Skocz do zawartości
Forum

Grudniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt uwielbiam tą ulgę po. Aggaa25 a wczęśniej na 100% miała być dziewczynka? Wcześniej było mi to obojętne ale teraz nastawiłam się już na córkę, pokazywał mi wargi sromowe małe i duże, łechtaczkę myślicie, że też się mógł pomylić?
Mi się też wydawało, że dla dziewczynek łatwiej wybrać do póki nie musiałam wybierać. U nas będzie Kaja, bo Anielka odpadło nie wiem czemu ale większość reagowała, że takie stare. Mąż się uparł na Kaję to chyba zostanie. Mi Staś się wydaje bardziej starodawne jak juz a tak mi nie mówili. Stanisław praktycznie jest w papierach, mi się podoba z tym imieniem bo ma tyle fajnych form do zdrobnienia na każdym etapie życia. Jako niemowlak mówiliśmy Stasiątko :p

http://www.suwaczki.com/tickers/16udugpj77s1mw6h.png

Cieszę się dziewczyny z Waszych udanych wizyt. Ja chyba dam synkowi Oliwier. PeggiSu mogę wiedzieć czy masz nadczynnosc czy niedoczynnosc tarczycy i ile wynosiło Twoje tsh. Ja walczę z nadczynnoscią mam tsh tylko 0.13 a ostatnio było 0,08 w piątek idę do endokrynologa

Olcia wizyta jutro na 8 rano;-)
ang81 ja mam niedoczynnosc. Zaraz po zrobieniu testu poszlam zrobic tsh i bylo prawie 5. Generalnie to od 3 lat mam ok 5. Na usg tarczycy wszystko ok. Po zmianie dawki na euthyrox88 dopiero teraz spadlo do 1,5 i endo zadowolona i ja tez. A z nadczynnoscia to sie nie orientuje jak to jest w ciazy od dawna ja masz??

Dziewczyny wiecie co moze oznaczac ta biliburina w moczu??

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09df9hsaytum47.png

U mnie lekarz nie mowil procentowo na ile przewiduje dziewczynke po prostu stwierdzil ze nie widzi meskich narzadow plciowych... Wiec sie nastawilismy....chyba bardziej ja miala bys Tosia... I dzis jest ciezko mam nadzieje ze synus tego nie odczuje bo tez sie ciesze tylko zaluje ze nie bedzie tych sukieneczek itd...ale jutro juz mi przejdzie... Teraz lekarz nam pokazal siusiaka i jak chcielismy sie upewnic czy na pewno to stwierdzil ze na 200% bedzie chlopak ;-) zdjecia niestety mam tylko kosci udowej, serducha itd dla mojego lekarza prowadzacego ze wszystko w najlepszym porzadku a dostalismy jeszcze plyte z nagraniem ale na razie jak wlaczam jest czarny obraz i licze na to ze moj brat w wolnej chwili znajdzie jakis program zeby to otworzyc bo on sie na tym zna... Teraz musimy jeszcze wymyslic jakies imie... A z tym u nas nie jest prosto, kazdy ma swoje pomysly a drugiemu sie nie podoba... Zobaczymy...

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72893.png

PeggiSu zawsze moje tsh było prawidłowe. Jeszcze w kwietniu było ok. To chyba ciąża tak mi je zbila. Myślę, że lekarz Ci wszystko wyjaśni z tą bilirubina, generalnie to w moczu jest nieobecna, ale w ciąży nasze organizmy szaleją

Kornelia trab mam poniżej o.3 wiec chyba w normie.. ft3 i ft4 tez w normie. Boje się czy włączy leczenie, chociaż ostatnio mówiła, że te lekarstwa są szkodliwe i by nie chciała. Jeszcze na tydz przed zajściem w ciążę tsh było 1,3

Usg nie robiłam. Tak się martwię ta tarczycy, jak to wpływa na dziecko? Znacie dziewczyny kogoś z nadczynmoście w ciąży? Niedoczynność latwiej można leczyć , a tu nie wiem co dalej. Jeszcze te wyniki pogorszył na pewno preparat pregna plus bo on ma jod, którego ja nie mogę przyjmować

Gość marta2016

Jod jest w większości witamin ciążowych. Ja mam odwrotnie niedoczynność ciążowa a przed i po ciąży wraca do normy. Myślę że warto być pod stałą opieką endokrynologa. Usg tarczycy warto zrobić ja w ciazy miałam robione. Tu masz artykuł
http://www.smyk.com/chicco-pierwszy-rowerek-red-bullet.html?gclid=Cj0KEQjwwry8BRDjsbjMpPSDvagBEiQA5oW0nPS30o0nLHKM6DvQgUyv8ALnT2r1fUA0Gqd2J_LOfFkaAoGH8P8HAQ&gclsrc=aw.ds

Gość marta2016

Tak. W pierwszej ciąży od 4 mca do końca ciąży. Po porodzie od razu odstawiłam i tsh ok. Dziecko zdrowe. A teraz biorę od samego początku. Lekarz mówi ze trzeba brać bo skoro ja mało mam to i dziecku braknie.

Jejku, ale się tu ruszyło :)
Co do zapalenia pęcherza - miałam już je w ciąży 3 razy, po ostatnim mam zalecenie brać Furoxin 2x1 tabl do porodu, więc jeżeli już zaczyna piec to powiem Wam, z jednej strony można wziąć coś z furaginą, ale zazwyczaj to już jest za późno i już rozwinęła się infekcja wymagająca leczenia antybiotykiem ( a przynajmniej ja tak miałam, zaczęło mnie piec, po 3 godzinach nie wytrzymywałam i jechałam do szpitala, a tam antybiotyk tylko ). Ale jeżeli od jakiegoś czasu piecze i jeszcze daje się radę chodzić, nie ciśnie na cewkę moczową, przy oddawaniu moczu nie ma się uczucia, jakby się sikało żyletkami i nie goni się co 5 min (albo i mniej) do WC i nie ma się gorączki, to może ta furagina coś pomoże. Może ulżyć w bólu, ale i tak polecam po powrocie z urlopu zrobić posiew moczu bo furagina nie zabije tej bakterii, która się już tam rozwinęła do tego stopnia, że zaczyna dawać znaki życia. Wtedy będą wiedzieli jaka bakteria się tak wyhodowała i dobiorą odpowiedni antybiotyk, żeby ją zabić. Ale nie życzę nikomu przechodzić przez ostre zapalenie pęcherza.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49mg7yrsnyy62l.png

Dziewczyny a przyjmujecie preparaty z kwasami dha? Ja mogę tylko elevit bo nie ma jodu, ale nie ma też kwasów dha wiec dokupiłam omega med dha, ale czytam, że on jest z alg, algi to nic innego jak naturalny jod. Szok ja przez to tsh nic nie mogę przyjmować. Musze poszukać coś co nie ma alg a tylko tłuszcz z ryb. Mam już dola.

Gość marta2016

ang81 najlepiej zapytaj co przyjmować lekarza. Ja np biorę oddzielnie folik magnez magne b6 jod i witaminę d3. Bo preparaty gotowe maja mniejsze dawki niz potrzebuje. Większość witamin to zawiera i to potrzebne jest dziecku te b i reszta to dodatki. Może mogłabyś brać foli wit d i co lekarz zaleci oddzielnie. Jest to męczące ale cóż.

Ja tez biore suplementy od poczatku bralam femibion i od 13 tygodnia jest femibion 2 i on jest z dha ale nie biore codziennie, teraz staram sie jesc zdrowo ale tak co drugi dzien czasami codziennie zalezy jak mi sie przypomni to biore a malec zdrowiutki od stop przez serce az do glowki ;-) wiec nadal tak bede brac

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72893.png

Ang to skoro masz dobre ft3 i ft4 to dobrze, samo tsh właściwie o niczym złym nie świadczy, musisz poczytać o tym, jeśli wolne hormony są ok to sytuacja nie jest jakoś strasznie patowa. Ja w tej chwili też mam nadczynność patrząc na tsh ale cała trójka jest ogółem w miarę wporządku. A jeśli chodzi o wpływ na dziecko to ma na pewno, nie bez przyczyny większość ginekologów wykonuje tsh od razu po stwierdzeniu ciąży. I pewnie im dalej w las, tym nasza tarczyca ma mniejszy wpływ bo dzieciaczkowi rośnie swoja i podejmuje pracę.

https://www.suwaczki.com/tickers/relgh371iwqyu1o3.png