl
MPV - 9,30 fl
P-LCR - 53 % ( 13 - 43) H
Rozmaz krwi met. Schillinga
Gran.segmentowane - 77% ( 40-70)H
Gran.kwasochlonne - 1% (1-5)
Limfocyty- 53% ( 20-53) H
Monocyty - 1% ( 3-8) L

Plytki krwi stale się zmniejszają ostatni wynik Plt 33 tyś , wbc również teraz 2,7.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Bosha

Serdecznie dziękuję za expresowa odpowiedz . Jeżeli chodzi o diagnostykę to lekarz rodzinny wysłał mnie na usg obwodowych wezlow chlonnych i tak jak wspomniałam ten na szyi ma 13 mm i jest w osi krótkiej , jeśli chodzi o hematologa to byłam raz , zobaczył wyniki i stwierdził, ze takie wyniki są normalne w czasie infekcji , ten hematolog nie ma specjalizacji hematologa tylko jest w trakcie specjalizacji , nie potrafię z nim dojść do słowa , może Pani mi polecić jakiegoś hematologa sprawdzonego obojętnie z jakiego miasta, będę wdzięczna , a tak szczerze o czym mogą świadczyć takie wyniki czy to faktycznie przez ciągnąca się infekcje ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli przez 6 miesięcy trwa infekcja to nie jest to normalny stan. Antybiotyki nie pomagają, bo może to jest infekcja wirusowa. Niepokoi mnie ta ciągła gorączka. Spadek liczby leukocytów wskazuje też na spadek lub brak odporności. Wróć do lekarza rodzinnego i niech on dalej myśli co robić. nie zostawiaj tego bez żadnego leczenia. Co do hematologa to nie polecę żadnego, bo nie mogę. Poszukaj w najbliższym dużym mieście, gdzie są kliniki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Bosha

Dziękuje bardzo Serdecznie za pomoc , jeżeli chodzi o badanie crp to mój wynik 0,55 mg/dl (0,00-0,50) nieco podwyższone , następnie
ASPAT -17,4 U/l ( 10,0-37,0)
ALAT - 8,4 U/l L ( 10,0-31,0) zanizony nie wiem o czym to świadczy .
Te antygeny na wirus wątroby B i C były ujemne . Dziś natomiast poszłam na prywatne badania i znów :
OB podwyższone - 83 mm/h
Jutro do odbioru mam morfologię z rozmazem , zasiegnelam również porady lekarza radiologa i juz nie wiem kto ma racje czy ten radiolog który wykonywał mi USG pierwszym razem mówił , że węzły do 13 mm nie są nie pokojace , natomiast dziś również powtorzylam USG u innego lekarza i jestem w strachu , zasugerowano mi pobranie tego węzła do biopsji ponieważ objawy mogą wskazywać na ZZ czyli Ziarnice Zlosliwa . Oto dzisiejsze USG
Po obu stronach szyi oraz w obu okolicach podzuchwowych widoczne są pojedyncze i tworzące konglomerat hypoechogenne węzły chłonne o max w wymiarze do 14 mm , ( poniżej kata zuchwy po stronie prawej)- obraz niejednoznaczny. W obu nad i podobojczach węzłów chłonnych nie stwierdzam . W obu domach pachowych i w pachwinach węzły chłonne odczynowe .
Do hematologa idę prywatnie bo do stycznia czekać toz to szok , do lekarza rodzinnego to też nie żart mam termin na 1 września. Jakie jeszcze badania mam wykonać ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te badania powinny wystarczyć do hematologa. Chociaż można jeszcze wykonać poziom fosfatazy alkalicznej i proteinogram. Zapobiegawczo wykonaj też rtg klatki piersiowej.
Drugie usg jest niepokojące.
Ten drugi radiolog myśli bardzo pragmatycznie, badanie węzła pozwoli ocenić stopień i przyczynę pobudzenia węzła a także (jeśli występują) określić nieprawidłowe komórki. Z dotychczasowych badań wynika podejrzenie jakiegoś chłoniaka (ziarnica jest jedną z jego odmian) ale teraz to tylko podejrzenie. Dalszą diagnostyką niech zajmie się lekarz hematolog. Im wcześniej obejrzy Cię jakiś dobry lekarz tym masz więcej szans na wyleczenie.
p.s. Napisz do mnie na priv.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Bosha

Dziękuję, w takim razie powędruje jutro na rtg klatki piersiowej i zrobię również badanie na fosfataze . Nie bardzo wiem jak mogę Pani odpisać na priv ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Bosha

Witam bardzo serdecznie byłam na rtg klatki piersiowej i nie jest dobrze . Dostałam skierowanie na oddział hematologii, w piątek mam przyjęcie na oddział.

Oto wynik Rtg :
Klatka piersiowa , pa - Nad lewa wneka , powyżej łuku aorty widoczne znaczne poszerzenie cienia śródpiersia kominowate , powiększone węzły chłonne śródpiersia , wskazane to klatki piersiowej , w lewym plucu w górnym płacie cień lub naciek , pluco prawe i serce w granicach normy . Lekarz który ustalał mi przyjęcie na oddział nie chciał nic mi powiedzieć , do piątku jeszcze sporo czasu , moja morfologia jest jeszcze gorsza niż byla . Serdecznie Pani dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło dobrze. Mam nadzieję, że nie straciłaś za dużo czasu i ewentualne leczenie pójdzie dobrze. Daj znać co znaleźli.
Lekarz nie może nic powiedzieć bo pewnie jeszcze nie wie dokładnie co Ci dolega. Muszą Cię dokładnie przebadać. I wtedy pewnie powiedzą co Ci dolega. Jeszcze raz trzymam kciuki i wierzę, ze wszystko będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość basiam

Witam niepokoja mnie moje wyniki lekarz skierowal mnie do hematologa, mam 31 lat od 6 lat choruje na cukrzyce , w sierpniu mialam pierwsza szczepionke na wzw typu b
morfologia krwi
krwinki biale 3,3
hemoglobina 13,2 g/dl (10,0-13,0)
hematokryt 41,40 % (30,00-38,00)
mcv93 fl (70-82)
mch29 pg (24,50-29,00)
mchc 32g/dl (32,2-36,6)
płytki krwi104 tys ul (200-550)-przy pierwszym badaniu bylo118 ( badanie wykonano po 2 tygodniach)
limfocyty% 36 % (25-50)
rdw-cv 14 % (12-15)
mpv 10,90 fl (9,00-13,00)
mono 0,29
lymph 1,13 przy pierwszym wyniki bylo 1,41
prosze o interpretacje wynikow , czy szczepionka mogla miec wplyw na wyniki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość basiam

Dziekuje za odpowiedz tylko morfologia byla juz robiona 2 razy i plytki sa obnizone

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na ilość płytek ma wpływ wiele czynników. Rzadko organizm produkuje ich za mało. Najczęściej na skutek czynników infekcyjnych ( bakterie, wirusy) płytki krócej żyją. Często też leki np. antybiotyki, przeciwbólowe, czy aspiryna powodują spadek ilości płytek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Mama28

Witam
Prosze o jakies wskazówki
Mam 2, 5letniego synka od kwietnia prubujemy sie dowiedziec dlaczego malemu spadaja plytki krwi (w tym czasie byl chory) zaznacze ze bardzo sie boje bo mam starszego syna po zdjagnozowanej ostrej bialaczce szpikowej Proszę o odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anna Kruk

Witam,
Bardzo proszę o interpretację wyników krwi 23 miesięcznego synka. Zaobserwowaliśmy, że ma powiększony węzeł chłonny. Pani doktor zbadała go, ale nie stwierdziła żadnej infekcji. Dlatego też skierowała go na badania krwi i moczu. Niemal wszystkie wskaźniki są w normie, poza: MPV=8,8 (9-13) i PDW=9 (9-13).
Doczytałam, że wskaźniki te należy interpretować łącznie np. z ilością płytek krwi (u synka: 414 (200-550)). Czekamy na wizytę u p. doktor, ale do tego czasu prosiłabym o ocenę czy wyniki te mogą być niepokojące?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wskaźniki płytkowe mówią że we krwi jest dużo małych płytek. Nic nie podajesz jak wygląda rozkład białych krwinek. ale powiększony węzeł chłonny i płytki mogą świadczyć o infekcji. Ale u większości niemowlaków ilość płytek może się zwiększać fizjologicznie. I nie jest to objawem choroby. Jeśli węzeł chłonny dalej jest powiększony to konieczna jest dalsza diagnostyka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anna Kruk

Bardzo dziękuję za informacje.
Proszę pozostałe wskaźniki badań:
Leukocyty 11,6 (5-20)
Erytrocyty 4,7 (3,9-5,10
Hemoglobina 12,3 (10,9-14,2)
Hematokryt 37 (34-41)
MCV 80 (70-82)
MCH 26 (24,5-29)
MCHC 32,9 (32-37)
RDW-CV 14,1 (11,6-14,8)
P-LCR 13,8 (13-43)
Neutrofile 6,32 (1,5-7)
Limfocyty 3,85 (2,5-8,5)
Monocyty 1,14 (0,2-1,3)
Eozynofile 0,26 (0,1 -1,2)
Bzofile 0,0 (0,0-0,2)
Neutorfile 54,5 (25-60)
Limfocyty 33,2 (25-50)
Monocyty 9,8 (3,8-13,4)
Eozynofile 2,2 (1-7)
Bazofile 0,3 (0-2)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Interpretacja

Chłopczyk 2,5 roku.

Leukocyty 6,7 tys./ul
Erytrocyty 4,48 mln/ul
Hemoglobina 11,3 g/dl
Hematokryt 34,1 %
MCV 76,0 fl
MCH 25,2 pg
MCHC 33,1 g/dl
RDW 14,1 %
HDW 2,79 g/dl
CHCM 34,1 g/dl
CH 25,8 pg
Płytki krwi 284 tysl/ul
MPV 6,8 fl
PDW 56,0 %
PCT 0,19 %
Limfocyty 2,18 tys/ul
Limfocyty % 32,6
Neutrofile 3,76 tys/ul
Neutrofile % 56,1
Eozynofile 0,09 tys/ul
Eozynofile % 1,3
Bazofile 0,02
Bazofile % 0,3
Monocyty 0,46 tys/ul
Monocyty % 6,9
LUC 0,19 tys/ul
LUC % 2,9
MICRO +

Żelazo 38
CRP 10

Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...