Skocz do zawartości
Forum

Blog o ciąży i macierzyństwie inny niż wszystkie

Gość mamapodprd

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mamapodprd

Cześć,
Chciałabym się z Wami podzielić informacją o moim niedawno założonym blogu na temat ciąży i macierzyństwa:

http://mamapodprad.blogspot.com/

Jest to blog inny niż wszystkie. Założyłam go, ponieważ kiedy byłam w ciąży, szukałam, ale nie znalazłam bloga, który językowo nie byłby tak niemiłosiernie optymistyczny, przesłodzony, wypełniony zdrobnieniami typu brzuszek, maleństwo, nóżki, pupcia, kupeczka, jelitka.

Ja czegoś takiego nie jestem w stanie czytać. ;-) Mój umysł się wyłącza.

Po pierwsze ten blog jest pisany zwykłym językiem, bez przesadnych zdrobnień. Jest też realistyczny. Po prostu kawa na ławę. Będę opowiadać, jak czułam się w ciąży, czego się bałam, dlaczego nie cały czas tryskałam radością, co mnie irytowało, co mi pomogło, co się nie sprawdziło.

Będzie on o mnie, która idzie z tym całym swoim macierzyństwem (i nie tylko) pod prąd często wbrem przyjętym standardom, ale w zgodzie z samą sobą.

Blog będzie przede wszystkim podejmował następującą tematykę podzieloną na 6 głównych działów:

1) o tym, jak oszczędzać w ciąży i po narodzinach dziecka;

2) o moim ciążowym odkryciu czyli ekologii (m.in. pieluszki wielorazowe, pieluszki ekologiczne, olejki do pielęgnacji ciała, bezpieczne kosmetyki dla dzieci i kobiet w ciąży);

3) o feminizmie (m.in. uczenie synów szacunku do dziewczynek; uczenie ich jak być w przyszłości dobrymi ojcami; uczenie córek wiary w siebie, w to, że mogą osiągnąć wszystko) oraz o seksizmie na rynku odzieży dziecięcej i zabawek;

4) o nietypowych książkach o ciąży i macierzyństwie oraz o tych dla dzieci;

5) o tym dlaczego ciąża nie zawsze jest stanem błogosławionym oraz, że macierzyństwo czasem lub nawet często jest powodem do frustracji; o tym, jak nie dać się zwariować będąc rodzicem oraz o problemach dnia codziennego;

6) o rodzicielstwie bliskości i o radościach dnia codziennego.

Jak widać, blog będzie dość nietypowy i dość szeroki jeśli chodzi o tematykę. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i że każdy z Was (celowo nie piszę każda z Was, gdyż wierzę, że będ go czytać również mężczyźni) znajdzie tu coś dla siebie. :-)