Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Nat34 a korzystasz z pieluch czy otulaczy, czy moze masz system mieszany? Bo ja mam ochote zdecydowac sie na same otulacze, tylko kupic rożne rodzaje wkładów zeby zobaczyc co mi najlepiej pasuje. I tu sie zastanawiam bo jedni pisza ze tetra jest słaba a inni smiało stosują i niby są zadowoleni, jakie Twoje odczucia w tym temacie?

Szotka a masz juz wybrany szpital? Ty Zonia o jakim myślisz? Ja mieszkam 5 lat w Gd i od dwóch na Morenie, i tak bardzo mi sie tu podoba ze mysle ze to juz na stałe.. Bardzo dobrze sie czuje a maż rodowity gdanszczanin i nie wyobrazam go sobie nigdzie indziej..

Secondtry pamiętaj ze jestem z Tobą, daj znac, bez wzgledu na to co usłyszysz na wizycie. licze ze same dobre wiesci!

Secondtry trzmam kciuki.
Mialo byc dosyc negatywnych inf., ale jak mąż wroci z pracy to jade na IP. Brzuch boli i spina sie strasznie.
Dzwonilam do mojej Pani doktor i bedzie czekac na mnie.
Nie byla łatwa decyzja czy jechac ale moze sie uspokoje i krolowki dadzą.

Ataa Kliniczna albo Zaspa. Jeszcze niedawno byłam bardziej za Zaspą, ale w mojej sytuacji muszę wziąć pod uwagę wcześniejszy poród, a oddział dla wcześniaków najlepszy jest na Klinicznej. Tam leżałam na patologii (nie mogę narzekać) no i tam też pracuje moja pani dr prowadząca, więc chyba jednak zostanę przy Klinicznej.
A Ty już wybrałaś szpital? Jeśli wybierzemy ten sam, to patrząc na nasze terminy (Ty 20.04, ja 26.04) mamy szanse się spotkać ;) w sumie! To życzę nam tego :)

http://www.suwaczki.com/tickers/010ipc0z29zaqrhk.png

Kinia, powodzenia, bedzie dobrze!!!

Ataa, ja mam sporo otulaczy, kilka formowanek, cale mnóstwo wkladow bambusowych, weglowych etc.Kilkanascie pieluch all in one .Tetrę kupiłam na zasadzie uzytku ogolnego a nie jako wklady raczej, tak myślę teraz na sucho a praktyka zweryfikuje ;)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Hej Kwietniowa Mama - jutro zaczynam 28 tc a termin przypada na 1.04 ;)
Jak się czujesz? Bo ja bardzo szybko się mecze:(

Co do facetów to niestety mój maz tez mało się angażuje w wyprawkę. Prawie w ogóle się nie pyta co juz kupiłam a czego brakuje. Pyta jak się czuje czy mała kopie ale brakuje mi większej czułości i zaangażowania z jego strony. Brzuch dotknie, głaska i całuje jak ja go poproszę. Na wizytach ze mną był 2 razy - jak poznawaliśmy płeć i ostatnio bo bardzo się bałam, ze cos jest nie tak.
Mam nadzieje, ze jak zobaczy mała to się zakocha:)

Trzymajcie się kochane, ja odpoczywam dalej= leżę wtedy czuje się najlepiej:)

Witam nowe mamusie :-)
mój mąż w wyprawkę też się nie angażuje jednak mi to nie przeszkadza. Siedzę w domu i przeszukuje internet więc jest zdania, że wiem najlepiej co wybrać. Wózek jednak oglądał ze wszystkich stron i śrubek. A i o fotelikach wie chyba wszystko :-) jest inżynierem więc dla niego bezpieczeństwo jest najważniejsze.

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

co do pieluszek stawiam na wygodę i jednorazówki.
Nie miałabym siły prać co chwilę wielorazówek.
Dziewczyny powiedźcie mi proszę jaki krem do buzi będzie stosować dla maluszków?
Jeszcze pytanie do doświadczonych mamusi. Kochane zamierzam kąpać Zosie tak co 2-3 dni i wtedy myślałam, że może trzeba balsamować maluszka. Mamy strasznie twardą wodę i mam wrażenie, że może wysuszyć skórę Zosi.

monthly_2016_01/kwietnioweczki-2016_42017.jpg

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Szotka mam kilka kolezanek co rodziły w Gdansku, Kliniczna jest super jesli ciaza jest zagrozona, szybko reagują ale tez postepuja tasmowo - tak słyszałam, równiez od mojej gin. Zaspa - w zyciu nie chce sie tam znalezc, ma bardzo rózne opinie, ja niestety słyszałam wiecej złych chociaz w razie w szybko decyduja sie na cesarke itd. ale moja kolezanka mimo ze chodzila do nich na szkole rodzenia, to bardzo zle wspomina sam porod i to czego jej uczyli mocno rozminelo sie z rzeczywistoscia. Druga kol która rodzila w wojewódzkim chwali sobie bardzo, moja gin go poleciła mi no i opinie w necie tez calkiem ok, i mialam przyjemnosc z nimi co prawda zupelnie inny oddzial ale tez zrobil na mnie dobre wrazenie wiec ja sie wybieram tam, zakladajac ze nic zlego sie nie wydarzy po drodze.

Szotka - dzięki za tą radę z nogami do góry, coś tam o tym słyszałam, ale nie wiedziałam czemu to takie istotne, myślałam, że chodzi głównie o krążenie. Wczoraj wzięłam pod nogi 3 poduszki i tak leżałam ale zaczyna mnie po jakimś czasie boleć miednica i nie daje rady ciągle na plecach. Dzisiaj leżakuję w salonie na kanapie i czuje się o niego lepiej psychicznie, bo nie mam na sobie piżamy (chociaż tyle) i nie wiedzę w ciemnym pokoju.
Z tą wodą - to ponoć ważne przy skurczach, więc staraj się pić :)

Kwietniowa Mama - witamy! na pewno Vena udzieli Ci rady w temacie cukrzycy. Gratuluję dużej, zdrowej dziewczynki! wybraliście już imię? :)

Ataa - pewnie, tu link : http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00150184/

Secondtry - dzisiaj będą dobre wieści ,zobaczysz! dawaj znać od razu po :) trzymam kciuki!

Takaona - kciuki za wizytę!

Kinia - będzie dobrze, mądra decyzja z tą IP, daj znać :*

Ansta - czytałam o tym kąpaniu co kilka dni w wanience a tak 'na sucho', ale ja uważam, że powinno się to robić codziennie. Maluch ulewa, poci się, zbierają się farfocle z ubranek, poza tym to uczy pewnego rytuału - kąpiel, jedzenie i spanie. Nie namawiam oczywiście. Ja zastanawiałam się nad kremem do buzi z Momme lub Alphanova, ponoć polecany jest też Hipp. Kremować ciałko można, choć w tych środkach do mycia jest już dużo substancji nawilżających, Vena wspominała o masażu Shantala, można do tego użyć naturalny olej np. kokosowy, który dodatkowo oprócz wszelkich dobroci związanych z samym masażem nawilża skórkę malucha. Ja kupię balsam z tej samej serii co środek do kąpieli.
Śliczny brzuszek, mój już niewiele mniejszy :)

Mały w końcu się jakoś obrócił, dziś jest strasznie aktywny, ale przestało mnie tak ciągnąć po tej prawej stronie na dole, którą tak bardzo sobie upodobał. UFF

Hej nowe Kwietnióweczki[;
Takaona - napisz jak tam po wizycie[;

a! i się pochwale! Mój Kokoszek (płci nie chcemy znać a że ostatnio się wierci jak kokoszka na grzędzie tak nazwany) wzbogacił się o prześcieradełko i ochraniacz od łóżeczka:
w pokoju ściany planujemy w podobnym kolorze do prześcieradełka, w sobotę mamy się wybrać na lekkie łowy, zobaczymy co wyjdzie! Może rożki uda się kupić. Bo z tego co mi radzono, to najlepiej dwa zwykłe mieć bo to dziecko ulewa itp...

monthly_2016_01/kwietnioweczki-2016_42020.jpg

monthly_2016_01/kwietnioweczki-2016_42021.jpg

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Ataa no widzisz, a ja o Wojewódzkim różnie słyszałam (że mają ciśnienie na poród naturalny), ale jeszcze poczytam w takim razie. Najgorzej, że jakoś mam mało opinii z pierwszej ręki o szpitalach, bo większość znajomych rodziło na Klinicznej (moja siostra tez) i one same mają różne opinie - i na ich podstawie bym tego szpitala nie wybrała. Siostra o tyle, ze blisko mieszkała (całe szczęście) jak jej nagle wody w 32 tc odeszły (żadnych komplikacji wczesniej) i malutki leżał w inkubatorze 3 tyg i wszystko dobrze się skończyło. Synek teraz zdrowy jak ryba :) Na Zaspie rodziła tylko jedna koleżanka, ale wiedziała, że idzie na cc i tyle, co z internetu wyczytałam, że tam nie męczą wielogodzinnym porodem naturalnym.
To ja jeszcze poczytam :) mi najbliżej decyzją w tej chwili wlasnie na Kliniczna, ze względu na ewentualny poród wcześniejszy (odpukać) i moją panią dr.
Ja się boję o to, że jeśli będę do końca ciąży leżeć, to po prostu nie dam rady urodzić siłami natury, choc bardzo bym chciała ...

Nat34 też słyszałam pochlebne opinie o Pucku :) od nas to jakieś 60km, tylko właśnie na tę chwilę ja kieruję się swoim leżącym stanem i wiem, że na Klinicznej mogłabym (tak mi się wydaje) czuć w miarę bezpiecznie na duchu, jeśli naszłaby konieczność (tfu tfu tfu) wcześniejszego porodu. Ale jak już będzie blisko terminu kwietniowego, to pomyślę o wycieczce do Pucka :)

Miila mnie też miednica boli jak nie wiem ..i to bez względu na pozycję, ale zniosę wszystko :) byle do kwietnia!
Ja na dzień przenoszę się z betami (tzn. mąż przed wyjściem z pracy przenosi mi co się da) do pokoju dziennego i staram się przebierać na dzień w leginsy i koszulkę, czy coś "dziennego", a na noc w piżamę, bo jak w ciągu dnia się nie przebrałam, to czułam się jak chora ;) ja to nawet jak tak leżę to mam pod ręką tusz do rzęs i lusterko ... Wiem, głupota, ale jakoś się lepiej czuję jak sobie chociaż rzęsy pomaluję :D
Z tą wodą, to dzisiaj piję już i piję mając w głowie Twoje słowa i - psychicznie lepiej się czuję, że coś robię i więcej pomagam :)

secondtry trzymam kciuki! Daj żąć jak po wizycie.wiem ze będzie ok.....nie po to leży plackiem żeby się miało coś skracać!
nat34 zastanawiam się czy nie pieluchować małej szerzej ze wzgledu na ryzyko dysplazji bioder u dziewczynek szczególnie ( ja mialam). Nie nadaje się do używania wielorazowek ale może dałoby się na pajace coś zakładać? Kiedyś moja mama mówi ze się zwinietą tetrę wkładało ale chyba teraz coś juz wymyślili?

Kupiłam dziś kosmetyki dla siebie do szpitala i na połog. ....będę teraz testować Sylveco do higieny intymnej.

Witam nowe Kwietnióweczki!

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Szotka super! pij, pij :) ja przez całą ciążę mało piłam, bo ciągle mnie brało na wymioty, wiedziałam o tym, że za mało ale no nie byłam w stanie się zmusić, teraz jednak się zmuszam i od wczoraj rana wypiłam 3 butelki..

Flawia super, widzę, że dużo z Was ma już ogarniętą aptekę i te wszystkie rzeczy, muszę do tego przysiąść, może jutro :)

Unatu podziwiam, że nie chcecie znać płci, ja bym nie wytrzymała :O a jak z imionami? w sensie jaki pomysł dla chłopca a jaki dla dziewczynki? czy to też na razie niespodzianka? :)

Flawia, ja jako dziecko tez miałam problemy z tymnosilam poduszkę Freyki .Moje dzieci nie miały z tym problemów, więc to chyba nie jest jakaś genetyczna prefyspozycja.I takpewnie odwiedzisz ortopedę po narodzinach Malutkiej więc on oceni ryzyko.Wydaje mi się, że tak na wszelki wypadek nie ma co ale mogę się mylić.Nawet na pampers możesz zakładać taką tetrówkę szerzej w razie czego ;) Do mnie przyszło to Sylveco i polecam ci jeszcze peeling do twarzy ze skrzypem jest wspaniały :D

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

i po wizycie;)
analiza moich wyników krew, mocz, cukier-wzorcowe
łożysko ok
mała głową w dół, jej pomiary tez powiedział, że ok, chociaż mnie martwi niska waga 679 g (25tydz 5 d)
jak już wspominałam lekarz nie na każdej wizycie bada na koźle, zawsze mam usg i wywiad plus ciśnienie. zawsze było w normie dziś ciut wyżej ale miałam nerwowy i płaczliwy dzień...
nadal mam brać magnez a luteine raz dziennie 50-ka. mówił ze twardnienie brzucha bezbolesne kilka razy w ciagu dnia jest ok, ze to normalne skurcze a te bóle w moim odczuciu jak na miesiączkę ostatnio bardzo rzadko sa spowodowane rozrostem macicy.
Mąż dziś ochoczo ze mną był podejrzeć maleństwo (każda babka w poczekalni była z chłopem) ;)

czekam na relacje drugiej koleżanki kwietnioweczki z dzisiejszej wizyty;) mam nadzieje że Twoje leżenie pozytywnie zaprocentowało;))

na początku wydawało mi się ale te wizyty są często, teraz stwierdzam że te 3 tyg w oczekiwaniu na kolejna tak długo trwa;) teraz 1 lutego kolejna.

Szotka tak sie sklada ze moich kolezanek sporo rodziło w Gdansku, i to kilka w zeszłym roku. Kliniczna na problemy ciazowe podobno lux, tylko ze traktuja kobiety przedmiotowo mocno i sie z nimi nie cackają. Kolezance uratowali dziecko. Zaspa niby ma pozytywne opinie ale ja na 4 jedna pozyt 1 neutralna 2 negat. a w wojewodzkim pdobno faktycznie naciskaja na naturalny ale mi akurat zalezy na naturalnym.

Ataa dzięki :) zawsze to dodatkowe opinie - będę miała je na uwadze. Ja też bym bardzo chciała naturalnie rodzić, ale do kwietnia kondycja spadnie mi do zera przy ciągłym leżeniu. Dopóki nie będzie bezpiecznie z ciążą, to będę kierowała się dobrem dziecka, dopiero w drugiej kolejności pomyślę o sobie, ale każda opinia na wagę złota. O tym traktowaniu kobiet przedmiotowo też słyszałam ... Co szpital, ale i co rodząca, to inne opowieści. Czasem lepiej żyć w niewiedzy ;)