Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Marta z lataniem i uszami to tej kobiecie chodziło zapewne o to ze dorosły czy starsze dziecko wie jak swiadomie wyrównać ciśnienie, ale z tego co wiem to najłatwiej jest wlasnie z takim maluszkiem bo wystarczy go dostawic do piersi albo dac butle przy starcie i lądowaniu i po problemie

Miszka moje chłopaki nigdy się nie zakrztusili, nawet na początku dawałam specjalnie całe surowe, zimne marchewki zamiast gryzaków przy ząbkowaniu, żeby skrobali sobie przednimi zębami i uczyli się jak dużo mogą włożyć do budzi. Brokuł średnia różyczka … tak, żeby musieli sami uczyć się kawałkować jedzenie.

Marta na zatkane uszy dziecka przy stracie i lądowaniu niezmiennie pomaga pierś/butelka/smoczek. Takim maluchom właśnie ten problem bywa zwykle obcy. No chyba, że masz dziecko zakatarzone, ale to już inna kwestia.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Martyłebobdarty Hemmnes tu chyba króluje, bo ja też mam - 3 szufladową, w pierwszej mam pieluszki/kremiki/pieluszki 'tetrowe'/wszelkie maści i suplementy, powsadzałam w organizery.
W drugiej ubranka prawie wszystkie, w trzeciej te grube + kocyki itp. starcza, ale wolałabym jeszcze jedną szufladę. Jest z Hemmnesa jeszcze taka wyższa, 4 szuflady chyba + 2 malutkie na górze, myślę, że spoko opcja :)

Z tymi hemoroidami mnie zmartwiłyście dziewczyny, mi co prawda nic nie wylazło, ale jak któraś z Was powiedziała, jeszcze wszystko się może zdarzyć. Pamiętam, że moja babcia robiła nasiadówki z kory dębu na to i pomagało, może rzeczywiście warto jak nie próbowałyście.

BLW ponoć jak się stosuje to dzieci szybciej samodzielnie jedzą i są chętne próbować nowe rzeczy, ja spróbuję ale jako dodatek, zamierzam oprócz tego dawać normalne zmiksowane zupki, może do 'drugiego' dania jako dodatek właśnie warzywa w ten sposób i będę jednak trochę pomagać, jak widzę, że to wszystko lata u znajomych...

Miila jak sie nie wybrudzi to sie nie nauczy. Ja przy 1,5 rocznej corce w tamtym tyg mylam podloge prawie codziennie. Byle z dala od scian z jedzeniem bo paluszki juz sa odbite. Ale jak ma dziecko uczyc sie wchodzic po schodach bez podpierania.
Cathleen rozumiem, tez nie mam nastroju czesto ale skupiam sie na forum corce i jakos leci. Widze, ze u Ciebie jeszcze miesiac i juz mozesz byc spokojna bo wczesniaka nie urodzisz a wiec u Ciebie juz z gorki.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Jakis czas temu dotarlam do domu i pierwsze co to pół godziny beczenia. Czuje sie potwornie z nieporadnoscia. Zawsze bylam szybka, aktywna a teraz brak mi energii do tego bol miednicy przy dluzszym chodzeniu jest koszmarny i upokarzajacy jak dla mnie. Nie potrafie tego zaakceptować, czuje sie jak pieprz..... kaleka! jeszcze mąż mnie wkurw... bo sie czepial ze wolno ide,przy jednoczesnym marudzeniu ze duzo wydalam - dla niego zawsze jest za duzo... a ja akurat mam powod do dumy bo udalo mi sie bardzo duzo i tanio kupic. Np podklady na materac za 30 zl tskie jak te w smyku co chyba kiedys Vena pokazywala i tez takie mniejsze cos co moze byc do przewijania -taka mata- ale moze rowniez robic za prześcieradło do gondoli :) weszlam tez do smyka i dorwalam kilka polspiochow za polowe ceny, dresowe spodenki i ogrodniczki o kakich marzylam - takie sztruksowe brązowe z tygryskiem, rozpinane w kroku :)

O tym karmieniu blw nie slyszalam ale bardzo mi odpowiada, co wiecej intuicyjnie do tego dazylam, ciesze sie ze mysl ta ma potwierdzenie u innych doswiadczonych mam. Tylko jakos nie widze problemu z podawaniem papek czasami, no ale chyba musze wiecej o tym poczytac :)

Tez mam komode ale nie ikeowska, ktora oprocz szuflad ma normalne polki po obu stronach, licze ze mi wystarczy.

I tesciowa obiecala pozyczyc mi druty, wiec bede niedługo mogla pocwiczyc oczka by sprawdzic czy podolam temu kocykowi, to akurat mnie pozytywnie nakręca, tesciowa tez proponowala ze za mnie zrobi ten kocyk, ale jakos w tej kwestii dla mnie wazniejsza jest satysfakcja ze sama cos robie niz sam kocyk.

Ataa ostanio mnie naszła refleksja, że i u nas i u facetów powoli zaczyna wychodzić efekt zmęczenia materiału.
Tekst sprzed paru dni wypowiedziany w Walentynki: już tak długo jesteś w tej ciąży … od tyłu miesięcy nie tańczysz… a tak w ogóle to ile przytyłaś? No rzesz k***mać! Mój prezent walentynkowy został na następny rok :P

Od 3 tygodni mówię, że trzeba zadzwonić do salonu Hondy bo mamy zniżkę 10% na serwis i naprawę do końca lutego. Wczoraj wpisałam przypomnienie do telefonu dziś dalej olewka, powiedziałam że już więcej nie powtórzę tylko sama po porodzie zrobię serwis :P

Hej dziewczyny obiecuje sobie pisać codziennie ale jak widać nie wychodzi:). Czytam was przysypiam czytam przysypiam i tak w kółko. pogoda okropna to też nic się nie chce. Z reszta z dnia na dzien coraz mniej siły. Moja mała wczoraj chyba zmieniła pozycje bo tak mnie cały brzuch od środka jakoś bolał i jej później nie czułam mocno jak zwykle ale dziś zaczęłam czuć delikatne kopniaczki ale w dół. Teraz sama potrafię się w moment nakręcić i zestresować. Poradźcie mi czy i gdzie kupujecie kołyskę. Miałam dostać od siostry piękną ręcznie robioną ale dziś dzwoniła że jej mąż spalił. Faceci są jednak bez wyobraźni. A jak oglądam w internetach to nie mogę się zdecydować

Zonia ja mam kolyske, dostałam po chrzesniaku, chociaż gdybym nie dostała to pewnie i tak bym się za jakąś rozglądała. Mieszkamy w domku i musze mieć jakąś opcje żeby Mały miał gdzie spać, przynajmniej na początku, na dole. Chyba jakoś bałabym się go zostawić samego u góry

Ataa ja sie staram z tego smiac, bo wiem ze nie bedzie tak zawsze. Ale faktem jest ze czasami mam dosyc ze dotarcie gdzies zamiast pol godziny zajmuja dwa razy dluzej.

Dzisiaj widzialam sie z kolezanka która ma termin na za 4 dni ;) i jest w lepszej formie niz ja... no i potwierdziła ze bedzie tylko gorzej ale tez bierze to wszystko na luzno... jak weszlysmy po schodach na 1. Pietro i przez 2 minuty lapalysmy oddech to pozniej prawie posikalysmy sie ze smiechu ze następnym razem bedziemy madrzejsze wezmiemy windę :P

Przeslalam mezowi link do BLW i jest fanem... tylko chyba nie wie jeszcze ze to sie wiaze z pozniejszym malowaniem mieszkania :P ale takie podejscie wydaje sie byc calkiem zdroworozsadkowe. No i patent Veny z zimna marchewka mnie w 100% przekonuje ;)

Ogolnie dzisiaj dobry dzien. w koncu ruszylam tylek i skorzystalam z wolnego dnia - poszlam do muzeum. Bede musiala jeszcze tam wrocic bo tylko pol wystawy obejrzalam... ale juz bylam zmęczona (to tak odnosnie samopoczucia). Na szczescie w czwartki jest darmowe wejscie :P

Bylam tez u endokrynologa... no i zwiekszamy dawke euthyroxu do 75. Do porodu ma wystarczyc.

Jutro pewnie spakuje tez podstawowa torbe do szpitala. .. no bo wyjeżdżamy i lepiej sie zabezpieczyc. Przeraża mnie to o tyle ze to juz takie dobitne potwierdzenie ze końcówka co raz blizej.

Z innej beczki, poniewaz juz powoli mam dosyc lezenia na lewym boku i co raz częściej lepiej zasypia mi sie na prawym... zapytalam lekarza o to i powiedzial ze lepsze jest spanie na lewym ale jeśli dziecko pozwoli i mama czuje ze jest ok, to mozna spac na prawym boku. Organizm sam da znac czy cos sie uciska czy nie. Uff... bo wydaje mi sie mam juz odlezyny na lewej stronie :P

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Zonia chyba Miila tez ma kolyske, może coś Ci doradzi, ja brałam jak dawali :) wiec nawet nie wiem co jest istotne w przypadku wyboru. A co do bujania, ja wolę tej opcji nie nadużywać, co będzie jak się przyzwyczai a z kołyski przeciez szybko wyrośnie? :)

Ewee, Miila to nie jest do końca tak, że BLW oznacza latające jedzenie i malowanie ścian. U mnie w mieszkaniu 90% podłogi to dywan, dosłownie! Mam linoleum :P w aneksie kuchennym (4mx2m) gdzie dzieci nie mają wstępu i kafelki e łazience z prysznicem, cała reszta to długowłosa wykładzina dywanowa… zmienić się tego nie da, nie mój pomysł tak jest w całym bloku.
Koniec końców może dywan nie wymaga prania co chwilę ewentualne drobne wypadki były i wystarczła mokra gąbka. Bo tak na prawdę mniej brudzi upuszczony brokuł niż jego papka. Przy nauce picia z kubka w ruch poszły jednorazowe kieliszki do szotów, bo były odpowiednio małe ;)
A jak dzieci były w nastroju do wyrzucania jedzenia to (muszę uderzyć się w piersi wyrobiłam u nich efekt Pawłowa) max dwa razy podniosłam, trzecie rzucenie jedzenia na podłogę oznaczało koniec posiłku. Po kilku razach już nie próbowały.

Poziom zmęczenia: zapakowałam 10 zimowych sewetrów do worków próżniowych, wyciągnęłam odkurzacz żeby odessać, schowałam do szafy … i dyszę jak samowar, plus telepka serca… oficjalnie mówię że czuję się jak wieloryb na mieliźnie!!! Jeszcze tylko muszę pomalować włosy i mogę rodzić!

Ewee ja też się pytałam gina o te pozycje i boki do spania bo moja stasznie kopie jak leżę na lewym boku i usłyszałam "jak Pani wygodnie". Organizm i dziecko dadzą znać jakby coś się działo. Wiec śpię zdecydowanie na prawym boku:)))
Witam w klubie euthyrox 75!;)

komody ikea my ostatnio jak kupowalismy to ja też się upieralam przy hemnes i dopiero mąż mi zwrócił uwagę ze tu nie chodzi o wygląd zewnętrzny i ilość szuflad ale o ich pojemność bo te z hemnes są o połowę płytsze niż np z Malm. Z centymetrem mierzylismy i najpakowniejsza okazała się komoda Malm 4+2. Zresztą dla dzieciaków mamy Malm 160 z 6 szufladami i pomieścila wszystkie ciuchy dwójki.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Bbbb zakupy zostawilam u teściowej... ale bralam co bylo byle rozmiar sie zgadzał, bo to juz koncowka przecen, dwupak ze stopkami i jeden bez kolorystyka: bialy, szary i bialo szare paski, wszystko z tego cool club, cieniutka bawelna, ale moze byc. Do tego dwupak dresikow bo z grubszej bawelny, ale te slabo rozciagaja sie w pasie, wiec troche ryzyko, klasyczne niebieskie a drugie szary melanż.

Ja ogolnie tez smieje sie z tego ze fizycznie nie dake rady, jeszcze tyle czasu musialam przelezec i to tez nie jest bez znaczenia, ale jak Vena pisze przemeczenie materialu sprawilo ze jak sie rozbeczalam, to teraz sobie co chwile poplakuje i nakrecam sie na meza bo ma mnie dzis w dupie, a ja chce sie tak przytulic.. ale czekam az sam na to wpadnie..

Chłodzina marchewka na zęby to hit, dprawdza się też kalarepa w odpowiednio dużym kawale .Poza tym nie wiem czy eiecie hitem autentycznym przy ząbkowaniu jest por! Nawet to jakoś naukowo wyjaśniono.Kawał tej białej części i dziecko ssie, nie potrzeba żeli na ząbki ;)

Vena, przebij pionę ja też się czuje jak foka...
Co do włosów, właśnie farbujecie? Bo ja jakoś mam opór tzn chciałabym bo siwki się uwidoczniły, ale jakos mam obawy i może miesiąc się przemęczę...Jeszcze 3 miesiące temu miałam dready do pasa ale je rozplątałam i siwe wylazły cholery:( Stary mój mowi, że wg TCM lepiej w ciąży nie farbować ale sama nie wiem kruca fix.

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Gość Czarna23789

Kochane Wieloryby, Kaleki itp, itd. Mam tak samo :)
Proste czynności domowe powodują, że muszę odpoczywać. Wczoraj wyszorowałam prysznic, bo osad kamienia doprowadzał mnie już do szału. I co? I przez ponad godzinę byłam taaaka zmęczona! W ogóle jak nie muszę to juz nawet nie chce mi się wychodzić z mieszkania. Bo później wchodzenie na 3 piętro po schodach powoduje że jak już siądę w korytarzu na szafce na buty to chce mi się płakać z powodu mojej nieporadności. Niby to "tylko" 10 kg więcej, a czuję się jak słoń. Dobrze, że łóżko w sypialni mamy tak postawione, że wstając w nocy po raz 5 do łazienki, mogę złapać się za parapet, żeby się poddźwignąć do góry!
spanie - no może nie zawsze spanie, ale leżenie w łóżku - dla mnie wybawieniem od dwóch miesięcy jest ta poduszka w literę c, ale od jakiegoś czasu i tak nad ranem ją wywalam z łóżka i kładę się na prawy bok, bo nie wyrabiam cały czas na lewym. A poza tym mój synuś ostatnio chyba nawet woli prawy boczek więc nie mam jakiś wyrzutów sumienia.

Nat ja mam cale mnóstwo siwych włosów ale mam to w dupie, niby można, ale jednak to chemia, na poczatku niechcialam ryzykowac, a terazsama sobie nie poradzę wiec cóż..

Dostalam paczke od mamy z ubrankami wypranymi i wyprasowanymi :D
Stwierdzam ze mam za malo pajacykow, bo 3szt 56 i 3szt 62. I 2szt rampersow, jeden cienki i jeden taki na jakby watowany.. fakt ze mam 2 kompleciki bluza plus polspiochy, ale czuje ze pajacyki to bedzie cos najpraktyczniejszego... 56 sobie odpuszcze ale tych 62 chcialbym miec z 10 sztuk myslicie ze to za duzo?

Nat u mnie był do tej pory szampon taki po każdym myciu, ale już nie mogę patrzeć na swoje odrosty … czuję się jak kobieta jaskiniowa: cycki bez stanika leżą na brzuchu :P, póki co jeszcze ogolona, ale to zasługa lasera, chód kaczki z przetrąconym zadkiem… trochę tego za dużo. Dlatego olewam te wszystkie teorie i przy okazji wizyty po leki w aptece kupiłam farbę L' Oréal.

Tak patrzę na swoje drugie śniadanie i obiecuje sobie za niecałe 6 tygodni Twój zestaw gofrów ;)

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_44065.jpg