Skocz do zawartości
Forum

Clostilbegyt? Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Olgik czy na IO coś się bierze co lekarz Ci przepisał, czy sama dieta? Jesteś pod kontrolą gina czy endo też? 

Ja jutro mam monitoring zobaczymy czy cos tam wychodowałam ide do nowej gin i aż się boje co mi powie. A w środę umówiłam się na te krzywe po kątem IO jestem ciekawa co z tego wyjdzie bo jak jeszcze dojdzie mi IO to chyba się przewróce jestem alergikiem i już mi wielu rzeczy jeść nie można😕 😕

Magda z cyklem idziemy łeb w łeb 😉

Dziewczyny trzymam za Was wszystkie kciuki🥰

Ja mam 22 DC, w 10 był zastrzyk, nie wiem czy robić test czy nie. Już się stresuję. Normalnie mam 30-32 dniowe cykle, a tu już może być okres za dwa -trzy dni.

Od soboty jestem na diecie na Pcos Io , od dietetyka klinicznego, brzuch mnie strasznie boli od wczoraj i nie wiem czy to wynik jedzenia czy może czegoś innego? Chyba jeśli do niedzieli nic nie będzie to zrobię test. 

38 minut temu, Gość Gosia napisał:

Ja po kuracji cło zaszłam w ciążę w 2 cyklu. Teraz jak się będę starała o dziecko to też pójdę do lekarza i poproszę o ten lek. Staraliśmy się 1,5 roku i nic a z clo udało się niemal od razu. 

❤️ Super wieści 😁 więcej wiary dziewczęta! 🙂Damy radę 💪

42 minuty temu, Gość Gosia napisał:

Ja po kuracji cło zaszłam w ciążę w 2 cyklu. Teraz jak się będę starała o dziecko to też pójdę do lekarza i poproszę o ten lek. Staraliśmy się 1,5 roku i nic a z clo udało się niemal od razu. 

Ale dałaś nadzieję! ❤️

Chociaż powiem Wam, że dzisiaj znajoma rozwaliła cały mój dzień. 

Spotkałyśmy się po jakimś czasie. Gadu, gadu i ona z tekstem :a Wy już powinniście mieć drugie dziecko. Jedno dziecko to NIESZCZĘŚLIWE dziecko 😐 myślałam, że jej j*bne

... Szok 

Ola0 ja biorę metforminę ale w niewielkiej w sumie dawce 850 rano i 500 na noc i od miesiaca biorę też oprocz ovarinu, pregny i wit d3, jeszcze mioinozytol ktory pomaga na wysoka insuline. Dieta dieta mam swoja po prostu mniej jem, staram sie zdrowo i powykluczalam ewidentne zla dla IO 😉 metformine przepisywal mi juz wczesniej gin ale w grudniu mialam tez 1. wizyte u diabetologa/dietetyka mam zalecenia i na jakieś 3-4 miesiace przepisala leki potem moge powtorzyc krzywe. Do endo kiedys chodzilam ponad 10 lat temu bo od kilkunastu lat zmagam sie z silnym hirsutyzmem ktory strasznie niszczy psychike i zycie ale tutaj jest potrzebny endo i lasery wiec sporo kasy, ale poki staramy sie o dziecko to tamte problemy odchodza na drugi plan 😉 na szczescie kochany maz wspiera i mnie akceptuje w calosci 🙂

Hania trzymam kciuki 🙂 wszystkie podobnie idziemy ja dzisiaj 21dc. Kawa... pomysl sobie jak ja sie czuje bedac prawie 5lat po slubie, w zwiazku jakies 10 lat, mam 31lat i zero ciąż a ludzie tez dopytuja ze skoro juz na swoim mieszkamy prawie rok to trzeba pokoje zapelniac 😞 na prawde ludzie sa nieuswiadomieni i bez empatii... u mnie ze ewidentnie powinni sie domyslic ze mam problemy a u Ciebie ze pierwsza ciaza to pierwsza ale nie oznacza ze druga bedzie bez problemow. Trzymaj sie i nie sluchaj innych 😘

Gość Pelnanadzieji

Cześć, kochane czytam te wasze wiadomości i jestem dzięki temu pełna nadzieji. Jestem po 2 cyklu clo. Bałam się pisać bo jestem totalnie zielona w tych rzeczach. Nie wpadłabym na to ze będę miał problemy z zajściem w ciąże. Od zawsze mam nieregularne okresy czasem zdarzały się cykle 53 a nawet 60 dni. Niby w gimnazjum ginekolożka stwierdziła jakim problem miedzy przesyłam informacji z przysadki i podwzgórza o ile nie pokręciłam. niczego. Nie badałam męża jeszcze, w pierwszym cyklu minęliśmy się z owulacja. W tym w 12dc był pęcherzyk a przytulanki były 3 dni wcześniej, w dzień 12 c i chyba 3 dni później. Czasem samej mi się specjalnie nie chce bo jestem zmęczona albo z natury mocno się stresuje i przejmuje i potem mam częste migreny. Widizlam tu coś o oleju z wiesiołka ale nie wiem do czego to ktoś podpowie. Aaaa brałam tylko luteinę na wywołanie okresu, przy tym clo ginekolog powiedział żebym po wywołaniu nie brała jak skończę od 3 sc do 7 dc brać clo żeby sprawdzić czy sama dostanę okres. Trochę się stresuje bo w tym roku walne mi 31 lat, s bie ukrywam ze chciałabym mieć więcej niż jednego bobaska. Wszystkim tak łatwo idzie, połowie udało się za pierwszym razem. Nawet bie mam z kim pogadać . 

7 godzin temu, Gość Karska napisał:

Ja dzisiaj biorę duphaston. Przez 10 dni jak Ty, okres i potem Aromek ( oczywiście w aptekach trudno dostępny na zamówienie  ). A starania to masz rację, nie patrzę czy płodne czy nie. Lekarz sam powiedział że najlepiej co trzeci drugi dzień by miec magazyn i świeże plemniki🙈🙈🙈🙈. Olgik jedziemy razem na tym wózku , kurde bele musi się udać no . Któraś z dziewczyn miała wizytę u doktora w klinice bocian daj znać co u Cb i jakie odczucia masz. 

Hej. Ja mam jutro wizytę u tego lakarza zobaczymy co powie. Dziś robilam badania, żeby mieć aktualne. Mozesz mi napisać ile koszymtuje pierwsza wizyta, żeby mnie jutro nie ścielo z nóg skoro piszesz, że kupe siana wydałaś 😀

53 minuty temu, Gość Anna napisał:

Hej. Ja mam jutro wizytę u tego lakarza zobaczymy co powie. Dziś robilam badania, żeby mieć aktualne. Mozesz mi napisać ile koszymtuje pierwsza wizyta, żeby mnie jutro nie ścielo z nóg skoro piszesz, że kupe siana wydałaś 😀

Hej, Ja płaciłam w listopadzie jeszcze przed podwyżką 300 zł ale byłam z mężem ( bo to jest liczone jako pierwsza wizyta małzenska ), kolejne wizyty 270 zł. U niego jest o 50 zł drożej gdyż jest dyrektorem kliniki 😄

Gość Gość Iza
W dniu 9/1/2021 o 11:39 PM, Gość Elph napisał:

❤️ 🙂🙂 

Jestem po wizycie dzisiiaj. Od 3-7 dnia brałam Clo. Dziś jest 9 dzień cyklu. Jeden pęcherzyk 13 cm - lekarz mówi że duża szansa dla niego. Dwa mniejsze z drugiego jajnika jakoś 10cm i 8. Mówił że jeszcze nie ten czas i znowu w czwartek mam iść na USG.

Kurde nie wiem co myśleć czy jest szansa z tego 😞

😞

16 godzin temu, Gość Olgik napisał:

Ola0 ja biorę metforminę ale w niewielkiej w sumie dawce 850 rano i 500 na noc i od miesiaca biorę też oprocz ovarinu, pregny i wit d3, jeszcze mioinozytol ktory pomaga na wysoka insuline. Dieta dieta mam swoja po prostu mniej jem, staram sie zdrowo i powykluczalam ewidentne zla dla IO 😉 metformine przepisywal mi juz wczesniej gin ale w grudniu mialam tez 1. wizyte u diabetologa/dietetyka mam zalecenia i na jakieś 3-4 miesiace przepisala leki potem moge powtorzyc krzywe. Do endo kiedys chodzilam ponad 10 lat temu bo od kilkunastu lat zmagam sie z silnym hirsutyzmem ktory strasznie niszczy psychike i zycie ale tutaj jest potrzebny endo i lasery wiec sporo kasy, ale poki staramy sie o dziecko to tamte problemy odchodza na drugi plan 😉 na szczescie kochany maz wspiera i mnie akceptuje w calosci 🙂

Hania trzymam kciuki 🙂 wszystkie podobnie idziemy ja dzisiaj 21dc. Kawa... pomysl sobie jak ja sie czuje bedac prawie 5lat po slubie, w zwiazku jakies 10 lat, mam 31lat i zero ciąż a ludzie tez dopytuja ze skoro juz na swoim mieszkamy prawie rok to trzeba pokoje zapelniac 😞 na prawde ludzie sa nieuswiadomieni i bez empatii... u mnie ze ewidentnie powinni sie domyslic ze mam problemy a u Ciebie ze pierwsza ciaza to pierwsza ale nie oznacza ze druga bedzie bez problemow. Trzymaj sie i nie sluchaj innych 😘

Olgik, nie dawało mi ciągle spokoju to co ona powiedziała.. I napisałam jej dzisiaj smsa co o tym myślę. 

Dobrze, że nie trafiła na kogoś kto ma np jedno dziecko z in vitro wyczekiwane kilka lat albo i więcej... 

22 minuty temu, Gość Gość Iza napisał:

Jestem po wizycie dzisiiaj. Od 3-7 dnia brałam Clo. Dziś jest 9 dzień cyklu. Jeden pęcherzyk 13 cm - lekarz mówi że duża szansa dla niego. Dwa mniejsze z drugiego jajnika jakoś 10cm i 8. Mówił że jeszcze nie ten czas i znowu w czwartek mam iść na USG.

Kurde nie wiem co myśleć czy jest szansa z tego 😞

😞

Ja w 8dc mialam taki pecherzyk ale nie wiemy co sie z nim stalo... w 14dc nie bylo sladu po nim tylko nowy 13mm pecherzyk i na dniach dowiem sie czy sie udalo. Nie pisze tego zlosliwie ale zeby poprawic Twoja wypowiedz to pecherzyki masz mierzone w mm a nie w cm 😉

Gość Gość Iza
7 minut temu, Gość Olgik napisał:

Ja w 8dc mialam taki pecherzyk ale nie wiemy co sie z nim stalo... w 14dc nie bylo sladu po nim tylko nowy 13mm pecherzyk i na dniach dowiem sie czy sie udalo. Nie pisze tego zlosliwie ale zeby poprawic Twoja wypowiedz to pecherzyki masz mierzone w mm a nie w cm 😉

Tak przepraszam pisałam na szybko ! 😛 wiem że mm mój błąd 🙂

o kiedy będziesz wiedziała czy się udało?

32 minuty temu, Gość Anna napisał:

Hej. Bylam dostalam zlecenie na inseminację. Mam sie zdecydowac czy chcę. Muszę to przemyśleć. Czy konuś się udało po inseminacji ?

Anna - a powiedz mi dlaczego zlecił inseminację . Jak wrażenia o lekarzu ?  Mój mąż musi zrobić badania i jeżeli wyjdą źle to pewnie też mnie to czeka 

Moj mąż mial bardzo dobre wyniki. Ja tez mam wszystko ok. Jajowody sprawdzone i drozne. Mialam dlugi czas stymulacje i bez efektów. Chociaż za każdym razem byly pęcherzyki. Mam już jedno dziecko. Zrobił mi usg i stwierdził, że chociaż jestem bez leków to owulacja była. Wiec lakarz uważa, że nie ma już pomyslu na to pod jakim kontem nas badać. Stwierdził, że inseminacja chociaż skoro po stymulacji tyle czas się nie udało to szanse są raczej słabe. Albo druga opcja in vitro. Lakarz mily,konkretny. Liczylam na to, że jesli to klinika leczenia nieplodmosci to moze zleci jakies inne leki. Może przez to czuje jakiś niedosyt. Ale może tak ma już być 

30 minut temu, Gość Gość Iza napisał:

Tak przepraszam pisałam na szybko ! 😛 wiem że mm mój błąd 🙂

o kiedy będziesz wiedziała czy się udało?

Właśnie jestem w trakcie brania duphastonu, w czwartek biorę ostatnie tabletki i lekarz kazał zrobić w piątek rano test gdyby tak wyszedł pozytywny to chyba żeby nie przestawać brać progesteronu... ale nie sądzę żeby w 25dc wyszedł pozytywny test z moczu nawet jeśli się udało 😉 ale nie czuję żadnych specyficznych objawów więc raczej zostanie mi oczekiwania na nowy cykl. W piątek jadę też do laboratorium na wymazy z kanału szyjki macicy w celu sprawdzenia infekcji bakteryjnych, które możliwe że utrudniają zajście w ciążę... także w piątek w pracy urlop i dzień badaniowy 😉

21 godzin temu, Gość Olgik napisał:

Dziękuje Olgik😘

Ja właśnie wrociłam z monitoringu, dziś 11dc i jeden pęcherzyk 13.5mm mam przyjść jeszcze we wtorek na usg zobaczyć czy była owu.

Bylam u nowej gin, pokazałam wyniki moich badań które wcześniej zleciła mi poprzednia(cały pakiet hormonalny) i jestem wściekła. Badania miałam na początku poprzedniego roku, stwierdzone pcos, poprzednia powedziała że nie mam IO zleciła jeszcze zrobienie oggt było okej. 

A dzisiaj nowa pyta mnie co biorę na IO!! Powiedziałam, że zostało to wykluczone a dzisiaj się dowiedziałam, że z badań ewidentnie widać, że jest i że dobrze że ide na te krzywe jutro ale to i tak jest pewne ale że chce zobaczyć te wyniki. 

Jestem wściekła😭ide do lekarza płace niemałe pieniądze i takie rzeczy.. 

Gość Gość Iza
24 minuty temu, Gość Ola0 napisał:

Dziękuje Olgik😘

Ja właśnie wrociłam z monitoringu, dziś 11dc i jeden pęcherzyk 13.5mm mam przyjść jeszcze we wtorek na usg zobaczyć czy była owu.

Bylam u nowej gin, pokazałam wyniki moich badań które wcześniej zleciła mi poprzednia(cały pakiet hormonalny) i jestem wściekła. Badania miałam na początku poprzedniego roku, stwierdzone pcos, poprzednia powedziała że nie mam IO zleciła jeszcze zrobienie oggt było okej. 

A dzisiaj nowa pyta mnie co biorę na IO!! Powiedziałam, że zostało to wykluczone a dzisiaj się dowiedziałam, że z badań ewidentnie widać, że jest i że dobrze że ide na te krzywe jutro ale to i tak jest pewne ale że chce zobaczyć te wyniki. 

A to w sumie podobnie mamy pęcherzyk wielkościowo 🙂

a na kiedy przewiduje Ci owulację?

Czekajcie bo ja jakaś ciemna jestem 😜 trzeba współżyć nim pęcherzyk pęknie i w trakcie żeby zdążyć?:)

20 minut temu, Gość Ola0 napisał:

Dziękuje Olgik😘

Z IO to jest ogólnie pochrzanione wszystko, co lekarz to opinia - niestety nie ma jednoznacznych norm w Polsce, od kiedy IO jest a kiedy nie ma. Chyba norma insuliny na czczo jest do 30 (nie pamiętam jednostek), a powyżej 10 już jest IO, więc norma sobie a życie sobie. Interpretacja insuliny po 1 i 2h to już w ogóle kosmos, ja sobie zinterpretowałam sama na podstawie artykułów z internetu, endo twierdziła że wszystko jest ok. Dopiero mój gin, i to po tym jak mu sama zwróciłam uwagę, stwierdził że faktycznie za wysoka insulina po obciążeniu i dał mi leki - zależało mi na tych lekach, bo czytałam że poprawiają procesy związane z owulacją. Podobnie jest z TSH - oficjalna norma do 4,5, w praktyce musiałam zejść poniżej 2,5 żeby się starać o ciążę. Obecny gin mówi, że idealnie byłoby mieć TSH koło 1. Znowu jak 4 lata temu poszłam do jakiejś pani ginekolog z moimi problemami (nieregularne cykle, bolesne miesiączki itp), jak zobaczyła wynik TSH 3,9 to stwierdziła że jest ok. A przecież już wtedy powinnam się zacząć leczyć na niedoczynność... A tak to 3 lata później miałam już TSH powyżej 10, na szczęście szybko zbiłam do odpowiedniego poziomu. Niestety nigdy nie ma gwarancji że lekarz się zna na rzeczy 😕 Wszystko trzeba sobie samemu doczytywać, masakra.

Od czwartku atakowałam mojego gina, bo nie starczyłoby mi clo na ten cykl, deadline miałam w czwartek - wtedy brakłoby mi leku. Dzwoniłam bezskutecznie kilka razy dziennie, wysłałam dwa smsy a wczoraj wysłałam też maila. Dzisiaj miałam po 19 jechać pod gabinet, naprawdę już myślałam że facet kopnął w kalendarz i będzie jakieś info na drzwiach gabinetu, a tu przed chwilą odpowiedź na maila z kodem do recepty! Uff, mogę już spać spokojnie 🙂

I jednak faktycznie mam skutki uboczne po clo - w zeszłym miesiącu też tak miałam ale nie powiązałam faktów, dopiero pod koniec któraś z Was pisała o bólach głowy po clo. Od wczoraj boli mnie głowa, wczoraj lekko, dzisiaj już mocniej i doszły mdłości. Jednak nie przeszkadza mi to, ważne żeby działało 😄 W tym miesiącu jakoś mniej myślę o tym wszystkim, mniej się nastawiam, nie ma żadnych nadchodzących wydarzeń będących zaproszeniem do snucia scenariuszy w głowie - jakoś mi prościej. W ten weekend odwiedzamy teścia, w przyszły jedziemy na romantyczny wypad w góry, trochę się oderwę od natrętnych myśli 🙂

Ja już po wizycie. Dzisiaj 12dc i dwa pęcherzyki po 11mm. Ten cykl odpuszczamy. Owulacja będzie późno. 

Po wizycie mam mega pozytywne nastawienie. Lekarz dużo mówił i stwierdził, że pozna mój cykl i niedługo będziemy zakładać kartę ciąży... 😐Cisza 

Kazał zrobić wyniki. Estradiol w piątek i znowu estradiol i progesteron w poniedziałek i mam mu się pokazać w poniedziałek. 

Zapowiedział na przyszły cykl clo po 2 tabletki. 

Dużo tłumaczył coś przysadce mózgowej ale już nic nie pamiętam. 😛

3 minuty temu, Gość Kawa napisał:

Ja już po wizycie. Dzisiaj 12dc i dwa pęcherzyki po 11mm. Ten cykl odpuszczamy. Owulacja będzie późno. 

Po wizycie mam mega pozytywne nastawienie. Lekarz dużo mówił i stwierdził, że pozna mój cykl i niedługo będziemy zakładać kartę ciąży... 😐Cisza 

Kazał zrobić wyniki. Estradiol w piątek i znowu estradiol i progesteron w poniedziałek i mam mu się pokazać w poniedziałek. 

Zapowiedział na przyszły cykl clo po 2 tabletki. 

Dużo tłumaczył coś przysadce mózgowej ale już nic nie pamiętam. 😛

Kawa dlaczego ten cykl odpuszczacie? My teraz od 8dc prawie codziennie sie staramy z mężem bo lekarz w 14dc powiedział, że owu może być koło 20dc nawet a pisałam wam że w niedzielę mega bolało mnie podbrzusze przez drugą połowę dnia a to był 20dc 😉 trochę to przykre bo naprawdę dużo się staramy a się dopiero za jakiś czas okaże jaki jest problem i może w ogóle nie było się sensu starać... a tak codziennie to czasami z obowiązku a nie czystej przyjemności.

Elph mi zarówno gin powiedział że zwykle insulina powyżej 10 mówi sie o IO i to samo powiedziala mi diabetolog, ja mialam ostatnio 7 na czczo, ale za to 2krotnie wyzszy niz norma ten wynik po 2 godzinach... i cukier to samo niby troche powyzej 100 ale po 2 godzinach za wysoki wiec biore glucophage i w sumie pomimo efketow ubocznych sie cieszę bo liczę że poprawia moje cykle i wspomaga owulację 🙂 tak samo mioinozytol.

Iza wg mojej laickiej logiki to trzeba współżyć przed owu bo plemniki jakiś czas zostają i czekają w nas nawet do 5dni? W dzien owulacji tak samo warto bo masz swieże plemniki od razu na owulację. Nie do konca rozumiem starania strikte pod ciążę już parę dni po owu skoro trwa ona chwilę w ciągu 24-36 godzin od skoku LH a plemniki też chyba nawet 12godzin mogą wedrowac wiec po owu one i tak juz nic nie zaplodnią... ale może się mylę 😉

20 minut temu, Gość Olgik napisał:

Kawa dlaczego ten cykl odpuszczacie? My teraz od 8dc prawie codziennie sie staramy z mężem bo lekarz w 14dc powiedział, że owu może być koło 20dc nawet a pisałam wam że w niedzielę mega bolało mnie podbrzusze przez drugą połowę dnia a to był 20dc 😉 trochę to przykre bo naprawdę dużo się staramy a się dopiero za jakiś czas okaże jaki jest problem i może w ogóle nie było się sensu starać... a tak codziennie to czasami z obowiązku a nie czystej przyjemności.

Elph mi zarówno gin powiedział że zwykle insulina powyżej 10 mówi sie o IO i to samo powiedziala mi diabetolog, ja mialam ostatnio 7 na czczo, ale za to 2krotnie wyzszy niz norma ten wynik po 2 godzinach... i cukier to samo niby troche powyzej 100 ale po 2 godzinach za wysoki wiec biore glucophage i w sumie pomimo efketow ubocznych sie cieszę bo liczę że poprawia moje cykle i wspomaga owulację 🙂 tak samo mioinozytol.

Iza wg mojej laickiej logiki to trzeba współżyć przed owu bo plemniki jakiś czas zostają i czekają w nas nawet do 5dni? W dzien owulacji tak samo warto bo masz swieże plemniki od razu na owulację. Nie do konca rozumiem starania strikte pod ciążę już parę dni po owu skoro trwa ona chwilę w ciągu 24-36 godzin od skoku LH a plemniki też chyba nawet 12godzin mogą wedrowac wiec po owu one i tak juz nic nie zaplodnią... ale może się mylę 😉

Hm, ja zrozumiałam go tak, że w tym cyklu owu będzie tak późno, że ciąża nie zdążyłaby się zagnieździć czy coś w tym stylu... 🤔

Elph taak dokładnie nawet lekarzy trzeba kontrolowć, straszne...:/ ale wiem na czym stoje i trzeba działać dalej. Co do bólu głowy to chyba ja pisałam i mam tak w każdym cyklu z clo zawsze 2-3dni  mnie boli ale może to na tle nerwowym a nie przez clo bo zawsze boli mnie akurat jak trzeba się starać i chodzić na monitoringi za dużo myślę 😁 super, że ten Twój gin ożył! 

Iza do owu w owu uważam tak jak pisze Olgik. 

Kawa ja bym nie marnowała cyklu, nie rozumiem dlaczego chcecie odpuszczać? 

Olgik trzymam mocno kcikuki za ten Twój cykl, jest szalony ale może to ten