Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Też tak to sobie właśnie układam. Mam pomysł, że będziemy organizować wymiany wakacyjne z ich kuzynami, którzy są dokładnie w ich wieku i jest ich dużo, więc co roku mogą jeździć do innych wujków, a po drodze jeszcze dziadkowie ;)
My za to chętnie weźmiemy dzieciaki z Polski do siebie. Nie ma lepszego kursu językowego. Z TV masz zupełną rację, już taraz widzę ile daje oglądanie bajek, programów edukacyjnych i czytanie książek po polsku. Tym bardziej, że młodszy w ogóle ignoruje na razie język polski i używa 100% angielskiego.
Jednak jesteśmy raczej odosobnieni jeśli chodzi o takie podejście, znajomi zachowują się tak, jakby zaraz ich dzieci maturę miały po polsku zdawać i wałkują pisanie i czytanie z nimi... może nie czujemy takiej presji, bo dziadkowie po angielsku mówią i się umieją z wnukami dogadać ;)

W każdym razie to będzie coś do zastanowienia na przyszłość. Na razie zakładam, że muszą się uczuć tyle ile trzeba i nie będę im dokładać więcej.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Nie, w domu jest 100%polski chyba, że są znajomi lub jesteśmy na zewnątrz gdzie czasem trzeba, żeby ktoś nas rozumiał. Straszy mówił równo, po polsku i angielsku bez mieszania, ale młodszy o ile rozumie dwa języki to do nauki mówienia wybiera angielski … zupełnie inaczej niż było przy straszym. Na razie nie przejmuję się tym, bo on góra 30 słów mówi, ale za pół roku jeśli to się nie zmieni trzeba będzie go mobilizować trochę. Może nie muszą pisać i czytać, ale chcę żeby odpowiadali mi po polsku.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

PaulinaNo Tusen hjertelig takk :) Rzeczywiscie dostalam nå maila.
Może by się od biedy opłaciło w ten sposób kupić chociaż krem z Weledy.
No i salg mają.
Właśnie się zorientowałam ze w Oslo na Kalbakken jest outlet Barnas hus

Ataa ja dlubie na drutach z resztek, mam super wzorek chevron podesłany przez Vene, trochę już zrobiłam :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Kurcze dziewczyny, ale fajnie, że Wasze maluchy od początku dwa języki, super im się to przyda kiedyś.

Ataa ja mam fioła na punkcie kocyków, mam ich już 5 a znalazłam jeszcze jeden cudny z kaszmiru i walczę ze sobą, żeby go nie zamówić, ech :P

PaulinaNo Supert :)
Ja jak juz będę się rozglądać za większymi rozmiarami, mam właściwie wszystko co trzeba do rozm.68 i sporo 74.
Strasznie mam ochotę uszyc coś sama ale ćwierć sprawna ręką skutecznie mnie zniechęca...
Napalilam się na ten retro komplecik,jak się w końcu wkurze to go uszyje,nawet byle jak

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_43980.jpg

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_43981.jpg

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Ataa tak to mniej więcej wyglada. Przerabiam na ciut za dużych drutach,jest luzniejszy w splocie,ale dzięki temu b.miekki
Tym razem dość intensywne kolorki,tak już na sezon wiosna /lato
Myślę o niebieskim do tego ale nie jestem pewna czy będę zadowolona z efektu

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_43985.jpg

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Heltinne wiem, rozwala mnie to, ale nazwali KASZMIROWY, tak jak i płaszcze WEŁNIANE, a mają niekiedy po 3% tego cuda. No nic, muszę się namyślić :D może ktoś ze znajomych/rodziny będzie pytał co mogą kupić, to poddam wspaniały pomysł :) (często na takie okazje robimy/robią zrzutki w kilka osób).