Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Malaga luzik :) ja i tak jeszcze w pierwszej kolejnosci mam nauke na drutach bo chce zrobic kocyk z przepisu Veny :)
Miila widzisz to ciekawe co piszesz, i wychodzi na to ze jednak co polozna to opinia.. ja póki co najbardziej ufam naszej Magdzie :) co do czopa to nie straszmy Kodomo tymi 48h. Moja polozna i Magda tez mowily ze czop moze odpadc nawet kilka tyg przed porodem i tego sie trzymajmy :)

Atta to dla mnie zaszczyt w takim razie :)
Miila widzisz co położna to opinia. Prawda że główka jak się przecieka to wyciska zawartość końcowego odcinka jelit ale to ze zdecydujemy się na lewatywe wcale nie znaczy ze będzie więcej miejsca dla malucha ( zawartość jelit się dopasuje do tego jak rozpycha ja główka, co innego pełny pęcherz to nie ma innej drogi ujścia dlatego warto posłuchać i iść siku nawet jak juz czujecie parcie, położna wie jak wysoko jest główka i czy możecie jeszcze bespiecznie iść siku) jeśli chodzi o "skorzystanie " przy parciu to lewatywa nie gwarantuje że się to nie zdarzy. Nie przejmujcie się tym dziewczyny, to nie jest jakieś nie wiadomo co dla położnej bo naprawde zdaza sie bardzo często i nikt poza polozna tego praktycznie bie widzi ( a wiekszosci pacjentek tego nie zauwaza a my napewno tego nie mowimy bo po co ). I nie ważne jakiej lewatywy byście nie miały to przez te kilka czy kilkanaście godzin porodu zawartość jelit się i tak przesuwa a lewatywa oczyszcza tylko końcowy odcinek. Wasz wybór. Czasem lewatywa może być większa trauma niż następstwa jej braku :)

Vena spoko jak ogarniesz temat to daj znać bo ja głównie z tel. przeglądam forum a tu chyba wiadomość prywatnej nie otworze :)

Komodo nic się nie bój mojej koleżance właśnie czop odszedł dokładnie 15 dni przed urodzeniem się syna.

Malaga to jak będziesz podsyłajac to ja też poproszę ;) zobaczymy która metoda mi lepiej wyjdzie ;)

Pokochałam szydełko!!!! Aż żałuję że wcześniej się za nie nie wzięłam :) taki piękne kocyki tu pokazywalyscie a na youtube aż gęsto od cudownych pomysłów :) w prawdzie jeszcze trochę się mylę i musze się mega skupić na tym ale głowa misia juz prawie gotowa :) :) :) ale jestem z siebie dumna :D

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Kumi twój synek na tych 2 pierwszych zdjęciach jest strasznie podobny do mojego brata jak był taki malutki :) niezły z niego przystojniak ;)

Nat te buciki wręcz magicznie wyglądają ;) ale to chyba z filcu oba modele? Tego to już chyba musiala by mnie koleżanka nauczyć bo wydaje mi się że jest to bardziej skomplikowane i wymaga już chyba zdolności plastyczność manualnych.

Faktycznie dziewczyny zrobił nam się tu kącik robutek ręcznych :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

magda a w jaki sposob lewatywa moze stac sie czasem trauma? Ja stanelam tylem, wypielam pupe polozna wlala cos tam (nie bolalo), pokrecilo 3 razy w bruchu i kupka. Moja mysl na wtedy: szkoda, ze nie mozna czesciej tak lekko nigdy sie nie czulam.

Co do tych wod. Moja kolezanka z sali 33 tydz odeszly wody, lezala 3 tak 3 dni z saczacymi sie wodami, stresowala sie ze dziecko sie udusi.

Zielone wody, donoszona kuzynka meza, ur po terminie waga 1700 (nie wiedza czemu) zielona wody wiec podduszona i inkubator teraz super nastolatka.

Ogolnie to Miila ciekawe warsztaty. Dobre tematy. Tylko wlasnie Magdy inna szkola, poloznej z warsztatow inna a w szpitalu jeszcze inaczej Ci powiedza.

Ja z corka szlam zawsze do rodzinnego jak nie pasowalo to prywatnie a wtedy jeszcze kolejny prywatny i mialam 3 rozne odp. Moja corka miala sklejone wargi sromowe miala tyci dziurke, a rodzinna nic nie widziala. Poszlam z nia do mojej gin rozkleila i jest duza roznica duza duza bezbolesnie a moze normalnie siku. Zawsze szukam drugiej, lub trzeciej opinii jesli chorzi o dziecko.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Miila i ja i myślę ze Kodomo wiemy ze nikogo nie chcialas straszyć, tak tylko zaczepnie sie czepilam :P
Magda bo mam wrazenie ze tylko Ty jestes z nami w pelni szczera i mowisz co z czego wynika fizjologicznie czy inaczej i to jest dla mnie zrozumiale, a nie tak bo tak, ta moja o tej lewatywie chociazby, to mowila ze lewatywa daje gwarancje ze nie zrobimy juz kupy podczas parcia, a ja sluchajac pomyslalam sobie, kurde ale ona nie dziala chyba na cale jelita.. a porod moze tyle trwac ciagle te skurcze i jeszcze cos tam niby mozna w trakcie podjesc.. no takie mało logiczne dla mnie bylo. I wzbudzilo dozę nieufności. Skoro tak to jak zaufac w powazniejszych kwestiach? Dlatego tak bardzo sobie cenie Twoje wskazowki i informacje :)
Melly caly prpblem z lewatywa i trauma polega na podejsciu pacjenta i jego psychiki. Ty jestes normalna, rozumiesz czemu to sluzy i dlaCiebie jest ok, ja wiem ze dla mnie byloby to upakarzajace i nie ma szans bym swiadomie dala sobie wlozyc tam cokolwiek nawet jesli to mialby sluzyc waznym zdrowotnym celom.. wiem ze jest to glupie podejscie ale nie ogarne tego. Ja jesli juz to sama sobie zrobie lewatywe jeszcze w domu. Chociaz licze na nature i to ze dosyane rozwolnienia jak porod sie zacznie :D

Magda i ja żałuję ze tak pozno wzielam sie za te rbotki wszystkie :) oprocz tego ze z czasem co raz ladniej i zgrabniej mi to wychodzi, to satysfakcja jest ogromna a nasze rzeczy ktore tworzymy jakby nie patrzec sa wyjątkowe. Ponadto praktyka czyni mistrza co pieknie nam pokazuja Heltinne i Vena :D

Dziewczyny, zaczynam schizować, organizm mi się ewidentnie oczyszcza, rano kibelek i teraz mam uczucie, że zaraz zwymiotuje :( oby to żadne zwiastuny... brzuch wczoraj dramat, częściej twardy niż nie, wizyta w środę, chyba będę dzwonić do gin :(

Miila spokojnie obserwuj sie ale nie nakrecaj. Staraj sie robic standardowe poranno-niedzielne rzeczy. Jesli cos sie zaczelo... na pewno to zauwazysz a jeśli to stan przejsciowy to rozproszenie uwagi pomoze Ci mniej denerwowac sie.

Zauważyłam ze u mnie zwiekszone twardnienie brzucha jest powiazane z niestrawnoscia... zreszta od wczoraj tak mam :/ ale wiem ze to dlatego ze zjadlam lody z bita smietana i truskawkami i popilam woda :/ no b i zaczęło sie... gonienie do kibelka i uczycie ze mi nie dobrze. Do tego wzdecia ktore bole i sprawiaja ze brzuch twardnieje czesciej.

No a jak juz jesteśmy przy tym temacie... ja myslalam o tym by zrobic sobie lewatywe (np jeszcze w domu).bo wg mnie to lepsze niz narobienie na sali porodwej. Ale nie wiedzialam ze to nie daje gwarancji :P

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Miila prosze sie jeszcze nie rozpakowywac ;)
Tylko spokojnie kochana, bo nerwy tu raczej nie pomogą....
Mi się tak organizm oczyszcza codziennie ;) tak na marginesie.

Niedobrze Ci jest może właśnie dlatego, że się zdenerwowałas....?
Miila teraz już tak raczej będzie z brzuszkiem, godzina 0 się zbliża....
Skurcze chyba nie są regularne?
Ale zadzwoń do ginki, ona będzie w stanie lepiej ocenic.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Ewee no dzisiaj ta szkoła rodzenia znów, potem goście wiec pewnie znów padne na jape, ale będę się starała siedzieć dużo. Jutro leżę plackiem.
Co do lewatywy, tez uważam, że lepiej sobie zrobić w domu, ma się komfortowe warunki jednak, a szpitalne toalety... chyba nie muszę kończyć :)

Miila sluchaj Ewee i nie nakrecaj sie, ale bądź lekko czylujna, mi tez zwieksxyla sie czestosc wyproznien, maly daje po jelitach, momentami mam te pewnosc, a chwilami mam wrazenie ze sam fakt ze lekko sie ruszy powoduje ze wszystko tsm szybciej pracuje txn jelita, a praca jelit moze pobudzac macice do skurczy wiec to jeszcze nie jest nic niepokojacego.. :) badz dobrej myśli!

Co do kupki porodowej;) czemu się tym aż tak tym przejmujecie? Taka nasza ludzka fizjologia a położne są na 100%przyzwyczajone.
Nie wiem jak to jest w przypadku cc,może trzeba.

U mnie typowe jest to,że na jakikolwiek silniejszy ból organizm reaguje właśnie oczyszczaniem się, już tak mam.Mocno mnie przegonilo przed porodem... A potem była to ostatnia rzecz której myślałam. ..

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

No po nocy nie najlepiej, odpadł kolejny i to spory kawałek czopa a tersz sączy się taka gęsty brązowy służby. Brzuch opadł bardzo. Mały się rusza ale pojechałabym na IP żeby ktg podłączyć żeby być spokojną.

Szymonek jest już z nami.
Miłość matki to siła, która sprawia, że zwykły człowiek potrafi dokonać rzeczy niemożliwych.
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5emigsm8f5.png
:Aniołek: Kochamy Cię Adrianku(34tc) . Na zawsze w naszych sercach

Miila, obserwuj się ale nie panikuj, organizm może oczyszczać się już z 2,3 tygodnie przed porodem, podobnie jak ten czop, jak już kiedyś pisałam.

Ja też jestem za lewatywą w warunkach domowych, zawsze jest to bezpieczne miejsce i nie ma jak swój kibelek :)

Magda, te elfie buciki są robione z filcu na mokro, nigdy nie robiłam tą techniką ale ponoć przyjemna :)

Cholera mnie bierze z tym kotem, przyszedł cały umorusany z podwórka i pierwsze co do łóżeczka się gramoli na biały, uprany kocyk Helenki.Będzie piękny, rudy dywanik coś czuję ;)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Miila mi twardnieje brzuch i tez od wczoraj latamnon stop na kibelek. Nie wiaze tego z porodem ze sie zbliza, ale Tobie tego nie
Ataa ja Ci powiem, ze przez 2 mies na patologii tyle sie nasluchalam o lewatywie, sama sie wystraszylam, dziewczyny o malo nie plakaly przed te co rodzily 1 raz. Byly tez takie co lewatywe mialy 3 razy bo 3 razy wywolywany porod bo akcja stala w miejscu po terminie.
A idziesz i serio ja nic prawie nie czulam, mialam pojecie jakby ktos mial Ci cos wbic w tylek a tak serio to nic nie czuc. Tak samo duzo dziewczyn nie pojdzie do gina itd. Tak jak mowisz podejscie. Tyle Cie beda badac i zagladac, ze serio bedziesz miala to gdzies.
Ja po lewatywie mialam wrazenie ze chce do wc a to dziecko napieralo a polozna mowi ze mam robic na tym fotelu ale ja parlam a nie sie zalatwialam, jak naciela mi krocze i polewala woda i jeszcze wczesniej przebili pecherz plodowy to mitak po kroczu woda leciala ze w koncu siku mi sie zachcialo i naprawde mialam gdzies tych ludzi i siusiu zrobilam ale tam tyle wydzirlin i ja rizkraczona wiec pewnie to moje siku to zadnego wrazenia nie zrobilo. Oczywiscie uprzedzilam polozna,chyba mi podstawila basen. Hehe.
Jeju ja mam termin na 25 kwietnia ale tak mysle ze za miesiac juz moge miec 2 dziecko. Nie ogarniam tego. Hehe. Niby planowane wiec mialam wiecej czasu na przyzwyczajenie sie do mysli ale nie ogarniam.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Robie szybki przegląd Waszych popoludniowo-wieczornych wypocinek :) Ja się wyłączyłam na troche wkręcona w maszynę do szycia. Pozycja nr.2 na liscie do wykreślenia :)

Flawia niezłego stracha nam wczoraj napedzilas....Proszę nam tu więcej takich thrillerow nie kręcić ;)

Ataa mów mi mistrzuniu ;)

Ale fajnie,że spodobało się wam robotkowanie :))))
A te filcowe paputki ..cóż,klina mam już wbitego....
Nat czyżbyś miała urodzić małego elfa?Buciki wymiatają

He he, przypomniała mi się moja corcia,urodziła się z takimi spiczastymi małżonowinkami,serio wyglądały jak mini elfie uszka, nawet nazywałam ja elficzką : D
Z czasem się zaokrąglily oczywiscie

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

heltinne Twoja miala malzowinki elfie. moja miala glowke jajowata jak kosmita, mysle ze przez miesiac w brzuchu by zrobila sie okragla bo majac kilka mies juz miala ladna okraglutka. Moja tesciowa miala taki glupi pomysl zeby uklepywac jej glowe, bo jej matka komus tez uklepywala. Masakra. Oczywiscie nie dalam. Ma ladna glowke a wtedy po prostu wczesniej.sie urodzila.