Skocz do zawartości
Forum

"Kampania" wrześniowa 2008 - razem raźniej

Rekomendowane odpowiedzi

My po placu zabaw-u nas dokładnie tak jak u Cfe, nie mogę ich na sekundę z oka spuścić, bo wariacje nie z tej ziemi. Wszędzie na sekundkę, chcą na huśtawkę, ledwo wejdą to już lecą na coś innego. I tak w kółko. Moi rodzice je wzieli w niedziele na plac zabawi po pół godzinie wrócili, mama się nie przyznała, ale ojciec mówił, ze masakra:)

Magda kop dołki:Całus:
Michał wcale nie jest dziwny i zabraniam Ci w ogóle tak myśleć. Jest bardzo inteligentnym, fajnym chłopcem, tylko spokojniejszym niż inne dzieci.
Mnie się ten Filipkowy rowerek też bardzo podoba, ale chyba zdecyduje się na klasyczny, bo jeden mam po Stasiu i musze dokupić tylko jednego:)

Cafe ja też zmuszam do układania puzzli:Oczko:

Justynka u mnie też bez słońca, chwilami nawet kropi, a ja z samego rańca poprałam pościele i wiszą na balkonie. Ciekawe czy do wieczora wyschną:Szok:

a ja czekam na moich chlopakow, maja przyjechac do mnie na kawke :)

Cafe pucuj chate, bo Andzia jak szpieg. wszystko wypatrzy :hahaha:
Co do ubierania sie to moj Michał sam zdejmie buty, kurtke i to wszystko. Reszta odpada :( Jak zwykle jest daleko w tyle za innymi :(

Andzia mamie pewnie glupio bylo sie przyznac, ze nie dali rady. Ale i tak super, ze zostali z dziewczynami.

Magda ale się czepiasz tego swojego dziecka, normalnie na dupsko powinnaś dostać!!!
Laski już od dawna się same ubierają, rano wszystko same założą, majtki, spodnie czy też rajtki, czasem mają problem z koszulką i bluzką, ale nie pozwalają sobie pomóc, tylko się od razu złoszczą i tak długo kombinują, aż założą:)
Za to w jedzeniu cofka maxymalna. Odkąd skończyły roczek jedzą samodzielnie. I ostatnio już naprawdę pięknie jadły, nawet zupą się nie brudziły, a od kilku tygodni albo babrają niemiłosiernie, albo każą sobie pomagać, karmić się itp. Mam nadzieję, ze to minie. No i przy każdym posiłku minimum raz ida siku albo kupę, co mnie czasem do szału doprowadza:Padnięty:

Witajcie!
U nas fatalna pogoda, strasznie zimno...brrrrrrrr......Mlody wyjatkowo wcześnie padl dzisiaj i śpi sobie. Ja z grubsza ogarnęlam i zrobiłam obiad dla siebie i dla G. bo młody je u mojej mamy. Kupiłam sobie książkę z przepisami dukana i napaliłam się na sernik...stygnie teraz w lodówce i ciekawa jestem jak będzie smakowała bo na ciepło tak sobie, bez szalu....Obleciałam też wszystkie sklepy i nie kupiłam skrobii/mazeiny.....zastapiłam mąką kukurydzianą......:lup:
My mamy taki rowerek jak ma Mei po kuzynie....trochę starszy model...dlatego teraz chcemy klasyczny...na tamtym marcelowi trudniej jest zlapać równowagę niż nauczyć się pedałować. U teściowej jest traktorek z pedałami i calkiem, całkiem marcel ogarnął temat....za to na odpychany rowerek nie chce bo kilka razy spadł...zresztą zauważyłam już dawno, że jest leworęczny a to wiąże się też z problemami równowagi i zręczności ręka/oko/noga:Szok:

andzia
Magda ale się czepiasz tego swojego dziecka, normalnie na dupsko powinnaś dostać!!!
Laski już od dawna się same ubierają, rano wszystko same założą, majtki, spodnie czy też rajtki, czasem mają problem z koszulką i bluzką, ale nie pozwalają sobie pomóc, tylko się od razu złoszczą i tak długo kombinują, aż założą:)
Za to w jedzeniu cofka maxymalna. Odkąd skończyły roczek jedzą samodzielnie. I ostatnio już naprawdę pięknie jadły, nawet zupą się nie brudziły, a od kilku tygodni albo babrają niemiłosiernie, albo każą sobie pomagać, karmić się itp. Mam nadzieję, ze to minie. No i przy każdym posiłku minimum raz ida siku albo kupę, co mnie czasem do szału doprowadza:Padnięty:

Mlody potrafi tylko zdjac buty i kurtke. Nic nie zalozy i nic wiecej nie zdejmie. Staramy sie go zachecic, ale bez efektu.
A zupa i owsianka musimy go karmic, bo sam nic by nie zjadl. Reszte je sam.

Chlopaki juz poszli. Mlodego oprowadzilam, zadowolony, pogadal z kazdym, smieszny jest na maksa. Ja po pracy smigam z mama polatac po sklepach. Ja nic nie kupuje, ale moja mama szuka butow, a zawsze sama ,wiec dzisiaj ja jej potowarzysze :)

Vercia leworeczni moga miec problemy z koordynacja i rownowaga?
Michał zdecydowanie jest leworeczny i wlasnie ma takie rpoblemy.

Wczorajsze przemyslenia Michała w drodze na zajecia:
ehhhh, mamusiu, jaki dzisiaj mamy spokojny dzien! :lup:

A w ogole to na zajeciach zupelnie pani nie slucha, nie zwraca na nia uwagi, a po przyjsciu do domu bawil sie autami i cytowal wszystko co pani mowila. Cale zdania, polecenia, slowa piosenek. Troszke bylam zdziwiona, bo ma niezla podzielnosc uwagi :)

Szukam nowych kapci dla Michała i wszystkie sa taaaaakie brzydkie. Wiem, ze to nie najwazniejsze, ale bez przesady!
Do tej pory nosil befado, ale wydaja mi sie juz za dziecinne.

Jej, jak Was podziwiam za te diety! Ja wczoraj przez tego mojego dolka zjadlam tyle, ze nawet nie wiem gdzie to zmiescilam :lup: Masakra! Mialam isc wczoraj lub dzisiaj na silownie, ale pobolewa mnie brzuch i gardlo, wiec odpada :(

magda_79
Szukam nowych kapci dla Michała i wszystkie sa taaaaakie brzydkie. Wiem, ze to nie najwazniejsze, ale bez przesady!
Do tej pory nosil befado, ale wydaja mi sie juz za dziecinne. Jej, jak Was podziwiam za te diety! Ja wczoraj przez tego mojego dolka zjadlam tyle, ze nawet nie wiem gdzie to zmiescilam :lup: Masakra! Mialam isc wczoraj lub dzisiaj na silownie, ale pobolewa mnie brzuch i gardlo, wiec odpada :(

mam podobne zdanie
i tez sie nalatalam za kapciami az w koncu kupilam takie jakie byly:(
fajne sa takie jakby trampki,gladkie,zwykle ale nie wiem czy cos takiego sie sprawdzi

cafe82
magda_79
Do tej pory nosil befado, ale wydaja mi sie juz za dziecinne. Jej, jak Was podziwiam za te diety! Ja wczoraj przez tego mojego dolka zjadlam tyle, ze nawet nie wiem gdzie to zmiescilam :lup: Masakra! Mialam isc wczoraj lub dzisiaj na silownie, ale pobolewa mnie brzuch i gardlo, wiec odpada :(

mam podobne zdanie
i tez sie nalatalam za kapciami az w koncu kupilam takie jakie byly:(
fajne sa takie jakby trampki,gladkie,zwykle ale nie wiem czy cos takiego sie sprawdzi

Ja tez juz myslalam o trampkach, ale wydaja mi sie niezbyt dobre do chodzenia po domu. sama nie wiem. niby glupstwo, a czlowiek sie zastanawia.

cafe82
magda nie wiedzialam ,ze misiek jest leworeczny!

K juz wraca:yipi:
bardzo sie ciesze,bo wreszcie popoludnie spedzimy razem
ostatnio ciagle cos a wieczorami padamy prawie z olkiem:(
nawet pogadac nie ma kiedy,taka prawda

No lewroreczny, zdecydowanie!

Ale fajnie, ze K. spedzi z Wami popoludnie!
P. dzisiaj siedzi z mlodym :)
My nie mamy trojki dzieci, a czasu na rozmow brak :(Widzimy sie zazwyczaj tylko rano. Wieczorem jak P. wraca to my z mlodym spimy.

magda_79
Wczorajsze przemyslenia Michała w drodze na zajecia:
ehhhh, mamusiu, jaki dzisiaj mamy spokojny dzien! :lup:

A w ogole to na zajeciach zupelnie pani nie slucha, nie zwraca na nia uwagi, a po przyjsciu do domu bawil sie autami i cytowal wszystko co pani mowila. Cale zdania, polecenia, slowa piosenek. Troszke bylam zdziwiona, bo ma niezla podzielnosc uwagi :)
Rozwój ruchowy człowieka opiera się na daleko posuniętej specjalizacji funkcji. Przewaga jednej ręki nad drugą przy jednoczesnej ruchowej ich koordynacji pozwala człowiekowi osiągnąć wysoki stopień sprawności i ekonomii motorycznej. Za typową uważa się rodzaj przewagi ręki prawej nad lewą.
Ogólnie uważa się, że krytycznym okresem w ustalaniu zręczności rąk jest okres między 3 a 5 rokiem życia. We wczesnych okresach motorycznego rozwoju dziecka, a także w wieku przedszkolnym ujawnia się wiele zjawisk fizjologicznych powodujących zaburzenia lateralizacji. Należy to uznać za zjawisko rozwojowe. Większa sprawność funkcjonalna jednej strony ciała od drugiej nie ogranicza się tylko do pracy rąk. Przewagę tę można zauważyć w zakresie funkcji nóg, oczu, ruchów tułowia oraz niektórych parzystych organów zmysłowych. Rozróżniamy trzy rodzaje dominacji:

dominacja jednostronna – praworęczności towarzyszy prawonożność i prawooczność, natomiast leworęczności towarzyszy lewooczność oraz lewonożność
dominacja skrzyżowana – praworęczności towarzyszy leworęczność i prawonożność. Praktyka wyróżnia różne rodzaje dominacji skrzyżowanej. Bywają np. dzieci leworęczne, lewonożne, a jednocześnie prawooczne bądź też praworęczne, a przy tym lewooczne i lewonożne. Powstaje wtedy problem działania ze sobą poszczególnych kończyn i organów parzystych.
dominacja osłabiona – obustronność, czyli ogólny brak przewagi czynnościowej. Trudności w nauce w szkole występują przede wszystkim u dzieci wykazujących lateralizację skrzyżowaną i osłabioną.
Lateralizacja skrzyżowana w zakresie ręki i oka powoduje zaburzenia koordynacji wzrokowo- ruchowej.
....Dawniej mniej mówiło się o leworęczności i nie traktowano tego jako problemu, gdyż tylko nieliczne dzieci posługiwały sie lewą ręką. Z obserwacji jednak wynika , że coraz więcej dzieci leworęcznych pojawia się w przedszkolach. Mają one trudności z określaniem stronności swojego ciała, z orientacją w przestrzeni, koordynacją, trudność sprawia im określanie kształtu i figur geometrycznych. Czasami nie wiedzą , którą ręką jest im lepiej wycinać, rysować czy spożywać posiłek.

marcel jest leworęczny ale kopie pilkę lewa nogą...nie jest leworęczny jednostronnie...ale często na cos wpada, szybko się jemu kręci w głowie, nie należy do odważnych, na hulajnodze czy rowerku nie potrafi zlapać rownowagi....
w klasie mam kilka osób leworęcxznych i jest różnie...jest dziewczynka genialna, leworęczna, która pieknie pisze, czyta i nie ma z niczym problemu, rozróznia też strony, a pozostała 3 nie potrafi określic prawej/lewej, myli się jak mówisz podnieś do góry/dół, idź do przodu.tyłu, nie potrafi a skakac na skakance, mają problem z trafieniem do celu, nawleczeniem czegoś, cięciem papieru itp.

magda moj olek to nawet kapci nie chce sobie sciagnac a jak mu mowie zeby sobie sciagnal rajstopki i majteczki to jest takie larmo ze masakra jak sie powkurza to w koncu uda mu sie sciagnac ale mowie ci tak to nawet nie chce koszulki zdjac ani zalozyc.....ja nie wiem jak ja go naucze a przeciez do przedszkola lada moment

veronika widzisz a moj to jest dziwny do okreslenia bo roznie uzywa raczek zalezy co robi, je czasami prawa a czasami lewa reka, maluje tak samo. u dzadkow maluje prawa reka a u nas lewa zalezy jak mu wygodniej, a tez jest bardzo bojazliwy boi sie wszytskiego nawet nie ma mozliwosci go podrzucic na rekach samolot odpada na hulajnodze sie boi jezdzic....musze sie temu przyjzec

http://www.suwaczek.pl/cache/d255cd5670.png
http://www.suwaczek.pl/cache/44b3c68a54.png