Skocz do zawartości
Forum

Lipcówki 2007 - zapraszam serdecznie :)

Dziubala

Rekomendowane odpowiedzi

Dziubala
Asia - a ile tych składników miałaś i na ile łapek starczyło?

Ja zrobilam najpierw z pojedynczej porcji a potem dorabialam. Na 2 lapki trzeba zrobic z podwojnej. Bo musisz zrobic grubsze, zeby sie nie zlamalo. A jak chcesz dla wszystkich dziadkow zrob to na raz, bo sie strasznie swini z tego. Pola lepila resztka masy chyba do 9:lol:No i oczywiscie tylko w kuchennej czesci a roznioslo sie na cale mieszkanie. No i suszyc trzea dlugo....

Alutko a Ty suszylas w piecu?

babeczqa
Co macie na obiad??

Wczoraj wieczorem ugotowalam zupe warzywną :Oczko: Juli ulubiona :Oczko: na drugie zrobie nalesniki z twarogiem :Oczko:

asia78
Alutko a Ty suszylas w piecu?

Mój tata ma zmysł artstyczny :Oczko: Rzeźbi w drewnie, robi maski z kory brzozy, układa domki z zapałek i ozdabia je bursztynem, ostatnio zrobił nawet statek...nawet ster sie tam kręci a żagle ojciec sam uszył z płótna :Oczko: Przepis na mase solna mam więc od taty :Oczko: Wyroby z tej mamsy zazwyczaj najpierw zawsze suszyliśmy na kaloryferze a póxniej w piecyku :Oczko: Mija troche czasu zanim to wszystko wyschnie, im masa cieńsza tym szybciej wysycha :Oczko: Można do niej dodawac tez troche kleju do tapet :Oczko:

http://www.suwaczki.com/tickers/km5spx9iwhx6io0e.png

kwiaciarka
Dziubalo ja juz od niepamietnych czasow chodze z Ela bez wozka. Nie ma sensu brac wozka, bo Ela i tak na nogach wszedzie. Ja jade z nia pod szkole, na plac zabaw samochodem, wysiadamy i lazimy, zwiedzamy, z gorki zbiegamy itp.
Kuba dlugo w wozku jezdzil, z niego to byl len, o matko :)

Kwiaciarko, to chodzicie na nogach czy jeździcie autem :Oczko:. A czemu na plac zabaw nie idziecie w takim razie na nogach tylko autem? :D
Ja jakbym mieszkała tam gdzie Ty to też bym chodziła bez wózka :D. Na nasz plac zabaw to możemy iść bez wózka ale do przedszkola po Adasia już nie. A Ty podjeżdżasz pod szkołę autem a potem Ela jest na nóżkach więc luzik. Ja z Maćkiem chodzę z wózkiem do przedszkola, bo w 1 stronę jest 2-2,5 km i niemal cały czas przy ulicy i nie wyobrażam sobie iść z nim cały czas bez wózka.

asia78
Pola tez szybko zrezygnowala z wozka. Jak skonczyla rok to na plac nogami chyba ze gdzies dalej to wtedy wozek, ale to rzadko.

Asia, a mnie się wydawało, że Pola nie lubiła chodzić na nóżkach i wszędzie jeździłyście z wózkiem bo ją nóżki szybko bolały :Oczko:. Pamiętam to przy okazji rozważań o chodzeniu do przedszkola. Mówiłaś, że do przedszkola Pola nie byłaby w stanie przejść przez osiedle bo ją nóżki szybko by rozbolały dlatego musiałybyście jeździć wózkiem, a że ze Stefankiem nie dałoby razem jechać w wózku dlatego odpuściłyście przedszkole na sąsiednim osiedlu :Oczko:
Pisałaś, że nawet teściowa kupiła spacerówkę dla Poli żeby Stefanek miał Graco :Oczko:

Dziubala
asia78
Pola tez szybko zrezygnowala z wozka. Jak skonczyla rok to na plac nogami chyba ze gdzies dalej to wtedy wozek, ale to rzadko.

Asia, a mnie się wydawało, że Pola nie lubiła chodzić na nóżkach i wszędzie jeździłyście z wózkiem bo ją nóżki szybko bolały :Oczko:. Pamiętam to przy okazji rozważań o chodzeniu do przedszkola. Mówiłaś, że do przedszkola Pola nie byłaby w stanie przejść przez osiedle bo ją nóżki szybko by rozbolały dlatego musiałybyście jeździć wózkiem, a że ze Stefankiem nie dałoby razem jechać w wózku dlatego odpuściłyście przedszkole na sąsiednim osiedlu :Oczko:
Pisałaś, że nawet teściowa kupiła spacerówkę dla Poli żeby Stefanek miał Graco :Oczko:

No, ale do przedszkola na sasiednie osiedle jest 2,5km. A z wozka na bloskie spacery albo dalsze z tatusiem szybko zrezygnowala z wozka. Ona chodzic bardzo lubila i jezdzic w wozku tez, ale nikt jej nie pozwalal sie tak dlugo wozic. Po naszym osiedlu, ktore mialo wtedy 7 blokow zawsze nogami chodzila, ale nad zalew 2km albo na sasiednie osiedle to w wozku. Nie sadze, zebys Ty na taka odleglosc brala Macka bez wozka

babeczqa
Dziubala
U mnie na obiad ryż z kurczkiem i sosem słodko-kwaśnym :D

Robisz sama sos slodko kwasny??czy kupny??
jak sama to daj przepis:lol:

Ten akurat kupny :D
Sos taki rzadko robię bo szybciej jest kupić słoik :D. Jak chcesz sama zrobić bo miksujesz pomidory, przesmażasz na patelni, rozrzedzasz wodą ile trzeba, przyprawiasz, dodajesz warzywa typu papryka, ogórki itd. i gotowe :lol:

Dziubala
babeczqa
Dziubala
U mnie na obiad ryż z kurczkiem i sosem słodko-kwaśnym :D

Sos taki rzadko robię bo szybciej jest kupić słoik :D. Jak chcesz sama zrobić bo miksujesz pomidory, przesmażasz na patelni, rozrzedzasz wodą ile trzeba, przyprawiasz, dodajesz warzywa typu papryka, ogórki itd. i gotowe :lol:
A ze sloika to ja robie ale Oliwii jeszzce niedawalam takiego?? ato takie mozna ???niezaostre dladzieci??
hmm??:lol:

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

asia78
Dziubala
asia78

No, ale do przedszkola na sasiednie osiedle jest 2,5km. A z wozka na bloskie spacery albo dalsze z tatusiem szybko zrezygnowala z wozka. Ona chodzic bardzo lubila i jezdzic w wozku tez, ale nikt jej nie pozwalal sie tak dlugo wozic. Po naszym osiedlu, ktore mialo wtedy 7 blokow zawsze nogami chodzila, ale nad zalew 2km albo na sasiednie osiedle to w wozku. Nie sadze, zebys Ty na taka odleglosc brala Macka bez wozka

Teraz nie, ale za parę miesięcy (wiosną) zaczniemy tak chodzić o ile będzie grzeczny w chodzeniu za rękę jak Adaś :Oczko:
Adaś do żłobka (2-2,5 km) chodził bez wózka od wiosny, miał mniej więcej niecałe 2 latka. Wózka nie lubił wiec przestaliśmy brać, bo bez sensu wózek pchać jedną ręka a prowadzić Adasia drugą ręką. Zobaczymy jak będzie z Maćkiem :Śmiech:

babeczqa
Dziubala
babeczqa

A ze sloika to ja robie ale Oliwii jeszzce niedawalam takiego?? ato takie mozna ???niezaostre dladzieci??
Wiesz co, ten co kupujemy nie jest ostry. Czuć w smaku odrobinę ostrości ale bardziej czuć, że sos jest słodki :Oczko:. Maciek na razie jadł ze 2 razy i mu bardzo podchodziło.

Dziubala
babeczqa
Dziubala

Wiesz co, ten co kupujemy nie jest ostry. Czuć w smaku odrobinę ostrości ale bardziej czuć, że sos jest słodki :Oczko:. Maciek na razie jadł ze 2 razy i mu bardzo podchodziło.
AAA pamietasz firmy i nazwe??:>:Oczko:
Moze te z biedronki????

http://www.suwaczek.pl/cache/66190808a7.png

Ela dostala w nocy goraczki poszczepiennej 38,2. Bylysmy u lekarza. Wspomagajaco 3 x po 3ml eurespalu iwitamina c. Ela najprawdopodobniej przechodzi odre subklinicznie ( czyli delikatnie). Teraz juz czuje sie dobrze i nie goraczkuje.
Lema a Franiu nie byl szczepiony czasem ostatnio na MMR czy priorix? poszczepienne objawy niepozadane to goraczka, jednorazowe wymioty, biegunka i wysypka, ktore pojawiaja sie 7-10 dni po szczepieniu.

http://www.suwaczek.pl/cache/a58d0abe3d.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7f7b513cb8.png