Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Heltinne sama jestem ciekawa jaki jest teraz model wychowania w Polsce …czy tylko kary typu bicie i krzyki są proponowane przez starsze pokolenie? Znam klika par które stosuje te "metody" w Polsce.
W Stanach wielu rodziców przyznaje się otwarcie do bicia dzieci … daleko do tu Skandynawii :(
U mnie w domy nie ma pojęcia kary. Są obowiązki i przywileje wynikające z ich wykonania, nagrody za wyjście poza standardy. Dzieci mają ustalone punkty dnia kiedy dane rzeczy następują po sobie, czas wolny, kiedy to one decydują co robią. Wspólnie planujemy weekendy, już taki mój 3,5 latek wie, co chce robić.
Jednak mimo tego widzą gdzie są granice, jakie zachowanie nie jest akceptowane, a jednocześnie mają wytwarzający margines swobody do testowania własnych pomysłów. Liczę, że dzięki temu będą same umiały podejmować decyzję co dobre, a co złe i nie będzie kiedyś efektu "zerwania ze smyczy", bo nic nie było im wolno.
Mojej teściowej to tak sobie się podoba i było już parę kłótni nt zasadności bicia dzieci (jak można w ogóle myśleć że bicie dwu latka przyniesie pozytywny efekt wychowawczy?). Teść jest specyficzny, bo wychowany w sierocińcu i u niego też prawo "siły" rządzi …

U mnie waga dziwna (aktualnie 33tc), było + 14 teraz spadło do +10. Myślę, że to głównie sprawka wody …

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Dziewczyny odebrałam moja paczkę z IF i jestem zadowolona :) koszule mam z serii Radość i bałam sie ze bedzie krótka przy moich 181cm ale jest przed kolano :D chociaż mogłam wziąć Mke bo w ta Lke co wzięłam to ze dwa moje biusty by weszły :D ale może jeszcze sie cos zmieni :P

Heltinne obeszło sie bez grandiosy bo maz był tak podekscytowany jazda próbna ze głodny nie był a potem pojechaliśmy cos zjeść na miasto :)

U mnie koniec 33tyg i +9kg :)

Bardzo dobra książka to "Rozwój psychologiczny dziecka od 0 do 10" Nas wielokrotnie sprowadziła na ziemię i pozwoliła głeboko odetchnąć jak przeczytaliśmy, że takie zachowanie w takim wieku to norma i nie bardzo możemy coś z tym zrobić.Czasem przeczekanie okazywało się zbawienne.Moje dzieci 11 i 8 nigdy nie zaznały kary cielesnej.Grunt to konsekwencja i wspólna strona rodziców.Dzieci są super, ułożone ale też jak mają sposobnosć to mogą szaleją :)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Vena rzeczywiście daleko do Skandynawii.. Tutaj taki przejaw przemocy wobec dziecka wiązały się z jego utrata. To nie jest żart. Po prostu tak działa system. Nie radzisz sobie z opieką nad dzieckiem, to znaczy, że nie powinieneś jej sprawować. Nikt nie musi mieć "twardych"dowodow, wystarczy jakiekolwiek podejrzenie, anonim wysłany do odpowiedniej instytucji.

Jeśli chodzi o system nagród i kar, uważam że wystarczajaca "karą"jest utrata nagrody czy przywileju za np. "zerwanie umowy". Cóż,kiedy mój pierworodny zapomniał się i wrócił ze szkoły 3 godziny później niż powinien,3 dni pod rząd nie mógł grać na PlayStation,pomimo odrobionych lekcji. Znał warunki umowy, w tym przypadku nie było dyskusji..

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Heltinne ja przed ciążą miałam olbrzymie problemy z tarczyca, za cholerę nie dało się jej uregulować pomimo usilnych starań kilku endokrynologow, przytyłam, nie mogłam schudnąć, strasznie puchłam. Z powodu tarczycy tez nie mogłam zajść w ciążę. Jak nam się wreszcie udało, to wyszło na to, że mi się uregulowała i tarczyca i wszystkie inne hormony, odpuchłam, jem więcej niż przed ciążą, ale też staram się rozsądnie odżywiać, wyniki mam wręcz idealne, nawet przed ciążą taich nie miałam. Najważniejsze, że Synek sie dobrze rozwija i przybiera na wadze tak jak powinien

Albo druga opcja jest taka ze twoja koleżankę juz dopadło coś co nazywam pociązowa amnezją. Uwielbiam jak kobiety jak tylko urodzą nagle w cudowny sposób zapominają ile przytyły, jakie miały brzuchy, że się kiepsko czuły. Nagle dla wszystkich ciąża to najcudowniejszy okres w życiu, a wszystkie objawy są normalne :)

Heltinne no właśnie opcje są dwie, jak twierdzi mój endokrynolog, jedna dobra druga zła. Dobra ze zostanie tak jak jest teraz i udało się nam wreszcie poskromic moją tarczyce i w łatwy sposób nad nią zapanować, bo teraz super reaguje na leki. Zła jest tak ze wszystko wróci do stanu sprzed ciąży... mam nadzieje ze jednak bedzie ok

Heltinne masz racje wystarczy zabrać przywilej i to jest już kara . A propo systemu to czasami ma to odwrotny skutek . Moja Sasiadka tak sie boi zeby dziecko nie płakało , zeby np sąsiedzi nie donieśli , ze wszystko robi aby było cicho , bajki, słodycze a dziecko coraz bardziej wredne , tylko tupnie noga a ona już w strachu a ma 3latka

Oliver ur. 20.04.2016.

Czy te skurcze Braxtona-Hicksa są "obowiązkowe"? jestem w 31 tygodniu i jeszcze ich nie zauważyłam (albo nie potrafię odróżnić od ruchów Małej).

Co do wychowywania dzieci to ostatnio mam okazję obserwować dzieci mojej szwagierki i moja metoda to wszystko odwrotnie jak ona robiła :P nie może nawet sama do łazienki pójść bo jej 4 letnia córka musi ją "za rękę trzymać" ... Ale "jak będziesz miała swoje dzieci to zobaczysz". Jej wytłumaczenie na złe zachowanie jej dzieci.

Aniag61 ja tez nie odczuwam tych skurczy a jestem na końcu 33tyg. Z tego co czytałam to wiele kobiet tak ma.
Heltinne piekna pogoda to i dzionek udany :) chociaż tak nie do końca bo samochód który nam sie bardzo podobał nie sprawdził sie w jeździe, mankamentów sporo jak na jego wiek i przebieg.. Nie wiem czy uda nam sie cos znaleźć ciekawego do porodu.

Gość Marty leb obdarty

Hej dziewczyny,
Ja 30 tydzien+8kg,
Melly ja tez srednio sie czuje, od dwoch dni odwiedzam kibelek jakies 5-6 razy dziennie, mam bole spojenia, plecow i nos zatkany. Ciagnie mnie tez brzuch po bokach, to chyba wiezadla? Do tego wszystkiego zgaga. Rozlatuje sie :(
Marta 30t4d