Skocz do zawartości
Forum

Umowa o pracę zawarta w ciąży, warto?

Gość goscgosc22

Rekomendowane odpowiedzi

Gość goscgosc22

Dzień dobry wszystkim.
Mam pewien problem, z którym nie wiem co mam zrobić. Jestem w końcu w upragnionej ciąży, obecnie 13 tydzień, ciąża przebiega dobrze, na tą chwilę czuję się rewelacyjnie :)
Obecnie pracuję u nowego pracodawcy od 4 miesięcy na umowę zlecenie, która jest przedłużana co miesiąc. Z tego co wiem, taka umowa nie gwarantuje mi niczego jako kobiecie w ciąży. Teraz pracodawca chce podpisać ze mną umowę o pracę na czas próbny, od połowy sierpnia. W pracy nikt nie wie o ciąży, nie chciałam nic mówić bo atmosfera jest gęsta i zaraz będę wzięta na języki. Nie wiem w jaki sposób rozwiązać tą sprawę, czy przyznać się szefowi czy spróbować nie ujawniać tego faktu możliwie jak najdłużej i dążyć do podpisania tej umowy? Właściwie powrotu pewnie do firmy i tak nie będę mieć, bo znajdą kogoś na moje miejsce. Ogółem chciałabym jakoś wyjść z twarzą z tej sytuacji, ale każde wyjście będzie złe, albo dla mnie albo dla szefa. Sprawa dodatkowo się komplikuje, bo szef rozpoczął już procedurę uzyskiwania umowy z centrali firmy, która znajduje się w Niemczech. A jeśli zdecyduję się podpisać tą umowę to czy pracodawca będzie mógł wyciągnąć jakieś konsekwencje, że zataiłam przed nim ciążę? I czy lekarz medycyny pracy może mnie nie dopuścić do pracy z uwagi na ciążę?
Będę Wam wdzięczna za wszelkie porady, bo mętlik w mojej głowie jest wielki, i radość z ciąży zamienia się powoli w poczucie winy.