Skocz do zawartości
Forum

Styczniowe mamusie 2019

kasiek_11

Rekomendowane odpowiedzi

Droga przyszła mamo,
Jeśli chcesz przyczynić się do poznania sytuacji kobiet rodzących w Polsce, to poświęć chwilę na wypełnienie tego kwestionariusza. Warunkiem jest to, iż jesteś w trzecim trymestrze ciąży i przed sobą masz swój pierwszy poród. link do kwestionariusz: www.survio.com/survey/d/T3W9W8A3J2K2M9Z1X

Pozdrawiam ciepło :)

Droga przyszła mamo,
Jeśli chcesz przyczynić się do poznania sytuacji kobiet rodzących w Polsce, to poświęć chwilę na wypełnienie tego kwestionariusza. Warunkiem jest to, iż jesteś w trzecim trymestrze ciąży i przed sobą masz swój pierwszy poród. link do kwestionariusz: www.survio.com/survey/d/T3W9W8A3J2K2M9Z1X

Pozdrawiam ciepło i szczęśliwego rozwiązania:)

Misia daj znać jak wyniki jutrzejszej kontroli, obyś nie musiała zbyt długo być w szpitalu. Lekarze mówili skąd ta opuchlizna u Ciebie? Kasia837 ja Ciebie podziwiam! I bez dzieci na wspinaczkę się nie pisze, mam lęk wysokości i słabe ręce. Ty się będziesz wspinać a ja będę pewnie odsypiała...;) a jak się zrobi ciepło w Grecji albo malcie to lecę pierwszym samolotem, co tam :) co do żylaków, kiedyś stosowałam taka maść ale po porodzie i była o niebo lepsza od czopków nazywała się aesculan, maść nagietkowa. Laktator super sprawa, chociaż najlepsza do ściągania mleka jest buzia maluszka, przy laktatorów zawsze jakiś dyskomfort czułam, mam medale i bardzo ja lubię, szybko ściąga pokarm, jak chciałam napić się kawy to wtedy mleko po wypiciu kawy odciągając żeby mała nie Piła tej kawy...bardzo mi się sprawdzał laktator.

Czesc dziewczyny. Bylam i w biedronce, tam kupilam rozek i kocym minky i pieluszki tetrowe. W lidlu bylam w poniedzialek popoludniu i juz malutko dorwalam czegokolwiek na najmniejszy rozmiar.
Przylatuje do Polski w przyszlym tygodniu. Widzialam takie listy rozne wyprawkowe ale Wam jakos bardziej ufam. Chce zrobic zamowienie w aptece Gemini. Mozecie mi polecic co zamowic? Taka apteczka niemowlaczka. Ale przede wszystkim kosmetyki do pielegnacji.
Ceny w Polsce naprawde sa konkurencyjne i nawet jak sie nie przyda warto kupic.
Moze macie tez jakis sprawdzony elektryczny laktator? Najwyzej go odsprzedam pozniej.

Styczniowe Mamusie 2019 - lista
Szwecja, Sztokholm
Harry, 1 luty 2019

Laktator mogę polecić firmy avent, medela lub canpol, medela najdroższy a canpol najtańszy z tych trzech, jeśli chodzi o ssanie itp. to dla mnie bez różnicy. Z butelek korzystaliśmy z avent więc był pod tym względem najlepszy ze nie muszę mleka przelewać. U mnie ceny porównywalne do tych w pl więc ja kupuję tylko to czego tu nie ma. Ale jak u Ciebie wszystko droższe to na pewno pracetamol w syropie i w czopkach np. pedicamol, pedicamol ma to fajne że podaje się go na krople i jest wydajny przy noworodku, ibufen np. ibum, nurofen itp. Dobrze jest kupić lipomal, pulneo, flegamine, plastry aromaktiw, czopki viburcol na ząbkowanie, kropelki camilla tez na zabki, masc na ząbkowanie np. detintox, wybacz jak zle pisze nazwy ale na pewno znajdziesz, cos na afty i pleśniawki dla dzieci, espumisan na kolki i cos jeszcze co tam jest bo nie na kazde dziecko działa to samo, probiotyk np. acidolac, dicoflor, masc majrankowa pod nos, nadmanganian potasu osobiście uzyłam tylko 2 razy do kapieli jak mi Roberta wysypało ale dobrze to mieć w domu na wszelki wypadek, u mnie na is tego nie ma, aspirator do nosa typu frida lub katarek ja wole katarek, masc na odparzenia sudocrem nie zawsze jest potrzebny ale dobrze go mieć, serie emolium tez nie zawsze potrzebne ale np. na is nie ma, wentylki na kolki, kosmetyki to co kto lubi dużo osob poleca te z babydrem z rosmana, gaziki możesz kupic do pepeka, octenisept, możesz pomyslec nad inhalatorem na wszelki wypadek, termomentr bez dotykowy jeśli nie masz, smoczki jeśli masz zamiar uzywac, butelki , kapturki na sutki w pl na pewno 10 razy tansze niż np. na is a kto wie może będą potrzebne, tak samo wkładki laktacyjne, ja kupiłam na probe wielorazowe które można prac, podkłady, majtki podpaski to nie wiem czy Ci się oplaca brac, tak sampo pampersy czy husteczki nawilzajace, co tam jeszcze hymn wit D dla dziecka w pl maja ponoc jakas na receptę w kroplach specjalna, u mnie sa kropelki bez recepty. amol , tantum rosa, sól morska do nosa, ewentualnie coś do czyszczenia uszu, nożyczki do paznokci lub/oraz obcinaczki nie polecam gotowych zestawów, szczoteczka grzebyk, myjka , jakiś preparat na ciemieniuche, coś na jelitówke tzn np. probiotyki, elektrolity i jakiś preparat typu stoperan ale dla noworodków u mnie np. jak wezmie się dziecko do szpitala to oni każa je poic wygazowana coca cola i twierdza że nic na to nie ma, jest taki jeden srodek w aptece bez recepty ale nawet aptekarki nie wiedza co to jest i głupio czasem pytaja po co to i na co to jest , czopki glicelinowe, gaviscon, rumianek, siemię lniane, jakies herbatki na laktacje typu fermatiker, i nie wiem co jeszcze może się przydac przy dziecku moje ogolnie nie chorowało zbytnio, nawet kolek nie miał.

http://s6.suwaczek.com/201607111770.png

http://s8.suwaczek.com/201901274965.png

Sama z pl będę zamawiać tylko kropelki camilla chyba ze 2 paczki bo przy synu używam, maść majrankową, zastanawiam się nad aromactiv bo przy synu nie było mi to potrzebne ale kto wie czy córka nie będzie miała często kataru bo on z przedszkola ciągle zasmarkany przychodzi z tym że on już umie smarkać a noworodek nie umie, zamówiłam już aspirator bo tu nie ma i nakładki na sutki przy okazji bo w pl 10 razy tańsze a tak to resztę rzeczy mam tu na miejscu jakieś syropy typu paracetamol czy spray do noska, ale jakby nie było lub było mega drogie to miałabym tego trochę do kupienia bo wszystko gdzieś tam się kiedyś przydaje a jak już zamawiać to za jednym razem bo paczki z pl na is tanie nie są jakbym leciała to pl tak jak magdness to pewnie bym pół apteki wykupiła i milion innych rzeczy bo u mnie wiele rzeczy jest po prostu 10 razy droższe. Mam też tyle dobrze że u nas jest polski sklep i różne rzeczy można kupić choć oczywiście droższe niż w Polsce.

A ten stoperan podałam jako przykład, on chyba jest od 4r.z ten junior ale coś tam może w pl jest na biegunkę innego bo w pl spory wybór leków na wszystko, u mnie jest lek entroseal od 3r.z, ale my już używaliśmy jak syn miał 20mies i ostrą biegunkę ponad 10dni jak mu 4 wychodziły. Nie lubię patrzeć jak moje dziecko się męczy i cierpi. Może w pl jest coś innego dla młodszych dzieci, warto na pewno o to zapytać.

Rzeczywiscie pol apteki! Ale w domu tez mam pol apteki dla siebie. Choc od paru lat juz prawie nie choruje i tylko notorycznie wyrzucam te leki. Ale jakby co to sa. W Szwecji na wszystko paracetamol i tyle. Nawet nie wiem czy daje sie jakies na zabkowanie itd. Spodobal mi sie katarek - jak dziewczyny o tym pisaly.
Mam w sobie wiare ze bede karmic piersia, dlatego juz wczesniej wynalazmam sobie butelke medela. Mimo ze drozszy wlasnie zastanawiam sie czy nie warto w niego zainwestowac.
A mial ktos doczynienia z medela mini?

Styczniowe Mamusie 2019 - lista
Szwecja, Sztokholm
Harry, 1 luty 2019

Tu tak samo, co by nie nie dolegało to paracetamol u dorosłych jak i u dzieci. Jak nie orientujesz się samemu co w aptece mają to powiedzą że nic nie ma i że samo przejdzie. Czarny rynek leków tutaj kwitnie. Sama kupowałam Luteine na wszelki wypadek na czarnym rynku bo tu powiedzą że to normalne. I np wczoraj mi się przydała, złapały mnie skurcze w nocy, bolesne i częste a jak wzięłam to odrazu przeszło. Duomox mi się już przeterminował i muszę zaopatrzyć się w nowy ale tu bym nie dostała tylko by mi na basen iść kazali i się leczyć świeżym powietrzem. Więc na wszelki wypadek pół apteki z polski.

MamaRobercika jestem pod wrażeniem! Sama tez mam pół apteki w domu, .niewiele używam ale lubię mieć ;) a propos kataru moja siostra miała taka sytuacje jak była w Norwegii ze jej malutkie dziecko dostało mega kataru i tam w szpitalu zrobili wielkie oczy co ona chce na ten katar ze wystarczy mamy mlekiem smarować pod noskiem dzieckiem i przechodzi samo...i pomogło bylam w szoku..jeśli czopki paracetamol to najmniejsza dawkę, nie pamietam jaka to ilość...gaziki, witamina d plus k dla noworodków, tantum rosa dla mamy po porodzie super! Dla dziecka bepanthen uwielbiam, lista babeczqi bardzo dobra! Plus termometr plus inhalator plus gaziki do pępka. Ja butelki będę mieć agent antykolkowe. Kupowałam kiedyś dr Brown ale tam tyle roboty z tymi rureczkami...

Butelki avent oczywiście. I jeszcze mleko 1 na pewno nan opti pro ha. Odradzam bebilon pepti. Podawali maluchom w szpitalu gdzie rodziłam a to mleko zostawia film na butelce nawet ciężko się myje te butelki, trafiłam z mała do szpitala bo dostała infekcji obok leżała dziewczynka karmiona tym mlekiem, dławiła się tak jej było ślisko w buzi i gardle, mowilamjej mamie żeby zmieniła mleko, zmieniła i dziecko przestało się dusić! Uffa co to była za ulga i to niesamowite ze takie mleko robią...

Ja wychodzę z założenia, że jak czegoś będzie trzeba to na bieżąco to kupię. Teraz wszystko w Pl dostępne jest od ręki. Niepotrzebnie gdybać i stresować się nim jeszcze cokolwiek się dzieje ale rozumiem i szanuję inne zdanie w tym temacie.
Czy jest wśród nas jakaś mama, która ma za sobą CC a myśli o porodzie naturalnym? Im więcej czytam na google tym głupsza jestem :(