Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Heltinne wiedzialam... :D
Miila tak sobie myślę ze przy Twoim malym brzuszku Jeremi jakby nie ma wyjścia i Ci sie rządzi między jelitami :)
Kodomo daj znac co Ci powiedza na IP, trzymam kciuki by to mimo wszystko byl falstart.

Normalnie udielilo mi sie myslenie o tych jelitach i moje tez w wrazenia mocno sie poruszyly ze tak powiem...

Właśnie się obudziłam. .....Synek u dziadków wiec nikt mnie budził. .....

Heltinne obiecuje;) położna mnie nieźle nastraszyla. Wcinam sobie jablko na ktg a ona do mnie żebym nie jadła bo jestem do cc.......mój mąż juz wczoraj nawet wywiad wśród kolegów zebrał na temat komu się dziecko urodziło przed 37tc......trochę się uspokoił bo okazało się ze kolega ma synka z 35 tc i nawet żadnych dodatkowych kontroli nie trzeba było mieć.
Ale byle do 18.03!
Na razie ciśnienie w granicy 140/90......

Komodo jedz na IP. Szczególnie ze jak piszesz cos się sączy. Mi wypadł cały czop w tej ciąży w 17tc i byłam przerażona bo myślałam że urodze ale lekarz mnie uspokoił ze czop odrasta tylko nie wiem do którego tc.
Daj znać co powiedzą na IP.

Miila podpytaj dziś na szkole położna na temat swoich objawów. Odpoczywaj dużo!

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Moja babci przyklejala mojemu tacie uszy na plastry bo miał odstające bardzo i ktoś jej powiedział ze jak zrobi to u noworodka to pomoże bo chrząstki mięciutkie są. To były wczesne lata 50-te i ciemnota panowała.
Skończyło się mega kompleksem i operacja plastyczna w wieku 22 lat;)

Hehe tez tak mysle. Niby 21 wiek ale jednak ciemnota czasem jeszcze daje o sobie znac. Ah. Uszka tez ma troche tatusiowe maz ma bardziej odstajace ale nie jakos brzydko zeby ujmowalo urodzie, a corka ma bardziej niz ja odstajace ale ladne wiec kompleksow moec nie bedzie. Az sie dziwie ze mezowi tesciowa tez nie przyklejala uszu.

A jak wyglada odejscie czopa?

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Kodomo trzymam kciuki! !! Daj nam znać, będzie dobrze :*

U mnie torba też czeka, jutro się pakuje, nie ma nawet opcji, że nie.

Chyba już u każdej z nas jakieś objawy zbliżającego się porodu...

Melly uklepywać główkę? Chryste! A czop- wczoraj położna mówiła ze w necie są zdjęcia jakbyśmy chciały zobaczyć, ale ponoć śluz gesty podbarwiony krwią.

Ten czop może odpaść na raz w formie takiej galarety podbarwionej krwią, albo ciągnąć się przez kilka dni w postaci takiego gęstego śluzu.Generalnie same przyjemności ;)

Melly, teściówka wygrała z tym oklepywaniem główki OMG :D

Heltinne, wiedziałam że połkniesz haczyk ;) Z tego co wiem, a koleżanki takie butki robią trzeba mieć takie drewniane formy w rozmiarach butów, żeby je wyprofilować takie jakby szewskie kopytka ;)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Hej dziewczyny. Widze, ze ładnie nas juz wzięło..
Kodomo powodzenia! I daj znać jeżeli bedziesz cos wiedziała.
melly teściowa zabiła mnie pomysłem.. :D
Miila ty tez tam spokojnie, objawy juz mogą występować. Bo i na nas wszystkie powoli przychodzi juz czas :)

Ja dzisiaj od rana ból w podbrzuszu i krzyżu. Oczyszczenie tez zaliczone, brzuch coraz niżej. Jestem troche przerażona.. Ze to juz tylko 2-3 tygodnie a może nawet szybciej.. Nie wiem czy bede wiedziała co robić a jak ja nie bede wiedziała to mój maz juz w ogóle.
Magda masz może juz ta listę zrobiona dla męża? Chętnie sie podczepie zeby z niej skorzystać i mojemu pod nos podłożyć wrazie co :)

Ogolnie to jestem jeszcze przerażona inna sprawa.. Byliśmy w piątek u teściów i był tez szwagier z narzeczona. Wszedł temat porodu i PO. Ja to nie lubie za bardzo o tym gadać no ale ok. Ale wyobrażacie sobie ze oni sie licytowali kto zamawia sobie pierwsze tulenie?! Boże, jak ja to przeżyje. Ja nie wiem czy bede w stanie oddać na jakieś tam 'tulenia' mojego skarba. A oni sie tak nastawili ze nie wierze w to.

czop pamiętam z 2.ciazy. Wyleciał przy okazji wizyty w toalecie. Wtedy już wiedziałam. , że urodze w ciągu mak 24 h, byłam w terminie, chwile potem skurcze stały się regularne.Urodzilam w ciągu ok 8-9 godzin od jego odejścia
Także to sprawa b.inywidualna.

Nat tak właśnie myślałam. , że jakieś formy są potrzebne. Musze się zorientować bardziej w temacie.

Flawiato mamy umowę. , my trzymamy Cię za słowo. , a Ty trzymasz nogi zaciśnięte ;)

PaulinaNoco to za panika, czego miałabyś nie wiedzieć?

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Gość Czarna23789

Ale ruch na forum od rana. :)
Co do 'oczyszczania' to ja tez jeszcze przed śniadaniem to zaliczyłam. I chyba faktycznie cos w tym jest, bo od kilku dni łatwiej i częściej sie wypróżniam. A wczesniej zdarzało sie że z raz na 3 dni.

Bardzo dobrze, ze opisalyscie jak ten czop wygląda, bo ja nie miałam pojęcia. A myślicie że można go przegapić? Np podczas siusiania?

U mnie ogólnie noc bardzo kiepska. Budzenie co godzina i wizyta w toalecie. A nad ranem obudziłam sie dosłownie z krzykiem, nieziemsko mocy skurcz łydki mnie złapał. Az dziwne, ze przy takiej ilości magnezu i potasu taki skurcz..
Ja dzis robię ostatnie pranie do Maluszka, by dołożyć kocyk i rożek do torby.
Jakby nie bylo we wtorek koniec 36 tc.

Mąż chce wykorzystać wolną niedzielę i zarezerwował bilety do kina, ale nie wiem czy wysiedzę tam.
Co do tulenia naszych dzieci, u mnie rodzina się jakoś tak nie nakręca na szczęście. Pomimo, ze to pierwsze dziecko w rodzinie.
Mama będzie ze mną kilka dni, ale mam do niej zaufanie i wiem, że jej pomoc skupi sie na tym czego ja chcę. I bardziej zatroszczy sie o jakies pranie czy gotowanie niż o to by przejąć opiekę nad wnuczkiem.

Moje literki z filcu, niby nie najgorsze, ale jakieś takie cienkie po wypchaniu. Muszę to inaczej pomyśleć. No i kupić lepsze igły bo z tymi co mam to nerwicy można się nabawić.

A tak w ogóle to miałam ćwiczyć oddechy bo porodu, bo ja z tych co przy wysiłku tylko ustami oddychają. Ale jak mam ćwiczyć. Jak od 10 dni nos zawalony. Kiedy ten katar sie skończy????

Miłego, spokojnego dnia Kobietki.
Się rozpisałam, kto to przeczyta :)

Nie martwcie się dziewczyny tym oczyszczaniem, bo ja to akurat wam zazdroszczę;)
Kodomo, mam nadzieję, że maluszek jednak jeszcze poczeka z przyjściem na świat. Mojej koleżance odpadł czop z tydzień przed terminem, a poród i tak był wywoływany 2 tygodnie po, bo nic się nie działo (a przy okazji: podobno w Polsce czeka się max tydzień po terminie, Magda czy to prawda?).
Milla odpoczywaj, ale może taki to już etap ciąży? Rozmawiałam w czwartek z położną na temat mojego, bardzo często twardniejącego brzucha. Czasem mam wrażenie, że spina się non stop, trochę boleśnie nawet. Wg. położnej to zupełnie normalne i jeśli nie jest to regularne i bolesne jak przy miesiączce to jest okej. Po prostu teraz będzie już tak coraz częściej.
Heltinne znalazłam u siebie w sprzedaży wysyłkowej takie zestawy do filcowania w stylu "jak zrobić kaczuszkę";) Zawierają potrzebną wełnę, igły, podkładkę oraz instrukcję. Grosze to kosztuje, więc zamówiłam zestaw do zrobienia bransoletki z kuleczek i wielkanocnego kurczaczka, bo na początek to chyba wystarczy w ramach nauki:) Zobaczymy czy mi się spodoba.
Melly chyba wszystkie zostałyśmy właśnie fankami metod twojej "mamusi":D

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Komodo wiem co czujesz bo ja przeżywałam to zaledwie wczoraj. Ale lepiej być pod kontrolą jeżeli tak zadecydują lekarze niż się denerwować w domu. Trzymaj się!

Ehhh.....dziś się żegnam z autem. Juz mi mała nie daje prowadzić samochodu; ((( tak mnie ciągnie dół brzucha. Jestem zdania na taxi i meza:)

Czarna mi na katar pomógł Vics sinex aloes i eukaliptus który mi polecił lekarz i oczywiście inhalacje.

Komodo jesteśmy z Tobą! Jedź i daj nam znać co i jak! Trzymamy za Was kciuki!

Czarna wiem o czym mówisz. Mam to samo. Do tego temp. i kaszel. Wirus jakiś panuje :-( mi się tak źle oddychało wczoraj, że mąż pojechał i kupił inhalator wczoraj. Uliga nie do opisania! W końcu przespałam całą noc (nie licząc 3 pobudek na siku ).

Co do wypróżnień to jeszcze nie zauważyłam różnicy.

Torba u mnie spakowana od 2 tyg. Muszę jeszcze dopakować suchy prowiant i wodę :-)

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Gość Czarna23789

Flawia ja z autem też już pożegnana. Ewentualnie krótkie odcinki. Ale dociera do mnie, że to w sumie dobre rozwiązanie.
Inhalacje domowym sposobem i olejek eukaliptusowy stosuje, ale na krótko to pomaga. Najgorzej jest w nocy. Mam nadzieje, że na dniach jednak minie ten katar.
Ansta chyba i ja wpiszę inhalator na listę zakupów.

Kodomo powodzenia! Czekamy na wiadomości!
Miszka a to fajnie ze udało się takie zestawy znaleźć, ja looknij wieczorem na allegro, bo u nas są tego typu rzeczy dość drogie a wybór słaby
Czarna chyba można czop przegapić, musiałabys na wszelki wypadek spoglądać do muszli przed spuszczeniem wody

Nie chcesz pochwalić się literkami?

PaulinaNo co by Ci w tej sytuacji poradzic...Sama nie wiem,mi w sytuacjach nietypowych i stresujących automatycznie włącza się tryb chlodnomyslacy...
Wiesz może to dobrze ze się zastanawiasz nad tym juz teraz ,łatwiej będzie Ci to ogarnąć w odpowiednim momencie, jeśli sobie wyobrazisz sytuacje i swoje postepowanie...
Intuicja tez sporo Ci podpowie.

Ansta zdrowiej szybko to nie czas na chorowanie!

Ja wracam do realizacji moich planów szyciowych, na warsztacie aktualnie pozycja nr 3....

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Anna ja jeszcze tydzień temu nie miałam problemu z prowadzeniem auta ale od 2 dni mała mi się juz w kanał wpasowala i wczoraj na usg nawet na wypisie mam ze główka dotyka do ściany przedniej i to powoduje straszny dyskomfort a jak prowadze auto to czuje straszne napięcie i wręcz ból.
Z synkiem juz nie mogłam prowadzić na 3 miesiace przed porodem wiec teraz i tak długo dałam rade.

Anna ja co prawda nie prowadzę samochodu, ale zastanawiam się co w sytuacji nagłego skurczu... Mnie wytracaja lekko z równowagi, ciekawe jak wygląda wtedy koncentracja z kolkiem
NatNpatrz tutaj
Wygląda na to ze da się bez formy..
Ale będę wdzięczna za jakieś namiary na sprzęt,gdybyś mogła popytać koleżankę. ..

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆