Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Jejku dziewczyny bardzo Wam dziękuję, bo strasznie się martwiłam, że to jednak skurcze macicy. No i super,ze nie jestem jedyna :)

Beatka88 podziwiam Cię mocno i proszę, uważaj na siebie! Dzidziuś jest ważny tak samo potem jak i teraz i trzeba wsłuchiwać się w organizm :*

Anula dziękuję, że się martwisz i analizujesz :)) Raz jest lepiej, raz gorzej, staram się zajmować czymś głowę a forum jest w tym zakresie nieocenione :) Pozostała część dnia staram się przesypiac, ile tylko mogę, żeby nie przywoływać złych myśli.

Edzia ciesze się , że remont zakończony sukcesem! :) Hehe no widzisz, ilu ludzi tyle opinii, ale ja wolalabym zrezygnować z lodów na kilka miesięcy niż się kłuć. Po prostu bez sensu.

Marta Joanna a nie przypadkiem od 23 jest ta gazetka? Tak mi się coś w głowie zakodowalo, ale mogę się mylić :)

Virkael ja miałam zakładany w szpitalu, w którymbyłam na fundusz oczywiście, ale za krążek musiałam zapłacić i tez sama go kupić. Przede wszystkim przed założeniem warto zrobić wymaz z pochwy i szyjki, można założyć pessar tylko w przypadku jałowych wymazów (podaje tak nawet producent ). Choć ja miałam zakładany pomimo bakterii w wymazie ale już po kilku dniach antybiotyku no i u mnie nie można było czekać na wyniki kolejnego wymazu. Ale warto to przypilnowac. Założenie nie boli, trwa kilka sekund i odczuwa się to tak samo jak badanie szyjki :) Potem będziesz musiała się przejść, sprawdzić czy go czujesz, jeśli nie to jest ok. Po 2,3 dniach jest kontrola czy pessar dobrze trzyma, przez ten czas można czuć takie rozpieranie w pochwie od środka, lekarka kazała się na to przygotować i faktycznie czułam trochę, ale szybko ustalo. Po kilku dniach zapominasz, że go masz :)
Trzeba stosować profilaktycznie globulki dopochwowo i często robić wymazy (to tez zalecenia producenta) żeby nie dopuścić do infekcji. Ja na początku bałam się je aplikować, że zsune ten krążek, ale póki co jeszcze tego nie zrobiłam, choć czasem go czuje ten krążek jak wkładam globulke (slyszalam że może się tak zdarzac ).
W sumie jedyny dyskomfort to upławy, u mnie jest dosłownie całe morze. Raz, przez globulki a dwa przez to, że to jednak ciało obce i upławy będą wzmożone.
Mnie kilku lekarzy mocno tez uczulalo na pilnowanie wypróżnienia, żeby nie doprowadzic do zaparć bo to mocno naciska na szyjkę i może skrócić pessar wiec tego tez pilnuje.
No i nie można brać kąpieli, kapać się w basenie i współżyć.
Mimo wszystko ja nie dałabym sobie go już zdjąć. Daje mi ten komfort psychiczny, że jednak odciąza szyjkę i mam nadzieje, ze bedzie sie trzymał do końca. :)

Przyjmowanie magnezu w ciąży jest równie ważne, co przyjmowanie żelaza !!. Fakt,ze magnez utrudnia wchłanianie żelaza ale można tego uniknąć poprzez rozdzielenie czasowe- zachowanie min 3 godz odstępu między preparatami.

Catya boże, naprawdę? Nie mialam świadomości. Plone ze wstydu ;)

Anula spokojnie!! U mnie tak jest pod wieczór codziennie. Nie mogę nawet obrócić się z boku na bok bo czuje kazdy milimetr brzucha. Połóż się, odpocznij, zażyj nospe i najlepiej się zdrzemnij albo przynajmniej zamknij oczy na chwile. Po pół godziny powinno być trochę lepiej. Daj znać!

Czytam Was regularnie dziewczyny, ale jakos tak nie bylo kiedy odpisac, ciagle cos na glowie...

virkael ceny za pessar widze przerozne... ja pamietam 6 lat temu jak z corka mi zakladali ale to bylo w mniejszym miescie niz teraz mieszkam, pessar mozna bylo nabyc tylko u ginekologa i wtedy kosztowalo to chyba 300zl jesli mnie pamiec nie myli :))) taka stawke sobie ustawili ginekolodzy i robili dodatkowa kaske ;) I tak jak kukurydza pisze, pilnujcie tych wymazow, ja jak mialam nikt nie mowil o zadnych wymazach i okazalo sie po porodzie ze mialam jakas infekcje, ale mala urodzila sie zdrowiutka w 38 tyg i dostala 10/10 :))) mimo ze w 32 juz bylo kiepsko z szyjka i moglam rodzic w kazdym momencie :))) Pessar zdzialal cuda, a czuc sie nie czuje go w ogole :)

binaech te tesciowe... one to nawet z imionami nie potrafia sie nie wtracac :) Dobrze ze to my jestesmy matkami i to my decydujemy :))) Wpuszczaj to co mowi jednym uchem, wypuszczaj drugim ;) Ja tak robie ;)

A ja dzisiaj rano mialam dziwna sytuacje... przy przedszkolu dojrzalam jakiegos dziwnego typka ktory sie krecil i obserwowal dzieci, no to ja tez zaczelam podejrzliwie na niego patrzec, z poczatku myslalam ze na kogos czeka wiec odjechalam, a ze moja corka zapomniala czegos do przedszkola za 0,5h wrocilam w to samo miejsce by jej to zaniesc i wiecie co??? Patrze facet kreci sie nadal, stwierdzilam wiec ze to podejrzane bo gdyby na kogos czekal to przeciez dziecko do przedszkola odprowadza sie w gora 10minut a tu tyle czasu a on nadal sie kreci... poszlam zglosic paniom i wyszly ze mna ale juz go nie bylo ... powiedzialam im, ze moze to przez ciaze jestem przewrazliwiona ale lepiej takie rzeczy zglaszac... one same mi powiedzialy ze bardzo dobrze i kilka razy byla juz sytuacji ze podejrzani osobnicy ogladali i obchodzili przedszkole... Na prawde jakos tak temu facetowie zle z oczu patrzylo i mialam to wiecie matczyne przeczucie ze nie nalezy odchodzic bez slowa...Wazne ze facet poszedl i byli czujni.

Ja dzisiaj po wizycie :))) Mala rosnie ma juz 760g :D a moj lekarz zauwazyl ze cos majstrowala przy sciance macicy, smial sie ze ja podgryza, ciekawe co tam kombinuje ;) Wazne ze luteinka dziala, szyjka 3,5cm i oby tak dalej :) A co do tych gorek to beda coraz wieksze :D ... mnie moja ciagle kopie w dwoch miejscach nad pepkiem i gin mowi ze tu akurat ma nogi ;)

Dziewczyny czy dociera do Was ze juz niedlugo, ani sie obejrzymy a zaczniemy wstawiac zdjecia i to nie naszych brzuchow a naszych pociech :))) Dopiero co byla wigilia i ujrzalam dwie kreski (no lepszego prezentu dostac nie moglam:D! a zawsze mi sie marzylo dowiedziec sie w Boze Narodzenie przy choince jak w filmie ;)) a teraz juz zmierzam ostatnia prosta do najwspanialszego momentu :))) Nie moge sie doczekac jak ujrze moja starsza corke ze swoja upragniona siostra :)))

http://www.suwaczek.pl/cache/8339c5d7e0.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/ex2be6yds3jgvxlv.png

Anula ja tez teraz przez miesiąc leżałam ale tak mi się marzy chociaż krótkie przemieszczanie sie... Lekarz ja mnie zbadał to stwierdził, ze macica jest miekka wiec super, a szyjka 1,5cm tylko to badanie ręczne - wiec calej dlugosci nie znam. Ale od poczatku miałam 2,5cm pilnie ciągle 2cm taka juz mam szyjkę urokliwą. Poza tym jest bardzo daleko ciężko do niej dotrzeć no i jest specyficznie wygięta ale to juz od początku taka. 26ego będę wiedzieć jaka jest długość całkowitą tzn z usg . Kukurydza lekarz mi tez mówił o wymazach etc. Lejarz ogólnie mi powiedzial, ze jak bym leżała to powinno być okej aleeeee mi jest tak ciezkoooo. Z drugiej strony mowil, ze chwile jak posoaceruje to wskazane ale ja czuje się niepewnie jak chodzę wiec leżę. Ja będę miec krążek to powiedzial, ze będę mogła w miarę normalnie funkcjonować. Ja przede wszystkim chce miec siły urodzić jak będę tak leżeć hak Ty Antynikotynowa to psychicznie pogrążam sie, a z drugie strony nie będę miała sił do porodu. Z drugiej strony jak miałabym nakaz leżenia to dla Malutkiej będę leżeć ale lekarz uważa, ze nie musze , ze mogę przesoacerowac sie ale ha sie boje bez tego krążka. Stad ten tydzień próbny...sie rozpisałam

http://www.suwaczki.com/tickers/hchy3e3ksrr1txlh.png

GlamJystyna super, ze Twoja córcia juz taka duża!! My tez się dowiedzieliśmy dzień przed Wigilia, ze jestem w ciąży. I tez dzisiaj z mężem rozmawialismy o tym, ze to juz Maj!! Szok jak ten czas leci. A Mala mi skacze w brzuszku prawie cały dzień hihi..spi jak ha śpię, a tak to aktywna kopie, wyciąga sie... Godzinja ciszy i juz mizua kopie ..ahhh taka jest aktywna, a w związku z tym, ze ułożona hak do porodu juz od 2muesiecy to uciska mi szyjkę główka dlatego boje sie chodzić.

Hej kobietki ja też właśnie z wizyty wróciłam. Maleństwo miało nogi skrzyżowane wiec w dalszym ciągu przyjmuje ze będzie Marcelina ;) waga 760gram glamjustyna nasze dzieci rosną identycznie.
Szyjka u mnie długa i zamknięta, poziom wód plodowych ładnie wzrósł no wszystko w normie czyli u mnie nudy i życzę sobie by tak zostało do końca sierpnia :D
Pytałam dr o Acard bo mam go brać do 38 tc żeby przy porodzie nie doszło do krwotoku tylko ja pytam go co jak urodze przed tym czasem wiec chyba mnie nie zrozumiał bo zaczął mówić że mam go odstawić 2 tyg przed terminem a po tygodniu on daje mi skierowanie na odział.... hmm a jakie są Wasze doświadczenia? Pytam dziewczyny które też biorą acard?

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvmg7yia7b44tb.png

Basia83
Hej kobietki ja też właśnie z wizyty wróciłam. Maleństwo miało nogi skrzyżowane wiec w dalszym ciągu przyjmuje ze będzie Marcelina ;) waga 760gram glamjustyna nasze dzieci rosną identycznie.
Szyjka u mnie długa i zamknięta, poziom wód plodowych ładnie wzrósł no wszystko w normie czyli u mnie nudy i życzę sobie by tak zostało do końca sierpnia :D
Pytałam dr o Acard bo mam go brać do 38 tc żeby przy porodzie nie doszło do krwotoku tylko ja pytam go co jak urodze przed tym czasem wiec chyba mnie nie zrozumiał bo zaczął mówić że mam go odstawić 2 tyg przed terminem a po tygodniu on daje mi skierowanie na odział.... hmm a jakie są Wasze doświadczenia? Pytam dziewczyny które też biorą acard?

ja brałakm do 32tc bo w 3 trym podobnoi nir mozna

Dziewczyny - dzięki za podpowiedz! ;) Jakoś dam radę z tym pożegnaniem. Generalnie niby to tylko staż, ale byłam tam rok, bardzo się z Nimi zżyłam i czułam jak u "swoich". Pewnie zostanę przy cieście albo trocie, bo jeszcze rozważam z napisem byłoby fajnie..
Bina – olej teściową! Twoje dziecko Twoja decyzja :) Dobrze, jej powiedziałaś :D Też nie rozumiem narzucania, albo ostrego sugerowania.
Beatka88 – ja Cię rozumiem, bo tez już średnio daje rade za biurkiem. Najgorzej będzie jak temperatura wzrośnie, ale damy radę! ;)
Edzia – gratuluję kuchni, pewnie wielka ulga! :)

Dziewczyny, miłego weekendu! Odpoczywajcie :) zdrówka dla Maluszków :*

http://www.suwaczki.com/tickers/l22nwn15n1la6goh.png

Marta_Joanna ja juz tez sprawdziłam i okazało się, że popatrzyłam na złą gazetkę z tym 23 ;)

Anula11 jak się czujesz?

Basia teoretycznie acard można brać do końca 2 trymestru, niektórzy lekarze pozwalają dłużej, słyszałam nawet o 34tc. Ja byłam uczona, że dłużej niż do 27 nie wolno a teraz sama mam odstawić i trochę się boje. Ale acardu nie odstawia się z uwagi na ryzyko krwotoku, co po prostu na szkodliwość dla dziecka już na tym etapie. Małym dzieciom tez nie można podawać aspiryny.

Virkael to prawda,że lezenie bardzo obciąża psychicznie. Ale z drugiej strony to już nie dłużej niż niecałe 3 miesiące wiec to tez jest do przeżycia. 1.5cm to już dość krótka szyjka wiec warto uważać. Ja myślę, xe pessar warto założyć, tak jak pisałam kiedyś wcześniej nie zaszkodzi a może tylko pomóc. No i faktycznie teoretycznie można się przy nim poruszać choć wszystko zależy od skurczy i kondycji całej ciąży.
No i tak obiektywnie rzecz biorąc to nie wiem czy taki próbny tydzień jest miarodajna ocena. U mnie szyjka była ok a potrafiłam mocno ja obciążąć a w ciągu 3 dni, bez większego mojego wysiłku i chodzenia zrobiło się jej pół a potem w szpitalu kiedy tylko leżałam w ciągu kolejnych kilku dni zostało pół centymetra. A wcześniej nie raz chodziłam dużo i się martwiłam a ona była prawidłowa.
Pessar nie kosztuje mimo wszystko majątku a daje ten dodatkowy komfort psychiczny ze coś jednak ta szyjke trzyma. Ja mocno w niego wierze, ze pomoże mi donoscic ciążę. I wiele kobiet tak jak Glamjustyna pisze,ze dziala cuda ;)

Glamjustyna mysle,ze im mniejsze miasto tym wiekszy "monopol" i ceny mogą iść w górę, szczególnie w gabinetach gin. Najtaniej jest chyba u producenta ok.150zl tak mi mówił lekarz.

Virkael Rozumiem Twoj smutek, ze musisz lezec ale tak jak kukurydza napisala, zostalo tak malo a czego my kobiety nie jestesmy w stanie zrobic dla dziecka, jestesmy w stanie zrobic wszystko:)! Pomysl, ze lezysz w domku nic Cie nie krepuje ogladasz sobie cudne programy w tv(a nie jak w szpitalu trwam i inne cuda hehe), mozesz nadrobic jakies mile lektury albo poczytac i stac sie specem od domowo-robionych obiadkow dla niemowlakow :) jest duzo opcji :)) ja w pierwszej ciazy lezalam b.dlugo w szpitalu i to szpitalu gdzie nie bylo jeszcze toalet na sali, sama w dwojce, rodzina byla kiedy tylko mogla ale wiadomo ze po kilka/kilkanascie godzin bylo sie samym, dziewczyny przychodzily na oddzial i wychodzily a ja zostawalam a jednak ani przez chwile sie nie poddalam :)!

kukurydza tak jak piszesz, pessar nie kosztuje majatku, i kazda cene warto zaplacic za ten komfort psychiczny o ktorym piszesz, bo wlasnie ten komfort i to co sobie myslimy w glowie potrafi zdzialac cuda! Mozna sobie googlowac przypadki z pessarem, ale ja opowiadam Wam z wlasnego doswiadczenia jak bardzo nam pomogl :)) Z ciezkiego przypadku, ktory lezal w sali przy samej dyzurce, nieswiadoma chyba do konca ze moze za chwile sie zaczac do zdjecia pessara w 36tyg (nie wiem jak u Was, czy tez macie jakis termin?) i godziny 0 w rowno 38tygodniu ciazy :) I tego wszystkim pessarowym mamusiom zycze!!! :)

Wszystkie lezace wspieram calym sercem !!! ja tez juz druga ciaze musze sie oszczedzac i pewnie ze smutno, ze nie moge isc poszalec z corka na plac a jak idziemy na spacer to siedze na lawce a ona jezdzi dookola hulajnoga ale za chwile wiem, ze przyspieszymy kroku z wozkiem i wtedy to ona bedzie musiala szybciej machac noga zeby nas dogonic a nie ciagle ja ja :D

Basia z acardem nie pomoge :( ... ale skoro tak rozbiezne sa widze opinie lekarzy warto chyba sie jeszcze skonsultowac i poradzic. Czasami lekarze kaza brac leki bo ich stosowanie jest bardziej bezpieczne niz odstawienie, sciskam :*
A z naszymi dziecmi ze tak rowno ida super :D Termin na ten sam dzien, waga ta sama :D !!! Bedziemy z kazda wizyta obserwowac, jak tam dziewczyny nam rosna:D no i pamietaj ze mamy zadanie rozpakowac nasze dwupaki przed 1 wrzesnia, zeby corki spokojnie uszykowac do przedszkoli!!! ;)))

A tak w ogole pierwsza noc bez wstawania do toalety :D Ale za to 5 rano i oczy wielkie jak zlotowki :) No coz tak jak pisalyscie nie raz, natura juz nas przyzwyczaja do wstawania zeby potem nie bylo szoku :)) Dobrze ze chociaz dwa lata sobie pospalam :D teraz kolejne porzadne spanie jak dobrze pojdzie za 3 :D a jak pojdzie tak jak z moja corka to za 4/5 :D hihi

http://www.suwaczek.pl/cache/8339c5d7e0.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/ex2be6yds3jgvxlv.png

Basiu my już kończymy branie acardu i kwasu foliowego. Do końca opakowania, mam wybrać, żeby nie zostało.
Wczoraj koleżanka pytała czy biorę witaminy z dha. Kurcze biorę prenatal classic i teraz nie wiem czy czekać 2 tyg czy kupić na własną rękę?
W czwartek wybraliśmy się na zakupy wyprawkowe dla dzidzi. 2 sklepy i koniec przyjemności :'( brzuch rozbolal i już nie mogłam chodzić. Wczoraj rano dobrze się czułam i wzięłam się za ogarnięcie domu i znowu to samo. Ech dzisiaj idziemy na komunię. Do kościoła nie idę, nie czuję się na siłach. Mąż podjedzie po mnie i pojedziemy chociaż na trochę na przyjęcie.
Także zakupy będziemy robić przez internet. Jedynie zostawię sobie jeden wypad do hurtowni dziecięcej po wanienke, pieluszki materiałowe i część ubranek. Właśnie dziewczyny mam mały problem. Jak mam kupować te ubranka żeby było dobrze? Chodzi mi o kupowanie "od kompletu". Czy kupować w takich zestawieniach:
Body z długim rękawkiem + polspioszki czy tam spodenki
Body z krótkim rękawkiem + pajac
Kaftanik + śpioszki
Czy z jednej serii wszystkie części garderoby? Nie mam za bardzo pojęcia jak się ubiera takiego bobasa.

14.06.2019- 38tc Lenka
08.07.2016- 32tc Piotruś
05.01.2015- 6tc Aniołek

Dzięki za opinie odnośnie acardu juz teraz sama nie wiem myślałam że on dziecku nie szkodzi ze ma jedynie wpływ na moją krew... lekarz powiedział ze jego działanie po odstawieniu trwa jeszcze tydzień dlatego chcę to zrobić dwa tygodnie przed terminem porodu... Ehh :( muszę jeszcze z lekarzem o tym porozmawiać

glamjustyna na pierwszego września chciałabym być juz w domu z maleństwem i trzymam się tego załóżenia :)

Lenka Ja praktycznie kaftaników nie ubieralam. Moja mała urodziła się w lutym i ubieralam body na dl rękaw i na to pajac. Najlepsze są pajace bo masz koszulkę spodnie i skarpetki w jednym. Teraz na koniec sierpnia to chyba najpierw kr rękaw i na to coś z długim a jak jeszcze będą upały to tylko jedna warstwa ... na początek miałam może dwie szt kaftaników ale szybko ogarnęłam zakładanie przez główkę ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvmg7yia7b44tb.png

Kukurydza
Nocka z głowy, dziś troche lepiej. Cala noc zastanawiałam się czy na IP nie jechac . .. Brzuch jeszcze boli trochę ale mala nawet w nocy szalala a że obróciła sie w poprzek brzucha to może przez to ten ból? Nie wiem czy też tak masz ale to uczucie niepokoju w nocy nasilalo objawy... Na poczatku ciąży też miałam takie dziwne uczucia i też nasiliły się w nocy. Jak się kladlam i zaczynalam myśleć czy wszystko jest dobrze... Dziś zwieksze sobie magnez i nospe i zobaczymy. Ale muszę się jakoś ogarnąć bo dziś nasza mała i bratowa wychodzą ze szpitala i mama chce żebym przyjechala, zresztą Dasiek chce dzidzie zobaczyć:) A popoludniu druga siostrzenica ma urodziny...

Basia porozmawiaj z lekarzem o zastrzykach Clexane. Ja przyjmuje te zastrzyki od początku i są bezpieczne dla dziecka. Acard faktycznie do konca 2trym. Można później na serduszko dziecka może działać... Tak lektury mówią. Clexane jest za to drogi ale bezpieczny... Tyle od siebie w tym temacie mogę dodać.

Dzien dobry! My od 6ej na nogach, w koncu weekend ;)

Ide prasowac i prac, potem o obiadek i na dzialke. Tydzien mialam intensywny, ale juz powoli zwalniam. Brzuch sie mniej stawia.

Zycze Wam spokojnego dnia, bez stresow i ciemnych mysli, bez bolacych brzuchow i duzo odpoczynku.

Lenka - ja stawiam na bodziaki, kaftanikow nie uzywalam. Do bodziakow polspiochy, spodenki, rajstopki ( choc te dopiero dla kilkitygodniowego uzywalam). Nie kupowalam kompletami. Po prostu mialam kilkanascie "gor" i "dolow" i dowolnie laczylam. Mimo lutowego dziecka ubieralam go lekko bo mielismy bardzo cieple mieszkanie.

https://lb3m.lilypie.com/dYNLp1.png