Skocz do zawartości
Forum

Wypowiedzenie najmu mieszkania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Wynajmuje mieszkanie. Właściciel poinformował mnie o dość sporej podwyżce za czynsz. Zgodziłam się pod warunkiem że nowa wyższa kwota będzie wpisana na umowie i na kwitach przy płatności. Wściekł się i przyniósł wypowiedzenie umowy najmu.
Pytanie czy podczas pandemi chroni mnie prawo że nie może wypowiedzieć umowy najmu czy to już nie jest ważna ustawa .
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Żeby wynajmujący mógł wypowiedzieć umowę na czas określony w umowie muszą być określone warunki i okoliczności, w których strony będą mogły wypowiedzieć umowę. W przeciwnym wypadku nie ma możliwości wypowiedzenia umowy przed czasem bez zaistnienia przesłanek określonych w ustawie, tj. :

- lokal jest używany w sposób sprzeczny z umową

- najemca dopuszcza do powstawania szkód

- zachowuje się w sposób uciążliwy dla pozostałych mieszkańców

- zalega z opłatami za 3 pełne okresy rozliczeniowe

- podnajmuje lokal bez zgody wynajmującego

Ponadto, żeby wypowiedzenie było ważne musi być w nim wskazana przyczyna wypowiedzenia umowy.

Kwestia tego w jaki sposób został podniesiony czynsz również sugeruje, że nowa opłata nie obowiązuje.

Moim zdaniem przy takiej ilości nieprawidłowości najlepiej byłoby udać się do prawnika, który pomoże podważyć podwyżkę czynszu oraz wypowiedzenie i wyegzekwować od wynajmującego zgodne z przepisami działanie.

https://www.radiowarta.pl/publikacje/25757,wypowiedzenie-najmu-mieszkania-kiedy-mozliwe-i-w-jakich-terminach

Zapoznaj się jeszcze z tematem na tej stronie. Jest tutaj opisane jak powinno to wyglądać. 

11 godzin temu, dkdk napisał(a):
Witam
Wynajmuje mieszkanie. Właściciel poinformował mnie o dość sporej podwyżce za czynsz. Zgodziłam się pod warunkiem że nowa wyższa kwota będzie wpisana na umowie i na kwitach przy płatności. Wściekł się i przyniósł wypowiedzenie umowy najmu.
Pytanie czy podczas pandemi chroni mnie prawo że nie może wypowiedzieć umowy najmu czy to już nie jest ważna ustawa .
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Podczas jakiej pandemii ma cię chronić prawo? Teraz nie ma żadnej pandemii.
Jakie jest uzasadnienie umowy najmu?