Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

Weszły bardzo restrykcyjne przepisy unijne o oznaczeniu żywności i jeśli jest napis Eko albo bio, to powinno by bez sztucznych paszy. Niestety nie dotyczy to chyba antybiotyków, ale tu przestrzegam przed kurami - to najbardziej nafaszerowane mięso. Warto brać mięso QAFP, PQS, itd.

Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to my mamy sady i mogę Wam z całą pewnością powiedzieć, że polskie warzywa czy owoce też często są 16 razy opryskiwane, a potem zagazowane w przechowywalni. Te piękne i błyszczące polskie jabłka z marketu to w połowie chemia. Ale lepsze takie owoce niż żadne.

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

Chillwood - miałam wynik 5.73 ( norma 5.10-15.40 ) i tez miałam przypisany kw. Foliowy na receptę ale dzwonilam do prof. Ktora mnie badała odnośnie tej zakrzepicy i mówi ze nie trzeba brać dodatkowego kwasu . Bo biorę FEMIBION 2 . A Ty jakie miałaś wyniki homosysteiny i ze zastrzyki bierzesz czyżby claxane?:)
Biorę acard - rano później ten femibion 2 - popołudniu i luteine dopochwowo rano i wieczorem. :)

Gość agata magda

u mnie dzien znowu zaczal sie od wymiotow jeszcze sie nie pozbieralam mam tego dosyc dosyc
dosyc
czy ktoras z was brala leki na poprawe nastroju bo mnie juz wykancza moje fizyczn esamopoczucie i mysle czy sie nie podreperowac lekiem od psychiatry?
ps.
dziewczyny jakie suplementy bierzecie i czy w ogole cos bierzecie?

m.zielinska wspolczuje tych wymiotow w sklepie ... ja raz zwymiotowalam w miejscu publicznym :p wracalismy od znajomych dobrze ze bylo pozno haha niestety nie wytrzymalam i na srodku ulicy i bylo mi tak wstyd do tego przed mezem hehe ale co zrobic nie da sie nad tym panowac :P

dariaO mam nadzieje ze wszystko u ciebie dobrze...

spokojna co do detektora to ja jestem zdania ze bede naduzywac i jak bedzie cos nie tak to bede panikowac niepotrzebnie :) ale z drugiej strony fajna sprawa ale nie dla mnie :P

zazdroszcze wam ruchow :) moje dziecko chyba bedzie spokojne bo nic nie czuje :P hehe za tydzien usg nie moge sie doczekac :) i wtedy stane na wage ciekawe ile przytylam :P az sie troche boje haha :D

kasia29 ja jak zaszlam w pierwsza ciaze balam sie mysli blizniakow niestety poronilam (ciaza pojedyncza). i kiedy zaczelismy sie ponownie starac to zaczelam myslec nawet o blizniakach ze moze byloby ciezej ale wiecej szczescia do kochania :) u mnie w rodzinie od strony mamy byly blizniaki (jej wujek) i od strony taty (bracia mojego dziadka) ale dalej nic nie ma :) i szczerze to nawet ci zazdroszcze tego wielkiego brzuszka ktory bedziesz miala :)

leia czemu kiepskie zdrowie ? moze cos pisalas ale przeoczylam...

chillwood u mnie tlumaczenie tarczyca odpadlo bo nie znam sie w tym temacie a siostra meza doskonale zna ten temat bo sama ma problemy hehe i az tak klamac nie umiem niestety :P my poki co staramy sie nie prowadzic takiego towarzyskiego zycia jak wczesniej to ludzie tak nie widza ale rodzina juz tak :P a siostry meza sa bardzo dociekliwe hehe zreszta tesc tez wnukow sie doczekac nie moze :P moi rodzice wiedza juz dlugo od ok 8 tygodnia bo akurat tak do nas przyjechali z polski w odwiedziny kiedy ciagle wymiotowalam i nie dalo sie ukryc :P

cos od wczoraj lydki mnie bola.... takie uczucie jakbym zakwasy miala ale jak ja w domu siedze to jak mogly sie zrobic ? chyba ze to od malego ruchu nie wiem ....

jak tam dziewczyny ? zdrowiejecie juz ? mam nadzieje.... do tego swieta zblizaja sie wielkimi krokami :) ale sie najem haha najbardzie tesknie za grzybowa :D

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jnj452i4q.png

agata ja biore femibion 2 . i musze brac go rano bo inaczej wymiotowac mi sie po nim chce.... :P mam problem cos z tymi tabletkami a jak bralam je w obiad to ladowaly w kibelku niestety...
oj wspolczuje ci biedna.... ty tak caly czas wymiotujesz ? bo ja wczesniej codziennie po kilka razy a teraz raz na kilka dni... wczoraj rano a tak dzis jest dobrze..
ja zadnych lekow na poprawe nastroju nie bralam ale moze sprobuj ? lekarz napewno wie co ci przepisal i nie zaszkodza maluszkowi a tobie moze bedzie lepiej ? trzymam za ciebie kciuki i mam nadzieje ze wkrotce ci sie polepszy :*

Hej dziewczyny, jakoś nie pisałam bo tylko dołuję i nic więcej...
Raczej we wtorek nie polecę do pl, życie samo wszystko weryfikuje i nawet nie musiałam samodzielnie decyzji podejmować... Infekcja trwa nadal, gardło mocno boli, zrobiła mi się na nim jakaś wysypka biała, do tego węzły chłonne powiększone strasznie... No ale byłam dzisiaj u laryngologa i tylko podziękować za to że w Niemczech jest taka a nie inna służba zdrowia... Zrobili mi USG węzłów chłonnych i jest kilka guzków ale infekcyjnych nic podejrzanego, do tego pobrali powtórnie wymaz z gardła i zrobili bakteriologiczno/wirusologiczne badania krwi, nie chcą dać antybiotyku bo jeśli to wirus na gardle to antybiotyk może tylko obniżyć mój układ immunologiczny i jeszcze jakiejś grzybicy mogę się nabawić i problemów żołądkowych i chcą być na 100% pewni co to tam się dzieje. Wszystkie wyniki mają być we wtorek najszybciej więc muszę czekać co się dzieje i jakie leki mi dają, to teraz najważniejsze, nic innego się nie liczy...

Ohh z tym jedzeniem to teraz odwieczny problem co kupić w sklepie żeby było w miarę dobre, my kiedyś dużo kurczaka jedliśmy a teraz przystopowaliśmy, staramy sie jeść więcej indyka bo podobno jemu antybiotyków tak nie dają, no i ryb więcej ale takich z połowów. Jeśli chodzi o warzywa i owoce to te które sa przy ziemi czyli sałatę, rzodkiewkę to moczę najpierw w wodzie z octem przez 2min, potem w wodzie z solą na 2min i na koniec płukam w wodzie, przeczytałam że wtedy można się pozbyć tych pryskaczy, a resztę czyli pomidory, ogórki to sparzam gorącą wodą i obieram ze skórki.

Kasia witam serdecznie :) i zarazem gratuluję podwójnego szczęścia :)

Monika gorąco zdrowia życzę, bo wiem co znaczy choroba w ciązy, moja już pomału trzeci tydzien poleci...

Daria mnie też czasem taki mocny ból złapie w nocy z prawej strony i mam problem wstać albo nawet się przekręcić, konsultowałam z lekarzem i niby to więzadła, ale strach i tak jest... Ruchów też jeszcze nie czuję i stres straszny...płakać też często mi się chce...

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Czesc dziewczyny :)
Majka1982 trzymam kciuki zeby Cie to chorowanie w koncu opuscilo, badz dobrej mysli :)
mp1 mnie tak lydki szczypaly juz od 14 tyg ale lekarka kazala mi brac zaax. Wina chyba jest szybciej krazaca krew. Tez myslalam ze to wina malego ruchu albo braku magnezu ;)
Z tymi warzywami tez mam schiza... Nie wiadomo co kupowac- przerzucilam sie na korzeniowe i kapuste kiszona tylko to moga glowa dopuszcza jako w miare bez chemii ;)
Poruszylyscie watek ryb- wpadam dzis do sklepu z zamiarem zapolowania na rybki, czytam ze lowione na morzu takim, srakim.. A kraj pochodzenia? Chiny. Tyle w temacie :)
Pozdrowionka, milego dnia :)

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfkrntqwyr5dkp.png

Agata magda - bardzo współczuję, ale nie wiem czy są leki psychotropowe dozwolone w ciąży. Może jakieś lekkie zioła?

Wymiotów też współczuję, ale to znaczy, ze dzieviaczki zdrowe. Próbowaliście masowac nadgarstki? Dwóch lekarzy mi to doradzalo, choć nie do końca wierzę w akupresurę. Jest taki punkt gdzieś na wewnętrznej stronie, który można ugniatac na mdłości. Są nawet takie specjalne opaski na nadgarstki z kulką.

Indyk to świetny wybór! Indyków nie da się hodować przemysłowo, bo po prostu umierają. To jedno z lepszych mięs.

Ja dzisiaj trochę poszalalam, bo kupiłam gotowe faszerowane tortellini i zrobiłam do nich sos carbonara z boczkiem. Ani to bardzo zdrowe ani dietetyczne. Ale mam przytyć, więc sobie wybaczam. :)

Koleżanka dziś wpada z dzieckiem piec pierniki. Z jednej strony super, a z drugiej tak mnie plecy bolą, kiedy stoję, że wiem, że będę umierać wieczorem. Bo de facto to ja będę piec, a oni sobie dekorowac. ;) Dobrze, że mam ciasto z wczoraj, to chociaż o poczęstunek się nie martwię.

Adam 01.07.2014
Łucja 05.05.2016

Oj majka ty to sie masz... czyli swieta najprawdopodobniej w niemczech? Abys tylko wyzdrowiala...

Haha w tych czasach wszystko z chin... toc to juz nienormalne...
Karmelek dzieki za rade moze faktycznie to bedzie to :)

No indyk niby zdrowe mieso ale mi nie smakuje :( w polsce to kurczaki ze wsi od babci (zero chemii ) a tu w niemczech niestety... chociaz ja to i tak niezdrowo sie odzywiam .. ciagnie mnie bardzo do smueciowego jedzenia niestety..

Blacky dasz rade :)

Hmm przed chwila dziwne cos poczulam azpodskoczylam hehe :P sadze ze to jelita ale sama nie wiem... bo chyba troche ponizej pepka to za wysoko na dzidziusia co ? :P

Hej dziewczyny, ale mialam do nadrobienia, a tylko jeden dzien nieobecnosci :)

Widze, ze choroby was nie opuszczaja, duuzo zdrowka wam zycze.. mi jako tako przeszlo, tylko moj siostrzeniec ma zapalenie oskrzeli mam nadzieje, ze do mnie sie nic nie przypeleta :(

Majka1982 biedna, ale sie czepilo Ciebie to chorobsko :( duzo duzo zdrowka sle, obys juz zdrowiala, a nie cos nowego i zebys pojechala do PL na swieta, masz jeszcze troche czasu, moze sie uda :)

Jesli chodzi o jedzenie, to teraz w ciazy zwracam wieksza uwage, ale same wiecie jak ciezko cos dostac naprawde zdrowego. Wiec staram sie duzo gotowac zup, nawet nie dodaj kostek rosolowych tylko lekko dosalam do smaku, a tak z samych warzyw.
Co do badan, to jutro jade zrobic , a w srode wizyta. Ciekawe czy u mnie wszystko w normie.. oby. Tarczycy nigdy nie mialam ani za niskiej, ani zawysokiej, ale czesto przy granicach wiec teraz lekarz kazala zbadac i sie okaze :/

Co do tego detektora to tez odpuszczam, coraz czesciej czuje ruchy wiec to mi wystarczy, aczkolwiek przedwczoraj wieczorem nic nie poczulam i juz sie zdenerwowalam lekko, ale wczoraj wieczorem to nawet brat mlodszy poczul, wiec jestem spokojna.
Bardzo bym chciala zeby teraz na wizycie zrobila mi usg, bo nie wytrzymam do 5 stycznia :p

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3dqk3febfp1bd.png

Dzieki dziewczyny za dobre slowa :*

Do pl mysle ze tak czy siak pojedziemy ale najpredzej pod koniec przyszlego tygodnia i autem, naszczescie za samolot placilam za mnie i core 30e wiec niema straty jakiejs wielkiej a maz i tak autem mial jechac. Troszke szkoda mi tych dni ale najwazniejsze zeby choroba odpuscila i z dzidziolkiem bylo dobrze...

Ja caly czas czekam na jakies ruchy maluszka i wydaje mi sie ze wczoraj delikatnie cos sie poruszylo i napewno to nie byly jelita ale dzis cisza poki co...ehh co za stres...

Olcia dobrze ze kostek nie uzywasz to najwieksza chemia, ja mam po glutaminianie niestrawnosc wiec wyczuje nawet znikoma ilosc

Mp1 szkoda ze indyka nie lubisz ja akurat uwielbiam kitka w sosie wlasnym, piers faktycznie jest specyficzna bo taka suchawa

Blacky sos carbonara uwielbiam :) ehh a pierniczki obiecalam corce ze bedziemy piekly a poki co kiepska ze mnie mama bo tylko w lozku lezy i strasznie mi smutno z tym :(

Agata ja biore femibion 2 i magnez dodatkowo

Karmelku normalnie jak czytam twojego nicka to mam ochote na mase karmelowa haha

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Witajcie nowe majoweczki! :)

Pozdrowienia i uściski dla wszystkich chorujacych i wymiotujacych. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

Ja po wizycie:) Kacperek zdrowy chłopak! Ma już 320 gram i ma około 20 cm w całości z nóżkami. Widziałam jak brał kciuka do buzi. Prawie udało się uchwycić na zdjęciu. :) mam tylko dużo odpoczywac bo trochę brzuch mi twardnieje ale to może być ze względu na to że jestem chudzielec. I brać aspargin 3x2 tabletki. Ale szyjka dluga i zamknieta. Moja yoga niestety nie wypali. Ale to nic bezpieczeństwo mojego synka najważniejsze :) kolejna wizyta 23.12 ;) żeby mieć spokojna głowę na święta :)

http://www.suwaczki.com/tickers/j4x9g8ddtfc3h0jt.png[url]
http://www.suwaczki.com/tickers/74diiei3pjhtpmm7.png

Cześć dziewczyny! Ale jestem dziś wykończona! Oddałam promotorce rozdział, ostudziła moje zapały z obroną na marzec, ale powiedziała, że postaramy się przed porodem :) potem byłam umówiona z sąsiadką na zakupy. Podczas nich ledwie żyłam, tak byłam zmęczona, myślę, że stresem. Wróciłam do domu, padłam do łóżka i niedawno wstałam. Chyba moja bezsenność stresem była spowodowana.

Jeszcze rano, gdy stresowałam się przed wyjściem do promotorki, zadzwonił telefon. Nieznany numer, odbieram:
- Halo, czy pani Magdalena?
- Tak.
- Ja dzwonię, bo miałem na aucie karteczkę, że mi pani auto zarysowała. I że mam się w panią kontaktować w tej sprawie. Pani jeździ (i tu wymienia markę mojego auta).
A ja konsternacja i o co chodzi???? Mąż zarysował komuś auto i zostawił karteczkę z moim imieniem? Powiedziałam, że nie wiem, o co chodzi, a za chwilę słyszę śmiech. To kolega, chciał nas w nietypowy sposób zaprosić na parapetówkę....

Jeśli chodzi o jedzenie, to ja od jakiegoś czasu mam hopla na punkcie zdrowego jedzenia. Właśnie zakupy z sąsiadką były m.in. do sklepu ze zdrową żywnością :)

Anka_hey słodki bobas!! :) dobrze, że wszystko w porządku. Jaki już duży!

Majka biedactwo zdrowiej... a do gin kiedy idziesz, żeby sprawdzić, czy wszystko w porządku?

Mp1 ja czasem czuję ruchy bardzo nisko, a czasem trochę poniżej pępka i już sama nie wiem, jak to jest...

Blacky ja indyka bardzo lubię, ale mąż kręci nosem :(

DariaO tu nasz link do tabeli: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Ti-oLLnZoRRAO8EzuwHEQtg6quXI9LItn03FWly-d-U/edit
najpierw odmówi Ci dostępu, to musisz o niego poprosić (coś kliknąć) i ja Ci udostępnię

agata magda z tego co ja wiem, są leki nowej generacji, które może stosować w ciąży. Także idź do lekarza, coś powinien dla Ciebie znaleźć.

ashica straszysz :( nie wiedziałam o tych warzywach... gdzie się nie obejrzeć, to wszystko skażone :(

kasia.29 jedna moja ciocia miała 4 dzieci -2 x bliźniaki :) od strony mojej mamy jest ich sporo, więc byłam ciekawa, czy i mnie się nie trafi :)

Ja połówkowe będę miała 22.12 w 20 tygodniu mam wizytę . A powiedzcie mi jakie dodatkowe badania robi lekarz na tym połówkowym albo jakie informacje powinien mi przekazać :)?

Anka_hey - dobrze kojarzę ty z Poznańskiego ?:) powiedz mi masz jakas szkole rodzenia wybrana czy nie będziesz chodzić może jakies z polecenia opinie ?:) i jak tam myslalas gdzie będziesz rodzic ?:)

DariaO. Na polowkowym lekarz dokladnie ogląda i mierzy narządy dziecka, sprawdza czy serduszko jest dobrze zbudowana, ogląda pepowina.
Co do szkoły rodzenia to słyszałam, że mamutek jest w porzadku. Ale czy będę chodzić to jeszcze nie wiem. A ja na pewno będę rodzic na polnej ( będę mieć cc), bo tam pracuje mój lekarz no i tam mają najlepszy sprzęt dla maluszków. A Ty juz się zastanawiałas?

http://www.suwaczki.com/tickers/j4x9g8ddtfc3h0jt.png[url]
http://www.suwaczki.com/tickers/74diiei3pjhtpmm7.png