Skocz do zawartości
Forum

ciąża po porodzie w 23 tygodniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, w marcu siłami natury urodziłam dziecko (23 tydzień), ginekolog zalecał 6 miesięcy odczekać i zacząć się starać znowu. Wyniki miałam dobre przez całą poprzednią ciążę. Prawdopodobna przyczyna porodu to niewydolność szyjki i zakażenie paciorkowcem. Zabezpieczałam się, jednak od kilku dni jestem pewna, ze znowu jestem w ciąży. Test jeszcze nic nie wykazał, ale pewnie zbyt szybko go zrobiłam, jeszcze nie nadszedł termin miesiączki.
Boję się, że ta ciąża zakończy się tak jak poprzednia.... Czy ktoś był w takiej sytuacji? Czy takie szybkie zajscie w ciążę jest niebezpieczne dla dziecka? Co mogę zrobić, żeby dotrzymać ciążę do końca?

Myślę Ariadno, że mimo wszystko do niedobrego doradcy zwracasz się ze swoimi pytaniami. Po pierwsze to pytania do ginekologa.Po drugie do ginekologa, który prowadził Cię w poprzedniej ciąży,lub jest zaznajomiony w temacie i Cię badał. Piszesz o "prawdopodobnej" przyczynie. Rozumiem, że obie sprawy były potwierdzone? Jesteś przeleczona ? Robiłaś posiewy kontrolne? Wszelkie ramy czasowe w medycynie są trochę umowne, więc jeśli rzeczywiście jesteś w ciąży nie skupiaj się na czasie jaki minął od porodu. Raczej oddaj się pod opiekę dobrego ginekologa i zaufaj mu w kwestii rokowań. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wszystkiego dobrego! :)

pozdrawiamy
Agata i Wojtek
http://www.suwaczek.pl/cache/91d5f3b744.png