Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2019

tilana

Rekomendowane odpowiedzi

Daffii przypomnij jakie masz dziś badanie, że tak się tak stresujesz?
Co do ciuszków z Lidla to dobrze się składa, we czwartek wynik sanco i liczę, że wrócą chęci do życia i zakupów dziecięcych. Więc może w przyszłym tyg zahaczę. Czy już coś kupujecie (ciuszki, sprzęty, urządzanie pokoju czy kącika dziecka)? Wszyscy mówią mi, że za wcześnie na zakupy, ale kusi bardzo.

https://www.suwaczki.com/tickers/w57vhqvkcfq62vkb.png

nasza forumowa tabelka :) - https://tinyurl.com/ybt75p59

Daffi doskonale rozumiem Twoje emocje.Daj znać po wizycie .wpadnij do nas pełna radości od dobrych wiadomości co tam u Dzidzi i promieniej nią jak w tropikalne lato tu na nas:)
Ja jeszcze płci nie znam na 100 proc.Mam też sporo rzeczy po Synku.i też wiem co bardziej praktyczne a czego wcale nie ma sensu kupować.i okazuje się,że potrzebnych jest całkiem niewiele ,ale technicznie usprawniających a nie utrudniających rzeczy.Zadnych wąskich,zdobnych,sztywnych ubranek ,które ciężko przepchać przez główkę.lepiej rozpinane bo taki Maluniek jest wątły i po co go męczyć.My uwielbialiśmy pajacyki rozpinane po całej długości tak do rozm 68 u Synka.Nie ma stresu z ubieraniem i np jak przychodzi Położna i "patrzy na ręce"to jednak lepiej mieć ubranka,które sprawnie się założyć niż stylowe z falbankami czy kołnierzykiem sztywnym dla chłopca a dzidzia krzyczy,gdy trzeba to wcisnąć na nią.
Ja jeszcze nic nie kupiłam,ale nie słucham "złotych rad" i jak coś znajdę co mi się spodoba to kupię .
jak okaże się,że Córeczka to więcej zakupów będę robić dla Królewny:)a jak Synuś to raczej większość mam od Leosia.
Łóżeczko ,materac i pościel kupimy później bo to gabaryty spore.

Hej, ale dużo musiałam czytać :D staram się zapamiętywać wasze tematy żeby do każdego się odnieść ;p
Ja na zwolnieniu jestem od 2 tygodni. Miałam iść później ale źle się czułam, nieprzespane noce, katar, ciężko.
Co do ciuchów- ja mam już na prawde spory brzuch, na chrzest mojej chrześnicy kupiłam sobie sukienkę która idealnie przyda mi się też po ciąży do karmienia :) Mam jedne ciążowe spodnie i 2 pary legginsów :) póki co wystarcza bo za dużo nie wychodzę, a w domu chodzę w dresach na gumce więc daje rade a mam też jedne ciążowe. Co do ciuszków dla dziecka- dostałam jedną piżamkę z H&M od koleżanki jako prezent a tak sama nie planuje kupować, mam tylko ofert ciuszków po innych dzieciach że nie powinnam mieć problemu z ubraniem Dzidzi. :) Ja cały czas jakoś czuję że będzie chłopak ale nie wiem jeszcze nic o płci. Ale ogólnie tak jak wcześniej chciałam bardziej chłopca tak teraz coraz bardziej myślę o dziewczynce więc w sumie zobaczymy co będzie i czy przeczucie się sprawdzi ;p
Dzisiaj planuje zrobić listę zakupów dla dziecka żeby zacząć planować wydatki/odkładać pieniądze ;p w styczniu chciałabym kupić już mebelki więc trzeba się rozejrzeć za czymś :) ogólnie od stycznia pewnie zaczniemy szaleć z zakupami :) póki co mam kokon od siosry, becik, piżamkę jedną, smoczek od siostry i poduszke z biedry dla mnie a potem jako kokon się sprawdzi :)
U mnie jest sporo na plusie bo ok +4kg ;) ale nie czuję abym przytyła jakoś poza brzuchem i piersiami :)
zazdroszcze wam tych wizyt ;p ja jeszcze 3 tygodnie czekania bo 14.11 :)

https://www.suwaczki.com/tickers/w57v3e3kz7wbkj3s.png

Też słyszałam, że pajacyki rozpinane są najlepsze na te pierwsze tygodnie i takie będę kupować. Dobrze posłuchać bardziej doświadczonych. Szczęściary z Was, że tyle rzeczy macie/dostaniecie :) kasa w kieszeni. Ja w rodzinie mam tylko jednego małego chłopca, także na dużo nie liczę. A większość koleżanek nawet nie myśli o zakładaniu rodziny. Kupilam tylko poduszkę do karmienia i spania, z której już korzystam. A też pewnie zimą się bardziej rozkręcę, zwłaszcza, że wyprzedaże i promocje bedą sprzyjać zakupom.

Tez słyszałam, że ciuchy z Lidla Lupilu są dobrej jakości. Z tego co widzę - załączam screen teraz nie będa takie rozpinane jak ostatnio... Ale cena super :-) ja na zakupy się jeszcze nie rzuciłam tylko właśnie ostatnio w Lidlu na bodziaki i getry + jeden bodziak na Allegro.
Daffi jak tam po wizycie? Ja też na pewno będę się stresować przed moja wizyta i Cię dobrze rozumiem.

monthly_2018_10/kwietnioweczki-2019_69868.jpg

Warto poczekać na wyprzedaże i warto kupować rzeczy praktyczne i z ciuszkow i z przyborów.MartaMarta i wcale tak dużo jak się okaże kupić nie będzie trzeba.Chociaz najdroższe to zawsze wózek,łóżeczko,leżaczek czy kołyska.
Np zamiast zestawu do obcinania paznokietkow z kilkoma zbędnymi gadżetami typu pilnik-lepiej kupić dobre nożyczki dla niemowląt.
Pościel do łóżeczka z Lidla jest też bardzo dobra i z firmy ceba baby-polecam.
Kosmetyki to każdy wg własnych wyborów ,ale też nie warto za dużo nakupic.Tak jak zalecają na szkołach rodzenia-skora noworodka jest tak delikatna,że nie wolno za dużo na nią stosować.zwlaszcza ,że po porodzie się oswaja i oczyszcza.
Bepanthen baby u mnie od początku i na 5sie sprawdza do pielęgnacji pupy.
I mój Leos nie miał nigdy odparzeń.fakt też taki jest ,że nie używamy chusteczek nawilżanych pełnych chemia ,tylko wodę i gaziki--co szczerze polecam.
A jeszcze sporo czasu zanim te wszystkie niezbędne drobiazgi będzie się kupować.
Daffi daj znać jak po wizycie

Przepraszam że tak późno ale taka zabiegana dzisiaj jestem. Wizyta byla całkiem normalna dla mnie kazda to wyrok poki nie czuje ruchow... Czekam tylko na usg czy lekarz powie ze dzidziol sie rusza.. Wtedy wszystko ze mnie opada. Dzis dzidzius eksponowal plecki i dupke.. Ma 7.7cm wciąż mlodszy niz z OM. Tp z om mam na 21.04 a wg usg 25.04. Cukrem nie kazal sie przejmować bo hemoglobina glikowana wyszla bardzo dobrze. Ale i tak ide jutro zrobie jeszcze raz glukoze na czczo dla spokoju swojego.

https://www.suwaczki.com/tickers/0d1yyx8dqwbd9fnt.png
http://fajnamama.pl/suwaczki/anwtp66.png

Hej :)
14 i 4 tc poczułam pierwszy raz ruchy ale tak wyraznie mnie uderzył ze nie mam wątpliwości :)
Ja nie wiem co zrobię z badaniami polowkiwymi. W poprzednich ciazach ten lekarz mi robil i wykryl wade nerek ale tak was czytam czy nie powinnam jechac do stolicy na badania. 100 km mam na Agatową 10 do Warszawy. Czytałam opinie na necie że dokładnie itp. 100 km mam tez do Białegostoku i moja siostra tam była tez zadowlolona. Nie wiem co robić. 20 tc mam pod koniec listopada.

Powiem Wam że ja zrobiłam listę rzeczy i wyszło całkiem sporo kasiorki do wydania, ale wpisałam sobie wszystko co bym chciała. Wózek zadeklarowali że kupią dziadki, ciuszki mam więc nie będę szaleć, ale musimy kupić mebelki (łóżko, komoda, szafa i fotel), materac, nianie elektryczną, szumisia i dużo innych rzeczy, ale same zakupy planuje robić od stycznia. Na najbliższy czas planuje rozeznanie w wózkach/materacach i ogólnie w rzeczach do kupienia. A któraś z Was pisała też o pościeli z Lidla. Będzie teraz w ofercie ? bo moja siostra ma i jest zadowolona więc chyba też się zdecyduje :)
Mi się dzisiaj wydawało że raz poczułam ruch, potem znowu, ale nie wiem czy to na pewno ruch bo pierwszy raz jestem w ciąży więc czekam na powtórke żeby mieć pewność ;)

Daffi najważniejsze,że jest pozytywnie i z cukrem też.

Joilko to pewnie już ruchy.Poki co nie będą to soczyste kopniaki ,ale już mogą być wyczuwalne.
To fajne i niesamowite.ja wręcz oddech niemal wstrzymywalam by czuć ruchy jeszcze wyraźniej.a to na początku takie muśnięcia.

Madzia86 najlepiej wybrać lekarza,który zrobi badanie dokładnie,ale też jest otwarty w komunikacji.Nic gorszego jak zdawkowe odpowiedzi i pozostawienie przebiegu badania i parametrów bez wyczerpującego omówienia.

Joilko szumis świetna sprawa w pierwszych 3muesiacach .I na kolki.takze dobrze,że jest na liscie-chyha,że Maluszek w prezencie dostanie.tak było u nas.a warto kilka rzeczy zostawić ,by Rodzina mogła kupić coś co się przyda (jak zapytają)zamiast pluszaków czy kilku kocyków .

MiliiG no to było tak jak jakieś jakaś banka powietrza, takie lekkie bum w srodku bardzo, tez od razu wyciszyłam dźwięk tv i zaczęłam wstrzymywać oddech hehe :D
Jeśli chodzi o szumisia i w ogóle o tą listę to to są rzeczy które potrzebuję, ale właśnie zostawiam rezerwę na święta że może coś dostaniemy na święta już, zabawek nie kupuje żadnych bo wiem że dostaniemy wszystko ;p no i bujaczek leżaczek też od siostry dostane także już coś wiem, a po świętach listę zweryfikuję i zacznę pomału kupować ale zaczniemy od tych grubszych rzeczy a w między czasie może coś dostaniemy :)
Dzięki za rady :)

asia1986 dziś próbowałam dodać się do tabelki z kompa ale chyba tam też nie mam jakiegoś programu. Czy mogłabym prosić o dodanie:
Nick: Mamuśka94
Imię: Estera
Miasto: Warszawa
Termin OM: 17.07
Termin usg: 21.04
Plec: Chłopiec
Imie: Dawid
Rodzenstwo: brak
Następna wizyta: 24.11

Bardzo dziękuję :)

martamarta1989 dzięki za pomoc z tabelka, zgadza się chodzi o termin porodu z ostatniej miesiączki :)
M.onika to szybko zdecydowali się na insulinę. Ja kilka dni temu odstawiłam metfirmine i też jestem ciekawa jak będzie, moja ciotka twierdzi Że np dobry poziom witaminy d pomaga zapobiegać cukrzycy, a ostatnio mialam w normie :)
Daffi oby tak dalej :)
MiliG ja właśnie ze względu na komunikację m.in chciałabym dostać się na połówkowe do mojej Pani dr. Czekamy na wieści odnośnie wizyty :-)
Joilko07 ja wolę nie liczyć ile będzie trzeba wydac... :) Też mam nadzieję tzn jestem pewna że dziadki coś pomogą :)

Ja to trochę niezdara jestem wczoraj rano lekko uderzyłam się w stopę, po poludniu też ale mocniej o rowerek stacjonarny stojący w salonie...na szczęście chyba tylko mam stłuczenie i siniaka na jednym palcu, bo nie spuchł...

asia1986 - ćwiczysz trochę na tym rowerku? Czy tylko stoi? :) Pytam, bo mam orbitrek, lubiłam ćwiczyć w domu, ale pierwszy trymestr dał w kość i fizyczie i psychicznie, i porzuciłam ćwiczenia. Jak to u Was jest laski z aktywnością fizyczną? Ja cwiczę tylko leżenie na kanapie i jedzenie słodyczy... trochę strach, że odbije się to na wyglądzie później :P
MiliG czekamy na wieści po wizycie.