Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2018

nati91

Rekomendowane odpowiedzi

Metrszescdziesiat moze chodzi Ci o poziom hemoglobiny bo on ma normę jakoś 12. U mnie jest 9,8 mam zelazo w tabletkach 80 mg i dodatkowo oczywiście dieta, czyli głównie sok z buraka.
Do szpitala jak i rzeczy kosmetyczne dla dziecka już prawie wszystkie skompletowane :) podkłady, wkładki laktacyjne, podpaski, krem do brodawek, majtki siateczkowe itd, brakuje mi tylko koszul do szpitala. A dla dziecka kupiłam już chyba najważniejsze rzeczy jak płyn do kąpieli, balsam, sudocrem na odparzenia, Linomag, krem na zimno do buźki, sól fizjologiczna, gaziki jałowe, pieluchy tetrowe i inne także na mojej liście zostało już dosłownie pare punktów ;) cieszę się bo na początku lista mnie przerażała

Roks sudocream położna nam tłumaczyła ze używa się w ostateczności,raczej go nie poleca dzieciom.
Dziewczyny co myślicie o tym "Bardzo niebezpieczne są bóle w dole brzucha objawiające się jego drętwieniem. Jeśli kobieta czuje, że ból ustępuje, ale podczas wstawania do pozycji stojącej ma wrażenie, jakby brakowało jej skóry, jakby się nadmiernie naciągała, powinna natychmiast skonsultować się z lekarzem. Takie objawy są szczególnie niebezpieczne, jeśli występują po odpoczynku nocnym. Kiedy brzuch ciężarnej twardnieje, a ona sama ma wrażenie spinania, oznacza to, że coś jest nie w porządku" ja mam tak często rano albo w nocy mnie budzi,myślałam że to normalne ale teraz się martwie :(

Undefined, no wyniki masz oki.
Tylko tsh troszke jakby za wysokie nadal. Mój gin twierdzi, ze najlepiej jak jest ok 1, endo potwierdza.
Floral, no tak mi endo powiedziała, że dlatego mi zwieksza dawkę bo chciałaby by ft4 było w górnej a nie dolnej granicy...
Rose, mi tez ciągle brzuch twardnieje..
Na dodatek ta paskudna kolka nerkowa wróciła. Zdecydowałam, że nie dam sie połozyc do szpitala jeśli wyniki bedą ok( zrobiłam wszystkie badania, które ostatnio miałam w szpitalu). Czekam na te wyniki jak na zbawienie...I czekam az mój gin oddzwoni...
ostatnio jak mnie połozyli na 5 dni to zrobili własnie usg, wyniki z krwi i moczu i trzymali na darmo 5 dni na nospie...

Rosebelle ja mam skurcze od 18 tygodnia z poczatku bylo kilka na dzien,teraz mam nawet po kilkanascie w dzien,zdarzaja sie tez w nocy to jest takie mocne napinanie brzucha do tego stopnia ze mi nieraz tchu brakuje trwa to 10 sekund,najlepiej wtedy oddychac przepona.profilaktycznie biore magnez.wczoraj bylam na wizycie szyjka dluga twarda zamknieta czyli nic sie nie dzieje,taka mam urode i tak macica przygotowuje sie do porodu.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k5rssy8k2.png

Melliska, to nie wiem czy u mnie byłoby dobrze zwiększać dawkę. I tak tsh mam 0,9 a wcześniej 0,6 to może dlatego mi endo już tak zostawia jak jest. W ogóle mnie ostatnio zdenerwowal - zaraz na początku wizyty stwierdził, że za dużo przytyłam!! Dziadek jeden... Nie wiem, być może chciał zazartowac, ale żart głupi w takim razie..

Sudokrem. Moja położna mówiła, że jest ok - właśnie na odparzenia. Do codziennego użytku nie - w przypadku tego najpopularniejszego, szarego opakowania. Bo jest też podobno Sudokrem do codziennego użytku w opakowaniu o innych barwach, nie pamiętam jakich.

FloralDrop nie przejmuj się,położna i rejestratorka u gina kazała mi się zważyć i mi też powiedziała że za dużo przytyłam i powinnam warzywa jesc, e tam mam dystans do siebie i się zaśmiałam, chyba nie wyglądam tak zle bo najbliżsi pewnie by mi powiedzieli "przestan tyle żreć":)
Po świętach ja idę na badania moczu i krwi,jak będę miała jakieś wątpliwości pisze do Was :)

Rose, to bylo 9 tyg temu. Polozyli mnie bo nie bylo pewności czy to nerki czy wyrostek a bol byl taki, ze po ścianach chodziłam. Teraz tez bolalo ale jak tylko się zaczelo to juz wiedziałam co robic.
I chyba się wycofuję. Co prawda mam jeszcze krew w moczu ale mniej niz wczoraj wiec może dam rade. Usg mam po 15...
Ja miałam mega anemie jeszcze niedawno a dzis prawie 12 hemoglobina i wszystko poza hematokrytem w normie. Pięknie mi sie podniosło!:)

FloralDrop mi tez ginekolog ostatnio powiedzial, ze za duzo przytylam. Niby 5kg od zeszlego miesiaca (w sumie 8kg od poczatku ciazy). Juz sie nie chcialam z nim klocic, ze ostatnimi czasy w ogole nie kazal mi stawac na wadze :p

melliska dobrze, ze ci sie polepszylo. U mnie tez wyniki w normie bo gin nic na ich widok nie mowil.
Usg III trymestru mam 19 stycznia u bardziej gadatliwego lekarza. Ciesze sie bo ten moj jak mi robi usg co miesiac to tylko mowi splendide i splendide=doskonale, wspaniale i nic poza tym, wiec za duzo sie nigdy nie dowiem ;)

Roks Catarisa savana dzieki za liste niezbednych rzeczy do szpitala. Torbe bede kompletowac po nowym roku. Podobnie jak meble i ubranka dla maluszka.

Mam pytanie: jaki rozmiar ma miec czapeczka dla noworodka? Po przeprowadzce zginela mi gdzies ksiazeczka zdrowia corki i nie moge sprawdzic jaki miala obwod glowki na poczatku :I

Ja myślę że te uwagi lekarzy na temat wagi są po prostu nie umiejętnie wypowiedziane(brak taktu) ale chodzi o to że w ciąży niebezpieczne są takie nagle skoki wagi że np tyje się po 2kg na Mc a tu nagle o kilka więcej bo to może świadczyć o jakiś nieprawidłowościach... Wiele kobiet tyje po 20kg w ciąży i nikt tego nie komentuje nawet norma dla kobiet szczupłych to ok18kg ale tych z nadwagą do 11kg...

Moja cora dzisiaj praktycznie cała noc szalała kopie już tuż obok żeber pewnie jeszcze kilka dni i zacznie do nich sięgać ałłła
Lidi moja cora przy porodzie miała obwód główki 34cm przy wadze 3270...

https://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r8m8rtjfjr.png

https://www.suwaczki.com/tickers/f2w3flw12lfqo7i5.png

Hej bylam na kontroli u endo to powiedziala,ze wyniki sa okey i to raczej wina ciąży ten zwiększony pozim tsh bo po usg tarczycy tez nic nie wyszlo, ale do konca ciazy mam brac eutyrox ale w tej najmniejszej dawce.

Powiedzcie mi czy macie problem z zusem? Ja niestety akurat dostaję (chociaż ciężko to nazwac dostawaniem) kase od zusu bezpośrednio, od sierpnia jestem na zwolnieniu, wypłatę kasy mialam jak do tej pory raz, teraz myslalam ze przed świętami dostane kase bo ostatnia wypłatę mialam 10.11 i zadzwonilam do nich zeby sie czegos dowiedziec, to Pani mnie poinformowała,ze widnieją moje dwa zwolnienia i wypłata nastąpi 03.01.2018 śmiechu warte.
Moja sytuacja finansowa nie jest tragiczna ale jak matka jest sama bo sa i takie przypadki i taki czas musi czekac na wypłatę tymabrdziej przed świętami to co ma zrobic? A do zusus jak sie spoznisz to odrazu afera

https://www.suwaczki.com/tickers/5djyxzkr8p7wg4ed.png

Undefined witaj w klubie. Kiedyś tez już pisałam tutaj coś o ZUSie. Mam zwolnienie od połowy sierpnia i tak jak Ty wypłatę od nich miałam dopiero raz w listopadzie...dzwoniłam tam by zapytać czy już wiadomo kiedy mogę liczyć na kolejna wypłatę ale na razie wciaz nie ma decyzji :/ następne pieniążki pewnie dostanę w styczniu a liczyłam na to ze coś przyjdzie przed świetami bo wiadomo ze teraz by się przydały

Dzięki dziewczyny za uwagi wyprawkowe :) jescze czytałam wpis Hafiji" nie kupuj termometru do ucha!! Kup zwykły elektroniczny z miękką końcówką lub rtęciowy. dzidzi się mierzy temp. w pupce i na prawdę to nie jest trudne - jeżeli chcesz na czoło jakiś to kup BabyOno - to jedyny który sie sprawdza"
Byłam wywołana jako farmaceuta, a to marcoweczka chyba jest ;) ja lek dent jestem.
U nas szyjka się uspokoiła , nadal mam prowadzić spokojny tryb życia, zero ćwiczen. obyło się bez leków, kontrola na 2 tyg. I brzuch się mniej stawia odkąd nic nie noszę.
Robię sobie reżim słodyczowy na ten tydzień, by w święta móc coś zjeść słodkiego- przy zaleconym braku ruchu zaraz pewnie pójdzie w boczki a też już prawie 8 na plusie.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=74915

Witajcie przedswiatecznie :)

U nas dzisiaj +16 stopni i pelne slonce :o

savana dzieki za rozmiar czapeczki. W marcu na pewno jeszcze sie sprzyda :)

azol dobrze, ze mamy taka specjalistke jak ty w naszej grupie :) Powiedz, co myslisz o podawaniu fluoru w tabletkach niemowletom i malym dzieciom? Od kiedy myc zabki maluchom? Czy pasta z fluorem jest wskazana skoro dzieci najczesciej ja polykaja?

Rosebelle alexia lepiej sie czujecie?

kropkapoha Laraa jak tam wasz cukier? Robicie slodkie swieta? Do slodzenia polecam ksylitol. Nie podwyzsza poziomu cukru tak jak zwykly cukier

Dziewczyny jak wam ida przygotowania do swiat? Dajecie rade wszystko ogarnac z brzuszkiem?

Lidi ale zazdroszczę tych 16 stopni!

Undefined niestety z zusem tak jest:/ ja czekałam długo tylko na pierwszą wypłatę wczoraj dostałam trzecia za zwolnienie z terminem do 18grudnia także byłam w szoku ze tak szybko ale z nimi niczego nie można być pewnym... Na pewno to zależy od daty wpłynięcia do nich zwolnienie moje zawozi mąż odrazu na drugi dzień po wystawieniu może to ma znaczenie...

Ja właśnie siedzę w kuchni i szykuje farsz na pierogi ale wydajność moja już nie taka sama szybko brzuch twardnieje więc robię wszystko za raty no i czekam na kuriera z pierwszymi maluszkowymi zakupami :)

https://www.suwaczki.com/tickers/34bw43r8m8rtjfjr.png

https://www.suwaczki.com/tickers/f2w3flw12lfqo7i5.png

My wczoraj byliśmy na wizycie. Malutka waży 986g długą na 33 cm, szyjka 3,1, więc jest dobrze.
Pytałam się też mojego ginekologa o paznokcie czy można mieć hybrydy, żele itp do porodu. Bo na stronie szpitala widnieje ,że nie wolno. On mi powiedział , że w tej chwili już w inny sposób sprawdzają czy coś się dzieje niż po płytce paznokcia. Powiedział , że można bez problemu mieć zrobione.

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Lidi ja mogę wypowiedzieć się trochę o myciu ząbków u maluchów bo jestem higienistka stomatologiczna ;) nie stosuj żadnego fluoru w tabletkach to bez sensu, jeśli chodzi o mycie ząbków to na początku najlepiej jałowym gazikiem z woda przemywać dziaselka. Nie trzeba od razu szczotkować bo nie ma czego :) ale jak już pojawi się pierwszy ząbek to owszem możemy kupić najmniejsza szczoteczkę dla dzieci i kupić pastę z odpowiednia zawartością fluoru. Jeśli kojarzę to jest taka pasta od 0-2 lat, ma najmniejsza zawartość fluoru (500 ppm fluoru) i nawet jeśli dziecko troszkę połknie nic się nie stanie, tylko wiadomo dajemy jej odrobine dla takiego maluszka. Jeżeli ktoś jest przeciwnikiem fluoru to zamiast takiej pasty moze kupić preparat GC Tooth Mousse. Jest to preparat recaldentowy który hamuje wytwarzanie się kwasów i bakteri i wzmacnia szkliwa. Także jeśli któraś z Was nie chce uzywac pasty z fluorem ten preparat jest świetny :) również daje się odrobinkę i w przeciwieństwie do pasty jego już nie wypluwamy, smarujemy zabki i zostawiamy na noc

Lidi to macie wspaniala pogode:)u nas szaro buro i pada deszcz:(((.Dobrze ze przynajmniej tak jakos nastrojawo ,choinka ,lampki,ozdoby....Ja od tygodnia walcze z przygotowaniem wszystkiego pierogi ,krokiety mam juz zrobione ,dzis rybka po grecku i pierogi ruskie,ciasteczka tez juz upieczone:))))jutro tylko ciasta.mimo tego ze niektorych z tych potraw nawet nie skosztuje to ciesze sie ze moge je przygotowac fla moich najblizszych :)Ostatnio mam duzo energi wiec korzystam jak moge,a nosze juz prawie 1.600 kg szczescia.

https://www.suwaczki.com/tickers/f2wli09k5rssy8k2.png