Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Takaona ja biorę dojelitowy Magvit B6 (firmy Angelini); 3-4 tabletki dziennie (tabletka ma 48 mg jonów magnezu + wit b6), ale mnie uświadomiłaś, że muszę sprawdzić na wypisie ze szpitala, czy nie za mało biorę... ;) ja od zawsze miałam problemy ze skurczami łydek i wtedy brałam 2 tabletki (tez wlasnie magvitu b6) i po tygodniu jak ręką odjął, więc wiem, że u mnie ten jest sprawdzony.
Jedna pani dr polecała też Magne B6 i jak nie miałam na stanie Magvitu, to go brałam, a Ataa dobrze zwróciła uwagę, żeby był lek, a nie suplement :)

http://www.suwaczki.com/tickers/010ipc0z29zaqrhk.png

Ensueno pięknie wyglądasz z Bartusiem, promieniejesz szczęściem.

Ewee to chyba ja wrzucałam info o robieniu domowych chusteczek. Nie pamiętam, jakie wtedy wrzuciłam ale od tego czasu dużo wertowałam przypisów i znalazłam myślę ten optymalny moim zdaniem.
Dobrze mieć do tego plastikowy duży pojemnik, który zmieści rolkę papieru (toaletowy lub kuchenny). Osobiście polecam kuchenny, bo nie znalazłam toaletowego odpowiednio mocnego. Trzeba przetestować kilka jak się zachowują zmęczone, czy nie za bardzo się przedzierają. Sama mam a la fizelinowe, który robi się super miękki po zmoczeniu.
Kiedy mamy już pojemnik i wybrany papier, bierzemy 1 szklankę gorącej wody, 1 łyżkę oleju kokosowego, 1 łyżkę wybranego płynu do mycia niemowląt. Mieszany wszytko, wkładamy rolkę papieru do pojemnika zalewamy płynem i usuwamy papier ze środka. Wyciągam właśnie koniec ze środka, wtedy fajnie się wszystko rozwija przy korzystaniu. I gotowe, domowe, tanie i nietoksyczne chusteczki do pupy i nie tylko ;)

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Ja używam jeszcze dada, moja corka wczesniak i nic jej nie było. Co do chusteczek hmm nie polecam dada, sa za bardzo nasączone. Teraz uzywam do buzki na wyjscia chusteczki dada newborn. Sa delikatniejsze. Chusteczki odparzyly, mialam obszyte male kawalki pieluch i przemywalam woda pupe. Tym bardziej ze miala bakterie. Przy synu sprobuje chusteczki, Bambino sa bardzo delikatne.

Ja mialam dwa razy sprawdzanie toxoplazmozy. Juz nie bede miala.
Na paciorkowca nie mialam a lezalam 2 mies na patologii. W tej tez nic nie mowia.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Powodem Wam, że od miesiąca testuje przepisy na robione kosmetyki w domu. Zaczęło się od kremu do twarzy … po 10 próbkach z Sephory żaden mi się nie sprawdził… potrzebny był chroniący przed zimnem i wiatrem, bo na twarzy mi robiła się skorupa, ale nie natłuszczający…U mnie warunki pogodowe takie jakbym na kutrze na oceanie pracowała- hasło wieje jak w kieleckim to za mało :(((
No i znalazłam prostą kombinację olej migdałowy, kokosowy, olejek różany i wosk pszczeli. Wow, nigdy nie miałam takiej aksamitnej skóry. Co ważne bez konserwantów, robię małą porcję, którą można trzymać bez lodówki przez miesiąc. Już widzę, że mi zejdzie. Teraz kończy mi się płyn do demakijażu i też będę robić, bo w końcu wiem co wsmarowuję w siebie.

Dlatego dla dzieci też zamierzam robić po pierwszych dobrych doświadczeniach na sobie. Kupię jedynie sprawdzony płyn do kąpieli.

Hmmm...a ja nie biorę żadnego magnezu. ....Wczoraj lekarz na wizycie powiedział ze mogę jak chce MagneB6...ale sama nie wiem czy to koniecznie bo brzuch aż tak mi sie nie napina. ...czasem ciągnie na dole ale zmienię pozycję i przechodzi.
Myślicie że profilaktycznie powinnam jednak brać magnez?

vena a ten ręcznik papierowy w jaki pojemnik się Tobie mieści? Kupiłaś jakiś specjalny jak np przy gotowych chusteczka do dezynfekcji? Rozumiem ze ten ręcznik non stop jest zanurzony w wodzie i oleju?

Ja do przemywania pupy wodą stosowałam duże prostokątne płatki bawełniane dla niemowląt a buzię na początku przemysłem gazikami jałowym. Oczywiście woda butelkowaną przegotowaną. Oczka przemywalam solą fizjologiczną dkatego teraz kupuje op.min 50 szt soli w ampulkach 5 ml.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Vena ze Ci sie chce. Ja tam uzywam peelingu do twarzy zwykly owocowy i po prostu krem bambino. Nie robie makijazu, jestem zadowolona ze skóry.
Córka uzywa serii ziajka. Tylko na dwor uzywam dla jej buzki nivea "na kazda pogode" w tubce.
A ja dzis czuje taki ciezar brzucha, tak to sie czulam w 8 miesiacu, nie doznalam 9 miesiaca i az sie boje tej niwygody jak juz teraz bym chetnie odczepila brzuch. Jeszcze mi sie potanczyc zachcialo z corka i teraz leze. Yh

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Flawia, ja myślę że profilaktycznie lepiej nie zażywać nic. Jeśli nie masz typowych zaleceń to po co się faszerować? Ja nawet witaminy dla ciężarnych zażywam bardzo sporadycznie.

Vena, cudnie z tymi kosmetykami hand made, to jest coś co lubię:) Chętnie spróbuję takich chusteczek na wyjscia bo na codzień w domu to raczej kran w natarciu ;) Moja koleżanka robi cała chemię domowa i kosmetyczna sama.Ostatnio wyrabia też mydła twarde.

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Flawia można wyparzyć takie wysokie po chusteczkach do dezynfekcji, ja też mam kwadratowe, plastikowe po chusteczkach do pupy i wtedy jadę od zewnętrznego końca, opcją są też słoiki plastikowe po orzechach, chrupkach, odżywkach proteinowych. Opcji jest sporo. No i tak, są cały czas zanurzone w tym płynie. Myślę, że tak samo można przygotować płatki kosmetyczne i mieć już gotowe.

Nat od roku u mnie domowa chemia robiona własnym sumptem, bo jest skuteczniejsza i nietoksyczna. Teraz dywersyfikuję się na kosmetyki ;) widziałam, że Ci się spodoba ;)

Melly mam z tego przyjemność, poza tym autentycznie nic kupnego nie rozwiązywało uczucia suchości skóry i pieczenia,a tylko natłuszczało bez sensu. Mimo, że w składzie oleje to moja skóra wchłania je w 2 minuty i jest cudownie odżywiona.

Vena ale super, zazdroszczę takich umiejętności. Masz jakąś specjalną recepturę? chodzi mi o to w jaki sposób to ze sobą mieszasz, trzeba wszystko chyba dezynfekować, prawda? choć nie znam się, kiedyś u sroki czytałam jak ona robi krem, coś było o dezynfekcji wszystkiego.

Oglądam te porody na Ipli i trochę zazdroszczę tym mamom, które rodzą naturalnie, od razu póżniej można maluszka przytulić i się nim zająć, po cc jednak nie jest tak super, 8h leżenia bez podnoszenia nawet głowy, ech :(

Miila ustawiam w zmywarce opcję suszenie i akurat moja osiąga taką temperaturę, że wszystkie naczynia które używam do robienia kosmetyków są wysterylizowane. Zawsze też można przetrzeć alkoholem i poczekać parę minut aż wyparuje. Receptury z netu ;) choć już po przetestowaniu kilku zaczynam mieć swoje preferencje ;)
Co do tego podnoszenia głowy to chyba zależy od znieczulenia, bo ja po żadnej cesarce nie miałam zakazu podnoszenia głowy i miałam podniesione oparcie to wygodnej pozycji pół siedzącej i od razu zajmowałam się dzieckiem. Pomijając wtedy kiedy miałam po cc operację, dziecko było ze mną piesi przez czas szycia,a na badania poszło kiedy byłam przewożona na salę. W sumie nie miałam go może 10 min czyli myślę, że nie dłużej niż po sn

Ja w koncu przysiadłam i zrobiłam zamówienie, na majtki poporodowe, gaziki do pępka, podkłady poporodowe, kosmetyki dla dziecka Sylveco itd. itp. no same najpotrzebniejsze rzeczy, i wiem ze jeszzce wszystkiego tam nie mam.. wydałam 336 zł i ... złapałam doła. Stwierdzam ze jestem beznadziejna bo nie moge sie w tym dołku ogarnac. ALbo jestem skapa albo mało rozumiejaca, nie przywykłam wydawac pieniedzy, nie lubię, a swiadomosc ile rzeczy jeszcze trzeba w tym momencie mnie nie opuszcza :( sory ze zawracam Wam tym głowe, ale musiałam to z siebie wyrzucic, moze tak mi przejdzie?

Ja mam sterylizator parowy butelek do mikrofali. Spokojnie wyparzy tez pudełko na chusteczki tylko musze sprawdzić czy plastik ma oznaczenie ze nadaje się do mikrofali. Idealnie tez będzie wyprzac smoczki smoothie avent z silikonu medycznego które chce kupić.

ataa nie mart się. Takie wydatki tylko na początek. Potem praktycznie tylko pieluchy, chusteczki i kosmetyki a to już niewiele w porównaniu z tym "zestawem startowym". Ja jak zrobiłam symulacje w aptece to wyszło mi ok. 600 zł. Bo chce od razu kupić laktator i zdecydowałam się na laktator elektryczny canpolu (nr 1 w rankingu 2015) miałam avent i byla to porażka.

Ataa doskonale rozumiem, też nie lubię wydawać pieniędzy, a wszystko co jest dla dzieci jest 3x droższe niż koszty produkcji… dlatego wiele rzeczy zaczęłam robić sama, bo wychodzi dużo taniej. Trudno mi się odnieść do cen polskich ale np jedna chusteczka robiona to 2 centy, a kupne huggies to 20 centów za sztukę. Tak jest z wieloma rzeczami....

Vena dziękuję! nie wpadłabym na to :) w sumie może takie kremy sprawdziłyby się u mnie, miałam wiele różnych kosmetyków, począwszy od tych tanich rozwiązań do kremów z wyższej półki (jak wspomniana przez Ciebie sephora), aktualnie jedyna rzecz, która mi służy to serum Chanel Hydra Beauty, ale z tego co wiem to skład ma kijowy, ale na moją buzię działa fajnie w okresie od wiosny do późnej jesieni, stosuję go na noc i mi to wystarcza, zimą niestety to już zbyt mało i ciągle mam suchą skórę.

Ataa
serio ponad 300 zł za te gaziki i inne rzeczy? myślałam, że to będzie tania sprawa, ale jak widać dla dzieci tanie nie jest nic :D ja jeszcze z apteki nie zamawiałam nic, muszę do tego przysiąść na pewno. I nie myśl tak, wyprawka to fortuna, ale tak jak mówią dziewczyny, póżniej tylko na bieżąco pieluszki itd. Ja się pocieszam, że wiele rzeczy zostanie nam na drugie dziecko :)

Flawia ja laktatora nie kupuję, ale muszę na pewno termometr, czy może Ty kupowałaś jakiś konkretny?

miila ja jestem fanką rteciowych;) ale dla takiego maluszka to bym kupiła albo bauna do ucha z wymiennymi kapturkami albo zwykły elektroniczny z miękką końcówką do pupki. I druga opcja jest dużo tańsza a możesz sprawdzić czy jest wiarygodny mierząc sama sobie temperaturę rteciowym i ekektronicznym (oczywiście nie w pupce:).....przepraszam.....taki żarcik. ....nie gniewaj się. Aaa w pupie temperatura jest o 0,5 wyższa niż pod pachą. I trzeba zawsze odejmowac te pół stopnia.