Skocz do zawartości
Forum

Styczniowe mamusie 2019

kasiek_11

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sie umowilam po prostu do ginekologa, dlatego taki dlugi czas oczekiwania. Ale na szczescie nie musialam wymyslac i w ogole mowic czemu chce sie zapisac.
Mi zalezy na badaniu szyjki i w ogole jakos tak od srodka (np. spojenie) Oczywiscie ze chcialabym zobaczyc malenstwo. Moze uda mi sie lekarke namowic na skierowanie na usg. Tak duzo czytalam, ze usg w trzecim trymestrze jest bardzo wazne.
Wiem, ze akurat to moze byc malo wazne, ale chcialabym byc przygotowana czy urodze duze dziecko czy wlasnie odwrotnie.
Osobiscie czuje ze młody nie bedzie duzy, dlatego kupuje ubranka juz od rozmiaru 50.
Moze mam dziwne podejscie, smieje sie ze mam chyba za duzo kasy, ale nie lubie jak ubranka sa wielgachne na dziecku, zawiniete po szesc razy. Wiadomo ze dziecko szybko wyrasta, ale tak to od razu by mozna bylo kupowac 74 i by jedne starczyly na rok.

Do mnie nie przemawia ani chusta ani nosidelka.

Ja dzis 29 tydzien. Trzeci trymest. Ja zrobilam tylko 2 testy. I prywatnie badanie krwi. Oj szybko zlecialo. Dlatego zaczelo mnie przerazac ze to juz tuz tuz.

Ps. Pierwsza pralka wstawiona ;)

Styczniowe Mamusie 2019 - lista
Szwecja, Sztokholm
Harry, 1 luty 2019

MamaRobercika kangorowanie to trzymanie dziecka skin to skin, w USA nikt tego nie myli z noszeniem w chuście, a stosują tutaj ta metodę od lat 70. Wiem, ze w Polsce często jest to rozumiane tak jak Ty to rozumiesz, podejrzewam, ze to przez ten ruch Kangurowe Mamy czy jakoś tak, które promują wlanie chustowanie dziecka. Ja nie chustowalam i teraz tez nie będę chyba, ze dziecko byłoby wcześniakiem, albo miało jakieś problemy ze zdrowiem (choćby mega ulewanie) to wtedy wiem, ze to dobrze im robi. Co do nosidełka (nie mylić z fotelikiem samochodowym) to mam nawet 2 ergonomiczne, jeden baby bjorn, z szerokim rozstawem bioder i drugi jakiś szwajcarski( nazwy nie pamietam) i bardzo sobie chwale, nie wszędzie z wózkiem można pójść i wolne ręce tez sie przydają szczególnie jak masz dwoje dzieci ;)

No w ogole nie ma. Polozna mi powiedziala, ze tak jesli np. Sywierdzi ze mam za maly lub za duzy brzuch ktory mierzy centymetrem lub jesli bede po terminie.
Ale wiekszosc kobiet z krorymi rozmawialam miala usg. Mimo wszytsko polozne dawaly skierowanie.
Ale moja mnie nie lubi. Czuje to. W ogole bede miala jakies badanie bo sie przyznalam ze bylam w Polsce na usg, a robia to badanie jak sie leczylo w innym kraju.

Szwecja, Sztokholm
Harry, 1 luty 2019

A to może o to chodzi że w pl jest to mylone, u nas na is mówi się skin to skin po prostu.
Przy synu miałam nosidło, miało być właśnie niby do sklepu itd. ale jak przyszło co do czego to moje dziecię było na nie za grube. Wiecie żeby wyjść w czymś takim na dwór to trzeba cieplejszy kombinezon zimą, Robert bez kombinezonu był pulpetem więc on plus ten kombinezon zimowy nie mieścił się w nosidło, serio. Myślałam nawet teraz nad nim by znów kupić bo by mi znacznie ułatwiło życie. Chodzi o zaprowadzanie Roberta do przedszkola ale u mnie zimą głowę urywa więc mogłoby Laurę zawiać, niby będzie ubrana ale w buźkę może wiać za bardzo noi też nie wiem jakich będzie gabarytów czy się też nie okaże że to mały pulpet jak Robert. A w lecie to już Robert na nóżkach będzie chodził więc Laura we wózku.

http://s6.suwaczek.com/201607111770.png

http://s8.suwaczek.com/201901274965.png

Magdness, pod koniec ciąży i tak nie widać juz prawie nic na usg bo dziecko jest juz duże i ważniejsze jest to liczenie ruchów (tak mi tu gadają). U mnie tez mierzą brzuch cm i wiem, ze maja na to jakieś siatki i jak sie waha ten przyrost to wtedy robią usg, ale juz takie profesjonalne w szpitalu. Mam teraz właśnie takie za tyd. Bo wyszłam z tej siatki. W poprzedniej ciąży śmieliśmy sie z mężem z tego mierzenia centymetrem, ale powiem Ci ze rzeczywiście udało im sie złapać nim, ze dziecko zrobiło duzy przyrost wagi i ze mam cukrzyce, choć 2 tyg. Wcześniej miałam robiona krzywa, która wyszła w normie, skierowali mnie znowu na badanie i cukrzyca była. Jednak i tak wydaje mi sie, ze jakieś usg w 3 trymestrze mogliby Ci zrobic, choćby po to aby zobaczyc stan łożyska, ilość wód i dokładniej przewidzieć końcowa wagę dziecka, bo jak teraz to zmierza to tez mogą to nałożyć na siatkę i przewidzieć jak długie i ciężkie będzie dziecko, u mnie sie to sprawdziło z dokładnością do 0,5cm i 100g :) podobnie jak MamaRobercika miałam kluseczke. A tak w ogóle MamaRobercika ile wzrostu ma Twój synek, bo mój juz 96cm jeszcze 4cm i podwoi swoją długość urodzeniowa :)

To w koncu musisz cos wymyslac MamaRobercika czy ze wzgledu na za maly brzuch wysla Cie na usg?
Mi polozna usg (na polowkowym w 20tc) powiedziala, ze na takie usg zeby zobaczyc jak duze bedzie dziecko idzie sie w 32 tygodniu, na co ja, że przeciez nie ma ogolnych zalecen zeby robic to usg i nie mam skierowania. Tylko sie usmiechnela.
Nie rozumiem czemu nie zalecaja badan. Ani szyjki, wod plodowych, rozwoju dziecka. Nic. Bo przeciez nie zawsze nie wiadomo jak boli jak cos jest nie tak.

Szwecja, Sztokholm
Harry, 1 luty 2019

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia ile on już ma wzrostu, ostatnie badanie miał na 18 mies przy okazji szczepienia a w domu nie da się go zmierzyć zwykłą miarką za każdym razem co innego wychodzi. Napewno coś pomiędzy 92 a 104, możliwe że 98. Niektóre ubrania nosi jeszcze 92 a niektore 104 zależy od firmy. Spodnie 98 i 104 a bodziaki jeszcze 92 niektóre, choć bluzeczki też już 98 mu kupuje. Więc pewnie coś koło tego ma. W styczniu mam z nim kontrolę, jakiś test wiec odrazu go zmierzą. Myślę że teraz nie dużo mu brakuje by podwoić swój wzrost urodzeniowy albo już podwoił. Mial 49cm.

Nie Nie, to że za mały brzuch to ludzie na zajęciach mówili, zresztą nie tylko oni bo już parę osób mówiło że malutki. Wizytę u położnej mam za tydzień. Niby brzuszki różnie rosną ale ja oczywyscie się już tym martwię że może za mało wód mam. Ja bym chciała to usg zrobić żeby sprawdzili łożysko, wody, wagę dziecka itp. U mnie jest tak że prywatnie jest bardzo drogo coś koło na polskie tysiąca zł i dlatego chciałbym żeby położna mi je zleciła wtedy nie będę za nie płacić. Położna je zleca tylko gdy podejrzewa że coś jest nie tak. Jak nie zleci to nie będę mieć innego wyjścia i pójdę prywatnie. Nie chodzi nawet o sama wage bo tu akurat są inne standardy i dopiero powyżej 4,5kg bym może miała cc. Więc chyba nawet wolę nie wiedzieć. Ale chodzi o te wody czy jest ich prawidłowa ilość i czy łożysko jest w dobrym stanie.

Nie koniecznie MamaRobercika . Raczej byś dostała nakaz oszczędnego trybu życia ze względu na rozwarcie ale na pewno u nas miałabyś często wizyty u lekarza, pewnie co 2 tyg, w takiej sytuacji. Wcale się nie dziwię, że chciałabyś mieć usg. Pewnie każda z nas na czasem dziwne myśli :-) usg uspokaja głowę ale niestety nie na długo;-)
Brzuchem nie ma się co sugerować bo każda kobieta ma inne warunki anatomiczne. Ja jestem dość szczupła a brzuch mam mały. Siostra się śmieje, że ona miała większy w 15 niż ja w 30 tyg. A mała rośnie idealnie od początku ciąży.
Ja miałam na razie nie kupować więcej ciuszków ale do 6 listopada hest - 30% w sklepie internetowym Ewaklucze i nie mogłam się powstrzymać.

https://www.suwaczki.com/tickers/km5sf71xjod0nrr8.png

Z tym brzuchem MamaRobercika to jest tak, ze to ma tylko sens jeżeli od początku on jest mierzony i najlepiej przez ta sama osobę, bo mierzą jakoś od dołu do góry i ta lekarka na 100% dolny punkt ma w innym miejscu niż ta lekarka co prowadziła mnie poprzednio :) Nie ma wymiaru brzucha na dany tyd. Ta metoda mierzenia zawsze wydawała mi sie przestarzała w Polsce chyba nawet jej nie stosują.

W krajach takich jak nasz gdzie większość kobiet chodzi raz w miesiącu do lekarza i na ogół na wizytach robi się szybkie pomiary płodu w usg, które można wrzucić do siatek centylowych, takie metody jak pomiary brzucha nie mają racji bytu. Trochę Wam współczuję dziewczyny za granicą. U nas prowadzenie ciąży jest zupełnie inne i dużo łatwiej z niektórymi rzeczami.

https://www.suwaczki.com/tickers/km5sf71xjod0nrr8.png

Powiem wam, nie wiem jaki to ma sens dopiero w 26tc, zwłaszcza że ja miałam brzuch jeszcze po poprzedniej ciąży i rzeczywiście jakby pod tym kątem patrzeć to wcale dużo nie urósł, na pewno mam teraz mniejszy niż przy synu miałam. I w ogóle mam wrażenie jakby od ostatniej wizyty w ogóle nie urósł , liczę jednak na to że mała sobie tam ładnie rośnie, dużo jest dziewczyn co im brzuchy w ogóle nie rosną a z dziećmi ok. Na pewno wszystko okaże się za tydzień bo będzie już 2 mierzenie więc jakieś tam standardy są tego że ten brzuch w 4 tyg powinien coś urosnąć. Wiem na pewno że ona wcale nie mierzyła brzucha tylko wysokość dna macicy a to wydaje mi się że jednak jest wyżej niż ostatnio bo wyżej czuję kopniaki. Oni tu nawet ręcznie badają ułożenie dziecka do porodu. To wszystko tu wynika z oszczędności. Islandia np. nie ma własnych laboratoriów by badać krew czy mocz, jest to wysyłane do innych krajów i państwo za to płaci. Tak samo na jakie kolwiek zabiegi są ściągani lekarze z innych krajów dlatego tak niechętnie tu się cokolwiek robi. I generalnie pomimo ubezpieczenia za wszystko się płaci. Nawet za wizytę u rodzinnego, za głupi papierek ze zwolnieniem l4 musiałam zapłacić. Usg w ciąży mogliby jednak robić 3 razy bo sprzęt do tego mają więc co za różnica, lekarz i tak na etacie jest. Choć słyszałam że lekarka która robi usg pracuje tutaj tylko 3 dni w tygodni i dlatego tak ciężko o usg bo terminy zajęte. A na każde ekstra usg muszą ją dodatkowo ściągać i płacić. Tutaj nie ma tak ze szpital dostaję kasę za pacjentów więc nie opłaca im się leczyć.