Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Heja..Witam strasznie śpiąco dzisiaj ..Mam do Was dwa pytania: czy pobolewa was brzuch? bo mnie ostatnio bardzo często. Wizytę mam dopiero 21.09 i nie wiem czy czekać czy nie a drugie pytanie brzmi, może śmiesznie ale czy farbujecie włosy w ciąży? ja od 10 lat i farbuję i mam robione pazurki oczywiście króciutko i elegancko. W poprzedniej ciąży zrezygnowałam z obu tych rzeczy ale to było 8 lat temu i moja świadomość też była inna. Teraz widzi się zadbane mamy , zresztą nie wyobrażam sobie chodzić z odrostem na pół głowy. Pytałam gin o to czy mogę farbować a on mi odpowiedział ,że farbami bezamoniaku można..
czekam na Wasz zdanie i pozdrawiam :)

http://www.suwaczki.com/tickers/16udrjjgcr3pzj3a.png

Heja babeczki, ale naprodukowałyście:)))
ankahanka82 podobno pobolewanie brzucha jest normalne, bo rozrasta się macica. Mnie też pobolewał ale od jakichś dwóch tyg mam spokój. Za to czasem mnie tak jakby coś ciągnie, jakby mięśnie czy cóś, Wy też tak macie?
Co do pazurków, myślę że nie ma problemu, ale do samego porodu powinny być zmyte. Osobiście mi to powiedzial lekarz, a potem przy innej okazji położna, bo podobno jest tak, że jak się coś dzieje to pierwsze patrza na pazury.
Z tymi cenami u ginekologów to jest jakaś masakra. Mój też sobie podniósł ze 100 na 150zł. W szoku bylam. Przeciez my tylko w PL żyjemy. Ja przyznam że zapisałam się tez na nfz i w środe mam własnie wizytę. Głównie po to aby badania mieć za darmo. Ja niestety jeszcze muszę co tydzień robić tsh ft3 i ft4 - koszt 50zł, i endokrynolog 120 więc jakoś sobie trzeba radzić:))

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3yx8dtgjg9ll2.png
http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h1bvqble9.png

Witam:)
Mogę dołączyć?
Jestem już mamą 4,5 letniego Franka a na 10 kwietnia mam termin porodu drugiej latorośli:)
Rocznik 79 wiec prenatalne przede mną:)
Ja chodzę do lekarza tylko prywatnie, mam też nielimitowany pakiet z pracy. Ale jestem mega przywiązana do mojego ginekologa z pierwszej ciąży a u niego wizyta min. 200 zł.
PAPPA to koszt 500 zł prywatnie ale ja bez problemu się zapisałam na NFZ w prywatnej klinice tylko trzeba mieć skierowanie do poradni prenatalnej ze względu na wiek i wtedy robią USG + test a za tydzień wyniki odbiera się na wizycie u genetyka. Termin badania mam na 21.09. czyli za 2 tygodnie.
Współczuję Wam mdłości. Mnie tylko muli non stop i jestem mega zmęczona przez co moja wydajność w pracy spadła o połowę i tak się bije z myślami czy dalej pracować czy już nie iść na L4.....pewnie do pierwszej choroby mojego syna którą przeniesie z przedszkola;)
Mówią że każda ciąża jest inna i to prawda! Przy synku nie wiedziałam co to mdłości ale za to brzuch mnie bolał prawie do samego porodu a teraz jest zupełnie odwrotnie.
mam też problem z tarczycą po TSH wyszło za wysokie i jestem na euthyroxie na szczęście tylko 25 jak na razie:)
Pozdrawiam ciepło:)

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Witajcie Kochane
Właśnie jestem po wizycie w poradni chorób zakaźnych na włoskiej w warszawie Od pani doktor dostałam skierowanie na amniopunkcje do Instytutu zdrowia Matki i dziecka Już się zapisałam i 26 października będę miała badanie płynu owodniowego Co pokaże czy moja kruszynka jest zdrowa czy została zarażony toksoplzmoza jeżeli wynik będzie ujemny to spokojnie do końca ciąży będę brała leki i będę chroniła malenstwo przed zarażenie a jak będzie dodatni to pani doktor powiedziała ze zmienimy leki i będziemy leczyć maleństwo jeszcze w brzuszku

http://www.suwaczki.com/tickers/w4sq3e3k617pkqzf.png]
http://s9.suwaczek.com/201604042750.png
http://www.suwaczki.com/tickers/bfaru6bdogya69q4.png

@Sylwia2608 - głowa do góry! grunt, że szybciutko zaczęłaś działać. Trzymam kciuki, żeby maluszek był zdrowy. Bądź dzielna :*

@Flawia - witamy i gratulujemy :))

@Ankahanka82 - te bóle brzucha to nic groźnego, tak jak pisały dziewczyny - to z uwagi na powiększającą się macicę oraz rozciągające się więzadła ją podtrzymujące. Sama je miewałam więc się oczytałam, pytałam lekarza i jestem spokojna :)

Próbowałam się umówić na genetyczne i to nie takie proste dziewczyny, przynajmniej u nas. Więc jeśli któraś z Was nie ma jeszcze daty, to polecam się rozejrzeć. Mi babeczka wyliczyła, że najlepiej by było zrobić ok. 7 października, miejsce mamy na 9tego - usg + test pappa (trafiliśmy na promocję, 470 zł - taniej, bo komplet).

Mi prenatalne powiedział, że zrobi w cenie, więc nie jest źle :) O pappa zapytam go na wizycie, bo sama nie wiem czy robić, muszę to przemyśleć, mam jeszcze chwilę czasu :) Póki co w przyszłym tygodniu robię pierwsze badania krwi plus posiew moczu.
Co do brzucha, mnie też pobolewa ostatnio delikatnie, ale nic poza tym, więc liczę, że wszystko jest w porządku.

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6anliryno1zd8.png

@Sylwia to bardzo dobra wiadomość, widzisz wszystko układa się w dobrym kierunku. Trzymam mocno kciuki, żeby obecne leczenie wystarczyło.
@Sagapao1 mieszkam w USA i to cała służba zdrowia jest prywatna. Za wszystko musisz płacić nawet, jeśli masz ubezpieczenie tylko zależy ile. Jak dostaje rachunki to na 100% opłat nie było mnie stać idą w setki i tysiące $. Dla przykładu za wizytę z ubezpieczenia płacę 80 pln vs bez ubezp. byłoby prawie 500 pln. O nagłych wypadkach typu pogotowie nawet nie wspomnę. Tylko, że w kolejnych ciążach zmienia się twoja świadomość co jest normalne, a czym należy się już martwić.
Ja też jestem z 79 rocznika i 23.09 mam badanie prenatalne tylko akurat z uwagi na wiek i historię z poronieniem mam za darmo w moim pakiecie medycznym.
Co do malowania włosów i paznokci to wystarczy stosować łagodne produkty. Farby bez amoniaku i pazurki naturalne do porodu, żeby było widać czy nie ma niedotlenienia.
Ja właśnie wczoraj odważyłam się zrobić włosy, bo już na nie patrzeć nie mogłam. Tylko do tej pory mdłości mi nie pozwalały. W końcu się czuję jak kobieta :D

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Witamy ;) ja mam termin na 10 ;) zobaczymy która pierwsza ;) a co do badań prenatalnych tez się zastanawiam nad papa kurcze w Krakowie kolo 100 kosztuje ten test podwójny. No ale pozwala dokładniej obliczyć ryzyko choroby genetycznej u dziecka. Zobaczę jak będzie mnie stać. Noże lekarz wpisze mi skierowanie to pójdę na ubespieczalnie. Kurcze niby siedzę w tym temacie juz dobrych parę lat od strony zawodowe ale jeśli chodzi o to co mogę zrobić na nfz to nie mam pojęcia... wiecie może czy to refunduja?

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

@Magda 3 lata temu wyglądało to tak że na NFZ możesz robić jeśli miałaś historię choroby genetycznej w rodzinie, przeszłaś poronienie lub jesteś po 35 r.ż. w pozostałych przypadkach robisz prywatnie. Wszystko jednak zależy od lekarza, czy wypisze Ci skierowanie. Niektórzy dają też mimo, że teoretycznie nie łapie się w tych przypadkach.
Dziewczyny a czy któraś ma termin na 2 kwietnia?

Test pappa robią po 35rz każdej kobiecie na NFZ trzeba mieć tylko skierowanie.jakbyście chciały to znam miejsce w warszawie gdzie można się zapiąć bez problemu.
Jest teraz na rynku najnowszy test HARMONY koszt 2500pln Ale o wiele lepszy niż pappa.robią go tylko w Stanach na razie. Stąd taki koszt bo próbka krwi leci do USA.
VENA127 wiesz jak z tym testem jest u Ciebie na miejscu☺?

@soofka - bywa różnie z tym nastrojem, jestem o dziwo spokojna, ale irytuje samą siebie + mam dość mojej niemocy, wkurzam się, bo mnie głowa boli, bo mi niedobrze itd.

@flawia - u nas te testy są w cenie 2500-2850 zł, a pappe wykonam razem z usg prenatalnym za 470 zł, więc różnica kolosalna.

@Flawia - to chyba te o których wspominałaś..
– Test genetyczny NIFTY ze specjalistyczną konsultacją genetyczną 2800 PLN
– Test genetyczny HARMONY ze specjalistyczną konsultacją genetyczną od 2400 do 2650 PLN
– Test genetyczny IONA ze specjalistyczną konsultacją genetyczną 2500 PLN

Gdyby się okazało, że coś jest nie tak, to pewnie bym się zdecydowała zrobić jeden z tych (aby mieć pewność), ale póki co nie ma po co o tym myśleć, koszta są ogromne :O

@Flawia no właśnie mam akurat możliwość zrobienia tego testu, bo mój szpital uniwersytecki do którego chodzę jest w programie badań i mam go za free. Ale dopiero jest od tego roku w 2013 z moim drugim synem dodatkowo robiłam testy krwi na autyzm, bo też był program. Musiałam, co prawda częściowo zapłacić, ale straszy syn zaczął mówić dopiero w wieku 21 mm, co tu jest traktowane, jako późno i często właśnie badają pod kątem autyzmu.
@Sagapao1 odczucia twoje są dość normalne. Warto odpoczywać co jakiś czas i generalnie nie zwolnić tempo.
@Soofka wkurzająca jest własna bezsilność to mnie dobija tym bardziej, że zwykle lubię być na wysokich obrotach + często dzieci tego ode mnie oczekują. Niestety codziennie po 16 dopada mnie ból głowy, nudności i wymioty odpuszcza dobrze po północy.

Hmm ja w tamtej ciazy mialam przeziernosc karku tylko i wtedy tylko jak cos to sie idzie na dalsze badania.
Takze ja poki co bedzie dobrze nigdzie nie ide.
Moja corka jest chora takze ja w rozsypce zero ogarniecia, trzeba popoludniu do lekarza. Kurcze w ogole spi z nami od ok 1 w nocy i czasem mnie kopnie w brzuch ale nie bardzo mocno ale juz musze cos zrobic bo tak byc nie moze. Nie wiem karmilam na spiaco i teraz juz nie moge jej odzwyczaic do taty w nocy nie chce wiec lulanie odpada;( beznadzieja

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Hej:)
Vena127....szczęściaro:)_koszt w Polsce spory ale aż tak żebym sobie nie mogła na niego pozwolić....moja operacja biodra w prywatnej klinice kosztowała 3 lata temu 35 tyś ale dzięki niej teraz nie mam śladu po chorobie a chodziła o dwóch kulach...
wkurza mnie tylko to po co są te składki na służbę zdrowia jak przychodzi co do czego to i tak komfort prywatnej kliniki i implanty są nie do porównania!!!
Miiila pewnie zrobię tak jak piszesz...zobaczymy co będzie po teście PAPPA

dziewczyny która z was jeszcze pracuje? i jak sobie radzicie z samopoczuciem w pracy?

Ja dzis w nocy budzilam sie siedem razy, do tego rano obowiazkowo paw i do 11 nieprzytomnosc, to jest dopiero stan blogoslawiony, wrrrrrrrrr!

Emocje...hm... ja dzis moge gryzc! Zaraz potem troche poplacze, poklnę, od 16stej juz ledwie zyje znowu do pozniej nocy. Vena 127 witam w klubie...ponownie... Emocje to cos czego aktualnie nieogarniam w racjonalnym podejsciu.

No i ten brak sily, szlag mnie trafia, bo tylko leze i patrze co jest do zrobienia. Dobrze ze niania Synka posprzata i uprasuje jak mlody w szkole...ufff.
Moje przedciazowowe zycie to mega aktywnosc, etat w korposwiecie, drugi w domu jako matka Polka, wystarczalo mi 6 godz snu, wiec niby teraz powinnam sie cieszyc.... bleeeee

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!