Skocz do zawartości
Forum

Październikowe mamusie 2016

AnAd

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę sie ze tam do Ciebie puka i uspokaja. Tylko nie martw sie jak bedzie przez chwile spokój. Ja na Twoim etapie czułam rzadko zwykle wieczorem jak leżałam i czasem rano. Bardzo sie nakręcalam. Ostatnio przez 2-3 dni tez było spokojniej bo sie jakoś inaczej junior ułożył. Ponoć po 24t ruchy są silniejsze i bardziej regularne. Co do zawrotów jak u Ciebie z hemoglobina? Moze to ciśnienie albo za mało płynów (w ciąży jesteśmy bardziej podatne na odwodnienie)? Odpoczywaj! Miłego dnia wszystkim :)

Misia1994, ja także czuje dziecko nisko, poniżej pępka. Myślę że na tym etapie to normalne. Co do zawrotów głowy to ja nie mam, ale czy mierzysz sobie ciśnienie? Jak miałam wysokie to też miałam lekkie zawroty. Poza tym w ciąży zawroty moga się pojawiać. Poleż, odpocznij, pij dużo wody i sama zobaczysz a jak nie przejdzie jedz do lekarza żeby się uspokoić.

Dziewczyny potrzebuje Waszej porady Miałam dziś nieprzyjemną sytuację na drodze, facet wyjechał mi z podporządkowanej i zatrzymał się na środku mojego pasa, w ostatniej chwili zahamowałam ale tak się zdenerwowałam że mam cały czas twardy brzuch i martwię się. Myślę że będzie ok jak wezmę no-spę, tylko mam pytanie w jakiej dawce bierzecie??? Ja mam w domu no-spa 40mg. Może taka być?

Wzięłam tę no-spe taką jaką miałam, skoro bierzecie to liczę ze to ta sama dawka. Chyba trochę lepiej.
Ela wiem że czekanie jest dla Ciebie udręką, ale już pewnie niedługo, już ponad połowę wyhodowali... Wszystkie czekamy z niecierpliwością na wynik, ja wierzę że będzie prawidłowy! Musi taki być!!!

Dokładnie tak jak piszecie. Mozna. Zwykła no-spa ma 40, forte 80. Czyli zwykłej mozna 2 na raz, ta forte zawiera podwójna dawkę wiec wtedy 1.

Co do akcji na drodze, baranów nie brakuje... Mam nadzieje ze jestes juz spokojniejsza. Ja dzisiaj w zawalonym autobusie nie mogłam liczyć na uprzejmość. Bylam wściekła max bo poprostu sie bałam ze na jakimś zakręcie ktoś na mnie wpadnie, albo pukne o barierkę, ale co tam, wszyscy zbyt zmęczeni zeby ustąpić. Bez wyobraźni.

Witajcie Nowe Mamy w naszym gronie :) Zyczymy Wam spokojnych ciąż!
Zuzu następnym razem wybierz sobie 'ofiarę' i po prostu powiedz że jesteś w ciąży i poproś uprzejmie o ustapienie miejsca - trudno w tedy komuś udawać ze nie widzi brzucha :) I będzie mu/jej głupio przed innymi ludźmi więc ustapi. Pamiętaj tylko żeby serdecznie podziękować :)

Ela27, a czym się martwisz? Za mało opisu zrobił? Ja mam na jednym ze zdjęć taką tabelkę z wymiarami,
a poza tym taki opis, że są wymienione narządy (np. żołądek, pęcherz moczowy itp) uwidoczniono, kości wymienione i, że w normie, że ilość wód w normie, że szyjka zamknięta itp, wagę, wymiary itp
Tak opisowo.
Ale nie mam takich wykresów jak z 12 tygodnia które też o jakiś wymiarach i jak to się ma do normy

Dziewczyny, pozwoliłam sobie do naszej tabelki ( https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-pmXMx10WMzuzBwYwyjFa0MdzIxC33YglA1LZDci1zc/edit?pref=2&pli=1#gid=0 ) dodać arkusz w którym wkleiłam linki do kilku sklepów czy produktów na które można rzucić okiem, bo tak jak podsyłamy tutaj to umyka i ciężko potem znaleźć :)
Któraś z Was (Mazos, nie wiem czy nie Ty :) ) podsyłała z miesiąc temu linka do sklepu z ciuchami, bardzo duży wybór, niskie ceny no i wtedy przejrzałam, nie zapisałam sobie i już nie mogę znaleźć :)
Więc stąd mój pomysł żeby to w jednym miejscu zapisywać :)
Dopisujcie co macie :)

Październikówka '16 i '18 :)

Dzięki dziewczyny (zwłaszcza Zuzu111) za wyjaśnienie jak jest z tą no-spa bo wcześniej nie brałam. Na szczęście po jednej przeszło i już jestem spokojna a na drugi raz (oby nie było potrzeby) będę już wiedziała jak brać. Masz rację baranów na drodze nie brakuje.
Co do ustepowania w autobusie/busie/ kolejce jeszcze w tej ciąży mi się nie udało aby ktoś był tak uprzejmy i ustąpił mi miejsca, mało tego ostatnio jechałam busem i młody chłopak wręcz wepchał się na wolne miejsce koło mnie jak ktoś wysiadł. Niestety taka teraz znieczulica.

My dziś byliśmy na połówkowych, wszystko dobrze, mała zdrowo rośnie, waży 468 g, jest o 4 dni mniejsza niż by wynikało z wcześniejszego terminu, ale to ponoć w normie. Lekarz mówił, że na tym etapie to 2 tygodnie różnicy to też norma, niczym się nie martwić tylko cieszyć ciążą :)

A pyszczek ponoć ma bardziej za mną, tak mąż twierdzi. I najbardziej niesamowite uczycie jak jednocześnie widziałam jak kopie stópkami i czułam jak kopie :D

https://www.suwaczki.com/tickers/tb73upjylafx9tq5.png

https://www.suwaczki.com/tickers/o148o7es9dq5u92p.png

Dziewczyny a ja z innej beczki, miała któraś robione badanie o nazwie D-Dimery??? Mi lekarz kazal zrobić i wyszlo ze mam ponad 2 przy normalnie do 1 i tak mysle kurka co jest znowu grane. W dodatku crp w tym samym miejscu co oststnio czyli prawie 8 w normie do 5. hemoglobina erytrocyty lekko ponizej normy wiec musze sie wzoac za siebie. ale te d dimery i crp mnie martią...
Od wczoraj nam bóle w dole brzucja i obawiam sie ze moja szyjka znowu sie skraca. ehh byle do wizyty.