Skocz do zawartości
Forum

głodne dziecko:)

Sylwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój syn ma 8 miesięcy. Karmię go rano piersią, potem koło 8 dostaje kaszkę (150ml), koło 11 deserek (125ml) i mniej wiecej po spaniu o 14-15 zupkę (190ml). Jak przywożę go od mamy to o 17 dostej pierś, a przed spaniem znowu kaszkę. Ostatnio zauważyłam, że jest strasznie niespokojne w tych godzinach popołudniowych. "Trzęsie" się na każde jedzenie, które zobaczy, a jak już robimy kaszkę to mało nie wyskoczy z nosidełka. Mam wrażenie, ze jest głodny, bo po jedzeniu zdecydowanie się uspokaja. Nie mówiąc o tym, że jak zje kaszke to płacze, jakby było mało.

Właściewie od godziny 15 do 19, a czasem 20 daję mu tylko raz piers, a nie mam już za dużo pokarmu. Nie wiem jednak co mogłabym jeszcze dawać, zeby nie przedobrzyć. Z dugiej strony nie chcę go głodzić.

Mały waży 9300:):)

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cg7rfy8ybwnap.png

Dzień dobry,
Podstawą żywienia niemowląt jest pokarm matki. Oczywiście naturalne jest, że ilość pokarmu u mamy stopniowo zmniejsza się, stąd dziecko potrzebuje coraz więcej posiłków uzupełniających.

Przypominam, ze dieta dziecka karmionego naturalnie (piersią), od 7 do 9 miesiąca życia włącznie, oprócz mleka mamy, powinna zawierać 3 dodatkowe posiłki w postaci:
-zupki jarzynowej lub przecieru jarzynowego z gotowanym mięsem lub rybą (1-2 razy w tygodniu) bez wywaru z kleikiem zbożowym glutenowymi z 1/2 żółtka co drugi dzień. Dodatek tłuszczu powinno stanowić wysokiej jakości masło, oliwa z oliwek lub bezerukowy olej rzepakowy,
-kaszki / kleiku zbożowego bezglutenowego lub glutenowego,
-soczku owocowego (najlepiej przecierowego) lub przecieru owocowego (z zastrzeżeniem, by nie było to więcej niż 150g).
Oprócz karmienia na żądanie, gdy Pani jest w domu, sugerowałabym podawać kaszkę / kleik na śniadanie (również na odciągniętym pokarmie), zupkę z mięsem w porze obiadu, przecier owocowy w porze podwieczorku.

Wielkość porcji może Pani lekko modyfikować, lecz jeśli z reguły ta ilość posiłków jest za mała, dziecko może mieć za mało energii pochodzącej z Pani pokarmu. Proszę w tym celu spróbować posiłek inny niż własny pokarm podawać po zakończeniu karmienia piersią a nie przed. Ssanie aktywuje wydzielanie mleka a całkowite opróżnianie piersi poprzez ssanie jest najlepszym bodźcem do wytwarzania pokarmu.
Zalecałabym jednak poruszyć tę kwestię na spotkaniu z pediatrą. Być może zaleci udział w diecie mleka modyfikowanego.

Z pozdrowieniami,
Beata Jabłonowska