Skocz do zawartości
Forum

Badanie nasienia - kiepska morfologia i aglutynacja

Gość Milva

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim!

Mąż dzisiaj zrobił badania nasienia i sami nie wiemy jak je prawidłowo zinterpretować.
Ilościowo jest bardzo dobrze - plemników dużo, ruchliwość mieści się w normie (podobnie jak większość parametrów).
Jeden jednak jeden wynik, który nas bardzo martwi - tylko 1% plemników o prawidłowej budowie. 🙁 Ale zaraz pod tym wynikiem jest drugi, który wskazuje aż 4,54 mln/ejakulat plemników o prawidłowej budowie, co jest dużo lepszym wynikiem niż referencyjny, który wynosi więcej lub równo 1,6 mln/ejakulat.
Czy w związku z tym, że tych plemników jest tak dużo, to ten niewielki odsetek o prawidłowej budowie nie stanowi potencjalnego problem? Ja już naczytałam się o teratozoospermii i tym, że wtedy szanse na ciąże naturalną są niewielkie...
Kiepskie w wyniku jest też to, że wyszła agregacja i aglutynacja I stopnia, ale w Internecie niewiele na ten temat informacji i nawet nie wiem czy można coś zrobić żeby poprawić te parament. I czy to też jest duży problem przy takiej ilości plemników?   Poniżej cały wynik. Bardzo Was proszę o pomoc spacer.png

Od interpretacji wyników to są lekarze. My z mężem byliśmy w Olmedical w Częstochowie i tam mąż miał też wykonywane m.in. badanie nasienia. Po otrzymaniu wyników od razu mieliśmy konsultację z lekarzem, żeby się dowiedzieć co i jak oraz aby ustalić "plan działania". Nie wyobrażam sobie sytuacji, że dostajesz wyniki badań i zostajecie pozostawieni sami sobie.