Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

Cebulka, no to w sumie jak idzie spać tak późno, a śpi raz długo ale wcześnie;) to chyba zęby albo skok:). bo moje to już po 18 padają;)). Ale Amelia miała swój czas jak szalała do 22:P. U nas z jedzeniem jest masakra ehh. Monika masz roboty;). A my to dajemy calcium to słodkie sanosvit lub też hasco, one nie mają syfu..a że słodkie to już nic na to nie poradzimy:/. Moja dzisiaj całą wysypalo:/. Chyba pomidor, chociaż zjadłam 4 plasterki..ale jeszcze po ostatnim jej nie zeszło to moze taka moc przez to. bo nic innego nowego nie jadłam..:((

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz69vvjuouy14s0.png

muszę sie pochwalić, Dawidek wczoraj usnął o 21-30 i spał w łóżecku i bez pobudek do 5 !!! rano, potem pocycuszkował i spał do 9!!!, ale sie nie łudzę ze to tak będzie:) ale i tak obudziłam sie o 4 i sprawdzałam czy dycha:)
Zawiszka ja z rana daje sinlac, potem na drugie sniadanie cycus, na obiadek daje słoiki, do 9 miesiąca gotowałam sama, ale jak zaczelismy chodzic do alergologa i ta zaleciła dawac mięsko tylko ze słoika, niektore warzywa też , to przeliczyłam ze mi sie to nie opłaca i na razie odpusciłam gotowanie, a gotowałam w parowniku, samo zdrowie, na podwieczorek daje owoce z tubki lub banana do reki i do tego chrupke lub biszkopcika, daje od paru dni bo wczesnie na podwieczorek tez tylko cyc, no i na kolacje kaszka ryżowa lub kukurydziana i po kąpieli cyc, staram sie za dnia juz dawac cyca jak najniej jesli sie nie domaga, i wtedy je lepiej stałe pokarmy
monika Dawid je 8-9 kasze, 12 cyc, koło 15 obiad, 16-30 podwieczorek, czasami o 18 cyc ale to juz rzadko i 19-19-30 kolacja i potem cycus do spania. Daje teraz kaszke z dodatkiem grysiku i jest ok, a wczoraj dałam słoik z kluskami na obiad no i zrobił taką luzną kupke, ale bez sluzu, a dostalismy pozwolenie na 1 słoik w tygodniu z glutenem.

Zawiszka dzięki. W jednej aptece powiedziała mi Pani że dopiero od 2 lat jest wapno. W drugiej dostałam właśnie hasco.
Lovi moją wysypało na ramionach, rączkach i trochę na szyi. Zastanawiam się od czego. Pod uwagę biorę słońce lub ogórek/pomidor ale kupuję te niby bio. Roboty mam ale to lubię:)
A właśnie czym smarujecie na słońce? Ja stosuję olej z pestek malin.
I jeszcze jedno pytanie. Wiem że już o to pytałam ale ja nadal nie wiem co wybrać. Chodzi mi o buty. Teraz chodzi w attipas-ach ale muszę coś jej kupić.
I ostatnie pytanie. Co daliście/dacie swoim pociechom na roczek? My chyba coś ze złota, chciałabym aby miała jakąś pamiątkę bo ja to z tych sentymentalnych:)

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6upjy8vb5lcfc.png
https://www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e1gst0qcer3.png

Gość Silesia

Cześć laski
Zazdroszczę przesoanych nocy, u nas nie jest tak różowo. Budzi się z płaczem i.najchetniej tylko cyc w buzię. Zaczęłam podawać Jasiowi nabiał i było tydzień dobrze ale gdy wtrabil jogurt typu greckiego to dostał na rączkach takie bardzo delikatne krostki, niedużo tego ale dla mnie sygnał, że jeszcze nie do końca jest gotowy. Wgl to powoli przymierzam się do karmienia mieszanego taka aby nie gwałtownie ale spokojnie i powoli zrezygnować z cyca. U mnie to niestety ale względy zdrowotne mnie do tego zmuszają. Mam bardzo częste migreny trwające 3 dni, nawet co tydzień, nie mogę wziąć silniejszych leków i zdycham, albo mały będzie miał zdrowa mamę albo będziemy się tak męczyć oboje, niby z cycem ale z chora mama. Nie chce ale musze...
My smarujemy skórę przed słońcem kremem alphanova bebe filtr 50. Naprawdę daje rade.
Zauważyłam, że im więcej cyca tym mniejszy apetyt na stałe. Jestem więc na etapie eliminacji jednego karmienia, padło na poranne. Po wstaniu nie ma.wiec cyca, jest kaszka z owocem. Dopiero na drugą drzemkę idzie cyc i Jasiek nie protestuje. Problem z cycem przy pierwszej drzemie rozwiązałam chusta. W chuście zasypia i nie domaga się cyca.
Monika mówisz, że mak jest źródłem wapnia, ponoć figa tez, staram się ją przemycić w kaszkach ale patent z makiem tez wypróbuję.

Witamy nasze Dzieciaczki i Mamy :)
U nas ciągle coś dlatego troche Was zaniedbałam w pisaniu ale staram sie czytać na bieząco :) Pogoda nie pomaga w pisaniu Zresztą dzieć też nie :)
Mamy aktualnie jakiś bunt na jedzenie Maksym do tej pory jadłby cały czas a teraz coś skubnie i więcej nie chce Nie wiem czy to kwestia zębów czy taki wiek ale nie podoba mi sie to :( To ze w nocy nie woła jeść jest super ale szkoda tylko że i tak sie budzi :( No ale chyba jak je mleko przed 21 to śniadanie koło 8 powinien wciągnąć nosem a ten nie chce jeść :(
Do tego martwie sie jego ząbkami Ma już 8 wszystkie 1 i 3 dwójki (ostatnia już chyba 2mc wychodzi i coś nie chce sie przebić)) oraz uwaga chyba 5 (chyba bo ciężko określić ale jest daleko od 2 :/) Nie widać żeby trójki czy czwórki szły :( Chyba inna powinna być kolejność
Też mamy Hasco ale nie używamy I dobrze bo jest obrzydliwy i Mały za żadne skarby nie chce go brać :) Zresztą jak wszystkich syropów
My też mamy już pierwszą opalenizne :)
Byłam na kontroli u lekarza i mamy zielone światło na drugiego bobasa :D Teraz tylko trzeba znaleźć prace popracować troche i robić dziewczynkę :) Ciekawe co wyjdzie z tych planów
Monika podobno Bartek Befado i Emilki są dobre ale my jeszcze nie mamy Tak mówią dziewczyny na fb :) Co do prezentów to super pomysł Dziewczynce można tyle złotych pamiątek dać: łańcuszek kolczyki pierścionek albo broszke A chłopakowi co? :(
Ale sie rozpisałam Sorry :)

http://www.suwaczki.com/tickers/1usa20mm8bd3lc44.png

Paulazdr chłopakowi można dać sygnet, ale również łańcuszek z medalikiem czy inną zawieszką spinki do mankietów, spinki do krawata, z grawerem bez graweru;) aby kasa byla na dużo złota ;)
U nas bunt jedzeniowy trwa, może to z gorąca? Zębów 4 na razie mamy to trochę mało chyba jak na ten moment? A moje dziecko nauczyło się w końcu pić przez slomke i z Tubki wysysa jak odkurzacz;)

Madzia ur.06.09.2018, 3280g, 51cm szczęscia :)
Marysia ur.25.04.2016, 2960g, 50cm szczęścia :)

Gość Pineska1

Tak się zbieram żeby coś napisać, ale albo nie ma kiedy, albo padam na twarz.
Odnośnie butów to zamówiłam Froddo obuwie do raczkowania. Podpatrzyłam u jednego dziecka w przedszkolu i bardzo mi się spodobały. Dzisiaj mają przyjść, więc dam znać.
W żłobku coraz lepiej, dzisiaj nawet się nie obróciła jak wychodziłam, taka była zajęta. Na razie zostaje na 1,5 godziny. Wiem, że kryzys przyjdzie, tym bardziej, że znowu śpi 1 godzinę rano 8:30-9:20. W czerwcu będzie w tym czasie w żłobku. Po powrocie też pada o 12:00.
Życzę wam udanych planów bobasowych. Ja chyba dojrzałam do powiedzenia, że rozdział ciąża i bobasy zamknęłam. Jak to bywa, mimo, że karmię piersią, to mam okres od 8 miesięcy! Raz nawet mi się spóźnił i strach blady padł...

hejka Majóweczki,
dawidek coraz dłuższe dystanse pokonuje, po domu to juz fajnie sie puszcza i z pokoju do pokoju sam chodzi, czasami robi przystanki i trzyma sie sciany, ale raczkowac juz nie chce. na podwórku juz taki odważny nie jest, i musi mieć paluszek mamy dla pewnośći, ale czasami mnie zaskakuje i sie puszcza i ucieka:)
Monika my nic na roczek nie kupowalismy, ale zrobilismy sesje zdjeciową taką urodzinową i juz widziałam wstępnie i jestem mega zadowolona, te zdjęcia wywołam, kupie ładny album i będzie fajna pamiątka na całe życie. ale z łańcuszkiem to fajny pomysł dla dieczynki, też chcielismy jakąś pamiątke, bo zabawek to i tak mnóstwo dostał.
co do bucików to też słyszałam dobre opibie o Bartek, a Dawidkowi tez kupiłam takie na podwórko sandałki z Befado i ez spełniają wszystkie normy. juz po woli będe rozgłądać sie za druga parą bo te już powoli robią sie małe.
Zawiszka gratulscje dla Marysi:) Dawidek też ostatnio tubke jak odkurzacz pochłania na podwieczorek:)

Cześć dziewczyny i dzieciaczki :)
Odnośnie butów, my mamy befado i są fajne a poza tym polecane przez ortopedow :)
Na prezent urodzinowy też zdecydowaliśmy się na rodzinną sesję zdjęciową :) mamy ją w przyszłym tygodniu, już się doczekać nie mogę :)
Pineska fajnie ze Wam się układa z tym zlobkiem, oby tak dalej :) ja Uzgodnilam z moją mamą że zaopiekuje się Igorem jak ja wrócę do pracy i teraz mam pytanie co myślicie... Czy babcia powinna siedzieć z wnukiem za darmo? Bo ja np nie wyobrażam sobie ze moja mama ma poświęcać 8h dziennie i nic z tego nie mieć. Zamierzam co miesiąc dawać jej kilka stowek w kopercie i nie ma dyskusji że ona nie chce. Poza tym pisałam już kiedyś że nie utrzymuje kontaktu z bratem że względu na jego małżonke... No i znów problem bo oni podobno mają jakieś "ale" odnośnie tego że moja mama będzie z Igorem siedziała... Tyle że żona mojego brata nigdy nie pracowała i w dalszym ciągu do pracy się nie wybiera...
Paula Igor też zbytnio nie chce jeść rano, dostaje mleko o 20.30 i koło 7 nie bardzo chce jeść.
Noce u nas wręcz ideał, mały zasypia 20.30-21 sam w łóżeczku i śpi do 5-7 bez pobudek albo z jedną ale wystarczy włączyć szumisia i otulic i śpi dalej.
Gratulujemy nowych umiejętności :)

u nas noc to był koszmar, Dawid dostał kataru i całą noc sie wiercił, wybudzał sie i płakał, cyca też nie mógł za bardzo doic i smoka też, więc u mnie cała noc nie przespana, za dnia tez kiepsko spał tylko 2 razy po pół h, więc cały dzień maruzący i płaczący. no i chyba ma uraz po szpitalu, bo za chiny nie daje sie nawet dotknąć do nosa, ani kropelki psiknąć ani gluty odciągniąć, płacze az się zanosi, pewnie pamięta jak mu tą sonde wkładali. Probuje mu przez sen glutki wyciągać. i na dodatek złego jeszcze spad mi dzis z wersalki, mało zawału nie dostałam, puszczałam mu bańki bo ostatnio to u nas hit, i on schylił sie po banke i fiknął, taki cały obrót zrobił, całe szczeście ze podłoga zała w puzlach piankowych i oprocz tego spadł na poduszke którą wczesniej zrzucił:) ale strachu sie najadłam, i Dawidek też sie wystraszył bidulek.
Meju sesja to super sprawa, my juz za tydzień dostaniemy gotowe zdjęcia:) a z rodziną to fajnie tylko na zdjęciach

Gość Silesia

Cebulka u nas lądowanie juz tez było, strachu przy tym jest no ale nie sposób mieć oczy dookoła głowy. Dawidek wracaj do zdrówka.
Meju jednak idziesz do pracy? Co do rodziny to szkoda słów. Moja mama zajmuje się siostry synem juz 3 lata, a nam nic nie pomogła przy Jasku, ale nie mam żalu i pretensji, bo syn siostry bliżej mieszka, nam za to obiecała się dokładać do niani skoro poświęca swój czas na tamtego wnuka. Bardziej mi przykro, że nie ma takiej więzi z Jasiem jak z synkiem siostry.
U nas pierwsze butki to primigi, rewelacja. Ale cena też rewelacja ;/ no i chwalimy się - są pierwsze samodzielne jeszcze nieśmiałe kroczki. Widać też krawędzie górnych czworek, ale one idą długo, wiec obstawiam jeszcze z 1,5 ms. Jutro jedziemy do mamy na wieś, zostajemy do niedzieli, gdyż mamy tam podwójna komunie, mojego chrzesniaka i kuzynki. Ciekawe tez czy jutro będę uhonorowana jakoś w moim pierwszym dniu mamy. Delikatnie dałam do zrozumienia tacie ale czy załapał to nie wiem. Tak poza tym ponoć znów upały idą. Trzymajcie się

Cześć dziewczyny i Maluchy;)
Silesia zdrówka kochana;) zdrowa mama to szczęśliwe dziecko. Brawo dla Jasia!!!
Paula idą 5? U nas też coś idzie ale ciężko stwierdzić co bo nie chce pokazać. Trzymam kciuki za plany:) oby szybko się zrealizowały!!!
Zawiszka o tak, jak jest kasa to i pomysł na prezent się znajdzie:) brawo dla Marysi*)
Pineska fajnie, że Ela tak dobrze sobie radzi w żłobku.
Cebulka brawo dla Dawidka;) Fajna taka pamiątka;) Coś musi być w tych tubkach bo moja też ssie jak odkurzacz, hihihi. Jest nawet takie urządzenie do napełniania tubek tymi musami w domu;) Zdrówka dla Dawidka. Moja jakiś czas temu też spadła mi z łóżka:( usiadła tylem na jego brzegu i poleciała na pupę i walnęła się głową;(
Meju ja bym babci coś płaciła. Opieka to ciężka praca dla trochę starszych osób od nas;) Igor w spaniu to ideał dziecka;) brawo!
Jak Wam minął dzień mamy? Pochwalę się. Dostałam stokrotke od córci, tzn. teściowa zerwała i Lidka mi ją przyniosła; ))) kochana moja*))
W środę przyjechałyśmy z Lidką do domu. Trochę ciężko było bo jechałyśmy pociągiem z wózkiem, bagaż itd. No ale dałyśmy radę;) Tylko mąż pomógł nam załadować się do pociągu. Lidka chodzi coraz lepiej, więc kupiłam jej buty Befado (dwie pary), są fajne i cena jeszcze lepsza *) W połowie czerwca ruszamy ze znajomymi na wyprawę rowerową szlakiem greenvelo (czy jakoś tak), tak gdzieś na 7-10 dni.
Przepraszam za takie wypracowanie :)
Dobranoc: )

Cześć Majóweczki :)
Gratulujemy pierwszych kroków i innych zdolności Zaraz wszystkie nasze niemowlaki będą dziećmi :) Ale to szybko zleciało :( My póki co zaczynamy chodzić za palec Raczowanie odchodzi w zapomnienie bo na dwóch nogach wygodniej choć na czterech dużo szybciej :) Też mamy Befado i są ok Pochwale mojego syneczka -odpukać- przesypia noce bez jedzenia Czasem tylko wode wypije ale już nie budzi sie kilka razy w ciagu nocy tylko max raz:) Mega dumna i zadowolona jestem Ale tym sposobem kończę z moim zastępczym kp I tak mleka coraz mniej i już nie mam siły siedzieć na laktatorze W sumie laktator też już ma wyraźnie dosyć :)
Powiedzcie jakie macie foteliki? Mąż uparł sie i kupił jakieś g Jest tylko odchylenie pleców bez możliwości położenia Mały jak zasypia to główka mu leci i sie budzi i jest płacz :/ W związku z tym będziemy kupować nowy fotelik i pytanie jaki? W necie jest tego tyle że już mam mentlik w głowie :( czy opłaca się kupować ten do jazdy tyłem tylko do 13kg? Podajcie proszę model i cenę Z góry dzięki :)

hejka :)
Dawidek juz chodzi sam:) jestem mega dumna, a po domu to juz biega i ucieka:) no i cos ruszył z gaworzeniem, bo wczesniej tylko mama i baba, czasami nie, a teraz doszło, dziadzia i dada, mąż zniecierpliwiony czeka na wymarzone TATA:)
dalej bidulek ma katar, ale spisuje to na zęby bo to juz prawie tydzień, i niema odpukać innych objawów, ani gorączki, ani kaszlu, za to slini sie jak mops.
Monika udanej podróży.
paulazdr u nas fotelik joie stages, on jest od 0 do 25, i do 18 kg mozna montować tyłem, na tez regulowany zagłowek z takimi bocznymi oparciami co podtrzymują głowke. jestem bardzo zadowolona, fajny fotelik,cena około 700 pln.

Cebulka gratuluję;) Lidka też chodzi i na szczęście jeszcze nie biega;) ostatnio nauczyła się wołać psa (mam owczarka niemieckiego, wabi się aza), krzyczy "Aaaaaza". Teraz jak widzi inne psy też wola aaaaaza:) Teraz na szczęście do pomocy mam mamę, czasem wpadnie siostra i jej 3 córki. A ja sobie na spokojnie mogę zająć się domem, ogrodem itd.

Pochwalę się zrobiłam mamie na dzień Matki ciasto Marcinek a na urodziny tort kakaowo- śmietankowy. Pycha ciasto natomiast tort wyszedł też dory tylko za mało nasączyłam. W środę piekę tort i ciasta na roczek a od piątku zaczynam pieczenie tortu, łabędzi ptysiowych i marcinka na komunię;)

Monika wow cuda zazdraszczam talentów Ja umiem tylko ciastka owsiane zrobić :( Ciasta na roczek mamy zamówione Jeszcze kilkanaście godzin i Lidka bedzie miała swoje pierwsze urodzinki :) A jak Aza reaguje na takie słodkie wołanie?
Cebulka gratulacje dla Dawidka U nas tylko tata jest Czasem nie i daj no i ta (tak) Za to jak mówimy powiedz mama to patrzy jakbyśmy wymagali przynajmniej tabliczki mnożenia i mówi taataaaa jakby to była jedyna słuszna odpowiedź :(
Byliśmy dzisiaj ponad 5h na dworze ledwo wróciliśmy zmieniła sie pogoda i zaczęło lać Przez to moje dziecko poszło spać przed 18 i śpi do tej pory (jest po 20) ;( Coś czuje że mam przechlapaną noc ;( Wam życze przespanych lub małej liczby pobudek