Skocz do zawartości
Forum

KWIECIEŃ 2018

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :) Miałam dziś prenatalne- wszystko dobrze jestem wszędzie w grupie niskiego ryzyka. Płci dziecka nie znamy, ale najważniejsze, że rozwija się prawidłowo :) Z suplementów biorę Summavit ( jod, kw. foliowy i wit D) i dziś również rozpoczęliśmy 15 tc :) Miłego wieczorku ! PS. Ponoć suszone jagody są dobre na biegunki :)

Gratuluję udanych wizyt :)

Daisy, nie na badanie usg nie trzeba być na czczo. Można normalnie zjeść i się napić. Nieważne też czy pełny czy pusty pęcherz. Moja fasolka pobudziła się sama w trakcie badania :) a wiem że łatwiej jest zbadać wszystko jak jest spokojna więc też pierwszy raz słyszę o tym żeby celowo brać słodki napój.

A jeśli chodzi o badania to niestety ze względu na pierwszą poronioną ciążę robię wszystkie badania jakie zalecają mi lekarze. Do tej pory miałam już kilka USG, badania z krwi, a w przyszłym tygodniu krew i mocz. Za wszystko place sama bo nie mam nerwów żeby chodzić po lekarzach po skierowania.

Dzisiaj byłam również na drugiej wizycie stomatologicznej (nota bene jest to siostra mojej ginekolog prowadzącej) więc obie mnie znają. Mówią że nie ma przeciwwskazań do leczenia w trakcie ciąży i na usuwanie kamienia też już jestem umówiona. Jedynie kazała mi po porodzie usunąć ósemke. Wpisała w kartę ciąży że brak stanów zapalnych.

https://www.suwaczki.com/tickers/c55f3e3kvcy62t1q.png

Aniołek - 15.05.2017, 8 tc

Hej Dziewczyny. To supermarket, że u Was po prenatalnych wszystko dobrze :) my też jesteśmy już po i jest w porządku :) Dzidzia ładnie się ułożyła, lekarz mógł wszystko zobaczyć. Płeć też niby było widać, ale jeszcze się nie nastawiam, bo na tym etapie to trochę za wcześnie, narządy wyglądają podobnie. Jeśli na połówkowym się powtórzy, to wtedy będę mogła się pochwalić :D
Z witamin biorę nadal kwas foliowy, jakiś kompleks witamin, ale nie pamiętam nazwy. Mam też kupiony dha, ale jeszcze nie brałam.
Daisyy właśnie się zastanawiałam, czy można espumisan, bo mnie też męczą wzdęcia, a zapomniałam zapytać gina na wizycie.
I cieszę się, że przy 2 ciąży szybciej wszystko idzie, bo w pierwszej brzuch dostałam dopiero pod.koniec 5 miesiąca, a w tej już musiałam się przerzucić na spodnie i legginsy ciążowe, bo normalne zaczynają cisnąć. Ruchów, ani motylków w ciągu dnia jeszcze nie czuję. Za to od 2-3 wieczorów, jak już położę się do łóżka, to wydaje mi się, że lekko zaczyna coś tam łaskotać od środka :)
Leci mi 14 tydzień, termin na 09.04 :)

https://www.suwaczki.com/tickers/oar8skjogprybq74.png
https://www.suwaczki.com/tickers/oar8skjoj8k3k7ns.png

hej. ja dziś też idę po espumisan. wczoraj na tej izbie tak mnie wymęczył i. czekałam że 2 h na badanie. potem na fotelu to tak ten brzuch gniota że myślałam że dziecku krzywdę zrobią. potem na usg było lepiej. moje dziecko leżało sobie lydke:) super widok. potem godzinę czekałam na wypis. mówię wam tragedia.

Te wzdecia sa okropne. Mecza mnie codziennie wieczorem. Rano brzuszek spoko a wieczorem wielki. Odbija mi sie wtedy i mdli mnie. Lekarz mowil zeby brac espumisan i nospe jak boli. Na ciagniecia macicy i inne rozciagania zalecił przez 3 dni konskie dawki magnezu 3x2 tabletki.
Czy Was przez ta pogodę tez boli glowa? Właśnie sie obudzilam z bolem ehhh

Ja mam trochę wysypkę na plecach i dekolcie. Byłam nawet u dermatologa ale podobno to normalne w ciąży, hormony różnie wpływają na nasz organizm.
Lekarka przepisała mi maść z cynkiem taką wysuszającą, bez alkoholu itp. Jest lepiej ale bez szału. Podobno w kolejnych miesiącach cera powinna się wygładzić i poprawić:)

Jadzia ja się ciągle martwię. przestanę dopiero na koniec 7 miesiąca jak dziecko będzie miało szansę na przeżycie wyrazie wczesniejswego porodu.
ja w tym tyg źle się czuję 3 dni brzuch mnie boli. dziś niby lepiej ale wczoraj wieczorem zasłabłam nie miałam siły ręki podnieść.
lek to chyba naturalność matczyna

Jadzia moja to druga. teraz jest lepiej. wiek chyba nie ma znaczenia co do z noszenia ciazy i jej bezpieczeństwa. opowiem Ci o mojej pierwszej ciazy. planowana 1.5 roku się staraliśmy. W dało sie. miałam 23 lata. i odrazu były problemy 5 tydz krwawienie. leżenie płaskie, 8 tydz krwiak w macicy tydz krwawi. znów leżenie. pierwsze 3 miesiące leżałam placiem. potem 13 tydz skurcze. jakoś się udało kupa leków i leżenie. 5 miesiąc był spoko ale szyjka zaczęła się skracac i otwierać. więc pesar krwawienie z szyjki. 5 razy byłam w szpitalu na patologii ciazy. w zasadzie tylko 9 miesiąc był bez nerwów bo czekałam tylko na poród. który na szczęście był łaskawy i krótki. tamta ciąża psychicznie mnie wykonczyla. teraz mam 27 lat i mimo że do tej pory miałam tylko małego krwiaka to co dzień w każdej minucie czekam powtórek z tamtej ciazy. ale cieszę się też z każdego dnia który kończy się dobrze. ciaza rośnie i mam nadzieję że dobrze będzie do końca.
także tylko spokój może nas uratowac

Ja mam dzis koszmarny dzień. Pisalam Wam kilka dni temu ze pobolewa mnie brzuch. Wczoraj wieczorem mialam takie klucia ze wstac nie moglam z lozka ani kichnac ani sie smiac czy wysikac sie. PosZłam dzis do lekarza. Okazalo sie ze te bole to nic groźnego, rozciąga sie macica i wiezadla. Ale gorsze jest to ze na jajniku pojawiła mi sie cysta 3cm. Ostanio jej nie miałam. Nie wiem czy to ona moze bolec podobno nie. Co ciaza to jakas cysta mi sie pojawi. W pierwsZej w 6mieciacu urosla mi w pochwie i jest do tej pory. Teraz mam dwie. Jestem zalamana. Czy ktoras z Was ma jakas?