Skocz do zawartości
Forum

Pyszne ciasto na zimno (lodowiec)


Monika1980

Rekomendowane odpowiedzi

PLACKI Z KURCZAKIEM

Na 1 pierś - 4 jajka, 5 łyżęk mąki, 4 łyżki majonezu. to wszystko pokroić na drobną kostkę.
0,5kg pieczarek pokroić w paski i dusić na maśle.

zetrzeć na tarce 20dag sera podlaskiego.
Wszystko wymieszać w garnku dodać sporo pieprzu i vegety.

Smażyć na patelni i formować jak schabowe.

Podawać z żurawina i ananasem lub z ostrym sosem (według upodobań).

Sa super delikatne i coś innego
Smacznego

http://lb5m.lilypie.com/8OQ1p1.pnghttp://lb2m.lilypie.com/Pmy5p2.png

Odnośnik do komentarza

Witajcie :)

Mam nadzieje że na forum znajdą się mamy które są w posiadaniu garnków firmy ZEPTER :) Tak jak np ja:)

Zakładam ten wątek ponieważ używam tych garnków- ale też szukam przepisów na potrawy które można zrobić w tych garnkach:)
jakie Wy robicie:)
oczywiście moje sprawdzone również dodam:)

Także zapraszam , pisac, pisac, wklejac zdjecia potraw które robicie w garnkach Zeptera:)

Odnośnik do komentarza

hej
wpadłam żeby podzielić się z wami moim ostatnim odkryciem GARNEK RZYMSKI -GLINIANY. Jest to naczynie gliniane w którym można piec w piekarniku. Zaczeło się od pieczenia chleba, ale ostatnio upiekłam w nim mięso-sZynkę. jeszcze nigdy nie jadłam tak kruchej a jednoczęsnie wilgotnej pieczeni. na nic sie zdają naczynia żaroodporne, rekawy i folie aluminiowe. Wg mnie tez skraca czas pieczenie bo namoczony garnek wkładasz do zimnego piekarnika i ustwiasz żądaną temp. Ja po osiagnieciu tej temp 220 wyłaczyłam piekarnik i po powrocie z zakupów miałam już gotowy obiad (1,5h). mimo że do jego mysia nie używa się detergentów bardzo łatwo się go czyści, przyznaje czasem potrzeba namoczyć ale to bez porównania z oddrapywaniem naczynia ze szkła czy blachy.
są i oczywiście wady
jeśli chcesz kupić nowy garnek to jest on drogi 200zł ale używane na allegro 50zł:)
do jego przechowywania trzeba trochę miejsca. jeśli nie używa go się go cały czas (jak ja) musi stać w przewiewnym miejscu nie złożowny (pokrywa i dno) bo może pojawić się na nim pleśń,
do namaczania go potrzebne inne duże naczynie (u mnie nie mieści się do zlewu) więc znowu kolejny grat w domu. można namaczać w wanience dziecka

bardzo polecam jak by ktoś miał jakieś pytania chętnie służę pomocą.
a może i wy macie już jakieś doświadczenie z tymi garnkami-podzielcie sie.

Odnośnik do komentarza

Zaczyn:
1 dkg drożdży świeżych albo pół łyżeczki instant
1/2 szklanki mleka, można dać wody, ma być ciepłe, jakieś 35 st.
1 szklanka mąki pszennej (poznańskiej albo wrocławskiej)

Wymieszać wszystkie składniki aż się dobrze połącza. Przykryć i zostawić w niezbyt ciepłym miejscu na 12 - 16 godzin. Zaczyn powinien być bardzo babelkowaty

Ciasto:
cały zaczyn
3/4 szklanki wody, u mnie mleko
2 - 2 1/2 szklanki maki
4 dkg świeżych drożdży albo 3/4 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
garść cebulki prażonej
1/4 szkl. oleju

Połączyć zaczyn z pozostałymi składnikami, mieszać, aż ciasto będzie jednolite (okolo 4-5 minut) - ciasto będzie bardzo luźne i lepkie. Przełożyć do wysypanej maka miski i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Lekko uderzyć ciasto, tak aby troszkę opadło i zostawić do ponownego wyrośnięcia ok. godziny. Przełożyć na wysypana maka stolnice, posypać z wierzchu maka, spłaszczyć ciasto do grubości 2 cm i przeciąć wzdłuż tworząc dwie bułki o rozmiarach mniej więcej 25 x 10 cm. Przykryć plastikowa folia posmarowana oliwka i zostawić do wyrośnięcia na płaskiej blasze wyłożonej pergaminem.
W czasie kiedy ciasto rośnie rozgrzać piekarnik (najlepiej z kamieniem do pieczenia w srodku) do temperatury 260C - piekarnik powinien sie rozgrzewać przez co najmniej 30 minut. Zsunąć bułki razem z pergaminem na kamień, obniżyć temperaturę do 225C i piec az ciabatta biedzie zrumieniona, około 18 - 20 minut.

nie mam kamienia, piekę na zwykłej blasze, zawieszanej w piekarniku, raz zrobiłam w keksówce ale to nie to

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

* 1 duża lub 2 małe pomarańcze ( w sumie ok 380-400 g)

* 6 jajek

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki sody

* 200 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)

* 250 g cukru

* 50 g kakao


Polewa:

* 120 g mlecznej czekolady

* 5 - 6 łyżek śmietanki 36%

Pomarańcze należy gotować przez 2 godziny (ze skórką). Co jakiś czas należy dolac wody i obrócić je, aby pomarańcze były jak najbardziej zanurzone. Proponuję też użyc mocno dojrzałych pomarańczy, a najlepiej jednej dużej. Ugotowane pomarańcze wstawiamy na noc do lodówki, aby całkowicie wystygły.

Na drugi dzień pomarańcze kroimy w ósemki i razem ze skórkami wrzucamy do blendera i miskujemy na jednolitą pulpę. Jajka ubijamy z cukrem ok minuty, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy drugą minutę. Ciasto przelewamy do wysmarowanej oliwą tortownicy (22cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę. Na ostatnie 15 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczeni lub folią aluminiową aby się nie spiekło z wierzchu. Ciasto jest upieczone gdy patyczek wbity w środek ciasta wychodzi z niego suchy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto obkrajamy od tortownicy i pozostawiamy ok 2 godziny aby przestygło.

Kiedy ciasto jest już trochę przestudzone przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę umieszczamy w misce w kąpieli wodnej i topimy, a następnie dodajemy śmietankę i mieszamy az utworzy się jednolita masa. Polewę rozsmarowujemy na cieście, a następnie posypujemy kakao.

Ciasta nie należy trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje.

Piekłam kilkakrotnie, jednak nie zdecydowałam sie na zmiksowanie pomarańczy razem ze skórkami, każdorazowo obierałam a miąższ miksowałam,
orzechów nie mieliłam, tylko łamałam na malutkie cząstki,

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

Składniki na formę 12 x 24 cm:

* 1 i 1/3 szklanki mąki

* 1/2 szklanki cukru

* 1 szklanka maślanki

* 3 jajka

* 1/2 szklanki oleju

* 2 łyżki kakao

* 100 g groszków czekoladowych lub startej czekolady

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 5 moreli

* 2 łyżeczki płatków migdałowych

Lukier:

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 1 łyżka mleka

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, czekoladą i kakao. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy olej i maślankę. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Proponuję też lekko natłuścic foremkę, by papier się do niej przykleił. Do formy przelewamy ciasto, a następnie na wierzchu układamy przekrojone morele - skórką do ciasta. Wierzch posypujemy migdałami.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut (wbity w środek patyczek powinien wyjśc suchy).

Kiedy ciasto odrobinę przestygnie polewamy je lukrem (cukier puder energicznie mieszamy z mlekiem).

Odstawiamy do wystygnięcia.

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

Ciasto:

* 270 g mąki

* 150 g miękkiego masła

* 120 g cukru pudru

* 2 duże żółtka

* 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%

* 1 łyżka kakao

Wypełnienie:

* 400 g białego sera (najlepiej z wiaderka)

* 3 jajka

* 100 g cukru

* skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Dodatkowo:

* 1 duże opakowanie borówki amerykańskiej (400g)

Mąkę łączymy z cukrem i kakao i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy śmietanę oraz żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 25 cm.

Jajka miksujemy z cukrem około 5 minut, następnie dodajemy ser i skórkę i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasto a na wierzchu układamy borówki.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.

Tartę proponuje podac z bitą śmietaną.

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...