Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Wow ataa 70 km. Ja.po 30 padam. Zazwyczaj to tak ze 20 jezdze. Apropos gor to kupilam malemu nosidelko turystyczne :) takie z kolkami co na wozek mozna zmienic. Akurat sie trafila okazja uzywane. :)
Co do wagi to plus 12-13 kg. Rozstepow brak. Duza czesc tej wagi to pewnie woda bo mocno puchne ostatnio. I prawa noga bardziej niz lewa. Ale wg mojej gin to normalne. Ona ma chyba troche takie norweskie podejscie :)

Bartuś 14.04.2016 r. :-*

http://www.suwaczki.com/tickers/zem36iye9v5ivesn.png

Ataa tyle ze ja bede podwojna mama i nie moge sobie wziac jednego dziecka fla wygody;)) nie chidzi czy wie gdzie tylko widzi ze ubieranie i jedziemy, a poza tym ja bym tak nie mogla. Jakos damy rade i na pewno nie tak czesto jak teraz.

Ja dzis padam, klade sie z corka bo wieczorem prasowanie i spakuje do polowy torbe dziecka.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Ataa ten termometr bezdotykowy to mogę i postaram się wypróbować na mojej mamie bo ma niższą temperaturę ciała niż zdrowy człowiek a to powinien wykazać bo ma pomiar od 35,5 c.
Co do ponurości w Gdańsku to ja mieszkałam 3 lata w Elblągu. Tam też ponuro i jeszcze depresja - Raczki pod Elblągiem. Ale udało się wrócić w rodzinne strony. Ty chyba z Biłgoraja pochodzisz bo skoro Twoi rodzice tam mieszkają? to 80 km od Lublina - krajanka :)

Jakub Piotr urodzony 19.04.2016r. :)

Gość Marty leb obdarty

Magda 1010 - niekoniecznie, jesli jestes z tych drobniejszych istot i mialas normalna/niska wage przed ciaza to masz prawo wiecej przytyc.
Ja bylam w gornej granicy normy, prawie na skraju wiec pewnie dlatego troche mniej. Czytalam, ze dla mojego BMI to rekomenduja max 12kg, moze uda mi sie zmiescic. Dla mniejszych niewiast 15-16 jest spoko, tutaj link:
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/prawidlowa-waga-w-ciazy-czyli-ile-moze-przytyc-przyszla-mama_37266.html
A tak naprawde to nie ma sensu sie przejmowac, my juz jestesmy na finiszu wiec duzo wiecej nie przybierzemy.
Rozstepow narazie tez brak, chociaz zauwazylam ostatnio, ze bardzo mnie swedzi gorna czesc ud z tylu, pod posladkami. Nie potrafie dojrzec czy cos tam sie buduje, czy to "odsiedziny" :)
Ostatnie kilka dni czuje tez, ze sutki sa duzo bardziej wrazliwe, ktoras z was tez tak ma? (ps narazie nic sie z nich nie wydobywa)
Marta 35t1d

Marta u mnie sutki też wrażliwsze niż pare dni temu i mają taką jakby.. popękaną strukturę :( wczoraj nasmarowałam oliwkę i lepiej, ale przeraziłam się jak zobaczyłam. Ech!

Czarna, Ansta, Magda1010, Ramajani25 to w sumie u Was poród może być lada moment :))

Magda1010 u mnie było 8,5 kg najwięcej, teraz jest raptem 7,2 i stoję w miejscu od kilku tyg. Tak jak i Heltinne, mam nawet jeszcze wcięcie w talii co brzmi trochę śmiesznie, od tyłu też nie widać nic a nic, nawet w sumie jak stoję przodem to słabo, jedynie bokiem :P

Czarna u mnie są godziny gdzie nie czuję ani razu, są też takie, że 10 razy to on mi się ruszy w trakcie 3 minut albo i mniej, więc ja nie świruje z tym zapisywaniem i liczeniem, chyba nie ma co aż tak, no chyba, że masz jakieś wskazania..

Flawia nie denerwuj się, wiedzą co robią, lekarze zwykle zwlekają z takimi rzeczami najdłużej jak się da (planowym cięciem), więc wydaje mi się, że nie masz powodów do obaw, tymbardziej, że dostałaś na wrazie W. steryd na płucka :))

Agulaa czekamy na zdjęcie księżniczki <3<br />
Secondtry hop, hop? jest tam kto? :) dawaj znać co i jak!

Malaga normalnie jezdze mniej, zazwyczaj trasy tak 30-45km, a wtedy mialam dola ze cala wiosna i lato zupelnie nic bo codzien w pracy po 12h plys soboty i musialam odzyc, muec cos z zycua dla siebie i tak jakos wyszlo..
Magda 1010 z ta waga to podobno tez indywidualne. Mi mowia ze nie widac po mnie tych kg ze niby glownie brzuch widac, ja w sumie bardziej czuje niz widze ten ciezar, jednak dol mnie lapie, moja gin mowi ze niema co sie przejmowac, ze karmienie plus ruch po ciazy i nie bedzie sladu.. tez staram sie tak na to patrzec.. no i Miila obiecywala ze po będziemy piekne :D
Anawee moj tez szaleje jak tatę uslyszy :D

Dziewczyny po CC

Mam pytanie, bo w zasadzie to chyba jedyna rzecz, której jeszcze nie wiem, po samym CC lekarze zostawią mnie w tej koszuli w której był zabieg? i druga sprawa, założą mi te siateczkowe gatki z podkładem zanim mnie przerzucą na łóżko? no bo w sumie jak inaczej jak tam mi już będzie syf leciał? przepraszam za takie pytania, ale ja muszę to wiedzieć :)

Miila no właśnie majtek siateczkowych nie zakładają, pokładają tylko ta wielka podpaskę i podkład na łóżko, po jakimś czasie położna przychodzi to zmienić i umyć jeśli jest taka potrzeba. To oczywiście dopóki się nie stanie na nogi. Nie wiem jak u Ciebie, mi powiedzieli ze 4 godz musze leżeć, potem jeśli będę się czuła na siłach mogę spróbować wstać, zobaczymy co z tego wyjdzie w praktyce...

gravinka razem z pralka kupilismy te nakladki antywibracyjne gumowe ale to i tak. Tzn sam dzwiek ale w porownaniu ze stara pralka niebo a ziemia. A ja bym przy tym spala bo mi tam cicho tylko u dzieci to wszystko slychac, nawet jak tesciowa rano sie myje pod kranem ktory jest na scianie wspolnej z dziecmi to slychac cisnienie. Ah gdyby nie fajna wneka i dzieci na kacik zabaw to bym zamienila pokoje.

Miila ja nie cesarka ale przebrali mi koszule i tez tylko podklad bo majtki jak widza to wkurzone. Ja tam podnosilam nogi i sobie wietrzylam pod koldra bez majtek zeby mi ten podklad nie przylegal. Najgorsze ze mnie polozyly bez podkladu to mowia ze mam sie nie przejmowac jak poplamie bo to wina tych poloznych z poloznictwa ze nie polozyly tak tylko ze to ja bede na krwi lezec. Szybko maz mi pomogl.

A poza tym Miila Tobie az tak po cc nie bedzie leciec bo Tobie te "brudy" czesc wyczyszcza po wyciagnieciu dziecka i na pewno nie bedzie tak lecialo jak nam po sn.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Dzięki dziewczyny, no nic, liczę, że jakoś humanitarnie postępują w tej MF jeśli chodzi o takie sprawy, nie chciałabym się czuć skrępowana, że coś poplamiłam albo, że leżę w kałuży krwi i mój mąż na to patrzy, jakoś ciężki dla mnie jest ten temat.

Miila mysle ze nie masz sie co martwic o humanitarne traktowanie :) gdyby bylo inaczej szpital nie mial by dobrych opinii, jeśli chodzi o lezenie na samej podpasce bez gatek to podobno standard szczegolnie na poczatku, podobno chodzi o to by nie zatykac krocza, by wietrzyc ze szybciej sie goi i nie dochodzi do rozwoju bakterii a podobno spiro jest tej krwi i skrzepow czy nie wiem jak to nazwac.. tez mnie temat mocno rusza. Jak juz wstaniesz na nogi to juz sama bedziesz decydowala czy chcesz gatki i czesciej latasz do wc to zmienic czy jednak dajesz rade bez.. ja tam bede patrzyla na moj komfort psychiczny i jakby ci przygotowuje wieksza ilosc podkladow po to by moc je czesto zmieniac..

Miila zaraz po cesarce zakładają tylko ta duża podpaske między nogi ale na prawde po wyczyszczeniu macicy krwawienie nie jest tak bardzo intensywne żeby leżeć w " kałuży krwi ". To jest ciut mocniej niż okres. Na początku jak musisz leżeć to wygodniej jest położnej wyjąć z pod ciebie podkład / podpaske bo jesteś obolała i pdniesienie pupy do góry po cięciu jest trudne a utrzymanie jej na tyle długo żeby zdać i założyć siatkowe majtki jest wręcz niemożliwe po znieczuleniu. Ale jak tylko znieczuleni ci puści( mina 2 h wczesnego połogu gdzie musze obserwować czy się firmę obkurcza macica ) to powinny właśnie I anie juz ubrać ci te majtki i normalnie sobie będziesz leżała.
Atta przypomnieć się nie zaszkodzi z ta immunoglobulina. Powinnaś ja dostać około doby po porodzie. Lekarz widząc ze macie zestawienie konfliktówe powinien wpisać ci w kartę zlecenie po porodzie ale położne tez tego pilnują. Zapytać możesz :)
Magda ty się nie przejmuj waga ; ) ja mam 36 tyg i 17 kg na +.
Heltine tnie nue staż kobieto. Uważaj na siebie. A tak jak mówia dziewczyny natym etapie to zawroty głowy juz raczej norma. Ale przy twoim tempie życia zwolnić nie zaszkodzi na pewno ;)
Ewee no mieszkanie zaklepane jak na razie na tym koniec bo oddanie budynku ma być koniec maja. Nawet mi to pasuje bo ogarniemy się odrobinę z małą zanim zacznie się szał z wykończeniem ;) może końcem lipca uda się już przeprowadzić ;) ;) jak sądzicie 2 miesiąc wystarcza na wykończenie ??
Mój mąż chyba widzi że ostatnio mam kiepski nastrój bo viagle ki powtarza że mnie kocha i ze jestem piękną i sexowna A ja czuję się jak słoń :/ ale miło że chce mi poprawić nastroj ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Magda2600 to jak sxybko sie wprowadzicie zalezy jak zgrana i dobrana bedzie ekipa, jest to czas gdy takie prace sa popularne i mysle zejesli zalezy Wam na terminie to juz powinniscie myslec by umowic sie na robote, tzn powiedzmy do konca kwietnia i trzeba zgrac tak by jedni drugim nie przeszkadzali tzn plytki, malowanie czy podlogi wstawianie drzwi czy montaz mebli iprzygotowanie elektryki, warto to wczesniej przemyslec.

Ataa widzisz nieświadomie nie popełniłam błędu, ale to chyba wynika z tego że jestem osłuchana z tą nazwą. Inaczej się sprawy mają tak jak w przypadku znajomych o których pisałaś - gdy się nie zna danej nazwy to łatwo ją przekręcić albo błędnie odmienić.
Dziewczyny ja ciuszki prasowałam na siedząco bo nie dałabym rady na stojąco i prasowałam tylko z jednej strony, czyli tej zewnętrznej. Stwierdziłam że nie będę przesadzać.

Jakub Piotr urodzony 19.04.2016r. :)

Melly, mi się wydaje, że trochę panikujesz z tym, żeby córka nie czuła się odrzucona. A takie łażenie po galerii dla takiego malucha zazwyczaj jest potwornie nudne, i jakby została z babcią raz na jakiś czas, a Wy na zakupy, to myślę, że wszystkie strony byłyby zadowolone.

Flawia lekarze wiedzą co robią, 37 to już donoszona ciąża, a z tą pępowiną naprawdę nie ma żartów.
Czarna mi dziś lekarka powiedziała, że wystarczy raz dziennie o stałej porze czuc ruchy i jest ok, ale ja mam dopiero 33 tc. Jak czujesz że jest ok, to nie ma co panikowac. Jak nie jesteś pewna, to lepiej podjechac i sprawdzic, Twój lekarz dobrze mówi. Ja sama dziś byłam na IP, bo rano tylko troszkę czułam, a potem nic i nic. Teraz sama jestem przewrażliwiona, nie chciałam Was niepotrzebnie straszyc, ale w zeszłym tygodniu moja koleżanka, 2 tygodnie przed terminem, czyli 38 tc poczuła wieczorem że cos jest nie tak, nie czuje ruchów, pojechała na IP, niestety dziecko było 3 razy owinięte pępowiną i już nic się nie dało zrobic... Także w razie W nie myślcie że niepotrzebnie panikujecie, tylko jechac i juz.
Magda1010 ja 10 kg na plusie, 33 tc. Też mam resztki tali, a wyglądam cyt. koleżankę "jakbym połknęła arbuza".
Ataa piąteczka, ja też jak jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży, to przejechałam maraton MTB, w 35 stopniowym upale :)))

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Magda2600 my dostalismynklucze 15.03 a wprowadziliśmy się 2.05 :)jeszcze jakies rzeczy byly robione ale dalo sie mieszkac. Poza tym, musielismy najpierw zryc stare tynki, kable i podlogi bo mamy mieszkanie z rynku wtórnego, ktore totalnie wyremontowalismy.

Trzymam kciuki zeby wszystko sie udalo :)

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Gość Czarna23789

Magda2600 widzisz jak komplemenciarz zrobił się z Twojego Męża ;) Super miło słyszeć takie słowa.

Ja też czuję się jak słoń, ale mam nadzieję, że juz nie długo.
W ogóle Bogu dzięki, że mogłam się u rodziców zatrzymać na ten tydzień, Mąż dzwoni max na 3 minuty w ciągu dnia, bo nie ma czasu i warunków na tym wyjeździe.
A ja ze łzami w oczach. Tak mi jest przykro, że nawet porozmawiać nie możemy na spokojnie.
To chyba te hormony, bo aż taka wrażliwa nigdy nie byłam na te jego wyjazdy. Czasem nawet czułam, że odpoczywam będąc sama.
Rozumiem Heltinne, czasem zwykła obecność robi tak dużo.

Miila z tymi ruchami dziecka właśnie mam dokładnie tak jak Ty. Do tej pory mój lekarz nie kazał nic liczyć, a teraz stwierdził, że na koniec ciąży to bardzo ważne i mam z zapiskami iść w poniedziałek na wizytę. Dlatego tak się tym zestresowałam.

Odnośnie zakładania tych mega sexi majteczek po porodzie, to kurcze, rozumiem, że dobrze jest wietrzyć krocze. Ale jak to robić będąc z kimś na sali? Przyjdzie do innej kobiety mąż czy ktoś. No nie wyobrażam sobie tego. No i poza tym przecież ten podkład poporodowy sam się w tym kroczu trzymał nie będzie, ani to wstać swobodnie ani nic.
Dla mnie to też bardzo niezręczny aspekt porodu.

Gość Czarna23789

Anna bardzo przykra ta sytuacja z Twoją koleżanką. Ale właściwie to chyba faktycznie bardzo łatwo coś przegapić, trzeba być czujnym. Dobrze, że o tym napisałaś. To nie straszenie, raczej uświadomienie, że takie rzeczy się zdarzają.

Dzięki dziewczyny, wiem czego się mogę spodziewać a to bardzo dużo dla mnie.

Magda2600 my dostaliśmy klucze 9 września, a wprowadziliśmy się 24 października, a dodam, że pierwsze dwa tygodnie nie działo się nic, bo zaklepana ekipa wzięła sobie inne zlecenie w tym czasie i się przesunęło.

Hej dziewczyny, ja po wizycie, Mały ma się dobrze, waży 2920,przeplywy ok. Ja przytylam juz 16kg, ale moj mąż stwierdził ostatnio, ze od tyłu w ogóle ciąży nie widać, ogólnie chyba kazdy łącznie ze mna spodziewał się, że rozwali mnie na wszystkie strony z racji tego, ze nigdy chuda nie bylam, a nie jest tak zle, do tego chodze normalnie bez kaczego chodu wiec super, chociaz boli mnie krocze coraz bardziej. Ja ruchów tez nie licze, lekarz zawsze tylko pyta czy czuje i jest ok.
[bAnna] straszna historia, ja ciągle się obawiam takich sytuacji, ze cos moze pojsc nie tak, wydaje mi sie, ze to orzez moje poronienia i przez to ze moja mame jak pojechala rodzic mojego starszego brata odeslali do domu, że jeszcze nie czas, a jak pojechala kolejny raz to brat byl juz uduszony pepowina :-\
heltinne uważaj na siebie!!

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6anliryno1zd8.png

Hej Dziewczyny,
wybaczcie, ale dziś tylko pobieżnie przeczytałam, co tam u nas słychać. Może wieczorkiem uda się przeczytać dokładnie.
Od rana mam twardy brzuch, ale maleństwo się rusza.
Udało mi się załatwić dentystę i mam spokój, więc Magda - idź póki możesz, i o kurcze.. zazdroszczę w sumie wszystkim Wam grającym, czy śpiewającym. Mi nadepnął słoń na ucho i tyle.. dobrze, że mężowi to nie przeszkadza i mogę się chociaż przy nim powygłupiać..
eh.. dodatkowo mnie dół złapał, bo kuzynka pojechała na wycieczkę do Japonii i oglądając jej zdjęcia mi się przypomniało jak tam byłam. W sumie to ja hobbystycznie zaczęłam uczyć się języka i ogólnie.. kuzynka chińskiego, ona właśnie kończy studia w Chinach. A ja zostałam tutaj z marzeniami.. ale cóż trzeba wiedzieć, kiedy się do czegoś nie nadaje. Nie dość, że słoń na ucho, to jeszcze zdolności językowych brak ;P
oj.. wybaczcie.. rozpisałam się bezsensu.
Mi nie kazała lekarka liczyć ruchów, tylko się spytała czy są regularne, jeżeli tak to ok.
Ok, obiecuję! Postaram się ogarnąć i trochę w temacie być!
Trzymajcie się Dziewczyny,
heltinne - czy już w miarę ok? odpoczywasz?

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png