Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

By się uspokoić zaczęłam pakować torbę. Znalazłam jakąś z domu i zobaczymy czy się wszystko zmieści. Dzwoniłam już do mamy. Powiedziałam że do porodu nie będę mogła przyjechać, a ona : "to przyjadę Cię przytulić i ugotować". Kochana jest. Trochę mnie uspokoiła, bo nawet jak teraz miała bym rodzić to to już nie problem. Zajelam się torbą by o tym nie myśleć... sprawdzam czy coś jeszcze będę potrzebować, czy o czymś zapomniałam. Wolę mieć już wszystko przygotowane, bo lekarz mowil że mogę mieć wyciek wód a w tej sytuacji mam jechać do szpitala ze wszystkimi rzeczami.
Mały ułożony jest główką, więc już czeka :) ja już też czekam. Chyba czuje że się martwię, bo od rana czuję ruchy:) nie jakieś intensywne ale cały czas gdzieś tak szturchnie łokciem:)

Basia, przy przyjęciu do szpitala podajesz dane matki i ojca:)

Jaś 24.07.2016

Dziewczyny moje pierwsze dziecko po urodzeniu miało moje nazwisko samo podanie w szpitalu nazwiska ojca nie powoduje że dziecko takie otrzyma trzeba mieć chyba jakiś papier. Czytam od jakiegoś czasu czasu ze w USC można przed urodzeniem ustalić ojcostwo i wtedy po urodzeniu tata sam może iść załatwiać akt urodzenia wcześniej musiałam jechać razem z nim

http://www.mamazone.pl/artykuly/prawo-i-pieniadze/2015/uznanie-ojcostwa-przed-porodem.aspx#

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvmg7yia7b44tb.png

Basia83 Udajcie sie teraz do urzedu stanu cywilnego i niech Twoj uzna dziecko poczete - zajmuje to pol godziny - skladacie przed kierownikiem stanu cywilnego takie male oswiadczenie, potem bierzesz taki dokument od nich do szpitala i automatycznie w szpitalu dziecko ma juz nazwisko ojca i Twoj bez problemu bedzie mogl odebrac akt urodzenia bez Ciebie, jesli nie zrobicie tego przed narodzinami to sprawa potem sie troche komplikuje i np akt urodzenia juz tylko Ty bedziesz mogla odebrac i potem musicie chodzic i zglaszac ze dziecko ma ojca ... O wiele latwiej jest jesli zalatwicie to teraz :)
Evee Zaciskam kciuki i wierze, ze wszystko bedzie dobrze :) :* Torbe spakuj jak najbardziej, ja swoja mam juz spakowana od paru tygodni (ale to przez przygody w pierwszej ciazy :)) nie zaszkodzi, zeby sobie stala i czekala a Ty bedziesz na pewno o wiele spokojniejsza :))

http://www.suwaczek.pl/cache/8339c5d7e0.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/ex2be6yds3jgvxlv.png

Mam jakiś problem z zalogowaniem się na forum.
Pakując torbę zorientowałam się że jeszcze wiele rzeczy muszę kupić, lub wyprać. Niby wszystko miałam już przygotowane, a jak przyszło ci do czego to robię kolejne pranie... jestem pod wrażeniem bo uważałam że skompletuję, zapakuję i gotowe, a tu psikus. Mamy które jeszcze są w "proszku" sprawdźcie dokładnie ci macie w domu :)

I jeszcze deszcz się rozpadał...

Myszka - nie masz racji. W szpitalu dziecko zawsze jest pod nazwiskiem matki. Chyba ze tak jak pisze Glamjustyna zostanie uznane przez ojca przed porodem i wtedy ma sie dokument z USC.
Basia - obecnie chyba nie ma problemu z zalatwianiem formalnosci w roznych miastach, odkad dziala ta centralna ewidencja. Ale najlepiej zadzwon do urzedu miasta/gminy albo USC i sie upewnij.
Dodatkowo dsiecko automatycznie meldowane jest pod adresem zameldowania mamy. Poki jeszcze istnieje obowiazek meldunkowy ;)

Ja w wirze porzadkow przed przyjazdem nietesciowej ;)
Wysprzatalam jej pokoik, kuchnie, zmienilam posciele, ojca dzieci moich zagonilam do posprzatania pokoju Juniora i do odkurzania. Zostalo umycie podłóg i dokonczenie nieszczesnego prasowania, ale to jak T. juz pojdzie do pracy. Potem odbiore Olka, zrobimy ciasto i jakas lekka kolacyjke. A na szczescie od rana stluklam szklanke..

https://lb3m.lilypie.com/dYNLp1.png

Gość antynikotynowaa

Evee tez sie nie moge zalogowac... u mnie to co do walizki lezy w jednym miejscu i do tego ciuszki nie sa poprane :/ Musze o tym mamie lub M przypomniec, tylko czekam na kilka kompletow kaftanikow + polspiochy, bo mi brakowaly.

Dziewczyny ktorym stawia sie brzuch. Po założeniu pessaru macniej sie stawia jak leze to kilka sekund, ale jak wstane do toalety sie umyc to przez caly czas mocno :( tez tak macie? Teraz to juz sie zaczynam martwic, czy przez ten okres dlugiego spiecia moze dojsc do niedotlenienia... :(

Antynikotynowa, nie mam peaaara, ale od kilku dni odczuwam silniejsze spięcia brzucha. Nie trwają jakiś dluuugo, ale jak już złapią to staram się ruszać biodrami i spięcie przechodzi. Czasami trudno mi rozróżnić kiedy jest spięcie a kiedy Jasiek się wygina. Mam nawet zdjęcie jak lezy po prawej stronie a z lewej jest spad.
Z niedotlenieniem to na spokojnie. Skurcz to jedno, a niedotlenienie to inna bajka. Niedotlenienie występuje gdy jest problem z łożyskiem, dla tego np ja muszę liszyc ruchy małego.

Gość Kukurydza12

Dziewczyny od rana napisałam juz 3 razy i ciągle mi się wszystko usuwa, tez mam problem z zalogowaniem :/
Zaraz zbieram się na wizytę wiec szybiutko teraz:

Irenkaa Mamazpowolania , na stronie krakow.pl i ZIKIT jest info o tym,ze jesli istnieje sytuacja ze będzie trzeba wjechac do jakiejs strefy/stref a nie ma się identyfokatora czyli tak jakby karty mieszkańca, pracownika itp to można od 15 czerwca złożyć wniosek (z uzadadnieniem) o pozwolenie na przekraczanie granicy stref. Poszukajcie sobie info na ten temat i najlepiej zadzwoncie do ZIKIT się upewnić, podobno da się załatwić online. Mysle ze wwarto mieć takie zabezpieczenie.

Podczas Światowych Dni Młodzieży w Krakowie wprowadzone zostaną obszary z ograniczeniami w ruchu pojazdów. Do tych stref będą mogły wjeżdżać tylko pojazdy określonej grupy użytkowników. Poniżej prezentujemy rodzaje identyfikatorów, które będą umożliwiały w określonych przypadkach wjazd do stref. Co ważne, każdy z tych identyfikatorów można pobrać z naszej strony internetowej, bez konieczności wizyty w urzędzie (instrukcja na samym dole). Zupełnie inną sprawą są wjazdówki wydawane przez ZIKiT, o które trzeba będzie wystąpić i złożyć wniosek. Wjazdówki będą wydawane tylko w wyjątkowych przypadkach. Większości krakowian wystarczy sam identyfikator.

Bardziej szczegółowe informacje udzielane są także pod numerem telefonu 12 616 8606. Prosimy jednak o wcześniejsze zapoznanie się z informacjami na stronie internetowej!

Natomiast przyjmowanie wniosków dotyczących zezwoleń na wjazd rozpocznie się 15 czerwca (Złożenie wniosku wymagane jest tylko w wyjątkowych przypadkach!).

Identyfikator potrzebny jest jedynie w przypadku wjazdu do danej strefy. Mieszkańcy, pracownicy, dostawcy, którzy będą się poruszać wewnątrz danej strefy nie muszą posiadać identyfikatora.

Gość Kukurydza12

Misia piękny sen :)) !!

http://www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka

Wklejam przepis żeby choć w połowie sen miał możliwość się spełnić :)

Marta_Joanna pozwól, xe odpisze Ci wieczorem bo teraz bym się rozpisałam a mam tylko chwilę żeby się zebrać :)

Antynikotynowa mnie też stawial/stawia się czasem podbrzusze. To może być związane początkowo z pessarem, ten pierwszy tydzień jest czasem na adaptacje. Zażyje nospe lub buscopan, połóż się I naprawdę spokojnie. Jakby spiecia tak latwo miały wywoływać niedotlenienie to da nas juz by dawno nie było szans.

Gość Kukurydzaaa

Dziewczyny biegnę do lekarza wiec proszę o kciuki. Mam dziś okropny dzień i od rana coś ciągle nie po mojej myśli wiec mam nadzieje, ze wizyta go odczaruje.

Evee ciesze się, xe juz lepiej. :* z pakowanie torby miałam podobnie ;)

Anula, polpascem się naprawdę nie przejmuj, on wiąże się z bardzo bardzo niewielkim ryzykiem dla dzieciaczka, a te zmiany na skórze w polpascu biegną wzdłuż tak zwanych dermatomow - tak linijnie się układają i to na jednej połowie ciała, tak jak pisałaś, a żeby polpasiec przebiegał w postaci rozsianej, w roznych miejscach, to już naprawdę przy bardzo ciężkiej immunosupresji po jakiś przeszczepach, lub u chorych na AIDS....

Natalia, co do arytmii, to generalnie bez zrobienia ekg ciężko się wypowiedzieć. Ale te dane z cisnieniomierzow nie muszą o niczym złym świadczyć. Bardzo często zdarzają się dodatkowe pobudzenia nadkomorowe - fizjologicznie możemy ich mieć po kilka tysięcy na dobe. I taki ciśnieniomierz jak sobie coś takiego wylapie, to pokazuje arytmie. W ciąży różne dziwne rzeczy potrafią się dziać, między innymi też zwiększa się ryzyko arytmii, niekoniecznie tych niebezpiecznych, zwłaszcza jak nie odczuwalas żadnych objawów - typu kołatanie serca, jakieś osłabienie, dusznosc, tylko było to przypadkowe znalezisko. Dobrze jakbys sobie sama po prostu ucisnela, jakaś tętnice - na szyi lub ręce i sprawdziła czy dalej nierówno bije, bo to często są tylko takie chwilowe zaburzenia. A żeby się upewnić dla świętego spokoju, to musialabys się udać do swojego lekarza rodzinnego, który na pewno by Ci wykonał ekg, lub nawet kwestia osluchania serca, czy bije miarowo i porównania tego z tetnem obwodowym.

Pozdrawiam

Gość antynikotynowaa

Dzwonilam do lekarza - po to on jest, no i mowil, ze jak nie ma wiekszych boli to ok. Ze te skurcze to nic w porównaniu z tym co podczas porodu i macica musi sie przygotowac, aby przy rozwiazaniu wywrzec nacisk 50kg, aby wypchnac dziecko. No i do niedotlenienia nie ma prawa dojsc. Skurcze z tyg na tydzien moga sie nasilac i przybierać na sile.
Kukurydza, Evee, Anula dziekuje :)
Kukurydza u mnie spina sie nie tylko podbrzusze, ale cala macica... przy chodzeniu tez mialas/masz taki az kamien z macicy? Trzymamy kciuki za Ciebie i chłopców ;*

Anihilacja
Dzięki:* Kolezanka dzwonila, ze lekarza nie jest pewny czy to ospa czy choroba Bostonska bo rok temu ja miala. Ale w sumie piszesz, że tylko początek ciąży najgorszy to sie nie martwie. Ale o tej Cytomegali jak napisałas, ze tez przeszlas i sie nue martwisz to ulga niesamowita:)
Dzis dzwonilam o wyniki z kwasu moczowego podobno dobry:* Tylko morfologie wcielo gdzies:&
A taka w ciazy chyba jest normalna?
WBC 12.11
NEU 9.09
NEU 75.01
LYM 15.80
RBC 4.04
HCT 34.49
MPV 6.56

Kukurydza trzymam za Was kciuki:)

Dziś jest fatalna pogoda, nawet nie mam ochoty nosa za okno wystawić. Mój pies od wczoraj nie odstępuje mnie na krok. Ciągle jest obok, wącha, sprawdza zachowuje się jak kot. Zapewne że wzgledu na to że jestem trochę podminowana...

Chyba zaczynam współpracować z małym. Trochę porobię w domu, później się położę i zaraz zaczyna kopać. On chyba zdaje sobie sprawę że niesamowicie mnie to uspokaja. Nie liczę do 10bo kopnięć jest znacznie więcej. W poniedziałek już muszę załatwić położna by w razie czego podjechać na ktg.

Też mowilam prowadzacej że mam skurcze, ale mówiła że jak nie bolą to się nie przejmować. Porodowe bolą więc na pewno odczujemy różnicę:)

Jak na złość wszyscy z uczelni dziś dzwonią w sprawie egzaminów. Umawiają się kiedy pierwszy termin egzaminu zrobić, a ja mówię otwarcie by nie brali mnie pod uwagę, że pod koniec następnego tygodnia będę wiedziała wiecej. Jak rozmawiałam z mamą to powiedziałam że martwię się uczelnia, bo miała nadzieję że zdążę z egzaminami przed porodem, a moja mama jak nigdy że szkoła nie zająć mogę podejść że wrześniu.

Gość antynikotynowaa

Evee uczelnia sie nie przejmuj ;) masz racje nie zajac nie ucieknie ;) mi zostalo pol roku mgr i wzielam dziekanke, prawie napisalam prace tylko czekam na odpowiedz promotorki. Mialam wybierac co/kto jest dla mnie wazniejszy, oczywiście Maluszek jak dla nas wszystkich ;)

Gość myszkaa83

Ja też nie mogę się zalogować :(

Kukurydza dziękuję za przepis, w weekend pewnie zrobię :)

Fizka, trochę mam rację bo akurat tak sytuacja z nazwiskiem dziecka wygląda w moim mieście, więc myślałam, że wszędzie tak jest.

Dziewczyny w ogóle dziękuję Wam, bo nie wiedziałam, że pewne formalności można załatwić wcześniej. Zaraz kończy się rok szkolny i M będzie miał wolne więc załatwimy ten temat. Po porodzie nie będziemy musieli szukać kogoś kto zostanie z Małym, albo brać takiego malucha ze sobą do urzędu.

Gość Anulkaaa165

Hej dziewczyny; *

Nie mogę się zalogować od wczoraj.. teraz cudem przez komórkę mi się udało. Ale nie poczytam chyba bo cały czas się ładuje ;/

Miłego weekendu. My jutro jedziemy na wesele 80 km. Mam nadzieję, że dam radę, bo to ślub przyjaciółki ;)

Trzymajcie się dobrze i zdrowo ;*

Gość nataliaa93

Dzisiaj wszystkie będziemy niezalogowane chyba...

Byłam na wizycie, z małym wszystko ok, ale niestety zmienił położenie z główkowego na poprzeczny :/ Jak się nie obróci będzie cesarka... Mam nadzieję, że jednak zmieni pozycję...
Waży 1400g około.

Natalia 93
Moj maly tez sie przekrecil z glowkowego na poprzeczny, a teraz to chyba nogi ma na dole i glowe na gorze. Mi polozna powiedziala, ze ma jeszcze czas do 36 tygodnia. Wiec prosze mojego syneczka zwby sie laskaie obrocil. Srednio chce cesarke.
Jeszcze dodatkowym problem jest rozchodzenie sie spojenia. Tylko tutaj tego dokladnie nie sprawdzaja. Mam cwiczyc, nosic pas, moga zapisac mnie do fizjoterapeuty zeby pokazal mi cwiczenia. A jak juz bedzie bolalo mocno, to mam brac paracetamol. I tez sie tak boje czy gorzej nie bedzie po porodzie sn. Wiec tak sobie czasem mysle, ze moze synek chce mnie przed czyms uchronic.

Kukurydza czekam na wiesci.

Evee widzisz Jas rosnie i fika. Zuch chlopczyk!