Skocz do zawartości
Forum

"Kampania" wrześniowa 2008 - razem raźniej

Rekomendowane odpowiedzi

rena_674
Cafe ja znalazłam coś takiego:
Zapamiętaj!
Zgodnie z przepisem przejściowym, wydłużenie urlopów dotyczyć będzie również pracowników korzystających z urlopów macierzyńskich w dniu 1.1.2009 r. (tj. w dniu wejścia w życie ustawy).

Rena fajnie, ze to znalazlas, bo ja tylko czytalam o tym w gazecie, a nie moglam znalezc na necie. Tak samo nie moglam znalezc tych przepisów przejsciowych.

Redakcja portalu ekspertkadrowy.pl

--> ekspertkadrowy.pl

W piątek 21 listopada Sejm przyjął długo zapowiadaną ustawę prorodzinną. Pracownicy ucieszą się zapewne z wydłużenia urlopów macierzyńskich. Niektóre z rozwiązań mogą okazać się uciążliwe dla pracodawców, jednak ucieszy ich obniżenie składek na Fundusz Pracy i FGŚP.

1. Urlop podzielony na część obowiązkową?.
Urlop macierzyński zostanie wydłużony z 18 do 20 tygodni ? przy urodzeniu jednego dziecka, i do 31 tygodni ? przy urodzeniu dwójki dzieci przy jednym porodzie. Odpowiednio o dwa tygodnie urlop będzie wydłużony w przypadku urodzenia większej liczby dzieci (przy jednym porodzie), tj. do 33 tygodni przy urodzeniu trojaczków, 35 tygodni ? czworaczków i 37 tygodni przy urodzeniu pięcioraczków. Znika natomiast dotychczasowy podział na pierwszy poród (18 tygodni) i następne porody (20 tygodni). Nowe wymiary urlopów przysługiwać mają pracownikom już za 6 tygodni, tj. od początku 2009 r.

Zapamiętaj!
Zgodnie z przepisem przejściowym, wydłużenie urlopów dotyczyć będzie również pracowników korzystających z urlopów macierzyńskich w dniu 1.1.2009 r. (tj. w dniu wejścia w życie ustawy).

2. ...i fakultatywną
Oprócz urlopu macierzyńskiego obligatoryjnego, wprowadzony zostanie nowy rodzaj ?dodatkowego? urlopu macierzyńskiego. Jego wymiar wynosić będzie do 6 tygodni ? przy urodzeniu jednego dziecka, i do 8 tygodni ? w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie. Będzie to urlop jednorazowy, udzielany bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. O tym, czy zostanie on wykorzystany, zdecyduje pracownik-rodzic. Jeśli pracownik z niego nie skorzysta, urlop przepadnie. Prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego przysługiwać ma od 1.1.2010 r. i wchodzić etapami. W pełnym wymiarze będzie przysługiwał rodzicom dopiero z początkiem 2014 roku.

Etapy wydłużania urlopu fakultatywnego

1.01.2010 ? 31.12. 2011 2 tygodnie
2012-2013 4 tygodnie
2014 i następne 6 tygodni

3. 2 w 1 ? urlop macierzyński będzie można łączyć z pracą
Będzie istniała możliwość wykorzystania dodatkowego urlopu macierzyńskiego na część dobowego wymiaru czasu pracy nieprzekraczającą 1/2 etatu. Pracownik łączący u danego pracodawcy dodatkowy urlop macierzyński i pracę na część etatu będzie podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalno-rentowym z obu tych tytułów.

4. Dłuższy urlop na warunkach urlopu macierzyńskiego
Dłuższe wymiary urlopów przysługiwać będą również rodzicom adopcyjnym. Urlop na warunkach urlopu macierzyńskiego wzrośnie z 18 do 20 tygodni. Pracownikom adoptującym dzieci do lat 7 przysługiwać będzie też dodatkowy urlop na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze do 6 tygodni. Ten ostatni wejdzie w życie etapami, począwszy od 2 tygodni w latach 2010?2011.

5. Nowy urlop ojcowski
Wprowadzony zostanie nowy rodzaj fakultatywnego urlopu dla pracowników-ojców wychowujących dziecko. Wymiar tego urlopu wynosić ma 2 tygodnie, przy czym jego wykorzystanie możliwe byłoby do ukończenia przez dziecko 1. roku życia. Pracownicy pierwszy raz mogliby skorzystać z urlopu ojcowskiego w 2010 r., przy czym jego wymiar w latach 2010?2011 przejściowo wynosić ma tydzień.

Zapamiętaj!
Urlop ojcowski będzie udzielany równocześnie z urlopem macierzyńskim matki, ponieważ regulujący go art. 1823 KP nie został wymieniony w katalogu uprawnień, z których może korzystać tylko jeden zatrudniony rodzic (art. 1891 KP).

6. Przerwanie urlopu w przypadku hospitalizacji matki
Przewidziano nową możliwość przerwania urlopu macierzyńskiego, w przypadku gdy pracownica leczy się w szpitalu, a wykorzystała 8 tygodni urlopu. W takiej sytuacji część urlopu macierzyńskiego będzie mógł wykorzystać pracownik-ojciec.

7. Nieusuwalny pracownik, który skorzystał z prawa do obniżenia wymiaru etatu zamiast urlopu wychowawczego
Pracownik, który zamiast urlopu wychowawczego skorzystał z możliwości obniżenia wymiaru etatu, przez 12 miesięcy będzie chroniony przed rozwiązaniem lub wypowiedzeniem stosunku pracy. Rozwiązanie umowy w takim przypadku będzie możliwe tylko w razie likwidacji lub upadłości pracodawcy albo w trybie dyscyplinarnym z winy pracownika.

8. Żłobki i opieka nad dziećmi za pieniądze z funduszu socjalnego
Nowe przepisy umożliwią wykorzystanie środków zakładowego funduszu świadczeń socjalnych na tworzenie przyzakładowych żłobków i przedszkoli oraz finansowanie z tego funduszu opieki nad dziećmi przebywającymi w tych placówkach.

9. Urlop wychowawczy zacznie się liczyć do emerytury
Zaplanowano znaczne podwyższenie podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalno-rentowe dla osób przebywających na urlopie wychowawczym. Podstawa ta ma wynosić 60% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w poprzednim kwartale, ale nie więcej niż przeciętne wynagrodzenie w okresie roku poprzedzającego korzystanie z urlopu wychowawczego. W latach 2009?2011 podstawą wymiaru stanowić ma jednak kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę. To i tak znaczny postęp dla wychowujących dzieci, bo obecnie podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalno-rentowe w trakcie urlopu wychowawczego stanowi kwota świadczenia pielęgnacyjnego, czyli 420 zł.

10. 270 dni zasiłku chorobowego dla kobiety ciężarnej
Pracownice korzystające w okresie ciąży z długotrwałych zwolnień nie będą musiały już korzystać ze świadczenia rehabilitacyjnego, ponieważ do 270 dni wydłużony został okres zasiłkowy w razie niezdolności do pracy w okresie ciąży.

11. Krótszy okres oczekiwania na ?chorobowe?
Ze 180 do 90 dni skrócony został okres wymagany dla otrzymania świadczeń pieniężnych przez osoby ubezpieczające się dobrowolnie.

12. Zwolnienie ze składek na FPiFGŚP
Pracodawca będzie przez 3 lata zwolniony od obowiązku opłacania składek na Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych od pracowników powracających do pracy z urlopu macierzyńskiego lub wychowawczego.

13. Wyższe zasiłki macierzyńskie dla rolników
Zasiłek macierzyński dla rolników zwiększy się z trzyipółkrotności najniższej emerytury rolniczej do czterokrotności, czyli wzrośnie on o 318 zł, do kwoty 2544 zł.

Ustawa trafi jeszcze do Senatu i Prezydenta, jednak biorąc pod uwagę, że została przyjęta ponad wszelkimi podziałami politycznymi (za głosowało aż 408 posłów, tylko 1 był przeciw, żaden nie wstrzymał się od głosu), można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że zostanie ona wprowadzona w życie w zakładanym terminie, czyli już od 1.1.2009 r.

Podstawa prawna:

* Ustawa z 21.11.2008 r. o zmianie ustawy ? Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Druk sejmowy 1258)

http://parenting.pl/galeria/data/500/thumbs/P9280406.JPGhttp://suwaczki.maluchy.pl/li-31234.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/009/0092369a0.png?3641

widze ze wieczorkiem byl spokoj jak nigdy....hmmmm.....padly wszsytkie czy wrecz przeciwnie?
andzia jak tam na babcinej imprezce?jak wczorajszy dzionek minal?
prosiaczek a ty to nas zaniedbujesz!zreszta anet i anouk tez!ojojojoj!

ja to nawet nie jestem ranny ptaszek tylko nocny ptaszek:)ale jak K wyjezdza to mi juz nie chce wracac sie do lozka...zarobilam czesc ciasta na ciacha i przerwa na kawe....dzis czeka mnie intensywny dzien pod warunkiem ze nie bedzie deszczu
a po poludniu mamy gosci....

to samo mialam napisac....
ze pewnie wssytkie zalatane....ja ogarnelam w grubsza.....czekam az K przyjedzie-a bedzie kolo 15....pojdziemy jeszcze do miasta,pozniej na jakies male zakupy jedzeniowe....do moich rodzicow .....wiec do wieczora zleci....
mialam juz od rana goscia....zreszta wieczorkiem tez goscie....juz zaczyna sie nadrabianie towarzyskich zaleglosci

cześć kochane;]
ja nie mam juz sily przez te Świeta..
zrobiłam rybe po grecku, wysprzatałam kuchnie...
malego wysłałam z tatą na spacer a sama
idę robic kawkę i trochę odpocząć...
Kacperek dziś trochę spokojniejszy, kupilam
mu sachol dla niemowląt i chyba dziąsełka go przestały troche
boleć...strasznie sie ślini i gryzie piąstkę, a jak daję mu pić to
nie pije tylko gryzie smoka...;]

Kornelia Elżbieta 4000g 54cm

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49tv73cu6r3lp1.png

Kacper Mirosław 4050g 60cm

http://www.suwaczki.com/tickers/relgj44jq97z06q8.png

Boże w czwartek Chrzciny;/ trochę się denerwuję jak
to wszystko wyjdzie...już wiem,że od Chrzestnego dostanie złoty łańcuszek...
od Chrzestnej pewnie jakieś ciuchy badziewne...ehhh
no a od reszty to nie wiem...mam nadzieję ze jakieś fajne zabawki, bo
ciuchów nie chce, Vercia ma racje...same paskudztwa kupują....

Anoku Twoja Julcia jest śliczna, taka pyzunia:) przesłodka:)

Kornelia Elżbieta 4000g 54cm

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49tv73cu6r3lp1.png

Kacper Mirosław 4050g 60cm

http://www.suwaczki.com/tickers/relgj44jq97z06q8.png