Skocz do zawartości
Forum

Grudnioweczki 2009 :))))

Rekomendowane odpowiedzi

aa, no i jezcze wspomne krotko o szkole rodzenia...
po 1 : POLECAM bo bylo zajebiscie!!!!! bylo 12 dziewczyn, takie kurde niektore sie wydawaly starsze niz ja, jedna byla w 3 ciazy, jedna w pierwszej ale za to z blizniakami :-)

najpierw musialysmy sie przedstawic....no i oczywiscie bylam jedynym obcokrajowcem :-) ale i tak uwazam, ze fajnie byc wyjatkowa w grupie ;-)

mialysmy herbatke do picia, siedzialysmy na materacach, poduszkach i fasolkach :-) mozna bylo wziac pilki albo wiecej poduszek jak sie chcialo, wiec luz :-)

pierwsze tematy to oczywsicie co dla dziecka potrzebne- wozek, lozeczko, przewijak, lampa ogrzewajaca, ubranka- tu oczywsicie musialm powiedziec co kupilam i czy dobrze, ale polozna powiedziala, ze bardzo dobre rozwiazania z lozeczkiem. co do wozka, to mowila, zeby zastanowic sie do czego wozek jest potrzebny-teren np, wielkosc samochodu, swoja sile....no i do tego dostosowac wozek...inne dziewczyny mowila o zaletach i wadach wozkow ktore maja, siedzonek dla maluchow (absolutnie odradzala takie wozki z lezaczkiem do samochodu- bo niektorzy rodzice woza potem dziecko w tym samochodowym lezaczku na stelazu wozka, a to podobno baaaaaaaaaardzo zle)
tu sie znow utwierdzilam w przekonanil, ze dobry wozek kupilismy...

aha- tu info dla Patrycji- mowily, zeby zwrocic uwage na rozstaw kol w tych 3-kolowych wozkach...niektore firmy zostawiaja doskladnie takie sam rozstaw kol jak w wozkach 4-kolowych i to bardzi zle, bo wtedy wozek jest niestabilny....szczegolnie jak ma sie starsze chodzace np. za reke dziecko i ciagnie mame np...wtedy wozek moze sie wywracac...

potem bylo o przewijakach- najlepiej znalezc jakies miejsce, np w lazience gdzie sie porzewija, a w razie potrzeby na stole, dywanie, lozku, kanapie itd...dlatego pytalam o ta lampe ogrzewajaca...tu byla opinia, ze jesli przewijak jest w zimnym pokoju, np w sypialni, to dobrze taka lampe miec, zeby dzidzius w zime nie marzl....
my bedziemy mieli przewijak taki mocowany do sciany skladany w lazience i tam bedziemy mieli cieplo, wiec lampa nie potrzebna...

potem bylo i chustach i nosidlach...w chustach wazne jest wiazanie- jesli dobrze zarobione to nigdy chusta dziecku nie zaszkodzi...
w nosidlach wazne jest, zeby pod pupa bylo szeroko, zeby rozki byly dzieki temu szeroko rozstawione i na zabke- tu tez moze byc i nosidlo dla noworodkow- odradzala z zalozenia jedna firme- babybjörn, bo wlasnie to siodelko pod pupka jest za waskie...

ho i bylo o poloznych- kurde jeszcze nie mam takiej, ktora bedzie do mnie pzychodzila po porodzie na kontrole- cholernie ciezko kogos znalezc w okresie swiatecznym, bo one zazwyczaj wyjezdzaja :-(

no i to bylo tyle na pierwsza szkole rodzenia :-)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgi09k2phn9pyy.png

30.04.09 13:13- II kreski
11.05.09-zobaczylismy pecherzyk i Ciebie-mala plamke
29.05.09- ruszasz raczkami i nozkami i mierzysz 29mm
16.06.09-masz 67mm, bijace serduszko i jestes zdrowa/y
28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g
06.10-wazysz prawie 1200g i masz prawie 40cm
06.01.10- urodzilas sie o 9:26

dorotaiwiki
Gosia wyobraziłam sobie to jak lata za toba maż z tym telefonem i komicznie by to wygladało :)

Mia dziekuje za artykuł zaraz sobie poczytam

ja chcialam jakas piekna sesyjke jesienna w plenerze...a tu nici...

28.07.09-jestes na 95% dziewczynka, kochana Olivia Marianna, jestes zdrowa i wazysz 281g

dobra, ja lece po mojego i idziemy do ginki...ciekawe co bedzie mi robila....

Dorota sliczny brzuszek:usmiech:

Wozek P&T kolezanka wlasnie sobie sprawila nie dawno:napoczatku klnela na niego,ale jak posmarowali przednie kolko,to zachwycona:wink:
sprawdzilam az z ciekawosci nosidelko-na moje oko szerokosc miedzy nozkami,jest ok:oczko:

Gosia zapraszam do mnie,strzele Ci taka jesienna amatorska sesje,ze hej:wink:
ja wlasnei teraz mysle o sesji jesiennej ale tym razem w kolorach:D
oby w weekend byla ladna pogoda:D

ja zamiast przygotowywac sie do wyjscia,zlapalam sie za odkurzanie:sofunny:
zboczenie jak nic:sofunny:

a teraz mamy z Emilia przerwe na herbatnika:D

a ja sobie poleżałam, jakas niewyspana sie czuje i mam nadzieje że kawa mnie postawi na nogi, w sumie to nie mam nic specjalnego do robienia, pogoda typowo jesienna ::): deszczyk pada, zimno.... brrrr kici kici zimo :D:D
za 5-6 tygodni lekarz pewnie powiem żebym odstawila tabletki ale ja chyba do tego 38tc bede je brala :D żeby dzidzius byl grudniowy :D no i żeby P miał wiecej czasu na wkurzanie mnie :lol:
wiecie ja mam wrazenie że on naprawde nie uwierzyl mojej siostrze jak mu powiedziala że pieluchy idą jak woda i że to najdrozszy wydatek..... mam nadzieje ze nie mysli że jak kupi paczke 48szt to starczy mu na pół miesiaca :Szok: no chyba że bedzie tetrowe zakładał, prał, prasował
a wiecie patrzałam w Kauflandzie ile kosztują te piluszki z pampersa co mi przyszły i powiem wam że one są dość drogie :whoot:

Tyś moje dziecie, ja Twoja mama!!:wink:

Tyś mój mąż, ja Twoja żona!! :mdr:

Witam:-)
Ale dzis paskudna pogoda,byłam z młodą na spacerku ale nie chciała za bardzo chodzić.

Teraz zjadła zupkę i poszła lulu,a ja rozebrałam sobie łóżeczko i też pod kołderką leżę:len:

Mam nadzieję,że bedzie spała jak najdłuzej bo nic mi sie nie chce
Myślałam,ze jak wypije kawkę to postawi mnie na nogi ale jest wprost przeciwnie:36_2_12:

hej babeczki
dorota-sliczny duzyyy brzusioo normalnie chyba m4 hihi
pannam -twoj to kaki zgrabniusi domeczek super
gosia -daj znac po wizycie
yasmelka ty rowneiz i nie mecz nas tak jak ostatnio tylko odrazu dawaj znac
dziewczyny gratulacje pierwszej zgagi heheh okropienstwo co
ja teraz na zgage co noc pije mleko jedynie po nim mnie nie meczy bardzo ale za to strasznie pelna jestem jak zasypiam itak zle i tak zle od 4 rano nie moglam spac dopiero kolo 8 zasnelam to cora wstala wiec sniadanko i zas sie polozylam i teraz za zupke pomidorowa sie zabieram bo amm smaka na kwasna pomidorowe

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39814.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39815.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39810.png

17.04.2009-2 piekne kreseczki
22.06.2009-zobaczylismy cie masz juz 72,2mm w 13,4tc
28.07.2009-masz juz 15cm
28.07.2009-USG-SYNEK
19.08.2008-slyszelismy bicie twojego serduszka

hej dziewczynki,

ja juz po wizycie u ginki i jestem baaaaaaaaaardzo szczesliwa...

mialam ostatnie w tej ciazy USG, dobrze, ze moj kochany byl ze mna.
odkad chodze do ginki przybylo mi rowno 10kg (ja sobie jeszcze dodaje ze 3 z tego okresu zanim mnie w gabinecie zwazyli po raz 1) wiec 10-13kg mam na +
pytalam oczywiscie czy to duzo czy malo i podobno calkiem ok, nie za duzo

cukier mam w porzadku

widzielismy malutka Olivke :-) mierzy juz okolo 40cm i wazy troche ponad 1200g

ginka powiedziala, ze jest lekko ponizej sredniej ale to znaczy, ze nie jest utuczona (widac bylo po policzkach), raczej taka delikatna jest :-) i ze to dzieki dobremu odzywianiu :-)

dostalismy 2 fotki, pozniej wkleje jak K zescanuje...

ach, ona jest taka sliczna!:36_15_44::11_9_16:

ja mam jutro wizyte ale usg napewno nie bede miala bo mialam robione ostatnio i w karcie mam juz wpisane że miałam 3. Ale dwóch nie wpisał. Jak wroci P to napewno pojdziemy prywatnie i chyba na te 3D troszke nas szarpnie za kieszen bo kosztuje 330zł
a jak nie na 3D to normalnie prywatnie ale z lepszym sprzetem niz tam gdzie ja chodze ::): a prywatnie bedzie nas to kosztowało jakis 120-150zl i jesli P bedzie ten lekarz odpowiadał (bo ja wiem jaki jest bo juz kiedys do neigo chodzilam) to chyba zmienie lekarza na te ostatnie tygodnie ::):

panna-em
ja mam jutro wizyte ale usg napewno nie bede miala bo mialam robione ostatnio i w karcie mam juz wpisane że miałam 3. Ale dwóch nie wpisał. Jak wroci P to napewno pojdziemy prywatnie i chyba na te 3D troszke nas szarpnie za kieszen bo kosztuje 330zł
a jak nie na 3D to normalnie prywatnie ale z lepszym sprzetem niz tam gdzie ja chodze ::): a prywatnie bedzie nas to kosztowało jakis 120-150zl i jesli P bedzie ten lekarz odpowiadał (bo ja wiem jaki jest bo juz kiedys do neigo chodzilam) to chyba zmienie lekarza na te ostatnie tygodnie ::):

my chyba tez nie bedziemy robili 3D/4D...wole kupic ladny przewijak do lazienki :-)

zapomnialam dodac, ze mala lezy juz glowka w dol. szyjka jesz ok, nic niepokojacego nie ma :-))))

panna-em

a wlasciwie, to czemu Twojemu ma lekarz nie odpowiadac?

moj z moja ginka to ciagle jakies gadki sobie urzadzaja i smiechy :-) ogolnie jest zawsze baaaaaaaaaardzo milo :-)

wiesz, ten lekarz do ktorego chodze jest dobrym lekarzem, z poczuciem humoru :Oczko: i wlasciwie to trzeba go wypytywać o wiele rzeczy, bo sam pyta na poczatku tylko "wszystko jest wporzadku? boli cos Panią?" jesli odpowiedz jest "nie" to od razu mowi "zapraszam na fotel" i jesli nic sie nie dzieje złego to mowi, prosze sie oszczedzac dozobaczenia za 3tygodnie a P woli jeśli lekarz sam wyspiewa wszystko bez pytan. A ja uwazam że ten lekarz jest dobry mimo tego że jak chce sie cos wiedziec to trzeba mu przerwac jak cos mowi i pytac pytac i pytac, jako jedyny lekarz powiedział mi że przez to że mam macice w tyłozgięciu ogólnie jest ciężko zajść w ciąże i cieszy sie że mi sie to udało. a jak mam pytania jakies takie niewymagające opinii lekarza to rozmawiam z położna a to naprawde świetna kobieta!! Na pierwszej wizycie u niego siedzialam dosc dlugo bo wtedy mowil mi o witaminach, czego moge sie spodziewac w pierwszych tygodniach i takie tam,..... wiec to ze czasami mnie wkurza :Oczko: odbija na kolejnych wizytach jak robi usg :D

cherry82
gosia -super ze wszytsko dobrze z olivka :cherli3:tez jestem ciekawa ile moj warzy juz i jaki dlugi niestety do porodu raczej sie nie dowiem

cherry ja tez nie dowiem sie dopoki P nie przyjedzie i nie pojdziemy prywatnie, tam gdzie chodze sprzet nie jest az tak dobry..... ale moze to i dobrze bo P duzo mineło i tak jak poznanie płci tak i z resztą chce poczekać na niego ::): wiem że i tak sie wkurzy jak sie dowie że do dokupienia zostały mu pieluchy :whistle:

panna-em
cherry82
gosia -super ze wszytsko dobrze z olivka :cherli3:tez jestem ciekawa ile moj warzy juz i jaki dlugi niestety do porodu raczej sie nie dowiem

cherry ja tez nie dowiem sie dopoki P nie przyjedzie i nie pojdziemy prywatnie, tam gdzie chodze sprzet nie jest az tak dobry..... ale moze to i dobrze bo P duzo mineło i tak jak poznanie płci tak i z resztą chce poczekać na niego ::): wiem że i tak sie wkurzy jak sie dowie że do dokupienia zostały mu pieluchy :whistle:

heheh faceni wogole nie wiedza co trza kupowac i dreczy mnei to

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39814.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39815.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-39810.png

17.04.2009-2 piekne kreseczki
22.06.2009-zobaczylismy cie masz juz 72,2mm w 13,4tc
28.07.2009-masz juz 15cm
28.07.2009-USG-SYNEK
19.08.2008-slyszelismy bicie twojego serduszka