Skocz do zawartości
Forum

Październikowe mamy 2021

Gość Natalia

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Gość Ewi napisał:

Mnie właśnie złapał potworny ból w pośladku, że nie mogę stanąć na nogę i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić więc u mnie dolegliwości ciążowe dopiero się zaczynają 😓

To będzie emocjonujący poniedziałek

Omg oby minelo ja mialam w poprzedniej ciazy😭😭😭

3 godziny temu, Gość Ewi napisał:

Byłam na spacerze z psami, o matko jakie wyzwanie ledwo przylazłam ze łzami w oczach mam nadzieję że to szybko minie a czeka mnie jeszcze jeden spacer bo mój mąż w pracy do 1wszej

Ja ryczalam bo mi promieniowało do łydki potem już kostki. Po porodzie pomogly zabiegi. Apap mozna na to ale mi nie pomagał. 

Co najśmieszniejsze złapało mnie godzinę po zażyciu paracetamolu który wzięłam na ból głowy. Ogólnie kręgosłup mam w nienajlepszej kondycji, też praca siedząca w dodatku podskoki na fotelu i bujanie (jeżdżę tramwajem)

17 minut temu, Gość Ewi napisał:

Co najśmieszniejsze złapało mnie godzinę po zażyciu paracetamolu który wzięłam na ból głowy. Ogólnie kręgosłup mam w nienajlepszej kondycji, też praca siedząca w dodatku podskoki na fotelu i bujanie (jeżdżę tramwajem)

Oby mineło bo mi niestety nie, to byl kosmos. Ale trzeba myslec pozytywnie i wierzyc ze bol ustąpi i bedziesz skakać, tańczyć 😊😊😊😊

Gość Gość Joanna
21 minut temu, Gość Ewi napisał:

Mi fizjoterapeuta zalecił kocie grzbiety, przeciwległe wyciąganie w klęku podpartym rąk i nóg oraz ćwiczenie na siedząco z wyciąganiem nog i głowy.  To ćwiczenie nie opiszę, bo ciężko.  Niestety w ciąży ciężko przechodzi.  Jeszcze coś z kuchnie co rozciąga też macicę i coś przy krzyżu.  Ale u mnie głównie pomogło chodzenie.  

Gość Gość Joanna
6 minut temu, Gość Ewi napisał:

Dzięki dziewczyny za rady, spróbuje poćwiczyć. Maści oczywiście żadnej nie można? Paracetamol biorę w ostateczności jak juz mi głowa pęka a i tak niewiele pomaga. A długo Was trzymało?

Mi przeszło po około 3 tygodniach. Więc akurat szybko.  Boję się, że teraz mnie złapie bo mało się ruszam, a znowu bóle się odezwały podbrzusza. 

Dziewczyny, wiem że Was zastrzelę tym pytaniem, ale jak widać są jeszcze istoty takie jak ja 🤦🤣

Co to jest konkretnie badanie połówkowe? To jakieś szczególne badanie, typu prenatalne czy po prostu zwykle USG, które nazywa się tak tylko dlatego, że jest w połowie ciąży?

Trzeba się na to jakoś szczególnie umawiać? 

Chodzę do lekarza prywatnie i uważam że na lepszego nie mogłam trafić, ale czasem, czytając Wasze wypowiedzi, odnoszę wrażenie że mnie coś omija. Nadal nie wiem ile waży moje dziecko. Wizytę miałam mieć na koniec maja, ale z powodu tego plamienia przyszłam wcześniej i kolejną wizytę przełożyliśmy na 7 czerwca. Jednak lekarz ani słowem nie wspomniał że będę miała badania połówkowe 🤷

Czasem odnoszę wrażenie, że mój lekarz wiedząc jaka jest moja sytuacja i przez co wcześniej przeszłam bardziej zajmuje się mną od strony technicznej czy w ogóle wszystko jest dobrze niż takiej przyjemnej typu waga, wzrost, kształt twarzy.

40 minut temu, Gość Natalia napisał:

Dziewczyny, wiem że Was zastrzelę tym pytaniem, ale jak widać są jeszcze istoty takie jak ja 🤦🤣

Co to jest konkretnie badanie połówkowe? To jakieś szczególne badanie, typu prenatalne czy po prostu zwykle USG, które nazywa się tak tylko dlatego, że jest w połowie ciąży?

Chodzę do lekarza prywatnie i uważam że na lepszego nie mogłam trafić, ale czasem, czytając Wasze wypowiedzi, odnoszę wrażenie że mnie coś omija. Nadal nie wiem ile waży moje dziecko. Wizytę miałam mieć na koniec maja, ale z powodu tego plamienia przyszłam wcześniej i kolejną wizytę przełożyliśmy na 7 czerwca. Jednak lekarz ani słowem nie wspomniał że będę miała badania połówkowe 🤷

Czasem odnoszę wrażenie, że mój lekarz wiedząc jaka jest moja sytuacja i przez co wcześniej przeszłam bardziej zajmuje się mną od strony technicznej czy w ogóle wszystko jest dobrze niż takiej przyjemnej typu waga, wzrost, kształt twarzy.

To badania prenatalne potocznie nazywane połówkowe bo wypadają mniej więcej w połowie ciąży. To bardziej szczegółowe usg, na którym lekarz dokonuje oceny anatomii maluszka i echo serduszka

Gość Gość Joanna
46 minut temu, Gość Natalia napisał:

Mój lekarz nie robi usg połówkowego. . Pytałam się go o to. Powiedzial,że co usg mierzy młoda, więc w tym wypadku nie ma sensu wydawc dodatkowo pieniędzy. Moja wizytantrwa około 40 minut więc długo schodzi. Generalnie na usg połówkowe trzeba się umawiać osobno. Może Twój lekarz podchodzi tak jak mój. Również chodzę prywatnie. 

Gość Gość Joanna

Mój ma, ale tani nie jest. Zresztą w jego gabinetach przeprowadzane są zabiegi, dużo specjalistów i to mega dobrych. To on przeprowadzał mi inseminacje.  Chociaż ostatnio mnie lekko zdenerwował jak powoedzialam ,że mi brzuch twardnieje, a on, że nie możliwe aby już mi twardniał. 

To badanie prenatalne i musi sie odb6c miedzy 18-22 tyg. Mierzy parametry dokladnie dla tego czasu. Moze Twoj lekarz ma uprawnienia i sam moze je zrobić.  Bo nie kazdy gin je posiada. No i po 36 roku obowiązkowe czy bardzo zalecane. 

Gość Gość Joanna

Jeżeli ginekolog robi sam lub Tak jak mój, to Oki. Ale Jeżeli w ogóle nie robi i nie informuje, gdzie można zrobić to slabo. Lepiej się dopytać. Ja mojego tez się o to pytałam.  Na forach różnie piszą kobiety. Czasami jest tak, że lekarz nie robi i nie kieruje, a moim zdaniem to źle. 

58 minut temu, Gość Gość Joanna napisał:

Jeżeli ginekolog robi sam lub Tak jak mój, to Oki. Ale Jeżeli w ogóle nie robi i nie informuje, gdzie można zrobić to slabo. Lepiej się dopytać. Ja mojego tez się o to pytałam.  Na forach różnie piszą kobiety. Czasami jest tak, że lekarz nie robi i nie kieruje, a moim zdaniem to źle. 

Twoj tez zrobi wszystkie pomiary bo napewno trafisz na wizyte muedzy 18 a 22 tyg😊😊😊😊😊

Gość Gość Joanna
Teraz, Gość Ania napisał:

Twoj tez zrobi wszystkie pomiary bo napewno trafisz na wizyte muedzy 18 a 22 tyg😊😊😊😊😊

Mój juz robił parametry miesiąc temu. Dostalam je. Teraz 7 czerwca kolejny raz. Mam kolejna wizytę. A jak wspominałam Mam długie badania.  Dlatego na nie mam typowo połówkowych. 

Gość Gość Joanna

Potwierdzam. Cieplutko, co faktbpol dnia było zachmurzone, ale i tak cudowna pogoda. Jak jutro taka będzie to poczytam na balkonie. Bo jak będzie mocne słońce to się nie da, bo jeszcze pleksę mamy i 2 razy ciepłej. 

Godzinę temu, Gość Gość Joanna napisał:

Ewi jak się czujesz? Jak plecy?

Dziękuję już lepiej, to na szczęście nie była rwa kulszowa obstawiam, że maluszek mi przywalił z piętki w mięsień albo nerw 😁 bo dziś już prawie nie boli.