Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Kinia nie zostawiaj wyprawki na sam koniec, zobaczysz, że teraz zleci, lepiej pozamawiać i niech leży w domu choć w kartonach, niż potem sobie tym zaprzątać głowę jak już nie będzie czasu. Jak kupisz i będzie w domu to tak jak mówiłaś, mama z siostrą popiorą jak nie zdążysz itd. ale zaoszczędzisz sobie nerwów, że czegoś nie masz/nie jesteś gotowa :)
Trzymaj się dzielnie, w domu będziesz robić jak już urodzisz i będziecie z malutką w domu :) jeszcze chwilka, już tak wysoko!

Kinia dziewczyny mają rację, moja lekarz mówi, że nawet jeśli Klara urodziłaby teraz w 30tc to jest już średnim wcześniakiem i są duże szansę, że oddychałaby samodzielnie. Trzeba już powoli wszystko szykować. U mnie mąż bierze wolne na piątek i skręca komodę, w weekend mam nadzieję, że ja a jak się nie da to on układa ubrania. Fotelik samochodowy wybrany siedzi już w koszyku, dostawa w dwa dni, więc kupimy w ostatnim momencie, żeby się o niego nie potykać.
Będzie dobrze, mamy już duże dzieciaczki, warto walczyć do końca, ale myślę, że ten najgorszy czas strachu jest już za nami.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Mój mąż zapowiedział właśnie, że w tym roku to on szykuje śniadanie Wielkanoce i obiecał, że nie spali żadnego garnka :D
W ubiegłym roku 2 miesięce oddczyszczałam garnek po gotowaniu przez moich facetów jajek na święconkę ;) kiedy sama byłam u fryzjera. Wszystko zrobiłam i tylko im te jajka zostały …

Vena to sie musialas zdziwic po powrocie.
Na Wielkanoc to bede jeszcze miesiac do terminu. Nie powinnam za duzo robic zeby nie skonczyc na porodowce ale tez nie cackac sie. Swieta rodzinne jak zwykle i kazdy dzien w 2 miejscach wiec wypada zrobic cos. Na pewno z tesciowa gary po gosciach. Meza wkopie w gyrosa. Tak mysle czy by w koncu babeczek na slono nie zrobic? Nie moge znalezc super przepisu.
Dziewczyny zazdroszcze 30 tyg. W sumie miesiac wczesniej jeszcze sie zabezpieczalismy. Tak to bym byla w 32 hehe. Chcialam na maj ale juz nie moglismy sie doczekac.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Secondtry,Kinia, VenaZdarza mi sie narzekac na to, jak mi zle w tej ciazy, ale moje dolegliwosci sa niczym w porownaniu z tym, co wy przechodzicie. U mnie chodzenie oznacza tylko bol, u Was powazne zagrozenie. Dochodze do wniosku, ze najwyzsza pora tak naprawde docenic sytuacje w jakiej sie znajduje. Inaczej patrze na czas,ktory pozostal do terminu. Zastanawiam sie ,czy zdaze z przygotowaniami,czy rozpoczeta robotka.... hm.
Jestem pewna,ze wytrwacie conajmniej do tzw.bezpiecznego 34.tyg. Z calego serca tego Wam zycze Kinia ja tez jestem zdania,ze nie powinnas czekac z kompletowaniem wyprawki.
Taki termometr laserowy jest bardzo ok,mierzenie temp.odbywa sie bezstresowo,takze podczs snu. Ja jestem z niego bardzo zadowolona.

Venatemat rzeka. Chetnie napisze cos wiecej,ale dzis juz nie dam rade,zwolnily mi sie tryby

Melly mialam podobnie przed narodzeniem 2.dziecka,roznica wieku byla mala,ja bylam sama,nawet nie mialam czasu na myslenie o wyprawce, zorganizowalam pare niezbednych rzeczy i po sprawie. Teraz po wielu latach ciesze sie kazdym drobiazgiem,jakby to bylo moje pierwsze dziecko.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Gość Marty leb obdarty

Milla, przepiekne te kurteczki, ja tez dzis poszalam na wyprzedazach, 70% na ciuszki, kupilam dwie pary ogrodniczek, pare portek i trzy sliczne bluzeczki z dlugim rekawem.
Kupilam tez przedluzki do stanika, polecam jesli zaczely was cisnac pod biustem, w Polsce mozna kupic w pasmanteriach z tego co wiem.
Dodalismy tez kolejne imie do naszej listy (zdecydowalismy, ze nie wybieramy imienia przed porodem ) Lorcan. Zobaczymy na kogo bedzie wygladalo to nasze chlopaczysko jak sie urodzi :)
Marta

Heltinne uwielbiam Twoje poczucie estetyki, co nie wrzucisz to mi się podoba :)
Sweterek wzięłam 1-3 mies - 62cm, ten płaszczyk granatowy na przyszłą wiosnę 9-12 mies. (80 cm), a ten uroczy kożuszek był tylko 3-6 mies. 68, ale myślę, że przyda nam się nawet na wakacyjny wyjazd, bo nie wiem czy będą góry czy morze czy co, a jak wieje to wiem, że kurtkę dla malucha na popołudnie/wieczory trzeba, zwłaszcza, że planujemy coś na wrzesień :)

Marta pokazuj wyprzedażowe łupy, pocieszymy oko :)

Melly ojej, udało Wam się w pierwszym miesiącu starań? :) u nas po trzech, a czekaliśmy 3 mies. bo odstawiłam tabletki, żeby był jakiś detoks organizmu, nie wiedziałam ile nam zejdzie, ale też najbardziej chciałam malucha na wiosnę :)

Hej
Napisałam Wam mega długiego posta i mi się skasował.Czytam Was regularnie ale po wszystkich chorobach syna a co za tym idzie i moich(zawsze mnie zarazi) nie puszczam go do przedszkola. Najpierw było zapalenie oskrzeli,potem oskrzela,płuca w szpitalu,grypa jelitowa,choroba bostońska. Miesiąc brania antybiotyków ,potem leki na wirusa opryszczki(5x 1 dziennie).Po wszystkim przez 2 tyg mówił że boli brzuszek.Probiotyki nie pomagały ,dostał lek na odgrzybienie układu pokarmowego.Teraz usg wykazało jakiś zastój w nerce za miesiąc kontrola jak nie zejdzie to nefrolog.Powiem Wam że ta ciąża przez to wszystko mknie do przodu aż mi się wierzyć nie chce że to już bliżej niż dalej.Ale strasznie się boję że oboje dzieci zacznie mi chorować.
Co do facetów o to mój związek przez całe 13 lat był bardzo burzliwy. Rozstania,powroty, ale przetrwaliśmy to wszystko,śmierć synka i jesteśmy razem.Kłócimy się czesto ale za chwilę znów rozmawiamy i kochamy się mimo wszystko.Nie wyobrażam sobie życia bez niego.
Co do teściowej jest ok choć czasem jak coś walnie to włos na głowie się jeży.Zawsze jak wiadomo stanie po stronie syna.Ale kiedyś w złości jej wszystko wygarnęłam jaką była matką,żoną .Nie odzywałyśmy się kilka miesięcy potem wszystko nam minęło.Teraz w dzień babci dała mi pięknego storczyka .Mówię że to jej święto więc za co dla mnie ten kwiat.Ona mi na to że za to że im rodzę tak mądre i piękne wnuki.To było wzruszające.
Co do kolek u mnie sprawdził się Delicol,zdziałał cuda
A ta rurka do pupki to kateter rektalny,też u nas się sprawdził.
Jak coś jeszcze mi się przypomni to napiszę.

Szymonek jest już z nami.
Miłość matki to siła, która sprawia, że zwykły człowiek potrafi dokonać rzeczy niemożliwych.
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5emigsm8f5.png
:Aniołek: Kochamy Cię Adrianku(34tc) . Na zawsze w naszych sercach

Miila dzieki, wzajemnie, chyba po prostu mamy podobny gust :)

O ile sie nie myle, to chyba Ty wspominalas kiedys cos o koszu mojzesza. Zastanawiam sie nad ta opcja zamiast stacjonarnej dostawki i lozeczka przez pierwsze ok 3 mies.

Marta slodziaczek, co nie?

Anawee uwazaj na siebie, lepiej zaplanowac wiecej czasu na zakupy i robic krotkie przerwy. W sklepie z rzeczami dla dzieci czas mija tak szybko....latwo sie zapomniec.Przeszlo, gdy odpoczelas?

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Vena alez nie, no napewno nie dzisiaj.. Malowaniem zajeli sie moi dwaj panowie, co tam, ze podloga cala w farbie... ;)
To Anawee dzisiaj "zaszalala", mam nadzieje ze juz jest ok.

Kodomo duuuzo zdrowka Wam zycze!Bidulek maly, tyle sie nachorowal i jeszcze ta nerka.. Oby jak najszybciej przeszlo i mogl jak normalnie chodzic do przedszkola, napewno teskni za innymi dziecmi.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Komodo zobaczysz że wszystko się ułoży ;)
Mój mąż stwierdził dzisiaj ze moja mama kompletnie nie ma gustu i jemu się nie podobają te ubranka które nam kupiła wiec jutro wybiorę to co najładniejsze i najbardziej mi się przyda ( jak sadze) a resztę oddam komuś. Tylko komu ? Myślałam o jakimś domu małego dziecka czy coś takiego ale nie wiem czy chcieli by coś takiego bo to używane rzeczy od znajomych i z ciuchlandu... w sumie jak nie znajdę jakiejś instytucji to wystawie na gumtree ze oddam za darmo. Ale cieszy mnie to bo szykują się jeszcze zakupy dla małej ;) a już myślą że nie będę miała okazji pokierować sobie ślicznych ubranek ;)
Myślę też nad kolorem ścian w pokoju... stwierdziłam ze chyba zostanie jednak ten jasny piaskowy/ kapuczino ale wpadłam na pomysł pomalowania pod spodem farba magnetyczna. Tak żeby można było zmieniać dekoracje bez gwoździ i zrywania taśmy dwustronnej razem z farbą od ściany. Widziałam parę fajnych aranżacji gdzie do tego koloru były dodatki w odcieniach różu i mięty. Fajnie to wyglądało. Pościel będzie kremowa z takimi dodatkami a meble ciemny brąz wiec chyba będzie pasowało. Ale narazie wszystko tylko w głowie mam :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Magda napewno bedzie to swietnie wygladac :) Najlepiej dobiera sie dodatki, mozna pobawic sie kolorami, gdy tlo jest neutralne.
Sa specjalne tasmy, ktore umozliwiaja szybkimontaz bez niszczenia powierzchni [url=http://www.tesa.pl/dom_i_biuro/mocowanie_wieszanie/tac59bma_dwustronna_montac5bcowa_tesa_powerbond_do_wnc498trz,c.html jak np.TA[/url]

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Moje pierwsze woombie. Szyte w łóżku, ręcznie, bo nie jestem w stanie siedzieć na krześle dłużej niż parę minut, ale i tak wyszło całkiem przyzwoicie ;)
Rozumiem już za to dzięki temu skąd się biorą ceny ubrań haute couture …
Kolejne woombie pójdzie lepiej, już wiem jakie detale muszę odpracować już na poziome wykroju. Kolejna wersja będzie chyba z zapięciem na ramieniu i zamkiem w nóżkach …ale to jeszcze muszę przemyśleć.

monthly_2016_01/kwietnioweczki-2016_43026.jpg

Anna doskonale cie rozumiem. Ja o tej porze to ja jeszcze nie narzekam, dramat mam dopiero kolo 3 jak już jestem tak zmęczona ze aż wściekła a spać nie mogę, no a złość w zaśnięciu nie pomaga... jakiś czas temu działa na mnie cudownie herbata z melisy albo mleko ciepłe, ale to nie każdy lubi. Niestety po mleku mam odziwo zgage ( podobno ma na nią pomagać ale na mnie dział tylko Reni ) a herbatka mi się skończyła... niestety jak juz zasne to i tak po paru godzinach budzi mnie właśnie zgaga. Juz mam jej dosyć, chociaż jak czytam biedne dziewczyny jak się męczą leżąc plackiem albo walczą z wymiotami po luteinie to już chyba wole moja nieszczęsne zgaga...
Heltinne dzięki A podpowiedź z taśma ;) zobaczymy czy uda mi się zdobyć ja od reki w Castorama jak nie to pewnie pójdę na łatwiznę i kupie taśmę ;)
Nie mogę się wybrać na zakupy materiałów na ozdoby. Juz tydzień o tym mówię ale jak narazie nigdzie się nie ruszyłam. Może jutro się uda ;)
Kolorowych snów dziewczyny ;) mam nadzieje ze moja mała zaraz przestanie buszowac w brzuchu i mi też da spać ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Dostaje szału. .. od kilku dni miałam wrażliwa skórę o swędzenie przy zagięcia brzucha na dole, teraz swędzi mnie dosłownie wszystko. Jadę rano pobrać sobie krew na próby watrobowe żeby wykluczyć cholestaza choć akurat stopy i dłonie nie siedzą jakoś szczególnie. . gdzieniegdzie czerwone plamki/ krostki jakby podrażnionej mieszka w losowe. ... Szlag któraś miała kiedyś coś podobnego? Ta ciąża mnie zabija. .. :(