Skocz do zawartości
Forum

Wrześniowe 2018

Silvara

Rekomendowane odpowiedzi

Mimka, piękny kształtny brzuszek :)))
Takiego naporu nie mialam. Może hemoroidy?

Milu, kiedyś rozmawiałyśmy o tym kokonie i chyba Jassmine była zainteresowana o ile dobrze pamiętam to może coś się wypowie w temacie:) Ja nie będę kupować, ale są na prawdę przepiękne ♡ wolę doinwestować w leżaczek bujaczek, żeby miał tez formę kołyski:)
Też niestety nie wiem czy warto , bo nawet nie znam nikogo , kto by taki posiadał.

Gaya, dziękuję , też mi się bardzo spodobał. Po prostu się w nim zakochałam, ale niestety u nas nieprzydatny kompletnie:( tylko te dwa razy jak musiałam busem jechać coś załatwić i tyle.

Chociaż powiem Wam, że to i tak było lepsze niż chusta, bo szybciej i sprawniej się motało. Zanim zapakowalam Mlodego w chustę to zdążył sto razy beczeć , wyrywać się itp traumę mam ;))) zresztą on spał zazwyczaj 15-20 minut w ciągu jednej drzemki, w wózku potrafił dłużej , bo nawet 45 minut hahahah dlatego on takie typowe dziecko nie - chustowe. Ale jak Maluchy lubią to na pewno jest to bardzo wygodne:D

Dziewczyny Limanowa owszem piękna ja mieszkam jakieś 15km od Limanowej ale tak wpisalam żeby ktoś kojarzył gdzie to jest ;) moja miejscowość też bardzo malownicza i ze szlakami górskimi. Ale w sumie przez te 5 lat nie zdążyłam zwiedzić całej okolicy niestety.

Silvara mamy na jednym piętrze kuchnię salon pokój i łazienkę ale kuchnia jeszcze nie zamówiona więc nie wiem czy zdążymy do września ale chyba bardziej z kwestią finansową niz z meblami ;) A na dole mam kuchnię roboczą na przetwory itp; pralnie, spizarke kotlownie i ogólnie graciarnie więc jako tako i tak będę musiała korzystać ze schodów np w sprawie ogrzewania czy coś bo jak na razie mamy normalny piec ze względu posiadania lasu :)
A no i kwestia lezaczka bujaczka to ja posiadam z fisher Price ta starsza wersję metalową a nie z plastikowymi poręczami ale będzie służył już trzeciemu dziecku. Marysie często w tym karmiłam a Dominik z racji że urodził się na wiosnę to całe lato w nim przelezal na podwórku bo więcej widział niż z wózka więc był zadowolony :) przydatny dopóki dziecko nie zaczyna siadać bo potem może zrobić fikolka ;)

U nas bujaczek się sprawdzil. Szczególnie mi tu chodzi o to , że dziecko było z nami na dole w dużym pokoju. Tam nie ma wstępu pies i wózkiem też nie wiadę;) tylko teraz chcę z kołyską, bo podobno chociaż mają w większości napisane, że są 0+ to jednak do końca 3 miesiąca brzdąc powinien leżeć tylko i wyłącznie na płaskim, bo można mu problemów narobić. I mam takie dwie rzeczy na oku
https://www.smyk.com/catalog/product/view/id/341107/s/kinderkraft-unimo-lezaczek-lozeczko-niebieskie/
Lub
http://www.empik.com/tiny-love-wielofunkcyjny-lezaczek-bujaczek-lozeczko-3w1-18-kg-tiny-love,p1052156769,dziecko-p?gclid=Cj0KCQjw0PTXBRCGARIsAKNYfG0Ep2pt2J9ukN41SUkt_-bHv7V8-66kfjHN1umk4kCx5Z4UVggkjDUaAqRAEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Amanalka, tak patrzę na OLX po ile ludzie wrzucają... i co powiesz na 260,- z przesyłką? :)

A z tymi ruchami to właśnie teraz mam fikołki. I tak codziennie o tej porze mniej więcej ! :-/

Chyba brzuszkowy poszedł spać to mogę iść i ja ;)))

Jeszcze mam do z Was pytanie czy wiecie coś o poduszkach antywstrząsowych angel's wings/ motylek np
https://www.lamillou.com/shop/poduszka-antywstrzasowa-angels-wings-velvet-cotton-1/velvet-collection-angels-wings-magic-swan-rafaello
Zastanawia mnie czy to gadżet czy jednak jakiś sens w tym jest. Bo u nas bardzo dziurawo i ta główka latała często:(

Silvara, biorę :D mogę się z Tobą umowić na wysylkę bliżej 29 maja jak będe wracac do Polski?

Co do bujaczków, to planowalam kupić taki najzwyklejszy, ale chyba kupię używany na olx, a tam królują jednak te automatyczne. No nic, wypróbować można, najwyżej jak mloda odmowi lezenie w tym to pchnę to dalej na olx ;)

Słuchajcie, a kupować kombinezon zimowy już teraz w rozmiarze 62 czy jednak większy na zimę? Wiem, że są tez takie polarkowe bardziej na jesień/wiosnę. Nie mam pojecia jak duze kupić. Patrzac na to, że mloda ma juz 500g to raczej będę celować w te większe rozmiary, kupilam 2 bodziaki i 2 pare spodenek w mniejszym rozmiarze wtedy w Lidlu, ale myśle, ze raczej ich nie użyjemy :)

https://www.suwaczki.com/tickers/n59ykrhm3kzfsp89.png

Wygląda na to że nie tylko ja nie śpię:))) hahaha
Amanalka ja bym się wstrzymała jeszcze z tym kombinezonem zimowym. Mój młody w 22 tc miał 600g A finalnie urodził się z waga 4430g (sierpień)
Także u nas na początek ciuchy szły 62. Mój w grudniu pojechał kupić dziecku kombinezon i kupił rozmiar 74 i wyobraź sobie że ani razu go nie ubrałam;))))))

Silvara A może lepiej używany ten bujaczek?:)
Z tych co pokazujesz to obydwa dobrze się prezentują, ciężki wybór;)
A o tym motylku to się nie wypowiem nie mam pojęcia;/ chociaż pewnie coś w tym jest skoro ktoś mądry to wymyślił ;)
Spróbuję jeszce pospać:))))

Gość Lili jka

Bujaczek mam właśnie ten z Tiny love i jest bardzo fajny. Moja córka była co prawda nieodkładalna, ale teraz korzysta z niego jej kuzynka.
I chusta też była wybawieniem. Inaczej lato spędziłybyśmy w domu, tak ją wózek parzył :/

Pisałyście o fotelikach. Zwróćcie uwagę na testy bezpieczeństwa, gdy będziecie je kupować. Te z zestawów wózkowych w większości są do du... A kolejny u nas jest rwf, czyli tyłem do kierunku jazdy. Tak jest zdecydowanie bezpieczniej. I będzie tak jeździć jak najdłużej się da, do 4 lat minimum. Taki mają obowiązek w Szwecji i śmiertelność dzieci w wypadkach drogowych jest malutka.
Córka dużo widzi w bocznym oknie i to jej wystarcza. A w tych pierwszych łupinkach większym dzieciom nie podoba się już pozycja i one faktycznie są też niżej i gorzej widać okno. To tak przy okazji.

Łóżeczko polecam od razu turystyczne. Na ten turystyczny materac wkładam zwykły (u nas kokos-lateks). Zawsze takie łóżeczko można ze sobą zabrać. A nie trzeba kupować ochraniacza by dziecko się nie obijało o szczeble, są miękkie ściany z siatki. Niektórzy twierdzą, że ochraniacze na łóżeczko mogą sprawić, że dziecko się udusi, gdy wpadnie w niego buzią. To też tak przy okazji.

Ja w sierpniu obchodze piątą rocznicę ślubu ;) faktycznie dużo nas ;)

Amanalka, też bym się wstrzymała z kupnem kombinezonu. To, że teraz wychodzi duża wg siatek centylowych nie oznacza, że taką tendencje utrzyma do końca ciąży, Albo po porodzie.

Potwierdzam, że krzywa cukrowa nie jest taka straszna. Mnie głównie przeszkadzało to, że trzeba siedzieć te dwie godziny (chodzenie może zafałszować wynik). I strasznie spać mi się chciało.

U nas akurat 24+2. Fasolin mniej więcej ma już swoje pory aktywności, nad ranem 4-6 i wieczorem 19-22. Mniej więcej w tych przedziałach czuję go intensywnie ;)

Gość Lili jka

Poduszka motylek to dla mnie gadżet. Może wystarczy wózek z dobrymi amortyzatorami?

Aaa zapomniałam napisać, że córka ma zamontowane lusterko na zagłówku. Dzięki temu ja ją widzę we wstecznym lusterku, a ona mnie.

Hej hej :))

Amanalka, To może umówimy się że wszystkim po długim weekendzie? Teraz sobie odpoczywaj , nie zaprzątaj tym głowy:)
Co do kombinezonu to na razie lepiej się wstrzymać. Dzidziuś może być bardzo różny. Ale moim zdaniem 62 kompletnie się nie przyda, chyba że taki polarkowy czy "misiowy" na wszelki wypadek. Młody jest z listopada i w lutym ten 62 był już lekko kłusy.

Ja też uważam , że fotelik to sprawa numer jeden. Pierwszy mamy MaxiCosi Cabriofix (te 3 lata temu był sporo droższy) , drugi BeSafe izi Comfort x3, kolejny na pewno też kupimy porządny. Więc Numer Dwa będzie miał po bracie:) I koniecznie nie używany. Chyba, że z pewnego źródła. Już kiedyś Wam pisałam, że po foteliku nie widać jeśli był wypadkowy a kompletnie nie spełnia swojej funkcji, bo całkowicie traci sprężystość i nadaje się tylko na śmietnik. Niestety oszustów jest dość. U nas tyłem do kierunku jazdy odpada ten kolejny . Dziecko nie widzi prawie nic . Taką budowę ma auto :-/

Eleonora też myślałam , żeby kupić używany , ale ludzie takie ceny dają, że szok! Dokładam 30 - 40 złotych i mam nowy. Ale może coś trafię:))) tak jak wczoraj sprawdzałam te MeiTaie i chusty, no zdzierstwo, serio.

Hej Dziewczyny,

Mimka, ale piękny brzuszek.
Mój dalej niepozorny, wrzucę jakieś porównanie na pocztąku 3 trymestru, może coś ruszy. Póki co mogę spokojnie golić okolice bikini z pełnym widokiem i zasięgiem:))

Co do kokonów, naczytałam się, ze (jak z resztą twierdzicie) poduszka ciążowa też robi robotę, wiec nie bedę specjalnie inwestować. Do poduszki dostałam gratis motylek i wygląda mi na praktyczny ( co też potwierdzają wypowiedzi na forach, ale zawsze znajdą się jacyś przeciwnicy).

Łóżeczko, kołyskę z graniem i wibracjami kupiłam w poniedziałek na necie. Jakaś dziewucha w okolicy sprzedawała za 50 zł. Wygląda nieźle, działa, wiec temat z głowy.

Co do krzywej, robiłam w 23 +6, moja gin nie widziałam przeciwwskazań.

https://www.suwaczki.com/tickers/qdkkrjjgrkbzunbt.png

A leżaczkami bujaczkami na razie nie zaprzątam sobie głowy. Fotelik łupinka też zrobi robotę, gdyby trzeba było uruchomić funkcję bujania ;)
Przy pierwszej szalałam z zakupami, sądziłam, że wszystko mi się przyda, efekt był taki, że zasypalismy sie gadżetami dla niemowlaka, bez których tak naprawde można się obyć.

Antonina 26.04.2010
Michalina 29.08.2018

Silvara, jasne, dzięki za wyrozumiałośc :)

My chcemy, zeby mloda mogla jezdzic tylem ile tylko sie da. Moj maz ma fiola na punkcie bezpieczenstwa, nawet pytal sie faceta w sklepie z fotelikami, czy dziecko 10letnie moze tylem jezdzic ;) kupilismy jak sie okazuje MaxiCosi Pebble Plus, uznalismy, ze skoro zaoszczedzilismy na wozku, bo uzywany to wrzucimy te pieniadze w cos bardzo potrzebnego. I wlasnie m.in. za namowa Silvary wiedzialam, ze fotelik ma byc nowy, bo nie mamy od nikogo pewnego odkupic. Tym bardziej, ze mamy kolezanke, ktora jak jechala ze swoja 5 miesieczna coreczka miala straszny wypadek (straz poz w nich wjechala) i wszyscy mowili, ze dobrze, ze malutka byla w dobrym foteliku, bo... :(

U nas koniec koncow, musial byc MaxiCosi, bo Besafe i Cybex nie staly stabilnie (ponoc fiat punto ma siedzenia pod katem i to fakt). Dlatego polecam umowic sie z rzetelna firma w stylu foteliki.info zeby koniecznie zrobic przymiarke fotelika w swoim samochodzie!

https://www.suwaczki.com/tickers/n59ykrhm3kzfsp89.png

Dziewczyny macie rację. Ja mam zasadę, że wszystko może być używane ale dobry, nowy fotelik i buty dla dziecka to priorytet.
I nawet jak fotelik ma super oceny to i tak trzeba go przymierzyć do samochodu bo każdy ma inaczej wyprofilowane kanapy itp. Córce jako fotelik kolejny kupiliśmy RWF Axkid Minikid i uważam, że to dobrze wydane pieniądze. Jestem spokojna, że w razie wypadku dziecko jest chronione.
Dla fasolinki pewnie za jakiś czas też pojedziemy kupić łupinkę. Tym razem w sklepie stacjonarnym a nie w internecie jak za pierwszym razem :/ Chcę żeby sprzedawca dobrze dobrał fotelik do samochodu.

https://www.suwaczki.com/tickers/3jgxugpjkygvgzpi.png

Oooo, fotelik i buty to też moje „fizie”. Widzę w jakich wynalazkach ludzie wożą dzieci, to włos się na głowie jeży..
Dlatego u nas stanęło na beSafe, ale z bazą, pasuje do naszych aut i na dniach mój M ma jechać i kupić.
W temacie bucikowym poszalejemy dopiero w przyszłym roku hihihi ;)

Antonina 26.04.2010
Michalina 29.08.2018