Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Ensueno83 - jakbym swoją teścinkę tydzień temu słyszała, identyczne słowa co do brzucha ("oj mój grubasku, w końcu coś widać") i do polików, identyko.. Wiem, że chciała być miła..
Dobijacie mnie dziewczyny swoimi talenami czy to kulinarnymi, czy krawieckimi ;P Pozazdrościć! ;D Ja na razie nic w sobie takiego nie odkryłam.
I właśnie zjadłam połowę chleba tostowego jako grzanki na przemian z nutellą i masłem ;P

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

unatu zazdroszczę kolacji, poza moim zasięgiem od 6 miesięcy.
Moja teściowa w weekend mnie zabiła tekstem, że powinnam zrobić sobie detoks kaszą jaglaną… mówię jej że jestem co tydzień w kontakcie z dietetykiem-diabetologiem, ale ona swoje. Pomijając, że jestem w ciąży to od zawsze jej mówię, że na żadne mono diety mnie nie namówi… uparta jest :/

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Ok, dzięki dziewczyny! jeśli chodzi o kołyskę i łóżeczko - kołyska będzie w salonie, na dzień - żeby spał jak ja coś będę robić, nie chcę go przyzwyczajać do ciszy, sypialnie mam trochę dalej od salonu i jednak nie chciałabym tam co chwile latać, poza tym dochodzi kwestia zamykania drzwi - do sypialni zamykam, żeby mi tam nie łaziły koty (jak wejdą to mam całą pościel we włosach), także na pewno ta kwestia się nie zmieni.

O pościeli własnie słyszałam, że nie ma sensu na początku i że lepiej maluszka zawijać - jest bezpieczniej, kupię zatem tylko prześcieradła i rozważę zakup ochraniacza.

Z tym monitorem oddechu i nianią - niania na pewno przyda mi się jak będę wystawić wózek na ogród i zamykać drzwi tarasowe, żeby nie wylazły koty (tu znów ten sam problem), a monitor oddechu... myślę, że będę czuła się bezpieczniej, głównie w nocy, wiem, że są też takie, które przyczepia się na ubranko (znajomi mieli dla wcześniaka), nie chce przesadzać, ale to pierwszy maluch więc mogę być trochę przewrażliwiona :)

Cześć Dziewczyny,
byłam dziś na kolejnych zajęciach w szkole rodzenia i wszystko było super do momentu, kiedy nie pojawił się ratownik medyczny, który zaczął opowiadać o ratowaniu dziecka podczas bezdechu oraz zaksztuszeniu. Ehhh...czasami zastanawiam się czy nie lepiej jest jak człowiek nie wie? Zaczęłam wyobrażać sobie te sytuacje,robiliśmy cwięźnia na fantomach...oczywiście lepiej wiedzieć jak dzialac ale też nie będę stać przy łóżeczku 24 h :(....nie da się w 100% wyeliminować możliwości takiej sytuacji. Na to nie ma po prostu wpływu.
Te wszystkie gadżety mogą zadziałać albo nie, można też lekko po skosie umieścić materac w lozeczku...Ehhh oby dzisiejsza wiedzą w ogóle mi się nie przydała.
Normalnie się zdolowalam :/

miila szlejesz;)
U mnie termometr do kąpieli bardzo się sprawdził a do tego kupiłam do pokoju żeby wiedzieć czy jest ok.
Leżaczek to u mnie podstawa bo się bardzo sprawdził. Teraz zastanawiam się nad takim ala huśtawka.
Potem kołyske w salonie zmienisz na kojec.
Pieluszki flanelowe podkladalam synkowi pod głowę na prześcieradło bo jak się ulał to nie musiałam zmieniać wszystkiego a tak conajmniej raz dziennie zmieniłam pieluszki.

Myslalyscie o laktatorze? Takim małym na pobudzenie laktacji na początek?

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

kumi zdrowia dla maluszka Twojego! Oby szybko wrócił do domku.

anna205 mam dokładnie te z linka, który wrzuciłaś. Kupiłam opakowania. Są naprawdę godne polecenia. Koleżanka je miała i była zachwycona :-) Kochana do ortopedy dostanę się szybko (mam pakiet w luxmedzie) tylko jakoś ciężko mi się do niego wybrać :-)

melly szumimiś to rewelacyjna sprawa. Przekopałam chyba cały internet poszukując informacji i opinii na jego temat. Ja również mam go zapisanego w wyprawce :-)

milla dopisałam bym jeszcze nose frida. My już zakupiliśmy. Moja siostra i szwagierka używają tego i są mega zadowolone. Co do monitoru oddechu my mamy z angelcare. Polecam z całego serca. Cena jest trochę wysoka, ale naprawdę warto. Tutaj akurat mój szwagier powiedział, że zakup tego był najlepszą inwestycją jaką zrobił dla bąbelka :-)

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Flawia ja mam już drugą Medelę, pierwszy był najprostszy, a przy ostatnim dziecku dostałam z pakietu już taki o dużej mocy. Generalnie mogę polecić te, bo innych nie używałam. Choć w sumie siarę mam od 15tc, więc mam nadzieję, że laktator będzie wykorzystywany jedynie do normalnego ściągania na wyjście.

Też kładłam na prześcieradło flanelowe pieluchy, to samo na wyściółkę do wózka, żeby nie trzeba było ciągle prać.

Gość Czarna23789

Ja również miewam czasem ból kości ogonowej. Nie jest jakiś mega dokuczliwy, bo lapie mnie przy leżeniu na plecach. W ten sposób ze nie mogę sie podnieść do góry bo wtedy boli. Jak mąż jest w domu to mi pomaga

Czarna23789 u mnie pojawia się przy dłuższym siedzeniu (czyt. 10-15 min). Wtedy muszę się położyć, albo dać pod pupę dużą i miękką poduszkę :-)
Ty również udaj się do lekarza. Nie może tak być, że masz problemy ze wstawaniem.
Vena127 z pieluszkami tetrowymi to fajne rozwiązanie. Będę musiała się w nie zaopatrzyć.

monthly_2015_12/kwietnioweczki-2016_40688.jpg

http://www.suwaczek.pl/cache/ebe45947a3.png

Miila niedawno pytałaś się o bezpieczne spowolnienie wagi w ciąży. Rozmawiam że swoją dietetyk-diabetolog i w sumie nie powiedziała nic odkrywczego, ale przynajmniej wiem że jem wystarczająco i tygodniowy przyrost wagi to 200-500 g. Sugestie: w miarę możliwości jedzenie organicznie, białko ryby (ale nie smażone), drób (pieczony, gotowany bez skóry i panierki), czerwone mięso najlepiej polędwica. Nabiał 1% tłuszczu lub optymalnie 0% bez tłuszczu. Minimalna ilość masła, majonezu, avocado, olei). Połowa porcji na talerzu to warzywa surowe lub gotowane.
Słodycze zakazane :P przynajmniej u mnie.
No i nie przejmować się zanim nie przekroczy się +16kg ;)

Ansta fajny brzusio.

Dzięki dziewczyny, o laktatorze nie myślę, jakoś w ogóle odganiam temat karmienia piersią, chciałabym na początku (3-6 mies), ale póki co mnie to przeraża i jakoś psychicznie mam blokadę nawet o tym mówić - nie wiem dlaczego, po prostu (nie obraźcie się) ale to dla mnie maksymalnie okropne a nie piękne :( czytałam na ten temat wiele i wiem, że to najlepsze co mogę małemu dać i zmuszę się, ale wiem, że psychicznie średnio sobie będę z tym radzić. Ustaliłam z mężem, że ma nie naciskać i jak będę płakać, że nie mogę to przejdziemy na MM.
Odkąd pamiętam, zawsze mówiłam, że ja karmić nie będę,

Ansta brzuszki mamy chyba podobne, mi do Ciebie brakuje jeszcze 2 tygodnie :)

Cześć. Dzięki za gratulacje. Synek duży, bo dzisiaj kończyny 23 tydzień.
Miila. Imię Jeremi uwielbiam od dawna, mężowi też się podoba. Cieszę sie, że Tobie też, bo przez długi czas myslalam, że nikomu się nie podoba. Przez "dż" też mi się nie podoba. Wiesz, mój nick wskazuje, że mam na imię Julia, ale rodzice po urodzeniu nadali mi mało popularne imię. Wynikały z tego problemy w urzędach, przychodniach, szkołach, pracy i na PKP (kiedy to kasjerki wpisywały dane osobowe pasażerów na biletach). W szkole nauczycielki (wtedy był boom na znajomość angielskiego) czytaly moje imię przez "dz" do dzisiaj tej formy mojego imienia nie znosze.
Cieszę sie, bo jutro przyjdzie pan ustalić z nami dokładny projekt szafy. Z usług tej firmy korzystalismy kilka lat temu i jesteśmy z mężem zadowoleni z ich usług. Siostra chce, abyśmy wzięli już lozeczko po jej synku, mąż jest gotowy już je zabrać. Zapytałam, gdzie je postawi na czas remontu skoro w piwnicy stoi jego stary sprzęt komputerowy (tego jest dużo) i opony do gokarta (w ilości ogromnej, choć nie wiem po co to trzyma skoro większość się nie nadaje) i zapowiedział, że w sobotę ten cały majdan wywiezie do odpowiedniego punktu. Nareszcie!

Vena nic zlego w tym tez tak pomyslalam co przeszkadzalo kolezance ze synowi mis brzeczy ale teraz chyba noe\bede uczyc 2 dziecka przy szumie albo bede kupowac dwa.
Laktator zbedny bo dziecko przedstawiane do piersi pobudza laktacje.
Lezaczek -bujaczeka szczerze mowiac nie ma potrzeby wydawac na fisher price ja kupilam za 200 a za 100 widzialam lepsze. Teraz sprzedam bo rozowy a synek bedzie wiec kto mi za 100 kupi skoro sa lepsze. Ale przydaje sie.
Frida do nosa tak ale na poczatek bo pozniej noe da sobie dziecko zrobic, ale woda morska sie przyda do nawilzania zatkanego nosa. Nie polecam gruszki do nosa wszystkie polozne odradzaly, lepiej nawilzyc gazikiem nosek i wydzielina sama wyjdzie lub przy naszej pomocy, gruszka cos tam robi nie tak nie pamietam ale kupilam i wyrzucilam.
Slyszalam o przypadkach ze dziewczynki zamienialy sie w chłopców le u chłopców widac siurka wyraznie wiec mam pewnosc mimo to boje sie sprzedac narazie corki ciuszki. Szczerze patrzylam na paki na allegro zadne mi nie\podpasowaly, chcialabym miec czesc nowiutkich a czesc uzywanych. No w rodzinie dawno nie bylo chlopca wiec od nikogo noe\dostane hehe. Rewolucja dla obu rodzin;))

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Ja jestem za nadawaniempo polsko brzmiacych imion, co prawda malo jest typowo polskich ale np. katarzyna to niech obcokrajowcy sie mecza albo wolaja jakos po swojemu ja mieszkam w Polsce ale za granica dalej bylabym Polka i dawalabym imiona ktore funkcjonuja w Polsce. A to tylko mpje zdanie.
anawee ja sie kiedys zarzekalam ze nie bede karmic poersia a karmilam 10 miesiecy sama odstawilam bo juz corka jadla stale pokarmy a teraz tez sie doczekac nie moge. Troche poswiecenia trzeba ale dla mnie to wygoda bo teraz robimy corce mm i nie jest to wygodne wcale.
Porod jest do przezycia bedziesz z siebie dumna a jaka nagroda Cie czeka;)))

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Dziewczyny mój jedyny synek siedzi jeszcze w brzuszku, chyba pomyliłyście mnie z kodomo :)

Miila, Ansta piękne brzuszki, ja takiego nawet przed ciążą nie miałam, więc teraz jest już gigantus, zrobię foty to zobaczycie :P ale cóż, będę zrzucać po porodzie :)

Moja wyprawka prawie taka sama jak Twoja Miila plus pokrowiec na przewijak, aspirator do noska, laktator, wózek, koszyk, nożyczki dla niemowląt, pozytywka, karuzela. Niektóre rzeczy już mam, niektóre dostanę od szwagierki. Szumisia kupię na pewno, chyba, że ktoś będzie pytał o prezent :D

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6anliryno1zd8.png

Moja córka to Jagoda, kiedy mieszkaliśmy w Hiszpanii mowili do niej Dżagoda, przy Ziemowicie łamali niemalże sobie język :D

Dziewczyny kp to jest inwestycja, rownie ważna co bank komorek mac. czy wypasione gadżety .Warto naprawdę trochę się poświęcić i pokarmić to swoje dziecię. Są świetne poradnie laktacyjne, które w razie czego pomogą. Nie ma niczego równie wartościowego dla dziecka niż mleko matki.
Zaraz pewnie ktoś napisze, że ja nie karmiłam a moje dziecko nigdy nawet katarku nie miało, ale jest to dla mnie przykład wujka, który całe życie palił fajki i nie ma raka O!Mleko matki to polisa, warto zainwestować pomimo swoich ograniczeń!

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

miila powiem wprost. Twoje cycki Twoja decyzja. Ja karmiłam synka max 3 tygodnie na przemian z mm.mordowałam się okropnie i strasznie mnie to drażnilo. Po prostu to nie dla mnie. Mój mąż nawet nie mruknął jak sobie darowałam karmienie i wręcz był zachwycony ze teraz on może poszaleć z butelka. Nie byłam uwiązana. Mogłam zostawić małego z mężem i nie musiałam lecieć na złamanie karku bo się dziecko drze do cyca.
Teraz chce spróbować pokaemic al tylko dlatego ze będę miała większy rygor zrzucanie wagi. Ale nie nastawiam się ze musze karmić piersią. Mój mąż jak mu wspomniałam ze może trochę pokarmie uśmiechnął się bez komentarza bo dobrze wie jak bylo;)

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.