Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Jeszcze sie ni chwalilam, a mam sie czym chwalic...
otoz potrafie cofac sie w czasie!I dzis rano odkrylam, iz cofnelam sie o jakies 16-18 lat i wygladam wprost kwitnaco! Zakwitlam doslownie,moja twarz wyglada jak laka na wiosne :/
I do tego skonczyl mi sie korektor a juz o 8 rano mialam byc u fizjoterapeutki....
Czy Wy tez nalezycie do tej grupy ciezarnych, ktorym ciaza nie dodaje uroku? Ja najchetniej pozaslanialabym lustra na reszte ciazy, przynajmniej na wysokosci glowy, tak by moc zerkac na powiekszajacy sie brzuszek....

Do fizjoterapeutki w sumie warto bylo sie wybrac: mialam mini kurs mniej bolesnego wstawania, obracania sie w lozku, kilka nieforsujacych cwiczen i delikatny masaz bioderek.
Nastepne spotkanie za tydzien.
Byc moze bede potrzebowala kuli ( nie da rady 2 ze wzgledu na reke), ma to odciazyc lewa strone z ktora jest najwiekszy problem.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

@Heltinne moja skóra szalała pierwsze 3 miesiące, przesuszała się jak zwykle (to akurat nie nowość u mnie), ale do tego doszły zaskórniki i nie mogłam na siebie patrzeć. Teraz każdy mówi, że wyglądam pięknie, ale ile w tym prawdy to nie wiem, mi się wydaje, że tak samo jak przed ciążą :)
To na pewno chwilowe, przejdzie. Głowa do góry!

U mnie to samo,

Musiałam zrezygnować z wszelkich korektorów, pudrów bo normalnie zsypywało mi całą twarz.
Kupiłam sobie płyn micelarny do oczyszczania żeby poprawić trochę wygląd skóry.

Mi chyba tez przydałyby się jakieś zajęcia z fizjoterapeutką. Nie mogę sobie poradzić z bólem pleców. Normalnie wystarczył by naproxen czy ketanol ale w ciąży nie wolno.
I zastanawiam co mogę jeszcze zrobić aby sobie ulżyć.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5e3m6hco7e.png
http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anlitzd8r7n8.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/km5srl68jfgk6nbe.png
http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3skjocpy4gfjq.png

cathlen o kurcze, ale kicha z ta jaskra Jest jakis zabieg ktory to zatrzyma na tak wczesnym etapie?? u mnie w rodzinie w kobiecej lini obok raka piersi, jajnikow albo cukrzycy to kolejna choroba dziedziczna ta przekleta jaskra ale wlasnie ujawnia sie dopiero kolo 60tki
Ciaza to taki dziwny czas, a juz szczegolnie pierwsza Oprócz tego ze robia nam tyle badan i mamy tyle wizyt u lekarza to jeszcze te wszystkie zmiany w ciele Ja dzsiaj troche glupieje bo wczoraj cos mi apetyt opadl, a w porownaniu do poprzednich dni to lekki szok W nocy nie spalam do 4 rano bo maly tlukl sie mi po brzuchu i to nie to niedawalo mi spac, ale im on sie wiecej ruszal to mi tetno skakalo do gory az mi sie caly lewy cycek ruszal Nie wiem czy w koncu on zasnol wczesniej czy ja ale spokoju bylo do 8 bo przeciez ciag dalszy remontu Dzisiaj dwa standardowe pawie ale dalej brak wiekszego apetytu Wiec dzien mam pod znakiem zapytania Nawet nie moge sie do sklepu wyrwac po szydelko i jakas welenke Choc moze dobrze bo zanim nakupie to sie dowiem co powinnam kupic :D

Cathleen bardzo mi przykro z powodu choroby oczu.... Co teraz, czy okulista zalecil cokolwiek? Chyba powinnas skonsultowac to z lekarzem prowadzacym ciaze. Nie znam sie, ale czy w takich przypadku nie bedzie konieczne cc?
secondtry /b] z miloscia do drugiego dziecka nie bedziesz miala problemu, milosci sie nie dzieli, ale mnozy. To jest kwestia jej okazywania, zadne z dzieci nie moze poczuc, iz masz jej mniej. Jesli w calym zamieszaniu po porodzie znajdziesz czas dla swojego synka (rodzina moze w tym pomoc), napewno nie poczuje sie odtracony.
Dawaj mu do zrozumienia ze nadal jest dla Ciebie tak samo wazny jak wczesniej i nic tego nie moze zmienic.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

No ja na początku miałam rozne dziwne wypryski na szyi a ostatnio bajka, i moge na siebie patrzeć. Moja babcia dzis dostała moje zdjęcie i stwierdziła że ładnie wyglądam, tak na dziewczynkę. Zobaczymy czy sir sprawdzi, mi się czuje ze to chłopak, mąż jest przekonany tez ze będzie syn bo twierdzi ze widzial siusiaka na usg, a jak juz wczesniej pusalam nie pomyśleliśmy by o to zapytac. W poniedziałek wizyta, wiec wtedy sie okaże byc może kto ma rację, babcia czy my.

Podobno dziwczynki odbieraja matce urode ;)
A tak calkiem serio to lekarz bedzie najblizej prawdy, bo nie bedzie opieral sie na przeczuciach :)
A to co widzial tatus moglo byc fragmentem pepowiny...

Z moja kwitnaca cera dziwne jest to, ze strefa T wyglada ok, za to kosci policzkowe i skronie, no i szyja to jakas masakra

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

secondtry wes mi tu nie świruj Po tym co ty dotad przechodzilas w ciazach to ja sobie daje mentalnie w twarz jak zaczynam sie nad soba uzalac Jestes moj wyznacznik motywacji Jesli dajesz rade z malym dzieckiem, w ciazy ktora malo ci zoladka nie wypluje i nie kazalas sie jeszcze facetowi wykastrowac to jestes moj number one Jeszcze pare miesiecy i bedziemy wrzucac zdjecia tego co sobie wychodujemy przez 9 mies I kazda bedzie dumna ze dala rade Ja bede napewno i dam to odczuc calej rodzinie tak zeby mnie mieli dosc i nie zawracali mi gitary swoimi sposobami na wychowanie :D jest plan i cel teraz go realizowac
Vena boska mamo dzieki wielkie za liste Uwielbiam konkretne mamy ze zdrowym rozsadkiem
Jeszcze jakbyscie zrobily liste z srodkami do pielegnacji i ewentalnymi lekami dla takich maluchow ktore macie przetestowane to bylo by swietnie Nie myslcie ze ja chce odrazu dziecko chemia faszerowac tylko ze mieszkajac za granica nie dostane szybko produktow ktore moglabym w aptece kupic od reki Rozumie ze herbatki z koperku nie podam noworodkowi ale w koncu podrosnie i moze sie przydac, a ja lubie byc przygotowana na wszystko A juz szczegolnie przeraza mnie goraczka
Jesli chodzi o kosmetyki np anty alergiczne to odrazu piszcie mi nazwy jesli pamietacie bo w tym temacie jestem zielona jak rzyg po kiwi (doswiadczylam) :D mam nadzieje ze znalazlam wam zajecie :D

Gość Marty leb obdarty

I ja sie dolacze do tych, ktorych szyje obsypane syfkami. Twarz wyglada calkiem niezle i slyszalam juz komplementy, ze kwitne i ze geba ma przepiekna jest. Niestety konczy sie to na szczece bo szyja ciagle wysypana jakimis potowkami i bez znaczenia jest czy wlosy mam rozpuszczone czy zwiazane.
Marta (17tc)

heltinne u mnie też ten problem ale już mniej więcej od 2 miesiąca ciąży, teraz mam wrażenie trochę zelżało, smaruje maścią cynkową i kupiłam miejscowy preparat z rossmana(chyba z isana), niby z kawsem salicylowym (wiem wiem..grupa zakazana) i cynkiem ale chyba nie zaszkodzę od miejscowego stosowania, niestety cera mimo iż skłonna do wyprysków (właśnie policzki, za uszami, trochę czoło i boki brody) do do tego sucha, ze czasem za nałożę podkład to strach się bać.
Co do podkładu to od kilku lat stosowałam na zmianę la roche posay toleriane teint lub dermablend , tatnio nie dojechałam do apteki i kupiłam z promocji Loreal true match i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo nie nasila a wręcz uspokaja cerę,a też bardzo dobrze kryje, wiec mogę polecić.

Wczoraj byłam u koleżanki u 3 dniowej Natalki, zapomniałam już jak małe są noworodki, mam nadzieję że człowiek dostaję jakąś siłę po porodzie, bo ja nie wiem teraz czy bym sobie z takim maluchem poradziła.

Skłaniam się powoli do remontu pokoiku dla dziecka (myślę że na koniec stycznia będziemy działać) ale szczerze się zastanawiam co zrobić z łóżeczkiem, bo wątpię żebym była na tyle odważna i racjonalna żeby dziecko odstawić do sąsiedniego pokoju, więc pokoik pokoikiem ale chyba łóżeczko w sypialni jakoś trzeba upchnąć. tak bym chciała już wiedzieć kto tam siedzi, to by sobie oglądała bardziej spersonalizowane mebeli, tapety, ciuszki, rożki...(mam cichą nadzieję ze dziewczynka, bo jakoś ciężko mi się przestawić myślami z urządzaniem pokoiku dla chłopca..).

Kolejna sprawa- ile czasu trzeba być zatrudnionym na umowę o pracę żeby móc odejść na zwolnienie? 30 dni??
bo kombinuję jak tu nie dostać głodowego macierzyńskiego i może jakieś świadczenie na zwolnieniu bo na moim niskim zusie(działalność na preferencyjnych warunkach) mogę narazie liczy na 17 zł/msc a na macierzyńkim podobno od stycznia 1000zł;/?? któraś się w tym orientuje lepiej??

agabalbina cieszę się, że mogłam pomóc.
Listę leków i innych specyfików mogę później wrzucić w ciągu dnia, bo miesiąc temu omawiałam to z moją ciocią, która jest farmaceutką ;)
Jeśli dobrze pamiętam to Twoja mama jedzie w styczniu do Nowego Jorku … jeśli tak to polecam zakup maści-wazeliny leczniczej Eucerinu Aquaphor Baby (od razu duży słoik 396g ;)). Moje dzieci mają do przesady wrażliwą skórę i pieluchy zmienia się co 2h, bo inaczej nie wychodzimy z odpieluszkowego ropnego zapalenia skóry. W chłodne okresy jest lepiej, ale jak jest ciepło ratuje mnie ten specyfik, bo leczy zwykłą wysypkę w 6h (sprawdzone na moich dzieciach) i jest dobrą warstwą izolacyjną między skórą, a wilgocią. Kiedy jest już problem to na stany zapalne dodatkowo na tę wazelinę kładę Desitin Maximum Strengh Pastę słoik 456g (o wieeele lepszy niż Sudocrem). To dwa specyfiki, które chciałabym mieć na początku po porodzie w Polsce przy starszym dziecku ;)
Właśnie dlatego, że mają tak wrażliwą skórę, ja bardzo lubię kaftaniki, bo mogę łatwo i szybko sprawdzić stan pieluchy od góry w czasie zabaw (z tego też samego powodu chłopcy nienawidzą zmian pieluch, robię to zwykle na stojąco).

Linię Eucerin Aquaphor dla dzieci do higieny generalnie polecam na równi z moją ulubioną Mustelą.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Wcale sie nie ciesze, ze tez macie problemy z cera, ale z drugiej strony dobrze wiedziec, ze nie jestem jedyna. Na szczescie nie musze obciazac skory makijazem bo aktualnie jestem na zwolnieniu lek., tylko sporadycznie jestem poza domem.
Majtynka spodziewasz sie pierwszego dziecka?
Po porodzie wiekszosc rzeczy robi sie sila woli (ale tego nie brakuje), potrzeba troche sil na odzyskanie sil, organizm musi sie zregenerowac.
Poczatkowo nawet siedzenie moze byc problemem, ale i z tym mozna sobie poradzic (ja siedzialam na dmuchanym kolku, ale widzialam ze mozna kupic poduszki z dziurka).

Jesli chodzi o lozeczko to ja mam juz jedno do pokoiku i zamiar kupienia dostawki do sypialni (jakby pol lozeczka, ktore przemocowuje sie otwartym bokiem do lozka).
Z doswiadczenia wiem, ze najlepiej przyzwyczaic dziecko do spania w swoim lozeczku i pokoiku.
Nie mialam dzieki temu problemu z "wyprowadzka"dzieci z sypialni co podobno proste nie jest.
Dostawka bedzie na poczatek, tylko w nocy, bo roznie bywa z sila na karmienie.Moje poczatki przy poprzednich ciazach byly ciezkie,takie rozwiazanie sie sprawdza.
Kupilam biale mebelki ( zreszta wszystkie meble w moim domu sa biale poza stolem w jadalni i kawowym). Zeby nie bylo zbyt sterylnie jedna ze scian pomaluje na mietowo. Sciany sa oryginalnie biale, mieszkam w domu z drewna (standard w Norwegii),wiec nie mamy tynkow czy regipsow, paneli nie da sie tez tapetowac.
W pokoju corki biale meble wygladaja swietnie na tle blekitnej sciany, mietowy tez powinien sie sprawdzic. No i jest uniwersalny.

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Kochane jeśli chodzi o cerę to ja już patrzeć na siebie nie mogę w lusterku taka mam buzię zmieniona i cala w krostach a i dekolt nie lepiej wygląda
Jeśli chodzi O pościel to ja na początek zrezygnuje z kołder i poduszeczki beyby będzie spało w rozku
Któraś z was pytała o macierzyński rodzicielskie z tego co ja wyczytałam to jeśli któraś mama nie będzie miała 1000 to do 1000 będzie państwo doplacalo

http://www.suwaczki.com/tickers/w4sq3e3k617pkqzf.png]
http://s9.suwaczek.com/201604042750.png
http://www.suwaczki.com/tickers/bfaru6bdogya69q4.png

majtynka- wlasnie mi przypomnialas ze wczoraj w gazecie wyborczej mial byc dodatek o nowym macierzyńskim. Szkoda tylko ze tak pozno mi sie przypomniało...
heltinne, agabalbina- niestety jedyne co pozostaje mi w tym momencie, to kontrolowanie raz na jakis czas cisnienoa w oczach. I dopuki nie bedzie podwyzszone nic okulista nie poradzi. Bo leczenie jaskry polega wlasnie na obnizaniu cisnienia w oczach, zeby mie dopuscic do wiekszego uszkodzenia nerwu wzrokowego. Po to tez sa robione zabiegi.
Jesli chodzi o porod, to wlasnie czytalam ze przy dużym cisnieniu w oczach sn moze prowadzic do slepoty... Cala noc z nerwow nie spalam, ale moze lepiej ze wykryli to teraz.
Vena- dzieki Tobie znalazlam tutorial, jak robic kwiatki :)
Dzis pare zrobilam, ale moj kot usilnie probowal mi pomoc, wiec mozna sobie tylko wyobrazic jak moje dzierganie wygladalo.
agabalbina- ja na razie kupilam 3 kolory włóczki (poprosilam w pasmanterii o jakas delikatna dla dzieci) i szydelko (na wloczce zazwyczaj opisane jest jaki dobrac rozmiar, ale radzilabym tez sprawdzic, jakim bedzie Ci wygodnie zahaczac).

Jagoda, 56cm 3820g, 11.04 godz 23:18

Katarzyna na kręgosłup polecam yogę, pierwszą ciążę miałam rok po skończonej rehabilitacji po poważnym uszkodzeniu kręgosłupa i myślałam, że nie przeżyję bólu który zaczął się od drugiego trymestru. Dodatkowo wysunął mi się wtedy dysk :/ po ciąży zaczęłam yogę i jest cudownie. Stanęłam na nogi, poprzednią ciążę i obecną zero bólu, chyba że go sobie sama zafunduję, na zasadzie czyszczenie fug na kolanach przez 2h ;)

Współczuję problemów z cerą (to i zgaga jest mi w ciąży oszczędzone) … nie mogę polecić konkretnych kosmetyków polskich, ale mogę kombinację: delikatny peeling enzymatyczny do codziennego stosowania (wtedy jest gwarancja, że jest mega delikatny), krem plus tonik regulujący sebum skóry i oczyszczający pory. To powinno przynieść rezultaty. Na konkretne wypryski miejscowo coś z linii dla nastolatków lub kobiet z niedoskonałościami skóry (pamiętam, że moja Ciocia chwaliła Avene)

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

vena juz dzieki za to co polecilas Dodalam to do amerykanskiej listy zyczen :D
cathleen dzieki za podpowiedz z tym szydelkiem W czwartek ruszam na lowy włóczkowe
Taka ze mnie gospodyni domowa ze dopiero dzisiaj kupilam metr krawiecki i oczywiscie wlasnie dokonalam pomiarow Moj obwod w brzuchu ciazowym to 92 cm :D a w cyckach idealne 90 (w glowie juz mi leci Sex bomb Toma Jonesa) Mam zamiar zapisywac to dokladnie a potem zawstydzic moje dziecko w wieku 18lat takim pieknym albumikiem ze szczegolami jego rozwoju ;D chyba bede zlosliwa matka

@Cathleen - kurcze, nieciekawie brzmi :S ale tak jak mówią dziewczyny, grunt, że szybko wiadomo co i jak, będzie dobrze :)

@Heltinne - wow, klimat Waszego domu na pewno jest cudowny, uwielbiam design i bardzo interesuje się sztuką, gdybym mogła w wolnym czasie urządzałabym wnętrza innym :D

@Agabalbina - zmotywowałaś mnie to sprawdzenia i ja mam w pasie 67 cm - brzuch ciążowy? chyba jakieś jaja Oo a mam wrażenie, że urósł bardzo od stanu 'przed'. Też myślałam o tego typu pamiątce, ale nie mam ani jednego zdjęcia, które się nadaje z pierwszych miesięcy ani żadnych zapisków, zrobię później pudełko pamiątek ze zdjęciami z usg, ubrankiem, bucikami, opaskami z rączek :) będzie miało co oglądać jako dorosłe.

Dziewczyny, muszę się pochwalić, że ja dziś dzień kucharzenia, zrobiłam gołąbki dla całej rodziny, gar rosołu a zaraz zabieram się za piernika! i co najważniejsze - ani przez moment nie było mi niedobrze, a wręcz mam dziś siłę i energię :)

Miila 67 ? Ty cos nas sciemniasz ze w ciazy jestes ;)
Ja mam 78, a mialam wrazenie ze minimum 100, bo na tyle sie czuje...
Na tym etapie w poprzednich ciazach mialsm lekko wypukly brzuch...a teraz jest jak zaawansowanym 6.
No,ale to 3.ciaza

A klimat naszego domu...hm..no, bardzo bialo jest ;)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆