Skocz do zawartości
Forum

Wrześniowe 2018

Silvara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nowe koleżanki.
Wczoraj byłam w smyku są duże przeceny także polecam bo po obniżce to ceny jak w pepco za ubranka. Kupiłam kocyk z bawełny za 20 zł i otulacze bambusowe takie spore bo 120cm, dwa otulacze za 50 zł także taniej niż na allegro. Mam już większość kosmetyków, muszę dokupić śpiworek do łóżeczka, prześcieradła do wózka, przewijak i drobiazgi, mąż zamówił łóżeczko i materac, potem jeszcze fotelik cybex aton 5 kupimy. Laktator narazie odpuszczę, dokupię jak się okaże że mam pokarm i mogę piersią karmić.

monthly_2018_07/wrzesniowe-2018_68119.jpg

Dostałam skierowanie do szpitala na podanie immonoglobuliny na NFZ. Od stycznia tego roku można dostać za darmo między 28 a 30 tygodniem. W ostatni wtorek popołudniu położyłam się do szpitala. Zrobili mi badanie krwi , żeby sprawdzić czy nie mam przeciwciał - tzw odczyn Coombsa. We środę podali tę imunoglobulinę i wieczorem wyszłam do domu.

Kamka, a mnie się podoba takie starodawne imię :) bardzo dumne :)
My mieliśmy mieć łóżeczko mlodej w sypialni, ale jednak wejdzie tak na styk, że nie byłoby do niego dojścia. Dlatego wyląduje w salonie przy drzwiach do sypialni :( nie jestem szczęśliwa z tego rozwiązania, ale nic nie poradzimy.
Co do listy aptecznej, przewinęła się na stronach 407-408 :) ja połączyłam po prostu listy kilku dziewczyn wraz z tym, co mój szpital każe sobie przynieść.

Olalao, fajnie, znam wiele dwu lub trzyjęzycznych dzieci i to jest naprawdę super rozwiazanie. Są oczywiście różne wyzwania z tym zwiazane, ale końcowo dziekaki wychodza z tym na plus.

https://www.suwaczki.com/tickers/n59ykrhm3kzfsp89.png

Wróciłam:D był czad :)))

Olalao, witamy , gratuluję i nawet nie wiesz jak się cieszę , że nie jestem sama oczekująca drugiego Synka:)

Amizka, piękne rzeczy i ceny rewelacja!

Kamka, tą KURTYNĄ rozbawiłaś mnie prawie do łez:D a imię jak Wam się podoba to nadawajcie. Krzywdy nie widzę, teraz jest powrót do imion dziadkowych typu Jan, Stanisław, Antoni czy np Kazimierz :)

MamaColin , biorę słoneczko! Dużo i hurtowo poproszę:)

Amanalka ,To powiedz swojemu mężczyźnie, że w połowie drogi zrobicie przerwę na 20 minutowy spacer :D i wszyscy zadowoleni . Najważniejsze , że Twój lekarz nie widzi przeciwwskazań.

U mnie na razie organizacja na 5+ . Z zakupów został mi organizer/przybornik na łóżeczko , suszarka do butelek i smoczkow, ten nieszczęsny szlafrok - to moje plany na lipiec- i w sierpniu apteka.
Inne rzeczy to już jak Mały będzie na świecie.

A jeszcze zapomniałam dodać, że tę imunoglobulinę podają w formie zastrzyku w pośladek. Lekko bolesny, ale nie ma się co stresować. W sumie to lekarka chciała mnie zostawić do czwrtku rana na obserwacji, ale ze względu na starszego synka, który bardzo przeżywał nieobecność mamy w domu to się uparłam i wyszłam już w środę wieczorem. Zresztą wyszłam z założeni, że jak nic mi się nie działo po kilku godzinach to raczej nic już nic nie będzie.
W poprzedniej ciąży nie podawali mi tej imunoglobuliny, dopiero po porodzie dostałam jak zbadali, że dziecko ma Rh+ po tatusiu.

Silvara
U mnie każdy jak mówię, że drugi syn to kręci nosem jakby to miałoby być jakieś nieszczęście. Dziecko jest dziecko i najważniejsze, żeby było zdrowe. Mój "niemąż" chyba trochę liczył na córeczkę tatusia, bo starszy jest ewidentnym synuniem mamusi, takim prawdziwym cycorem, karmionym przez 2 lata piersią i do tej pory grzebie mi w cyckach :-)
Co do imienia to mamy nie lada kłopot, bo chcieliśmy jak poprzednim razem (syn Bruno) znaleźć imię, które będzie takie samo w Polsce i Niemcech. Oczywiście jest trochę takich imion, ale mojemu "niemężowi" nic się nie podoba, tzn na każdą moją propozycję mówi, że nie lubi tego imienia :-(
Póki co śmiejemy się, że będzie "Nobody". A tak serio to na razie na liście jest tylko Adam i Emil, ale to bez entuzjazmu w ostateczności

Witajcie :)

Kazimierz.. dlaczego nie? A ja nawet znam dwuletniego Kazimierza, ma się bardzo dobrze i będzie jedynym Kazikiem w swej grupie w przedszkolu pośród Filipów, Kubusiów, Szymonów i Mateuszów. I nie to, że mi się jakieś imię z tych powyżej nie podoba, ale w czym się gorszy Kaziu od Kuby? :) moja koleżanka miała dziadka Kazia, co to był za wesoły facet :)

Antonina 26.04.2010
Michalina 29.08.2018

Olalao społeczeństwo ma bardzo wbite do głowy, że drugie dziecko MUSI być innej płci... sama często się z tym spotykam. Teraz to się nawet wycwaniłam i jak ktoś komentuje „och, dwie dziewczynki? Nie udało Wam się?” To odpowiadam, że nie zamierzamy ich hodować i rozmnażać ze sobą, więc zupełnie nam nie przeszkadza, że będą tej samej płci ;) mój mąż się wkurza jak słyszy teksty w stylu „może za trzecim razem będzie syn..?”, bo on naprawdę bardzo się cieszył z drugiej córki - wręcz od razu po zrobieniu testu wysyłał mi emotikonki z mamą, tatą i dwoma dziewczynkami :)

Antonina 26.04.2010
Michalina 29.08.2018

Halo dziewczyny

Amanalka
Szalej jezdzij puki się da :) i odpoczywaj :)

Kamka
Bardzo się cieszę ze pomogłam z zdjęciami :)
Myślisz z wyrobisz się z wózkiem jeśli zamówisz we wrześniu ? W jakim kolorze planujesz ?
Co do tego koloru co ja mam moi rodzice byli w Katowicach i zamówili. Czas oczekiwania miał być do 3 tyg niestety przesunął się do 1,5 miesiąca i zrezygnowali .
Co do pościeli myśle ze narazie ci się nie przyda :) u nas syn spał od początku w rozku lub pod kocykiem bez podusi
Jeszcze widzę temat pokoiku
My co prawda mamy jeden pokój za dużo ale zostawiam go nadal pokojem gosinnym gdzie wstawię tylko właśnie komodę z idea plus nakładkę z przewijakiem i małe łóżeczko . Plus w sypialni druga dostawkę . W razie gdzie mała będzie bardzo płaczliwa wyniosę się z nią do innego pokoju . Swój pokój dostanie gdzieś na roczek 1,5 . Prędzej dla mnie to wywalanie pieniędzy na piękne pokoje które wystarczają za rok dwa . Colin tez dostał swój dorosły pokój na drugie urodziny .

http://fajnamama.pl/suwaczki/yuv2v0z.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/zhsqqws.png

Olalao , posiadanie dwóch synów synów kest największą "tragedią " świata. Już pisałam kiedyś dziewczynom jakie teksty słyszałam... typu, że będę jedyną kobietą w domu, więc moja rola przy facetach to tylko usługiwanie i sprzątanie, nikt mi nie pomoże, a na starość to już koniec świata, bo syn się rodzicami nie zajmie... ludzie są okropni!
Mam rodzinę w Niemczech i syn ma na imię Emil:)

Amanalka , byłam wczoraj na koncercie Deep Purple:D

Milu, jak dobrze kojarzę to Wy chcecie iść Michalina? Niesamowicie mi się Misia podoba ♡

U nas też nadal problem z imieniem , właśnie urodził nam się trzeci pomysł- Kornel. Może do trzech razy sztuka ? Wit odpadł przez zdrobinienie Witek (mojemu M nie pasuje), Hugo ma straszną odmianę (ją jej nie zniosę- zjadłeś z HUGONEM obiad? - błe) no i teraz kolejna propozycja się pojawiła. Zobaczymy czy zostanie ;)

Moja lekarka jak określała płeć drugiego syna powiedziała: silny materiał genetyczny :-)
My właśnie śmialiśmy się, że mamy już Bruno (Banani) to może teraz Hugo (Boss) ;-))
Mnie się podoba Olivier albo Igor, ale mojemu "niemężowi" nie. Wygląda na to, że ciężko będzie znaleźć kompromis

Silvara, tak, nasza juniorka chyba zostanie już tą Miśką.. zwłaszcza, że rodzinka dopytywała i już powiedzieliśmy. I starsza siostra zaznaczała od razu, żeby imię pasowało do jej imienia. Więc Antonina - Michalina zostało zaakceptowane ;)

Antonina 26.04.2010
Michalina 29.08.2018

Łóżeczka dla dziecka zarówno w Niemczech jak i w Polsce mamy w sypialni, choć tu w Polsce mamy tylko dwa pokoje, więc w sumie ten pokój gdzie była sypialnia będzie pokojem chłopaków. Jak zamierza się karmić piersią w mojej opinii łóżeczko jak najbliżej łóżka rodziców jest najpraktyczniejsze

Silvara, Deep Purple! Ale super :D

Ja nadal nie rozumiem, czemu ludzie aż tak naciskają na parkę. Nie mówiąc już o ludziach, którzy jak za pierwszym razem nie trafi się syn śmieją się z umiejętności faceta. Mąż mojej kuzynki takie "żarciki" rzucał najpierw do jej szwagra, a ostatnio do mojego męża. Fakt faktem, że ten szwagier był mocno rozczarowany, kiedy dowiedział się, że będzie córka, ale ponoć teraz się cieszy. Mój mąż od początku bardzo cieszył się z córeczki, już wie, że to będzie jego córeczka :)

Ja pościel dostanę od koleżanki, tylko ją wypiorę w pralni. Ale mamy ciepłe mieszkanie, myślę, że otulacz/kocyk wystarczą na pierwsze miesiące, a później będzie śpiworek.

Ja dzisiaj do 2 w nocy nie mogłam zasnąć. O 3:30 obudziłam się i tak już nie mogłam spać. Mamy 9:25 i nic z tego nie będzie. Nic mnie nie boli, po prostu bezsenność w Katowicach :P

https://www.suwaczki.com/tickers/n59ykrhm3kzfsp89.png

Ooo, dzieje się tu :) Witam nowe mamusie :)

Ja powinnam mieć zastrzyk z immunoglobulina ale moja lekarka nie uwierzyła w wynik badania na grupę krwi ARh- ze słabym antygenem D. Nie wie co to jest. Uznała że mam rh + bo taka mam krew jako dawca w legitymacji dawcy krwi, a jako biorca jestem rh- ale tego w tej legitymacji nie ma, jest na innym wyniku. Byłam w rckik 40 km od mojego miasta na ponownym badaniu bo tylko w wynik od nich lekarka uwierzy. Ale juz jestem w 31 tygodniu. Na szczęście nie mam przeciwciał. Zastanawiałam się nad zmianą lekarza ale teraz to już chyba nie ma sensu.

Co do imion to wolę te mniej starodawne, chociaż Antoni nawet mi się podoba. Ale nasz będzie pewnie Damian. Ewentualnie Szymon ;) ale to imię kojarzy mi się trochę z ancymonem więc muszę się nad tym zastanowić;)

https://www.suwaczki.com/tickers/tb73jw4z2wlz7poq.png

Jaki tu ruch od samego rana;)
Silvara super że imprezka udana:) to kiedy następny koncert?:)
Kornel piękne imię baaardzo mnie się podoba. Też pojawił się na liście jak wybieraliśmy imię dla młodego ale oczywiście mojemu się nie podobało;/
Zazdroszczę Ci tej organizacji na 5+ kurczę gdyby nie te wszystkie przeboje co miałam po drodze to może też bym była do przodu A tak 7 tygodni do porodu A ja mam tylko 2 paczki papemersów;)
Ja również wyposażyłam łóżeczko od początku ale młody i tak spał ze mną:)))
W Kwestii imion u mnie również batalia i tak pewnie będziemy się gryźć do samego rozwiązania. Mój woła Martynka, Marcel chce Amelkę, Dominika typuje Michalinę A ja już głupieje:)))
Przy wyborze imienia nie ma co sugerować się opinią to Wam/Nam ma się podobać. Jednym podobają się takie imiona A innym inne. Jeśli miałabym się wypowiedzieć swoim skromnym zdaniem to i Adam i Email bardzo mnie się podobają, natomiast Kaziu nie specjalnie do mnie przemawia ale podkreślam to jest Wasz wybór:)
Kamka pocieszę Cię ja mam 35 m2. Także Twoje 54 to dla mnie już byłby luxus:)
4 km dalej stoi 170m dom ale niestety nie zrobiony i jest mi smutno:(
Ale w przyszłym roku to na rzesach stanę i pójdę tam mieszkać może nie pozabijamy się do tego czasu;)))

Amanlaka, ja śmigałam na urlop 1100 km na przełomie 28/29 tyg.
Poza tym, ze troszkę częściej stawaliśmy, bo żłopałam wodę jak opój, nie było żadnych problemów. Myślę, ze nie ma się czego obawiać. To ostatnie takie wakacje, wiec trzeba jorzystać póki czas :)

Kamka - Kazimierz brzmi dumnie.. a Kazik z pewnością zostanie zaakceptowane przez rówieśników. Fajne imię, nie ma obciachu.
u nas od samego początku było wiadomo, ze jeśli dziewczynka, to będzie Barbara - nawet nie zastanawiałam się nad tym, czy komuś imie sie spodoba, czy nie. Choć do "modnych" nie należy. Poza tym, wszytskie Baśki, które znam, są fajne:)

Witam nowe Mamuśki:) Grono nam się poszerza - i bardzo dobrze. Będzie wesoło we wrześniu!! :)

Co do wyprawki szpitalnej i poszpitalnej, myślę, ze jestem gotowa. 99 % rzeczy mam, dziś dochodzi ostatnia paczka "apteczna" i licytuję jeszcze chustę.

Myślę, ze w tym tygodniu, najpóźniej w nastepnym przepiorę wózek i fotelik i spakuje torby.
Łóżko złożone, komoda złożona, ciuszki, koce, pościele - wyprane i wyprasowane.

Z tematów organizacyjnych, nie mam jeszcze wybranej środowiskowej i przychodni i nie mam zielonego pojęcia co ( jakie dokumenty poza wnioskiem) i kiedy dostarczyć do ZUS-u, pracy i mojego ubezpieczyciela (ponoć cos mi sie należy za urodzenie dziecka). Becikowego nie dostanę, 500 + też nie, więc tu brak formalności.

https://www.suwaczki.com/tickers/qdkkrjjgrkbzunbt.png

Eleonora -
jestem w podobnej sytuacji.. mieszkam co prawda na większym metrażu, ale jest tak nieustawnie, wąsko i ze schodami, ze nie ma jak tej przestrzeni zagospodarować. Też bedzie ciasno póki co, ale myślę, ze do wiosny przeprowadzimy sie do naszego domku i każdy bedzie miał swoje własne miejsce.
Cieszmy sie tym, ze poki co mamy mniej sprzątania :)

https://www.suwaczki.com/tickers/qdkkrjjgrkbzunbt.png