Skocz do zawartości
Forum

Maczetkowe przepisy. Zazwyczaj szybkie hehe


maczetka

Rekomendowane odpowiedzi

Szybka sałatka dla niezapowiedzianych gości:

Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 puszka Ananasa w krążkach
1 puszka kukurydzy
Kilka łyżek majonezu
Sól i pieprz

Przygotowanie:
Tuńczyka osączyć i wrzucic do salateki, kukurydzę odsaczyć i wrzucić do salaterki, ananasa odsaczyć i pokroić w kawałeczki mniej wiecej cm/cm , dodać kilka łyżek majonezu i wymieszać. Przyprawić lekko solą i pieprzem wg uznania.

:36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21:

Odnośnik do komentarza

Roladki Łososiowe:
Składniki:
1 opakowanie łososia w plastrach
1 cytryna
1 opakowanie twarożka Almette z ziołami
Wykłaczki ;)

Przygotowanie:
Łososia pokroić w w prostokątne kawałki, na kazdym rozsmarować łyżeczkę twarożku, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. na wykałaczkę nadziać plasterek cytryny lub pół wedle uznania. Schłodzić przed podaniem :) Mniam!

:36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21:

Odnośnik do komentarza

Sałatka wiosenna

Składniki
1 główka sałaty (zwykłej lub lodowej)
2-3 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka szczypiorku lub mała czerwona cebulka
1/2 pęczka rzodkiewki
2 ogórki (może byc jeden korniczon dla zaostrzenia smaku)
2 pomidory

Sos:
Dwie łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
kilka gałązek koperku ( moze byc mrożony)
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
4 ząbki czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Sałatę "podrzeć" na drobne kawałki. Szczypiorek drobno pokroić ( cebulke pokroić na cienkie krązki) . Ugotowane jajka pokroić w ósemki . Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Ogórki pokroić w półplasterki. Pomidorki pokroić w osemeczki lub kostkę. Wszystko razem połączyć.
Sos: W osobnym naczyniu robimy sos: mieszamy śmietanę, ocet i majonez. Do tego dodajemy drobniutko posiekany koperek, zmiażdzony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki, mieszamy i gotowe. SMACZNEGO...

:36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21:

Odnośnik do komentarza

KOtleciki z pieczarkami
Składniki:
* mięso mielone
* jajko
* 1 czerstwa bułeczka
* kilka pieczarek
* 1 cebula
* pieprz
* sól
* olej do smażenia
Przygotowanie:
Zetrzeć 2-3 pieczarki i 1 cebulę na tarce dodać do mięsa mielonego, także namoczoną i odciśniętą bułeczkę, jajko, przyprawy. Wyrobić masę. Wcześniej usmażyć pieczarki na farsz, którymi nadziejemy dodatkowo kotleciki. Robimy w ręku placuszki z mięsa, nakładamy farsz i formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju. Podajemy z ziemniakami i dowolnymi dodatkami.

:36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21::36_1_21:

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...