Skocz do zawartości
Forum

Listopadowe mamy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chciałabym wierzyć mojemu lekarzowi że w pierwszej ciazy nie grozi mi konflikt ale wkurza mnie że nic mi nie odpowiada na ten temat tylko rzuci jakieś ^aaa to przy pierwszym nie trzeba ^ No kurde z jakiegoś powodu dostalyscie ten zastrzyk a ja nie... niby nie wyszły mi przeciwciała ale bardzo się boję że coś przegapie.  W poniedziałek na wizycie może znów zahacze temat bo już jestem 28tydz. 

Jena, uważam, że powinnaś się uprzeć! Skoro są teraz takie zalecenia to Ty też powinnaś dostać zastrzyk, łaski Ci nie robi! 

Pistacia,w szoku jestem,że na zastrzyk musiałaś położyć się do szpitala,a nie dał Ci skierowania po prostu do poradni. Chociaż może,z jednej strony dobrze,bo przynajmniej wiesz co z tą szyjką,a w razie czego będą działać. A w szpitalu,w którym jesteś zakładają pessary? Bo nie we wszystkich to robią. Mnie założył mój gin w gabinecie,ale jak narazie mam go już 5 tydzień i nic się nie dzieje 🙂

jena ja w moim szpitalu usłyszałam,ze nie trzeba skierowania ! Zadzwoń do swojego szpitala i do przygodni ginekologicznej w tym szpitalu. Ja potrzebowałam: karte ciąży, wyniki badań krwi, wynik na coombsa i tyle 🙂 może nie będziesz się musiała o nic prosić lekarza ! 

Aniu może Pistacia była tak jak ja,ze skierowanie do poradni przy szpitalnej? 🙂 

Kzbn,ja też mam skierowanie do poradni przyszpitalnej,tylko jestem zdziwiona,że położyli ją przez to na oddziale. Chyba,że takie są procedury w tym szpitalu,albo że względu na tą szyjkę 🤷

Ja jutro jadę znowu na morfologię,mocz i powtórzyć tego coombsa,bo mój gin powiedział że muszę powtórzyć bo straci ważność. W poniedziałek będę miała zastrzyk,to będzie już 30+2 tc. Mam nadzieję że to nie jest za późno,bo czytam ,że Wy dziewczyny macie podane w 28 tc. 

Kzbn,no to dobrze,kamień z serca 😘

Muszę się pochwalić że odważyłam się zrobić zakupy dla Ludwisia w necie. Bałam się,że za wcześnie ( w sumie nadal się boję, ale też nie chce zostawić wszystko na ostatnią chwilę). Trochę ubranek, butelki,smoczki, kokon do łóżeczka, katarek do noska, trochę kosmetyków, dla siebie biustonosz do karmienia i nakładki sylikonowe na brodawki. Pieluszki tetrowe, rękawiczki- niedrapki itp. Mąż odebrał przewijak, który znalazłam na olx. Z poważniejszych zakupów zostanie jeszcze łóżeczko,ale zostawiam to na październik. Rzeczy, które mam po córce już są poprane i poprasowane. Torbę powoli można pakować 🙂

Kzbn, u mnie dziś 28+1. Moja gin zaproponowała mi, że położy mnie do szpitala na zastrzyk,  żebym nie płaciła.  Nie wiem czemu nie do poradni. Wydawało mi się że z prywatnego gabinetu nie może dać skierowania do poradni na nfz. Coombsa nie musiałam powtarzać,  bo zrobili mi świeże przeciwciała i grupę krwi.  I jak to w szpitalu codziennie mam mierzoną temperaturę,  ciśnienie i tętno dzidziusia.

Ania, nie wiem czy zakładają bo jestem tu pierwszy raz. Poprzednim razem pessar zakładała mi moja gin w szpitalu,  ale to było w innym mieście. 

Czy dobrze kojarzę,  że któraś z nas ma pozytywne przeciwciała w pierwszej ciąży? Jena,  może powinnaś przycisnąć swojego lekarza.

Pistacja,

U mnie przeciwciała pojawiły się w pierwszej ciąży. Przeciek musiał nastąpić około 28 tygodnia. A immuno podaje się właśnie od 28 tygodnia ze względu na to, że wtedy istnieje największe ryzyko przecieku matczyno - płodowego. Niestety, ale 1% ciąż tak ma. Tak usłyszałam u lekarza. Dlatego też wprowadzono refundowaną profilaktykę śródciążową. 

Mnie żaden lekarz nie uświadomił jakie to ryzyko. Jak byłam w pierwszej ciąży szczepienie nie było refundowane i nikt tego nie rekomendował. Potem lekarz prowadzący umył ręce...

Dlatego będę wszędzie mówić jaki ten zastrzyk jest ważny. Nie dla Was, ale dla Waszych dzieci, bo kobiecie nic nie grozi. Dziecko może tego nie przeżyć niestety. Nie wiem czemu lekarze tak lekko traktują temat...

W poniedziałek zagadam tego mojego gina a jak nie to za 2 tyg mam ostatnie prenatalne z inną lekarka to jeszcze tam uderze. Jejku okropnie się czuje jakoś mi duszno i bez sił od kilku dni. Czuje że mały się mocno rozpycha i mnie od środka wszystko rozpiera. W sumie nic konkretnego mi nie dolega ale będą ciężkie te ostatnie tygodnie. Pogoda też jakaś depresyjna.  Wczoraj mnie tak strasznie pęcherz szczypal myślałam że mam stan zapalny, tak nagle w środku dnia, co chwilę siusiu szłam, po 5 godzinach mały się inaczej ułożył i przeszło 🤷‍♀️ chyba mam za mala macice na takiego wielkoluda 😀

jeju dziewczyny, jak sie strułyśmy z moją Paulinka tuńczykiem z puszki.... O masakra. Mnie juz wczoraj wieczór brzuch bolał a córka przewracała się z boku na bok całą noc. po 4 rano puściła taką fontanne że masakra... Od rana wielkie pranie, wietrzenie. A ja dalej bez sił i z bolącym brzuchem. Dobrze, że chociaż jej przeszło choć z drugiej strony ma tyle energii że nie ma opcji się przy niej na 1min położyć.

Jena,mam to samo 🙂 też mam takie dni że mały skacze po pęcherzu,aż mnie taki prąd przechodzi wtedy,jakby ktoś mi szpilki wbijał. Znowu kręgosłup mi dokucza i takie rozpieranie w dole brzucha 🤦 powiem szczerze,że już na prawdę nie mogę doczekać się rozwiązania! Bardzo już ciężko, mam ostatnio problem ze spaniem, jak wybudze się w nocy to nawet 2 h nie mogę zasnąć,a jak jeszcze do tego dochodzą myśli,że mały się nie wierci to już pozamiatane. I w ogóle mam takie dziwne,żywe sny. Ciężko zmienić bok i tak średnio z tym wysypianiem!😱

W poniedziałek idę wreszcie na ten zastrzyk z immunoglobuliny. A wczoraj robiłam badania, morfologię,mocz, magnez, cukier...na szczęście wszystko w normie 🙂

Cześć dziewczyny!jestem na forum pierwszy raz:) Czytam właśnie o tym zastrzyku immoglobuliny który nie które z Was dostały.Mi lekarz nie wspominał nawet o możliwości.Jestem w drugiej ciązy.Wyniki ok.Czy Wam coś nie tak wyszło w przeciwcialach? 

Mega, jeśli masz grupę Brh- to w ciąży między 28-31 tc, powinnaś dostać zastrzyk z immunoglobuliny. Są to nowe zalecenia, bodajże od 2018roku,bo wcześniej podawano tylko po porodzie. Teraz jednak podaje się w trakcie i po. 

Mnie też nie wyszły przeciwciała,a zastrzyk będę mieć w poniedziałek.

Meg jak polecam zadzwonić do najbliższego szpitala do poradni ginekologicznej i zapytać czego oni wymagają do podania zastrzyku. W moim przypadku nie wymagali skierowania od lekarza bo Ci się to należy jeśli: masz wynik grupy krwi, wynik na przeciwciała,ze ich nie ma i masz karte ciąży, tyle 🙂 

Dzięki dziewczyny tak zrobię.Może się czegoś dowiem a jak nie to będę na wizycie pytać lekarza.Obawiam się tej wizyty bo mam mieć zakładany pessa r.Ogolnie skraca mi się szyjka na ostatnim badaniu miała 27mm a minęło dwa tyg.No i leżę praktycznie cały czas chodziaz ciężko przy mojej trzyletce.Brzuch mi się często napina biorę cały zestaw leków od tygodni duphaston, luteine, magnez a i tak się napina i boli na dole.

Aniu, czytałam i nadrabiam wiadomości jak się czujesz po założeniu passara. Czy bierzesz jakieś leki? Ja obawiam się założenia bo w pierwszej ciąży leżała dwa miesiące w szpitalu też miałam pessar a pi jego założeniu zrobilo mi się rozwarcie na 1,5 cm 😞

Współżyłam z chłopakiem 9 dnia cyklu i doszedł we mnie , potem 11 ale już stosunek przerywany . Dziś jest mój 25 dzień cyklu . Cykle wahają się od 21 do 28 dni . Zazwyczaj trwają 25-26. Bardzo bolą mnie piersi od paru dni . We czwartek czyli 23 dnia robiłam test . Wyszedł negatywny a druga kreskę , delikatnie przebijają dla zobaczyłam po paru h jak chciałam wyrzucić test ale wiem ze się nie liczy . Co myślicie ? Możliwa ciąża ?