Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

isa32
Dzisiaj będę tutaj mało, mam zastępstwo za koleżankę, więc kiepsko będzie z pisaniem. W razie czego nadrobię jutro.
Buziaki dziewczyny i miłego dnia.

Miłego dnia i mało pracy ;)

A Ty wiesz, że mnie też kogoś przypominasz ze znajmomych. Hehe, tylko nie wiem kogo, bo z Krakowa to Ty nie jesteś. No chyba, że tu mieszkałaś?

U nas tez slonce swieci ale mroz trzyma. My tak czy siak idziemy o 12 po kube :)
Wczoraj nie poszlysmy, bo zamiec byla straszna. Po Kubusia P. pojechal.
A wiecie, ze teraz Kube P. odwozi i czeka z nim az pani bedzie i dopiero idzie.
Wczesniej Kuba sam czekal pod klasa z innymi dziecmi .
Ale trzeba z nim jednak zostawac, przed swietami byl taki incydent ,ze jakis debil ojciec chlopca jakiegos nastraszyl Kube, ze mu uszy powyrywa jak przyjdzie jeszcze raz do szkoly. No co za debil no.
Podobno ta rodzina to cala taka, brat tego chlopaczka straszy inne dzieci, bije . A ten maly widac rosnie taki sam, tylko narazie ojcem straszy. Wychowawczyni zostala powiadomiona i bedzie miala baczenie na to co sie dzieje przed klasa . No i byl apel wczoraj, pani dyrektor powiedziala,ze dzieci ktore strasza inne beda ukarane i ze kilka juz jest do ukarania.
A Kuba mowi,ze tamten chyba go nie lubi, bo kuba z nim sie nie chce bawic, no i nie przyjeli tamtego do ich paczki ( maja taka paczke , 5 chlopakow i 2 dziewczyny :))

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png

isa32
Kwiaciarka moje dziecię też nie z tych, co same siedzą. Ala nawet 1 minuty sama nie wytrzymuje do tego mało je, rośnie, więc tym samym coraz szczuplejsza. Założyłam jej rano spodenki dresowe, na gumkę, jak wstała i przycisnęła sobie nogawkę to spodnie spadły i musiałam przebierać w inne, co prawda trochę przykrótkie, ale przynajmniej w pasie się trzymają. Muszę dzisiaj wieczorem usiąść, jak już dziecię zaśnie i te gumki trochę poskracać bo dziewczę nie ma co założyć, ech...

isa32
Dziubala moje dziecko to jest dopiero numer z obiadkami. Zjadała już po całym słoiczku gerbera, chyba 4 różne (skaza, więc wybór ograniczony). Dwa tyg. temu przestała, tak po prostu, usteczka zaciśnięte i koniec. Odczekałam, dałam znów, nic. W ubiegłym tygodniu kupiłam hippa, na próbę. Zjada, pół słoiczka, ale zawsze, przy czym tylko jakiś tam krem ryżowy z kurczakiem. Nie chce jeść takich gotowanych przez nas w domu, więc nie mam wyjścia i daję tego hippa. Ciekawe jak długo. W sumie to się nie mogę doczekać, kiedy zacznie jeść wszystko to co my. Dajemy jej łyżeczką, jak nie chce, to nie dostaje w ogóle. Postanowiłam, że przez butlę tylko nutra lub nutra z kleikiem ryżowym. Chcę żeby wiedziała, że w butelce mleko, a reszta trafia do brzuszka inaczej, nie wiem czy ma to sens, czy takie maleństwa to rozróżniają, ale tak robię. Choć moja mama dawała jej np. deserek z nutra jak nie chciała jeść samego. Ja tak nie robię. I mamie też powiedziałam, że ma tak nie robić. Ot moje fanaberie.

Mój Maciuś też jest skazowcem więc rozumiem, że wybór obiadów jest ograniczony. Do tego chyba też za obiadkami nie przepada, tzn. za jedzeniem łyżeczką ;), ale nie wyobrażam sobie żeby tylko pił Nutra, bo mamy w takim wieku dzieci, że mają już zapotrzebowanie na konkretniejsze jedzonka niż samo mleko ;). I jeśli piszesz, że masz Alutkę bardzo drobniutką i niewiele chce jeść więc może warto dać na bok tę fanaberię (jak sama to nazwałaś) i skoro nie chce jeść obiadków to może dobrze żeby chociaż w butli je dostawała. W końcu nie będzie wiecznie tak ich zjadać, i Maciuś też nie, mam nadzieję ;). Pomyśl Kochana nad tym :)
Ja Maćkowi do Nutra daję też kaszkę, a nie tylko kleik. Może też spróbuj, zawsze to jakieś urozmaicenie ;)
A na większe zdjęcia oczywiście czekam :yes:

Dziubala
kwiaciarka
dostalam sms od Lemy, wyniki sa niejednoznaczne, trzeba obserwowac. Takie fale moga byc fizjologia. Na padaczke wskazuja bardziej objawy niz zapis. Trzeba wiec obserwowac.

Czyli znów niepewność...

no niepewnosc, ale mysle, ze narazie jest ok co? przeciez diagnoze stawia sie na podstawie badan, a badania nie wykazuja padaczki.

Dziubala
kwiaciarka
...Ale trzeba z nim jednak zostawac, przed swietami byl taki incydent ,ze jakis debil ojciec chlopca jakiegos nastraszyl Kube, ze mu uszy powyrywa jak przyjdzie jeszcze raz do szkoly...

:Szok: Właśnie takich rzeczy się boję jak pomyślę, że moje chłopaki kiedyś pójdą do szkoły...

noooo
wlasnie tez i dlatego chcialam dac Kube do prywatnej szkoly, gdzie jest w klasie max 15 dzieci i kazdy sie zna i jest domowo i milo. A tu to przekroj spoleczenstwa chodzi.
Kurcze w przedszkolu Kuby rodzice na poziomie wszyscy byli i to mi sie podobalo.
A tu rozni przychodza. Niektorych to ja sama sie boje a co dopiero dziecko.
Cale szczescie, ze wiekszosc rodzicow dzieci z Kuby klasy to ok ludzie. Trafil sie jeden debil.

kwiaciarka
Dziubala
kwiaciarka
dostalam sms od Lemy, wyniki sa niejednoznaczne, trzeba obserwowac. Takie fale moga byc fizjologia. Na padaczke wskazuja bardziej objawy niz zapis. Trzeba wiec obserwowac.

Czyli znów niepewność...

no niepewnosc, ale mysle, ze narazie jest ok co? przeciez diagnoze stawia sie na podstawie badan, a badania nie wykazuja padaczki.

Nie wiem jak jest w przypadku padaczki. Np. przy skazie zdarza sie, że badania wskazują brak alergii na mleko podczas gdy widzimy, że dziecko jest na nie faktycznie uczulone i wówczas badania nie są brane pod uwagę.
Ale mam nadzieję, że tu istotny jest wynik badania i Franusiowi nic nie jest, i że to jest "tylko" taka fizjologia.

kwiaciarka
Dziubala
kwiaciarka
...Ale trzeba z nim jednak zostawac, przed swietami byl taki incydent ,ze jakis debil ojciec chlopca jakiegos nastraszyl Kube, ze mu uszy powyrywa jak przyjdzie jeszcze raz do szkoly...

:Szok: Właśnie takich rzeczy się boję jak pomyślę, że moje chłopaki kiedyś pójdą do szkoły...

noooo
wlasnie tez i dlatego chcialam dac Kube do prywatnej szkoly, gdzie jest w klasie max 15 dzieci i kazdy sie zna i jest domowo i milo. A tu to przekroj spoleczenstwa chodzi.
Kurcze w przedszkolu Kuby rodzice na poziomie wszyscy byli i to mi sie podobalo.
Cale szczescie, ze wiekszosc rodzicow dzieci z Kuby klasy to ok ludzie. Trafil sie jeden debil.

Czasem to nie kwestia tego czy prywatna szkoła czy nie, tylko tego jak duża jest szkoła i klasy. Teraz często są jeszcze małe klasy, ale od 2005 roku rodzi się coraz więcej dzieci więc znów będzie przeludnienie w klasach.

Dziubala
isa32
Kwiaciarka moje dziecię też nie z tych, co same siedzą. Ala nawet 1 minuty sama nie wytrzymuje do tego mało je, rośnie, więc tym samym coraz szczuplejsza. Założyłam jej rano spodenki dresowe, na gumkę, jak wstała i przycisnęła sobie nogawkę to spodnie spadły i musiałam przebierać w inne, co prawda trochę przykrótkie, ale przynajmniej w pasie się trzymają. Muszę dzisiaj wieczorem usiąść, jak już dziecię zaśnie i te gumki trochę poskracać bo dziewczę nie ma co założyć, ech...

isa32
Dziubala moje dziecko to jest dopiero numer z obiadkami. Zjadała już po całym słoiczku gerbera, chyba 4 różne (skaza, więc wybór ograniczony). Dwa tyg. temu przestała, tak po prostu, usteczka zaciśnięte i koniec. Odczekałam, dałam znów, nic. W ubiegłym tygodniu kupiłam hippa, na próbę. Zjada, pół słoiczka, ale zawsze, przy czym tylko jakiś tam krem ryżowy z kurczakiem. Nie chce jeść takich gotowanych przez nas w domu, więc nie mam wyjścia i daję tego hippa. Ciekawe jak długo. W sumie to się nie mogę doczekać, kiedy zacznie jeść wszystko to co my. Dajemy jej łyżeczką, jak nie chce, to nie dostaje w ogóle. Postanowiłam, że przez butlę tylko nutra lub nutra z kleikiem ryżowym. Chcę żeby wiedziała, że w butelce mleko, a reszta trafia do brzuszka inaczej, nie wiem czy ma to sens, czy takie maleństwa to rozróżniają, ale tak robię. Choć moja mama dawała jej np. deserek z nutra jak nie chciała jeść samego. Ja tak nie robię. I mamie też powiedziałam, że ma tak nie robić. Ot moje fanaberie.

Mój Maciuś też jest skazowcem więc rozumiem, że wybór obiadów jest ograniczony. Do tego chyba też za obiadkami nie przepada, tzn. za jedzeniem łyżeczką ;), ale nie wyobrażam sobie żeby tylko pił Nutra, bo mamy w takim wieku dzieci, że mają już zapotrzebowanie na konkretniejsze jedzonka niż samo mleko ;). I jeśli piszesz, że masz Alutkę bardzo drobniutką i niewiele chce jeść więc może warto dać na bok tę fanaberię (jak sama to nazwałaś) i skoro nie chce jeść obiadków to może dobrze żeby chociaż w butli je dostawała. W końcu nie będzie wiecznie tak ich zjadać, i Maciuś też nie, mam nadzieję ;). Pomyśl Kochana nad tym :)
Ja Maćkowi do Nutra daję też kaszkę, a nie tylko kleik. Może też spróbuj, zawsze to jakieś urozmaicenie ;)
A na większe zdjęcia oczywiście czekam :yes:

isa ale dlaczego nie chcesz dac do mleka do butli deserku?
To normalna sprawa.
Kaszki przeciez tez sa np. malinowa, jablkowa.
A ja Eli jak daje kolacje z lyzeczki ( co juz nie czesto sie zdarza, bo ladnie pije butle) to tez na wierzch dawalam deserek :) smaczne bylo, samej mi smakowalo :)
No a obiadki - moze mieszac ten co lubi z jakims innym? Moze dac jej lyzeczke do raczki i niech sama ( z Twoja pomoca) nabiera na lyzeczke i wklada do buzi?
Ela zawsze musi miec lyzeczke w raczce jak ja karmie i zawsze mi grzebala w sloiczku czy miseczce. Teraz juz nawet nabiera sama i trafia do buzki :) fakt - cala ufajdana :) czasem nawet wlosy heheh, ale to co, wazne, ze je i lubi jesc :) a przy tym uczy sie byc samodzielna.
Moze trzeba Ali poprostu ciekawiej zrobic przy posilku :)

isa32
Dziubalo oto co zjada Ala (mam nadzieję, że nie zostanę zlinczowana, ale ona więcej nie chce i już)
7 - nutra, wypija ok. 100
10 - nutra + manna - 170
13.30 - obiadek - jeśli tylko pół słoiczka to dostaje deserek też pół słoiczka - więcej nie wmusisz żeby nie wiem co...
17 - nutra z kleikiem ryżowym - 170
20 - nutra - różnie z ilością, czasem 40 a czasem 150
24 - nutra z kleikiem - 200 i śpi do ok.6

Jak zjadała cały obiadek to deserek później, w tzw. międzyczasie.
Pytanie do Was: Ala bardzo mało pije, od początku, jak wypije 50ml przez cały dzień to jest sukces, może macie jakieś sposoby?

Mój Maciuś ma tak:
Ok. 7.30 – 180 ml Nutra z 2 miarkami kaszki
Ok. 11.30 – obiadek (pół słoiczka) albo łyżeczką albo mu wlewam do 150 ml Nutra
Ok. 15.00 – 180 ml Nutra z 2 miarkami kaszki
Ok. 18.00 – deserek (ostatnio zjada cały słoiczek)
Ok. 19.30 – 180 Nutra z 2 miarkami kaszki

Maciuś pije bardzo mało, jeśli już, to w nocy, ok. 100 ml herbatki, takiej dla dzieci ;)
Jeśli Twoja Ala nie pije, to widać nie ma takie potrzeby albo jej nie smakuje to co jej dajesz ;)
Ja już wiem, że Maciuś musi mieć ciepłe picie, letniego czy zimnego nie tknie ;)

Dziubala
kwiaciarka
Dziubala

noooo

Czasem to nie kwestia tego czy prywatna szkoła czy nie, tylko tego jak duża jest szkoła i klasy. Teraz często są jeszcze małe klasy, ale od 2005 roku rodzi się coraz więcej dzieci więc znów będzie przeludnienie w klasach.

nasza szkola nie jest duza, razem 7 klas ( 0,1,2,3,4,5,6). W 0 jest teraz 15 a w innych okolo 30. Od tego wrzesnia juz dzieci ida do 1 klasy od 6lat?

kwiaciarka
nasza szkola nie jest duza, razem 7 klas ( 0,1,2,3,4,5,6). W 0 jest teraz 15 a w innych okolo 30. Od tego wrzesnia juz dzieci ida do 1 klasy od 6lat?

Fajnie, że szkoła i klasy nieduże, ale cóż z tego skoro jak piszesz trafił się taki jeden debil.
A do I klasy w wieku 6 lat, mają iść dopiero dzieci z rocznika 2005, tak słyszałam.