Skocz do zawartości
Forum

Lipiec 2010

Rekomendowane odpowiedzi

kasia, ja mam takie same smoczki i takie same butelki do herbatki i do mleka. Niby jest rozgraniczenie w tych moich smoczkach, że jest otwór S do herbatek, i M do mleka modyfikowanego, ale ja mam wszystkie M. Nasze dzieci juz sa na tyle duze, że nie bedzie im to chyba robić różnicy.
A smoczki wymienilam po 3 miesiącach chyba, ale tylko dlatego że mi sie porwaly. Jakby sie nie porwały, to mialabym do tej pory :)))
Babka w sklepie powiedziała, że prawidłowo smoczki powinno wymieniac się co 3 miesiące. Ale nie wiem ile w tym jest naciągania, żeby kupowac nowe smoczki.

Hej,

Teść znowu z Leo został jak byłam na jodze, ale dzis miał mniej szczęścia, bo mój mały łobuz się godzinkę po moim wyjściu obudził i go trzeba było kolejną godzinę do mojego powrotu kołysać... Ale spisał się na medal :)

blumchen - trzymaj sie kobitko i nie daj chandrze. Może to przez to zimno i ciemno? Może ludzi Ci brakuje? Zaproś może tą Twoją koleżankę, mówiłaś, że jakąś masz i poplotkujcie...
A jedzeniem się tak nie martw. Marysia zdrowa dziewuszka i ładnie przybiera, więc wyluzuj troszkę w tym temacie. Jak ją tak bardzo będziesz naciskać z tym jedzeniem, to Ci dopiero na niejadka wyrośnie ;) Przesyłam pozytywne wibracje.

kasia - jedziecie całą rodzinką w góry? Będziesz jeździć na nartach? A co z Hanią? Ja tak tęsknię za nartami....

annaz - ja nie bardzo rozumiem o co chodzi. O to, ze mało je? Że często? Czy, ze tylko podczas snu? Każdy maluch ma swoje zwyczaje. Leo też często je w nocy (nawet co 1,5h) i wtedy wciąga ładne porcje a w dzień też często, ale malutko. Bo go ciągle coś rozprasza, chce się bawić, coś oglądać. Jednym słowiem szkoda życia na jedzenie ;) A w nocy nadrabia braki kaloryczne, bo już nic go nie rozprasza. I to że mu na to pozwalam nie znaczy że jestem złą matką. Wręcz przeciwnie - myślę o dobru dizecka a nie swojej wygodzie. I Ty myśl w ten sam sposób. Jesteś świetną mamą. I dbasz o swojego maluszka najlepiej jak potrafisz, jak każda z nas. A faceci tego nie rozumieją. Nie pozwól się krytykować. Jeśli ma lepszy pomysł to niech Ci o tym konstruktywnie opowie i pomoże zrealizować. A jeśli nie ma to niech Cię wspiera w Twoich działaniach. Kropka ;)
Nie wątp w siebie, bo córeczka wyczuje Twoją niepewność i też będzie zaniepokojona.
Dasz sobie radę. Na pewno.

anoushka - ja tam nie jestem zwolennikiem przegrzewania maluchów i trzymania w cieplarnianych warunkach. Nie wystawiłabym go na dwór na tak długo przy -10, ale przy -3 to już tak :) Ubrany jest normalnie tak jak mam go w domu (bodziak na krótki rękaw plus spodenki i bluzka z długim rękawkiem) plus ciepły kombinezon, szalik i czapka. Do tego przykrycie od gondoli. Czasem zakładam dodatkowe skarpetki. Jak go wyciągam to jest cały cieplutki (rączki chowają mu się głęboko w rękawach, więc nie zakładam rękawiczek. No i oczywiście dokładnie i grubo smaruję buźkę tłustym kremem.

agatcha - a czemu chcesz odzwyczaić od zasypiania przy cycu? Już pod kątem pracy? Ja jak muszę Leo uśpić bez cyca (bo np. jadł pół godziny wcześniej) to usypiam go w chuście. A właściwie sam usypia ;) Ja tylko się kręcę po domu ;)

adria - fajne takie spotkania klasowe. U nas już dawno nie było :(

http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqghmekeuw0.png

http://www.suwaczki.com/tickers/961lwn1548dfts7t.png

http://s2.pierwszezabki.pl/036/036180990.png?1651

Cześć dziewczyny :) nie zdążyłam jeszcze was poczytać jestem dopiero na stronce 676.... u mnie wszystko dobrze, mały grzeczny a ja wpadłam w jakiś wir zakupowy!! Chyba atmosfera świąteczna wpędza mnie w takie szaleństwo :P wydałam 1000 zł przez ostatnie kilka dni! Masakra... byłam u fryzjera, kupiłam sobie kilka bluzek, spodnie, kosmetyki, ciuszki dla małego, zabawkę, prezent dla mamy, ale dla taty jeszcze nie mam... chyba kupię mu jakieś wino :), bo nie mam pomysłu a poza tym niewiele kasy mi zostało a w styczniu chcę robić prawo jazdy!! I jeszcze ta nieszczęsna szczepionka za prawie 400 zł ;// na rotawirusy... a później jeszcze pneumokoki (ale to w przyszłym roku) i chciałam kupić krzesełko do karmienia i fotelik... pieniędzy idzie mnóswo... haha cały czas piszę o wydatkach... hehe naprawdę wpadłam w jakiś wir zakupowy :D tylko żeby kasa płynęła strumieniem to by dobrze było....

No nic ja się żegnam bo znów mi bateria w lapku pada...

A i jeszcze takie pytanko, mały ma taką chropowatą skórę na nóżkach (nie całych, w kilku miejscach np. pod kolanem jednym) nie wiecie co to może być ? Idę do lekarki 22.12 ale pytam bo może któreś z waszych dzieciaczków miało coś takiego...

A w ogóle u mnie straszne mrozy, idę podłożyć do pieca i spać :)

Aaa... choinkę z mamą ubrałyśmy wczoraj, puściłyśmy kolędy i mały tak patrzył jak światełka zaświeciłyśmy!! Super :)) I dałyśmy mu taki dzwoneczek do zabawy :) mam filmik :) Śmiesznie to wyglądało hehe :D jak będę mieć czas to wstawię :))

mamaola jeździsz na nartach? Ja też...! Ale już ze 2 lata nie byłam ;/ w tamtym roku nie - bo ciąża, a w tym pewnie też nie, bo co zrobić z małym? Heh.... szkoda, też tęsknię! Pojeździłabym sobie hmmm....

Gosia ale super Martusia siedzi!! A jaka zadowolona!! Brrrraaawooo!! :))

MaŁoLaTkA

http://www.suwaczki.com/tickers/1usawn15igq6f925.png

goskasos
realne, tak miałam sie zapytać od wczoraj i caly czas zapominam - jak Magdusia?? nie zmarzła??? Cały czas wczoraj zastanawiałam sie jak do domu dojechalyście w samym kocu, w taka śniezycę...

Spoko, mała zdrowa, wczoraj na basenie byłyśmy, miałam napisać koło 1:00, ale neta nam odłczyli...
kasiula1978
a na koniec

heeh, szkoda że madzia ucięła sobie dłuższą [ale i tak nie tak długą] drzemkę...
Rudzia
AAAAA już się poprawiam!!! Fotki CUDNE!!!
Kasiawawa Ale masz śliczną córcie!!!! Musze koniecznie pokazać ją Mikołajowi, no zakochałam się chyba:)

hehe Mikołaja Magda już chciała zająć :D
goskasos
A propos Magdalenki, realne...??? co robisz???? gdzie sie podziewasz???? zawsze była cale dnie z nami, a od wczorajszej nocy coś znikła...

Hmm wydawało mi się, ze rano coś pisałam... hmmm
a po południu - od 15 szykowałyśmy się na basen... o 17:30 basen [wyjechałyśmy 16:20] i na 17 dopiero dotarłyśmy... o 17:25 Magda weszła do wody.. i o 18:10 wyjść nie chciała, ale musiałyśmy bo o 19 byłyśmy umówione z taksówkarzem. Za tydzień popływamy do oporu - można do 18:40-19:00... oficjalnie jest do pół godziny :)

annaz
WitajciE!jestem załamana...jestem złą matką..nauczyłam moje dziecko jedzenia z butli w nocy co 3 godziny je całą noc a w dzien jak nie śpi nie zje...mąż o wszystko mnie obwinia..ma racje..siezde przed kompem i wyje..przepraszam że się zale

Nawet tak nie mów, jesteś cudowną matką, a swojego M kopnij w d... zeby wiedział gdzie raki zimują i przypomniało mu się jestes super mama :)
kasiawawa

Realne- Madzia to supere dziewczynka i mega spokojna

wy mazury a ja nie mam wyjscia tylko morze.... jak ja nie cierpie morza..... ale takie dziecko 6 letnie to kocha fale morze i piasek :):):):):)

a teraz szukam zcegoś na zime- Znarty w Zakopanem:)

i zdardze wam coś, akrmie cyckiem bo butelką bym nie umiała wiec mam tu pytanie
czy ja musze mieć rózne smoczki? mała raz dziennie dostaje herbatke- i nawet 40 ml potrafi wypic- wow ale zostawiam ja niebawem na 2 dni znowu czy mam inny mieć smok do mleka? do tej pory był tyen sam, jak często mam zmieniac te smoczki? jak częto butelke no bo ja jednej używam, takiej aventu
My od poczatku mamy 1 smoczek [tzn jeden typ] i się sprawdza i do modyfikowanego i do wody i do herbatki...

goskasos
wiadomość z ostatniej chwili: moje dziecko zlapalo sie za brzeg wózka i... USIADŁO!!!
Obydwoje rzucilismy się żeby sie nie obalila, ale mam jeszcze po drodze zlapała aparat :)))) I wszystko oczywiście zostalo uwiecznione!!!

super... zdolna :)

teraz mi mała zasneła... na nocniczku... a jak ja chce odłożyć to płacze i steka - to znowu na nocnik.... [a herbatki morelowej cos pic nie chce :P]

http://magdalenap.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/08d4h5u.png

MaŁoLaTkA
I jeszcze ta nieszczęsna szczepionka za prawie 400 zł ;// na rotawirusy... a później jeszcze pneumokoki

rozmawiałam ostatnio z lekarką z CZD [prowadziła moją małą]... o szczepieniach, że generalnie że jestem PRZECIW poza WZWB tak na wszelki wypadek, ona jak najbardziej ZA... stwierdziła, że niektóre są rzeczywiście niekonmieczne, ale przeciw tężcowi i krztuśćcowi po tym co widziała to na pewno by zaszczepiła i z dodatkowych to pneumokoki, a rota sobie darowała bo rota to przechodzi czesto bezobjawowo i starsze niemowlaki same szybko potrafią sobie z tym poradzić... najniebezpieczniej jest do 6miesiaca.

http://magdalenap.aguagu.pl/suwaczek/suwak4/a.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/08d4h5u.png

Hej
miałam beznadziejną noc. Mały w zasadzie obudził się tylko raz, ale później nie mogłam zasnąć. Później rano mój mąż przeokrutni się tłukł, wszystko mu z rąk leciało, obudził Adasia. Przeczekałam, mały zasnął, ale ja już niestety nie. Tyko 5 godzin snu, mało jak na mnie :/

małolatka oj wiem, jak zakupy potrafią pochłonąć. Ja już na szczęście mam wszystkie prezenty. A dla małeo może poszukaj używanych na allegro? Będzie taniej, ja wiele rzeczy tak kupuję, teraz szukam kojca.

realne ja też trochę żałuję, że szczepiłam na rota. Myślę, że to nie było potrzebne. Człowiek chce jak najlepiej dla swojego dziecka, tylko nie zawsze wie, co będzie dla niego najlepsze. Na pneumokoki zaszczepię.

annaz strasznie mi przykro, że Twój mąż ma takie podejście. Musisz z nim koniecznie porozmawiać. Chłop musi zrozumieć, że dla dziecka robisz wszystko, co najlepsze. Skoro dziecko chce jeść to znaczy, że dziecko potrzebuje. Za kilka miesięcy możecie zacząć korygować. Mamaola ma rację, to, czego nie zje w dzień, uzupełnia sobie w nocy, tak ma wiele dzieciaczków, nie tylko Wasz szkrab. Jesteś supermamą. Pewnie uważasz, że wielu rzeczy nie robisz idealnie, ale takma każda z nas. WSzystkie uczymy się dopiero naszych dzieci. Ale z miłością wszystko będzie super, zobaczysz. Nie martw się i rób wszystko tak, jak uważasz za najlepsze.
Gosśka ma rację. Winą za Twoje zamartwianie się obarczyłabym jednak Twojego męża.

guga ja od razu wprowadziłam bebilon2, ale Adaś w zasadzie raz dziennie dostaje butlę. Na Twoim miejscu wprowadzałabym właśnie stopniowo, zastępując kolejne posiłki, np. codziennie o jeden więcej, tak jak pisała agatcha.

goska ale ta Twoja córcia zdolna! Na prawdę jestem pod wrażaniem. Mam pytanko. Widzę na zdjęciach, że Martusia ma taki pomarańczowy nosek. Nie wiesz od czego? Adaśkowi też się taki zrobił. Myślałam na początku, że nie domyłam po obiadku z marchewki, ale okazało się że nie. Myślisz, że to od jedzenia marchewki?

blumchen głowa do góry. Każda z nas tak ma. Teraz jeszcze pogoda sprzyja takim nastrojom. A do świąt zobaczysz, że humor wróci. Pierwsza choinka z Waszą małą córeczką... będzie super.

adria wciąż mnie zadziwiasz. Jeszcze spotkanie organizujesz klasowe. Powinnaś pracować jako manager :) Byłabyś świetna, słowo daję. Jesteś dla mnie niedoścignionym wzorem zorganizowania w życiu. Też bym chciała tak mieć.

Mam do Was pytanie właśni odnośnie prezentów. Początkowo chciałam teściowej zamówić kolorową myszkę d komputera z podkładką, ale okazało się, że już nie było. Wczoraj jeszcze szlajałam się po sklepach i kupiłam coś takiego
Soft knit cape - Anthracite - Promod
a do tego w sephorze odżywkę do paznokci, którą oczywiście pięknie zapakowali.
W razie czego mogę ten sweterek zwrócić, ale nie mam pomysłu na nic innego. Myślicie, że to może być? No mi się strasznie podoba i chciałabym mieć coś takiego. Tylko czy teściowej się spodoba?

http://www.suwaczki.com/tickers/gg64qps64oxg3vuo.png

małolatka z jednej strony skaza białkowa objawia się własnie na zgięciach pod łokiami i kolanami. Z drugiej Oliwier jest jużdość duży, nie wiem czy skaza może objawić się tak późno. U mamyoli tak było. No nic, mam nadzieję, że to chwilowe i szybko przejdzie i że to nie jest azs :)
Niestety obaiwam się, że wielu lekarzy wiele takich zmian diagnozuje jako azs :/

http://www.suwaczki.com/tickers/gg64qps64oxg3vuo.png

Witam

U nas noc wrocila do normy. Julka obudzila sie dopiero o 5.40, ale szybko zasnela i spi do teraz.

kasia to jest taka stronka odkryj Krakow ?? musze zajrzec, ale tak w nocy przemyslalam, czy jest sens jechac w lutym (choc bardzo bym chciala) jak bedzie zimno to za bardzo nie pozwiedzamy, i tak sobie mysle, ze moze w marcu, wczesna wiosna ?? Chyba tak bedzie lepiej. A co do smoczkow to ja mam jedne do herbatki, jedne do soczkow i jedne do mleka, ale z tej samej firmy, tylko po prostu juz odrozniam. A butelki te same. choc ostatnio ucze Julie pic z niekapka herbatke, jak "ma czas" to niezle jej to wychodzi, ale jak "sie spieszy" to jest problem.

natalia na wcinanie postow mam patent. Napisze troszke posta, zaznaczam tekst i daje kopiuj, za pare sekund to samo (jak dlugi post oczywiscie) i wtedy nawet jak mi go wetnie, to otwieram odpowiedz i daje wklej i jest !

mamaola kurcze fajnie masz z tesciem, chyba to zloty czlowiek, ze Leo Ci sie zajmuje. SUper. Mamaola a jak ze skaza u LEosia ? Ja powiem Ci, ze uzywam tylko do kąpania Emolium i do smarowania miejscowo, nadal daje NAN na noc i raz w dzien, bo mojego mleka nie wystarcza, daje mleko do kawy, jem ser zolty, maslo i Julia ma juz piekna skore, gladziutka, zero objawow skazy, wiec chyba to jest to ze lekarz mowil, ze lagodna "odmiana"

malolatka Julia przy skazie miala takie szorstkie pod kolankami. Wyszlo jej to teraz bardzo pozno.

goska gratki z okazji pierwszego siadu Martusi.

guga jak nocka ??

filipka gdzie Ty sie kobieto podziewasz ??

blumchen wychodz z tego dolka !!! Ty taka energiczna, zadowolona z zycia wierze, zeszybko pokonasz to co Cie dopadlo. DASZ RADE !!!!!!!!!!

http://s7.suwaczek.com/20090815310120.png

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09e6yd01kthebk.png

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09e6yde932w7ze.png