Skocz do zawartości
Forum

Mamy Listopadowe 2017

Rekomendowane odpowiedzi

Kasia dzięki, ale jak widać chyba mi nie potrzebna :)
Moni, Skorpionka dzięki, kurcze, tylu rzeczy nie wiem :X czasami rozmyślam o tym jak ja sobie dam radę. Po urlopie muszę zaczać "papierkową robotę"- Mutterschaftsgeld, Elterngeld, Elternzeit, Kindergeld... szczerze nawet nie wiem od czego zacząć. Nie cierpię niemieckich urzędów. Czasami w okienkach siedzą takie flądry! Gorzej niż w Pl, bo mam braki w języku urzędowym :] ehh to bedzie po prostu +100 do doświadczenia. A jak trafi się jeszcze typowo wsiurski niemiecki akcent, to równie dobrze mogę słuchać koreańskiego :D

No nic, życzę Wam dobrej nocy i miłych porannych kopniaczków :)

Dominik ♡
https://www.suwaczki.com/tickers/17u96iyedqn96449.png

Aronkowa,witam,fajnie,ze dolaczylas:)
Skorpionka,w kwestii mycia malucha,to ze mna bylo tak.Zanim malego po porodzie dostalam do przytulenia,polozna go wstepnie przetarla.Po zszyciu mnie,syna zabrali do kapania i ubrania.Bardzo mnie to ucieszylo,bo ja brzydziuch
jestem.Przez tydz.pobytu w szpitalu dziecko kapane bylo codziennie w szpitalnych plynach.Nie chcieli moich srodkow.A w domu mowili,ze moge kapac co drugi dzien.Ja
jednak od poczatku do teraz
kapie syna codziennie.Nie
uzywam zadnych preparatow do skory wrazliwej i nic sie nie dzieje.

Gość Skorpionka

Dzieki za odpowiedzi Dziewczyny!
Ja malego nigdy oliwkami nie smarowalam. Balsamem tylko po basenie i w wakacje po slonku. Wiele moich kolezanek tez uzywalo od poczatku emolientow, a mi z kolei madry pediatra powiedzial tak - jesli zaczniesz od tego co najlepsze na rynku a dziecko bedzie mialo problemy skorne to na co sie przerzucisz? Powiedzial ze lepiej zaczac od minimum kosmetykow i uzywac tylko to co niezbedne i tylko doraznie. No krem na pupe tylko jak podrazniona a nie przy kazdej zmianie pieluchy. I tak tez robilismy. Ale tez faktem jest ze tu mamy wspaniala wode i skora nie potrzebowala dodatkowego nawilzania.
A poki pamietam w temacie to napisze do mamusiek po raz pierwszy, ze tutaj poznalam dobrodziejstwo mleka matki. Na tradzik niemowlecy, podraznienie sutkow, nawet do oka jak zaczelo ropiec kazali mi leczyc swoim mlekiem - efekty super i sama natura!

Gość Sylwia80

Skorpionka Ja też jestem zdania że jak nie potrzeba to nie stosować żadnych kremów i zbędnych kosmetyków. I to się sprawdziło żadnych problemów ze skórą. Jak już coś się pojawiło np przy zmianie pieluszek Sudocrem błyskawicznie pomógł . Mi dopiero teraz kazał zacząć brac magnez z witamina b6 ale zaczynam odczuwać najprawdopodobniej już brak magnezu np zawroty głowy, opuchlizna itd.

Gość Sylwia80

Już dziś zaoptrzylam się w Magne b6 i od dziś również będę łykać. Mam nadzieję że moje zawroty głowy wynikają tylko z niedoboru magnezu. Jeszcze przed nami 4 miesiace i będziemy mogły tulic w ramionach nasze małe istotki. damy radę .już coraz bliżej końca niż początku .Miłego dnia wszystkim życzę .

Ja biorę Pregne plus i Magne B6, pije wapno rozpuszczalne i w tabletkach i musze brać furagine i żurawit po moich przygodach z pęcherzem. Mąż jak zobaczył ilość lykanych tabletek to stwierdził że mam drugie śniadanie i kolację hihi Co do magnezu to zapomniałam dokupić i tak zostałam bez tabletek 4 dni ach jak to odczułam w skurczach łydek.

Fajnie ze doświadczone mamy dają rady co do pielęgnacji maluszka. Mi na pewno się to przyda, pierwsze dzieciątko. Mimo że nie jestem aż tak zielona to dużo waszych rad przyda się w przyszłości :)

https://www.suwaczek.pl/cache/dd63331289.png

http://s3.suwaczek.com/201711191770.png

Gość aronkowa

dziękuję za powitanie :)
ja z synkiem stosowałam od poczatku Oliatum - pamiętam jak latałam po aptekach i porównywałam ceny, bo czasem można było dostać wielkie opakowanie w bardzo atrakcyjnych cenach ;)
Jeśli chodzi o suplementy to zażywam Prenatal Duo +DHA. W pierwszej ciąży też właśnie to przyjmowałam. Miałam jeszcze krótki epizod z VitaMiner, ale powróciłam do Prenatalu

Hejka, ja po wizycie, nasz synek waży pół kilo i cały mierzy 30 cm :) wszystko ok, byłam bez męża więc nagrałam krótki film, na którym widać nawet jak malutki czka :D i dyndającego się siusiaka :D
Za prawie 4 tygodnie test na cukier.
Jestem dziś jakaś zmęczona, bez życia, ale za to szczęśliwa po wizycie :)
Miłego dzionka ❤

Dominik ♡

Skorpionka,nie jestes jedyna mama z cukrzyca.Mialam w pierwszej ciazy,mam teraz.Z krzywej cukrowej wyniki sa na granicy,wiec chuchaja na zimne.Pomiary glukozy w domu mam idealne.Jedyny plus tego slodkiego zamieszania to porod w terminie.

Jesli chodzi o objawy cukrzycy,to dotycza, w moim przypadku, wylacznie spadku poziomu glukozy.Jesli nie zjem w okreslonym czasie, wtedy trzesa mi sie rece, nogi robia sie jak z waty.Ogolnie taka roztrzesiona jestem.Natomist nie zdarzaja mi sie wysokie wartosci glukozy,wiec nie wiem jak to jest w druga strone.

Gość Skorpionka

Ana17 rzeczywiscie pisalas, umknelo mi. A jakiego rzedu wartosci masz przed jedzeniem? Bo ja nigdy nie mialam takich objawow.
Runa mi sie zdarzaja niestety wysokie wartosci a im dalej tym o nie latwiej. U mnie pierwszym objawem jest ziewanie :) Jak cukier znacznie rosnie to jestem bardzo zmeczona i opuszaja mnie moce. Srednio ok 45-60min po posilku.

Mamusie ja teraz w czwratek byłam na wypiciu glukozy,dało sie przezyć. Teraz musiałam zrobić badania na przeciw ciała na ospę wietrzną,bo teraz obie moje dziewczyny chorowały na ospę wietrzną,a ja tylko w młodości na różyczkę. Więc we wtorek będę miała wieczorem wizytę to będę wiedziała jak badania mi wyszły. Tez się zastanawiam nad usg 3d lub 4d ale w póżniejszych terminach,bo we wczesniejszych ciązach wogle nie robiłam. Objawy to tylko zgaga. Na plusie mam narazie 8kg. Ostatnio lekarka myślała,że u mnie jest większa ciąża niż tą co mam,bo mam bardzo duży brzuszek,hehe. Mam nadzieję, że już zostanie chłopczyk Tymuś... Ale imię może jeszcze ulec zmianie,lecz jakos za bardzo nie nastawiam się na to... Ciśnienie też mam w normie jak zawsze zresztą,a twardnienie brzucha też mi się zdarzają i to bardzo często.

Kurczę, dziewczyny, dziś poszalałam troszkę z odkurzaczem i mopem aż zaczął mnie boleć brzuszek :/ no zdarzało się wcześniej, ale tym razem nie mogłam od razu poleżeć, musiałam lecieć na tramwaj. Wzięłam magnez i poszłam, tam oczywiście stałam póki się miejsce nie zwolniło. Potem z przystanku też z 15 min spaceru. I wtedy już na maksa rozbolało, wzięłam nospę, to trochę przeszło, troszkę pogazowałam i myślałam, że to o to chodzi. Ale nie, bóle są jakby miesiączkowe, czuję że to macica. Niedawno wzięłam znów nospę i progesteron i tak się zamartwiam :/ mały się rusza, serduszko ładnie mu bije tak że chyba nie ma co panikować? Brzuch jest miękki, czasami tylko jest krótki skurcz B-H.
Mamusie, poradźcie czy to normalne?? Wczoraj na wizycie było wszystko ok :/

Dominik ♡

Skorpionka, te cukrzycowe trzesawki zdarzaja mi sie,kiedy cukier spada ponizej 70. Masz racje z tym ziewaniem. Niesamowicie senna bylam po wypiciu glukozy podczas badania.Pewnie tak samo jest przy wzroscie cukru we krwi po jedzeniu. Trudna do opanowania jest ta cukrzyca.